ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
Κροκοδείλια δάκρυα για τους νέους

Γρηγοριάδης Κώστας

Για τις «καλύτερες προθέσεις» της ορκίζεται καθημερινά η κυβέρνηση όσον αφορά το Ασφαλιστικό, με ολοφάνερο στόχο να σύρει τους εργαζόμενους στο κρεβάτι του Προκρούστη. «Το μόνο κίνητρο που έχει η κυβέρνηση να ασχοληθεί με το ασφαλιστικό είναι η συναίσθηση ευθύνης απέναντι στις επόμενες γενιές», διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να ισχυριστεί σε άλλο σημείο ότι «η αντίδραση (σ.σ. στις προτάσεις της κυβέρνησης) δεν είναι αντίδραση απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά απέναντι στο μέλλον των παιδιών μας». Κανένα δεν ξεγελάνε τα κροκοδείλια δάκρυα της κυβέρνησης για τις επόμενες γενιές. Ακριβώς γιατί είναι η πολιτική της κυβέρνησης που το πρώτο που βάζει στο στόχαστρο είναι τα δικαιώματα των νέων: Από τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης και την ανασφάλιστη εργασία, μέχρι τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Πώς νοιάζεται άραγε η κυβέρνηση για τις επόμενες γενιές, όταν είναι δικό της έργο η κατάργηση των θέσεων σταθερής απασχόλησης στις πρώην ΔΕΚΟ και η αντικατάστασή τους από θέσεις μερικής απασχόλησης και ασφάλισης; Ξεχνά ότι επτά στις δέκα νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται τα τελευταία χρόνια είναι θέσεις μερικής απασχόλησης; Γι' αυτό και οι νέοι εργαζόμενοι, όλοι οι εργαζόμενοι, ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Και να αγωνιστούν με το ΠΑΜΕ για το δικαίωμα στην εργασία με πλήρη δικαιώματα, ας παλέψουν για ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής.

«Παράπονο» με έλξη!

«Περιθώρια μιας ευρύτερης, κυβερνητικού τύπου, συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν. Υπάρχουν, όμως, δυνατότητες κοινών δράσεων της αντιπολίτευσης. Εμείς κάναμε προτάσεις. Είπαμε για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών, είπαμε για τις ιδιωτικοποιήσεις, που στην περίπτωση του ΟΤΕ φτάνουν μέχρι την παράδοσή του στους άραβες εμίρηδες. Είπαμε για το άρθρο 16 και την κατάργηση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών που συνεργάζονται με τα ξένα πανεπιστήμια, παράλληλα με την ελεύθερη πρόσβαση όλων των αποφοίτων των λυκείων σε δημόσια πανεπιστήμια».

Ετσι απάντησε ο Αλέκος Αλαβάνος σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» της 25.11.2007 όταν ρωτήθηκε αν του φαίνονται ελκυστικά το «άνοιγμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρεί ο Γ. Παπανδρέου, αλλά και η πρόταση Λαλιώτη για πολυκομματικές κυβερνήσεις της αριστεράς». Και ο Αλέκος Αλαβάνος... παραπονέθηκε: «Δεν έχουμε πάρει απάντηση».

Κι όμως υπήρξε απάντηση μια μέρα (24.11.2007) πριν τη συνέντευξη στις εκλογές του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ). Εκεί δεν υπήρξε απλώς κοινή δράση, αλλά οι συνδικαλιστικές παρατάξεις «Φαρμακείο 2000 - Νέα Κίνηση Φαρμακοποιών» - του επισήμου ΠΑΣΟΚ - και η «Συνεργασία για το Φαρμακείο» - του επισήμου ΣΥΡΙΖΑ - «ηνώθησαν εις σάρκαν μια».

Και επειδή το συνδικαλιστικό συνοικέσιο είχε γίνει πριν δοθεί η συνέντευξη στην «Ελευθεροτυπία», ας μην καμώνεται ο Αλ. Αλαβάνος πως δεν πήρε απάντηση. Εκείνο που θέλει να κρατήσει είναι τα προσχήματα...

Εμπαίζουν τους κτηνοτρόφους

Ενα μεγάλο τίποτα αποδεικνύονται τα περιβόητα άτοκα δάνεια, που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τους κτηνοτρόφους. Οσοι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι ήλπιζαν ότι θα μπορέσουν να πάρουν λεφτά μέσω των άτοκων δανείων, για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους, θα βρεθούν γελασμένοι.

Η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΑΤΕ «μέτρησαν» ...κεφάλια και έβγαλαν, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, πόσα χρήματα θα μπορούν να δίνονται ως άτοκο δάνεια, ανά ζώο. Ομως, τα ποσά που πρόκειται να δοθούν είναι εξευτελιστικά για τους κτηνοτρόφους. Οι αιγοπροβατοτρόφοι, που είναι και η πλειοψηφία των κτηνοτρόφων, έχουν λαμβάνειν 10 ευρώ άτοκο δάνειο ανά ζώο. Δηλαδή, κάποιος που έχει 100 πρόβατα μπορεί να πάρει 1.000 ευρώ άτοκο δάνειο. Σιγά τ' αυγά, δηλαδή. Τι να του κάνουν και σε τι να τον βοηθήσουν 1.000 ευρώ;.. Πρόκειται για μεγάλη κοροϊδία. Και φαίνεται επίσης πως η κυβέρνηση της ΝΔ δε θέλει να στηρίξει ουσιαστικά τους μικρομεσαίους αιγοπροβατοτρόφους, που δοκιμάζονται σκληρά τους τελευταίους μήνες λόγω της κατακόρυφης ανόδου των τιμών των ζωοτροφών και λόγω των χαμηλών τιμών που έχουν διαμορφωθεί από τους βιομηχάνους στο γάλα και το κρέας.

Περιφρούρηση των αγώνων

Ολοφάνερη ήταν η προσπάθεια της κυβέρνησης να πλήξει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των μαθητών και ειδικά τη μορφή πάλης των καταλήψεων, αξιοποιώντας τους βανδαλισμούς σε σχολικό συγκρότημα του Παγκρατίου. Αντί να καταδείξει τους υπαίτιους, η κυβέρνηση προτίμησε να στήσει ένα σόου στα τηλεοπτικά κανάλια, με πρωταγωνιστή τον υπουργό Παιδείας που εξέφραζε την οργή του και «έδειχνε» τις καταλήψεις ως την πηγή όλων των δεινών. Από κοντά και οι ομοϊδεάτες του διευθυντές των σχολείων, που ζητούν να επιβληθεί ο νόμος και η τάξη στα σχολεία και να σπάει ο «τσαμπουκάς» των μαθητών. Ας το πάρει απόφαση η κυβέρνηση: Οι μαθητές ξέρουν να περιφρουρούν τους αγώνες τους και να απομονώνουν τους προβοκάτορες που δουλεύουν, αντικειμενικά ή προσχεδιασμένα αδιάφορο, σε βάρος των δίκαιων αιτημάτων τους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εκβιάζει και προκαλεί η κυβέρνηση

Αύριο συνεχίζεται στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής ο «διάλογος» της απάτης για το Ασφαλιστικό. Τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), η λίστα των οποίων θα αναθεωρηθεί από την 1/1/2008, στη βάση προηγούμενων νόμων και τροπολογιών των κυβερνήσεων του δικομματισμού, οι αναπηρικές συντάξεις και το δικαίωμα στη μητρότητα, θα βρεθούν στην «προκρούστεια κλίνη». Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθεί την παράταση του εργάσιμου βίου με το πρόσχημα της «εθελούσιας» παραμονής στην εργασία, όπως αυτή έχει ήδη νομοθετηθεί από το ΠΑΣΟΚ (μέχρι και τα 67 χρόνια) με το «νόμο Ρέππα».

Το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα είναι ότι και αυτός ο «κύκλος» του «διαλόγου» φέρει ατόφια τη σφραγίδα των νόμων του ΠΑΣΟΚ, όπως αυτοί συμπληρώθηκαν από τη ΝΔ την περασμένη τετραετία. Οπως και στο ζήτημα της ενοποίησης των Ταμείων, ή προηγούμενα της υποχρηματοδότησης του συστήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης, έτσι και στο ζήτημα των ΒΑΕ, των αναπηρικών και της παράτασης του εργάσιμου βίου, η κυβέρνηση της ΝΔ πατάει σε στέρεο έδαφος. Την πλάτη της ζεσταίνουν τόσο το ΠΑΣΟΚ, ο ΛΑ.Ο.Σ. και οι εργοδοτικές ενώσεις, όσο και οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, οι οποίες, παρά τους ελιγμούς στο θέμα του «διαλόγου», καμία επί της ουσίας αντίρρηση δεν έχουν με το στρατηγικό πυρήνα των αλλαγών.

Το δεύτερο στοιχείο και αυτής της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι η άθλια προπαγάνδα, με την οποία η κυβέρνηση επιτίθεται στη συνείδηση των εργαζομένων για να τους διαιρέσει, να τους παραπλανήσει, να τους τρομοκρατήσει και σε τελική ανάλυση να αποφύγει την έκφραση μαζικών, ενιαίων και ταξικά προσανατολισμένων αντιδράσεων, που θα μπορούσαν να βάλουν σε κίνδυνο όχι μόνο τη μεθοδευόμενη «μεταρρύθμιση», αλλά το σύνολο της πολιτικής που την επιβάλλει. Χαρακτηριστικά ως προς αυτό είναι και τα όσα δήλωσε ο υπουργός Απασχόλησης, σε συνέντευξή του, σε κυριακάτικη εφημερίδα.

Προκλητικά, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης έκανε λόγο για αλλαγές που γίνονται «προς όφελος των συντριπτικά πολλών». Για ανατροπές που στόχο έχουν να «εξομαλύνουν αδικίες, στρεβλώσεις και υπερβολές του συστήματος». Και διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση δε θα μειώσει τις κατώτερες συντάξεις και δε θα ανεβάσει τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Τι ομολογεί, για μια ακόμη φορά, ο υπουργός Απασχόλησης; Οτι το σύνολο των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι υπό αίρεση. Κάθε σύνταξη πάνω από τα κατάπτυστα κατώτερα όρια θα συμπιεστεί. Και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα επιμηκυνθούν για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, ώστε όλοι να φτάσουν τα 65 και πάνω.

Στρεβλώσεις στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης υπάρχουν. Με μεγαλύτερη το χάος που χωρίζει τον παραγόμενο από τους εργάτες πλούτο και τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Αυτή είναι η πρώτη και κύρια αδικία που πρέπει να πάρει απάντηση. Και το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συντάξεων είναι από 385 έως 463 ευρώ. Και άλλος δρόμος δεν υπάρχει, πέρα από το να γκρεμίσουν οι εργαζόμενοι την εξουσία εκείνων που αντιλαμβάνονται την Ασφάλιση σαν κόστος. Εκεί πρέπει να στοχεύει κάθε μικρός και μεγάλος αγώνας. Μακριά και ενάντια σε επιχειρήματα που μόνο στόχο έχουν να αφοπλίσουν την εργατική τάξη, να περάσουν αδιαμαρτύρητα τα νέα, βαθιά αντιδραστικά μέτρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ