ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΠΟ
Κονδύλια στο... «μέτρο του εφικτού»

Οπου βρέθηκε και στάθηκε στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Πολιτισμού, Μ. Λιάπης, επαναλάμβανε τα περί... «εφικτού» της οικονομίας για τη χρηματοδότηση του Πολιτισμού. Δεδομένου του προϋπολογισμού για το 2008 στον οποίο τα κονδύλια του ΥΠΠΟ παραμένουν «εγκλωβισμένα» στο ανύπαρκτο ποσοστό του 0,5%, είναι φανερό ότι θα συνεχιστεί η ίδια άθλια κατάσταση στον Πολιτισμό, την υποτιθέμενη κυβερνητική προτεραιότητα.

Αποτελεί επίσης πρόκληση για τους πολιτιστικούς φορείς να αποτελούν «κριτήριο» για την κρατική πολιτική για τον Πολιτισμό οι γεωγραφικές «προτιμήσεις» και οι προσωπικές σχέσεις του εκάστοτε υπουργού. Ετσι, μετά τη συνάντησή του με τον νομάρχη Θεσσαλονίκης, Π. Ψωμιάδη, ο υπουργός δήλωσε: «Εχουμε μια εξαιρετική διαπροσωπική σχέση με τον νομάρχη (...) Τον διαβεβαίωσα ότι θα ενσκήψω στα προβλήματα της Νομαρχίας. Τα αιτήματα είναι αρκετά διότι έχει πολλούς φορείς υπό την εποπτεία του και θα προσπαθήσω να ικανοποιήσω τις ανάγκες της Νομαρχίας, όσο είναι εφικτό (...) Εδειξε και αυτός μεγάλη κατανόηση στις - γνωστές άλλωστε - οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει και το υπουργείο Πολιτισμού. Ωστόσο, επειδή αγαπώ τη Θεσσαλονίκη και θέλω να στηρίξω τις πολιτιστικές δράσεις, του υποσχέθηκα ότι θα κάνω ό,τι μπορώ»!

Μετά τις επισκέψεις του στα Μουσεία Κινηματογράφου και Φωτογραφίας και τους χώρους του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, ο υπουργός δήλωσε «εντυπωσιασμένος» επειδή «η συμπρωτεύουσα διαθέτει μεγάλη υποδομή στον Πολιτισμό (...)»! Επανέλαβε δε ότι «θα στηρίξουμε, στο μέτρο του δυνατού, τις υποδομές και τις διάφορες πολιτιστικές δράσεις».

Αντιθέτως, στην Πέλλα και τη Βεργίνα, ο υπουργός «λαλίστατος», δήλωσε μεταξύ άλλων για την Πέλλα ότι «η κατασκευή του νέου μουσείου θα ολοκληρωθεί έως την άνοιξη του 2008 και από το 2009 θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό». Για τη Βεργίνα είπε ότι το μουσείο είναι «διεθνώς αναγνωρισμένο ως ένα από τα πλέον πρωτοποριακά, συγκαταλέγεται στα πέντε δημοφιλέστερα μουσεία της χώρας». Πρόσθεσε ότι το ανάκτορο των Αιγών «βρίσκεται σε στάδιο ανάπλασης και έως τα τέλη του 2008 θα ολοκληρωθεί ένα μεγάλο τμήμα του» και ότι «θα συνεχίσουμε με γοργούς ρυθμούς τις ανασκαφές, τις αναστηλώσεις, έργα ενταγμένα και στο Δ΄ ΚΠΣ». Σχετικά με το νέο μουσείο Βεργίνας είπε ότι θα ολοκληρωθεί ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός προκειμένου να προχωρήσει η μελέτη και η κατασκευή του.

Είναι φανερό ότι και αυτή η κυβέρνηση προσανατολίζει την κρατική χρηματοδότηση στα αρχαιολογικά - τουριστικά «φιλέτα», ενώ οι άλλοι τομείς αντιμετωπίζονται «στο μέτρο του δυνατού», ανοίγοντας δρόμους στην πολιτιστική «χορηγία».

Τα βραβεία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου

«Μεταμόρφωση» του Κώστα Σφήκα
«Μεταμόρφωση» του Κώστα Σφήκα
Στην ταινία «Ωριμο στάχυ» του Σανγκτζούν Τσάι (Κίνα) απονεμήθηκε το Βραβείο καλύτερης μεγάλου μήκους ταινίας - «Χρυσός Αλέξανδρος» - του 48ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Τα άλλα βραβεία έχουν ως εξής: «Αργυρός Αλέξανδρος»: «PVC - 1» Σπύρος Σταθουλόπουλος (Κολομβία, Ελλάδα, ΗΠΑ). Σκηνοθεσίας: Στον Βέικο Εουνπου («Φθινοπωρινός κύκλος», Εσθονία). Σεναρίου: Θάνος Αναστόπουλος, Βασίλης Ραΐσης («Διόρθωση», Θάνος Αναστόπουλος, Ελλάδα). Καλύτερης Ηθοποιού: Αννα Λαλασίδου («Ελλη», Αθανάσιος Καρανικόλας, Γερμανία). Καλύτερου Ηθοποιού: Αλμπέρτο Σορνόζα («PVC - 1»). Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος: Χόνας Κουαρόν («Η στιγμή σου», Μεξικό).

Βραβεία Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI): «PVC - 1», «Η επιστροφή» (Βασίλης Δούβλης, Ελλάδα). Βραβείο υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης: «Ελλη». Γενικής Γραμματείας Ισότητας του υπουργείου Εσωτερικών: «Ο Βούδας λιποθύμησε από ντροπή» (Χάνα Μαχμαλμπάφ, Ιράν, Γαλλία). Βουλής των Ελλήνων: «Κόλπα» (Αντρέι Γιακιμόφσκι, Πολωνία). «CROSSROADS»: «Ο αστυνομικός» (Navan Lapin, Ισραήλ).

Βραβείο Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου: «Η μεταμόρφωση» (Κώστας Σφήκας, Ελλάδα). Ενωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου - Τηλεόρασης: «EL GREGO» (Γιάννης Σμαραγδής, Ελλάδα). Βραβεία Κοινού: «Η Διεθνής» (Σίρι Σιρεγιά Εντέρ, Μουχαρέμ Γκιλμέζ, Τουρκία), «ΓΙΑΓΚΟΝΑΝ: Οι σκοτεινές μέρες του χαμού» (Γιάγκος Ραυτόπουλος, Ελλάδα).

Τα Κρατικά Κινηματογραφικά Βραβεία Ποιότητας έχουν ως εξής: 1ο Βραβείο ταινίας Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους: «EL GRECO» Γιάννης Σμαραγδής. 2ο Βραβείο: «URANYA» Κώστας Καπάκας. 3ο Βραβείο: «Διόρθωση» Θάνος Αναστόπουλος.

1ο Βραβείο ταινίας Τεκμηρίωσης ή Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων μεγάλου μήκους: Τεκμηρίωσης: «Μυστικά και ψέματα» Σταύρος Στάγκος. 2ο Βραβείο: «Πολύ μιλάς... πολύ κλαις» Δημήτρης Κιτσικούδης.

Μικρού μήκους: 1ο Βραβείο: «Καλή χρονιά μαμά» Ιρίνα Μπόικο. 2ο Βραβείο: «Πέρασμα» Γιάννης Κατσάμπουλας. 3ο Βραβείο: «Η έκταση που αναλογεί» Παναγιώτης Χριστόπουλος.

Τα δέκα Ισότιμα Ειδικά βραβεία ταινιών μικρού μήκους απονέμονται ως εξής: «ΤΖΙΝΑ ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ» Β. Ζουγανέλη, «ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;» Κ. Πιλάβιος, «TRANSIT» Γ. Γαϊτανίδης, «ΕΝ ΘΕΡΜΩ» Α. Νταουντάκη, «Μ' ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;» Αν. Γερακίνης, «ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΡΑ» Β. Καζής - Επ. Τριανταφυλλίδης, «ΩΜΟΣ ΠΡΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ» Δ. Εμμανουηλίδης, «ΕΙΣΒΟΛΗ (INVASION)» Μ. Δέλλου, «SPINALONGA» Κ. Αθουσάκης, «ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ, ΝΥΧΤΑ» Αχ. Κυριακίδης.

Βραβείο Σκηνοθεσίας: Γιάννης Σμαραγδής («EL GRECO»). Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη: Κωνσταντίνα Βούλγαρη («VALSE SENTIMENTALE»). Σεναρίου: Θάνος Αναστόπουλος / Βασίλης Ραΐσης («ΔΙΟΡΘΩΣΗ» και «URANYA», αντίστοιχα). 1ου Ανδρικού Ρόλου: Γιώργος Συμεωνίδης («ΔΙΟΡΘΩΣΗ»). 1ου Γυναικείου Ρόλου: Λουκία Μιχαλοπούλου («VALSE SENTIMENTALE»). 2ου Ανδρικού Ρόλου: Μανώλης Μαυροματάκης («URANYA»). 2ου Γυναικείου Ρόλου: Μένη Κωνσταντινίδου («STRAIGHT STORY»). Φωτογραφίας: Αρης Σταύρου / Νίκος Σμαραγδής («EL GRECO»). Σκηνογραφίας: Δαμιανός Ζαρίφης («EL GRECO»). Μουσικής: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος / Βαγγέλης Παπαθανασίου («URANYA» και «EL GRECO», αντίστοιχα). Ηχου: Μαρίνος Αθανασόπουλος («EL GRECO»). Μοντάζ: Γιάννης Τσιτσόπουλος («EL GRECO»). Ενδυματολογίας: Εύα Νάθενα («URANYA»). Μακιγιάζ: Αργυρώ Κουρουπού («EL GRECO»).

Το ερωτευμένο αηδόνι

Μετά την επιτυχία που γνώρισε «Η Κανέλα και το Δυοσμαράκι», το «Θέατρο του παπουτσιού πάνω στο δέντρο» ανεβάζει το νέο έργο της Αννας Χατζηχρήστου, με τίτλο «Στα μονοπάτια των τραγουδιών», στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου» (κάθε Σάββατο -Κυριακή).

O Ορφέας και η Ολομόναχη χάθηκαν σε έναν κατακλυσμό. Με συνοδοιπόρο ένα αθεράπευτα ερωτευμένο Αηδόνι, ο Ορφέας ξεκινάει ένα ταξίδι αναζήτησης, όπου η μουσική και τα τραγούδια κάθε τόπου γίνονται τα μονοπάτια που τον οδηγούν στην αγαπημένη του. Μυστικοί αρωγοί του είναι τα στοιχεία της φύσης, καθώς και πρόσωπα - σύμβολα της ευρωπαϊκής μυθολογίας: Η Κόρη του Νερού, ο Βαρκάρης, η Μελουσίνα, το Ελαφάκι της θάλασσας. Πρόσωπα, που αναπτύσσονται ως χαρακτήρες, βάσει των μυθολογικών τους συμβόλων. Ξεκινώντας από τη Θράκη, ο Ορφέας και το Αηδόνι περνούν το Βόσπορο, διασχίζουν τα παράλια της Μ. Ασίας, φτάνουν στη Λέρο και την Ηπειρο. Μια παράσταση που συνδυάζει το σύγχρονο ποιητικό λόγο, με σκοπούς και τραγούδια της ελληνικής παράδοσης. Σκηνοθεσία - μουσική επιμέλεια Βαλεντίνα Παπαδημητράκη, σκηνικά - κοστούμια Εμμα Μολλέ, κατασκευή κούκλας Εμμανουέλλα Καποκάκη, ενορχήστρωση Αλέξανδρος Σιγαλός, ηχητική επένδυση Βασίλης Βασιλάτος. Στα ηχογραφημένα μέρη παίζουν οι «Ιστορίες για κρουστά». Παίζουν: Παναγιώτης Γαρμπής, Σοφία Λιάκου, Κατερίνα Σελμάνη. Παίζουν οι μουσικοί: Αλέξανδρος Σιγαλός, Ελλη Βασιλάτου, Κατερίνα Σελμάνη, Παναγιώτης Γαρμπής.

Εγκαίνια κι εμπαιγμός

Στην Ελλάδα του 2007, αποτελεί είδηση για το ΥΠΠΟ, η απόκτηση μιας αίθουσας δοκιμών για ένα από τα μεγαλύτερα συμφωνικά σύνολα της χώρας μας, όπως η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ). Μετά από σαράντα οκτώ χρόνια περιπλάνησης σε διάφορους χώρους της πόλης, η ΚΟΘ αποκτά επιτέλους τη δική της αίθουσα δοκιμών», θριαμβολογεί ο Μ. Λιάπης, ο οποίος χτες εγκαινίασε το χώρο στο πρώην κινηματοθέατρο «Παλλάς». Επιδιώκοντας πολιτικά οφέλη για κάτι αυτονόητο, που θα έπρεπε να είναι λυμένο εδώ και δεκαετίες. Μήπως η πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν είναι αυτή που ευθύνεται για τη χρόνια αδιαφορία απέναντι στην ΚΟΘ; Μήπως αυτή η ίδια γαλαζοπράσινη αντιπολιτιστική στάση τους δεν έχει καταδικάσει σε μύρια προβλήματα τις άστεγες ορχήστρες μας, με πρώτη την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών; Μήπως δεν είναι οι ίδιοι που δε διαθέτουν τ' απαραίτητα για ν' «ανασάνουν» κορυφαίοι πολιτιστικοί οργανισμοί μας, ενώ απλόχερα και γαλαντόμα ενισχύουν προκλητικά - πάντα με δημόσιο χρήμα - ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους που δεσπόζουν στο χώρο; Ως πότε ο κόσμος του πολιτισμού θα ανέχεται τον εμπαιγμό;

Η αίθουσα τέχνης «έκφραση - γιάννα γραμματοπούλου» συμμετέχει στη 2η Διεθνή Εκθεση Σύγχρονης Τέχνης «Contemporary Istanbul», με τους καλλιτέχνες Αννα Φωκά, Σίμο Βέη, Κωνσταντίνο Πάτσιο, Δημήτρη Ρόκο και Νίκο Σίσκο. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο Lutfi Kirdar στην Κωνσταντινούπολη (28/11-2/12).

Το Τμήμα θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου οργανώνει την Παρασκευή σεμινάριο με θέμα «Η τέχνη του κουκλοθεάτρου στο σύγχρονο θέατρο», στο κεντρικό κτίριο της Σχολής, στο Ναύπλιο (Β. Γεωργίου Β' και Ηρακλέους, αίθουσα «Λήδα Τασσοπούλου»). Το σεμινάριο περιλαμβάνει παράσταση, ομιλίες, συζήτηση και εργαστήρια. Κύριοι ομιλητές: Στάθης Μαρκόπουλος, Απόστολος Μαγουλιώτης, Μαρία Βελιώτη - Γεωργοπούλου. Τη διοργάνωση ανέλαβαν οι Εμμανουέλα Βογιατζάκη - Κρουκόβσκι και Μαρία Βελιώτη - Γεωργοπούλου. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 27520-96107.

«Είμαι ένα λάθος», τιτλοφορείται το έργο, που ανεβαίνει σε παγκόσμια πρώτη (29/11), στο Μέγαρο Μουσικής (αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη»). Ενα συνδυαστικό θέαμα χορού, μουσικής και εικόνας του Γιαν Φαμπρ, σε μουσική Βόλφγκανγκ Ριμ, το οποίο, μετά την αθηναϊκή του πρεμιέρα, θα παρουσιαστεί σε πανευρωπαϊκή περιοδεία. Στο ρόλο της αφηγήτριας εμφανίζεται η Ολλανδέζα ηθοποιός Χίλντε βαν Μίχκεμ, ενώ συμμετέχουν οι ηθοποιοί και οι χορευτές της ομάδας «Troubleyn/Jan Fabre», καθώς και οι τραγουδιστές Ματίας Χορν(βαρύτονος) και Γιοχάνες Μ. Καίστερς (μπασοβαρύτονος). Τους ερμηνευτές θα πλαισιώσει το Ensemble Recherche από τη Γερμανία, υπό τη διεύθυνση του Λούκας Βις.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ