ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2007
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΤΑΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ»
Βάναυσος κυβερνητικός εμπαιγμός

Εκθεση ιδεών παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας στην Κυβερνητική Επιτροπή, για τη φτώχεια και την αντιμετώπισή της... Ουδέν νεότερο για το χρόνο λειτουργίας του Ταμείου

Σε κινήσεις αντιπερισπασμού, μπροστά στο διογκούμενο κίνημα αντίστασης στις προωθούμενες ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα, προχωρεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Η Κυβερνητική Επιτροπή ασχολήθηκε χτες εκ νέου με τη σύσταση του αποκαλούμενου Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Οικονομίας δεν προσέθεσε τίποτα το νεότερο στα όσα γνωστά έχει διατυπώσει κατά καιρούς η κυβέρνηση για το θέμα αυτό, αλλά απλώς προχώρησε σε μια επανάληψη γνωστών διακηρύξεων. Μάλλον επρόκειτο για μια έκθεση - νεοφιλελεύθερων - ιδεών του Γ. Αλογοσκούφη, για τις πηγές της φτώχειας και παράθεση στατιστικών στοιχείων για το ποιοι θεωρούνται σήμερα φτωχοί, παρά για εισήγηση πολιτικής παρέμβασης από την πλευρά της κυβέρνησης. Ετσι, και μετά τις χτεσινές υπουργικές δηλώσεις, παραμένει άδηλο πότε θα αρχίσουν να δίνονται τα ψιχία των εισοδηματικών ενισχύσεων, πότε θα καταρτιστούν τα περιβόητα προγράμματα και πότε εν τέλει θα αρχίσει να λειτουργεί το Ταμείο των φτωχών. Μάλλον η κυβέρνηση εμπαίζει τους φτωχούς και κατ' επέκταση την ελληνική κοινωνία κατά προκλητικό και βάναυσο τρόπο.

Στην εισήγησή του ο υπουργός Οικονομίας απέδωσε την ύπαρξη της φτώχειας όχι στις καθαυτό καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, οι οποίες γεννούν και αναπαράγουν το δίπολο πλούτου - φτώχειας, αλλά, γενικώς και αορίστως, ανέφερε ότι «η φτώχεια και οι κοινωνικές ανισότητες αποτελούν κεντρικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι κοινωνίες, ακόμα και οι πιο ανεπτυγμένες». Προβλήματα τα οποία «οξύνονται από τη διεθνοποίηση των οικονομιών και την ένταση του ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο»! Πάντα κατά τον ίδιο, αν και οι κοινωνικές δαπάνες στην Ελλάδα είναι υψηλές (στις κοινωνικές δαπάνες προσμετρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, εργοδοτών κλπ.), τα ποσοστά της φτώχειας παραμένουν στο 20% του πληθυσμού της χώρας, φαινόμενο το οποίο απέδωσε στη χαμηλή αποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών, οι οποίες δεν ήταν στοχευμένες σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη. Επαναφέρει, δηλαδή, τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη περί φτώχειας, σύμφωνα με την οποία κρατική αρωγή δικαιούνται μόνο τα εξαθλιωμένα στρώματα της κοινωνίας (χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες), ενώ, αντίθετα, όλοι οι άλλοι καλούνται να επιπλεύσουν από μόνοι τους μέσα στην τρικυμία της «ελεύθερης αγοράς»...

Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις Αλογοσκούφη, στόχος της κυβέρνησης, με το υπό σύσταση «Ταμείο», είναι η στατιστική μείωση της φτώχειας και όχι φυσικά η ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Επικαλούμενος στοιχεία της φορολογίας εισοδήματος του 2004, ανέφερε ότι οι φτωχοί υπολογίζονται σήμερα σε 2 εκατ. άτομα. Σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, περί το 50% των ατόμων σε κατάσταση φτώχειας βρίσκονται κοντά στο όριο και με τις νέες ενισχύσεις που θα λάβουν από το Ταμείο πολλοί από αυτούς θα βρεθούν πάνω από το όριο... Σε ό,τι αφορά στο Ταμείο, θεωρητικά, το 2008 θα λειτουργήσει με 500 εκατ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι στον κάθε φτωχό αναλογούν 250 ευρώ για ολόκληρο το χρόνο, ποσό με το οποίο, υποτίθεται, θα αντιμετωπίσουν την οικονομική του περιθωριοποίηση.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Αξιώσεις κατεδάφισης του Ασφαλιστικού

Τις συνταγές και αξιώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), καθώς και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων και μηχανισμών αξιοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ στην κατεύθυνση καρατόμησης ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Σε πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ, που παρουσιάστηκε χτες στην Τράπεζα της Ελλάδας σε κυβερνητικά στελέχη και στη συνέχεια σε δημοσιογράφους, επανέρχονται στο γνωστό αντιλαϊκό τροπάρι της «ωρολογιακής βόμβας» στα συστήματα Ασφάλισης και Υγείας, για να προτείνουν την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Η εν λόγω έκθεση έχει ήδη δημοσιοποιηθεί πριν από τα μέσα του Νοέμβρη και χτεσινή «υπενθύμισή» της από στέλεχος του ΔΝΤ - εν μέσω των κυβερνητικών μεθοδεύσεων για το Ασφαλιστικό - κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Το ΔΝΤ αξιώνει ακόμη τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της λεγόμενης ανταγωνιστικότητας, έτσι ώστε να υπάρξει «φιλικότερο περιβάλλον» για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι μέσα στο επόμενο έτος η επίσημη ακρίβεια θα ανέβει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα για το 2008 θα διαμορφωθεί σε 3,2% από 3% το 2007.

Προβλέπουν την αποκλιμάκωση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ, ο οποίος σύμφωνα με τους ίδιους θα υποχωρήσει σε 3,6% το 2008 (από 3,9% το 2007). Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα του ισοζυγίου συναλλαγών (σε όρους αναθεωρημένου ΑΕΠ) αναμένουν να διαμορφωθεί σε 9,7% του ΑΕΠ το 2007 και σε 9,6% το 2008.

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Αγροτική συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης οι κτηνοτρόφοι του βορείου Εβρου στην Ορεστιάδα, καταγγέλλοντας την πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης και την ασυδοσία των εταιρειών των γαλακτοκομικών προϊόντων και τις μεγάλες αυξήσεις στις ζωοτροφές που είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής της ΚΑΠ.

Οι κτηνοτρόφοι του νομού στις 10 το πρωί, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Διδυμότειχου - Ορεστιάδας συγκεντρώθηκαν με τα μηχανήματά τους έξω από την Ορεστιάδα και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν με πορεία στην κεντρική πλατεία, όπου τους μίλησε ο Κώστας Ζησίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου.

Οπως δήλωσε, οι κτηνοτρόφοι του νομού διεκδικούν κίνητρα για την ανάπτυξη των κτηνοτροφικών καλλιεργειών που θα εξασφαλίζουν φθηνές ζωοτροφές και επιδότηση των ζωοτροφών, κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα ζωοκομικά προϊόντα. Επίσης προστασία της ντόπιας παραγωγής, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, δωρεάν φάρμακα και εμβόλια, δωρεάν πιστοποίηση ζωοκομικών προϊόντων, ασφάλιση του ζωικού κεφαλαίου κλπ.

Μποναμάς σε καναλάρχες

Η σταδιακή αποκλιμάκωση μέχρι την πλήρη κατάργηση του φόρου πάνω στις τηλεοπτικές διαφημίσεις προβλεπόταν σε νόμο (Δεκέμβρης του 2005) της κυβέρνησης ΝΔ. Με αυτόν τον τρόπο χαρίζουν στους μεγαλοκαναλάρχες πάνω από 100 εκατ. ευρώ το χρόνο. Η πλήρης εφαρμογή του μέτρου (δηλαδή η ολοκληρωτική κατάργηση) ξεκίνησε από τη 1η Νοέμβρη του 2007, με το οποίο ο κρατικός προϋπολογισμός του 2008 στερείται ακόμη και τα... ρέστα (21 εκατ. ευρώ) που είχαν απομείνει για το 2007.

Πρόκειται για τη συνέχεια αντίστοιχων νομοθετικών ρυθμίσεων από την πλευρά της τελευταίας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, η οποία επίσης στάθηκε γενναιόδωρη σε αυτού του είδους τις αξιώσεις καναλαρχών, διαφημιστικών εταιρειών και άλλων ενδιαφερόμενων ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων.

Στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν το φορομποναμά έκαναν και κάνουν λόγο για την «επιβάρυνση» που τους προκαλεί το αγγελιόσημο, δηλαδή οι εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία εργαζομένων στα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Ανοιχτά πλέον ο κάθε ...Μαγγίνας μεθοδεύει την κατάσχεση του 10% από τον εν λόγω ασφαλιστικό πόρο. Είναι απόλυτα φανερό ότι στόχος τους είναι η πλήρης κατάργηση και του αγγελιόσημου, αξίωση, που, εδώ και πολλά χρόνια, προβάλλουν οι, διαπλεκόμενοι με το δικομματισμό, μεγαλοϊδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης...

Ταχυδρομείται φορο-παρτίδα

Στα 5,45 εκατ. έφτασε ο αριθμός των φορολογικών δηλώσεων (εισοδήματα 2006) που έχουν εκκαθαριστεί από την Εφορία μετά και την αποστολή της 15ης παρτίδας που ταχυδρομείται αυτές τις μέρες. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το μέσο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα διαμορφώνεται σε 15.600 ευρώ. Οι πρόσθετοι φόροι που θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία (μετά τις επιστροφές στους δικαιούχους) φτάνουν σε 2,67 δισ. ευρώ.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ