ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Ξεχείλισε η οργή για το νέο έγκλημα

Με 24ωρη απεργία απάντησαν οι εργατοτεχνίτες στο φονικό του Σαββάτου, όπου έχασε τη ζωή του ένας 57χρονος συνάδελφός τους αμμοβολιστής

Από τη συγκέντρωση των εργατοτεχνιτών της Ζώνης έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας
Από τη συγκέντρωση των εργατοτεχνιτών της Ζώνης έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας
Ενας ακόμα εργάτης της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης έπεσε στο βωμό του κέρδους που έχουν στήσει εργολάβοι, εφοπλιστές και οι πολιτικοί τους υπάλληλοι σε αυτό τον πολύπαθο εργασιακό χώρο. Για την εργατική τάξη είναι ο 102ος νεκρός που θρηνεί για το 2007, σύμφωνα μόνο με τα στοιχεία του «Ρ». Πρόκειται για τον 57χρονο αμμοβολιστή Αντώνη Παπαθανασίου. «Εκτελέστηκε» από την εργοδοσία το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου στο φορτηγό πλοίο «ΕΛΕΝΑ» με σημαία Παναμά, της μεταφορικής εταιρείας MSC, το οποίο επισκευάζεται στο Νέο Μόλο Δραπετσώνας. Επεσε από μεγάλο ύψος στον πάτο της Νο 12 δεξαμενής καυσίμων του πλοίου. Ο εργολάβος Χούντας δεν έβαλε στο αμπάρι τον κατάλληλο φωτισμό και κάποια έστω στοιχειώδη προστατευτικά κιγκλιδώματα!

Στο όνομα του «κάντε γρήγορα», γιατί ο χρόνος είναι χρήμα για εφοπλιστές και εργολάβους, έγιναν και σε αυτή τη δουλιά περικοπές στα «περιττά», όπως είναι τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για τη ζωή των εργατών. Αυτό, σε συνδυασμό με την υπερεντατικοποίηση και υπερεκμετάλλευση, δημιούργησε όλες τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να ξημερώσει η «μαύρη μέρα» για την οικογένεια του Παπαθανασίου, για να ξεσκίζει τα ρούχα της η χαροκαμένη γυναίκα στο Τζάνειο Νοσοκομείο, το Σάββατο το απόγευμα, όπου είχαν μεταφέρει τον σκοτωμένο και οι δύο γιοι του, παλικάρια, να έχουν λυγίσει από τον πόνο.

Απάντησαν με απεργία

Το νέο έγκλημα δεν έμεινε αναπάντητο. Χτες μετά από απόφαση των ταξικών σωματείων σωματείων της Ζώνης έγινε 24ωρη απεργία. Οι εργατοτεχνίτες συγκεντρώθηκαν στις 8.30 το πρωί στον ηλεκτρικό σταθμό. Ο Γιάννης Δεληγιάννης και ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδροι της Ενωσης Αμμοβολιστών και του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά αντίστοιχα, μιλώντας στους απεργούς κατήγγειλαν τις ευθύνες της εργοδοσίας, αλλά και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που υποβαθμίζουν και υπονομεύουν τη λειτουργία των 5μελών μεικτών Επιτροπών Ελέγχου, ενώ με αλλεπάλληλα νομοθετήματα - όπως ο τελευταίος νόμος για το Μητρώο Επιχειρήσεων - ενισχύουν την ασυδοσία σε βάρος των εργατών της Ζώνης, στηρίζουν την «ατιμωρησία βγάζοντας λάδι τους δολοφόνους». Οπως ανέφερε ο Γ. Δεληγιάννης, «για το νέο φονικό, με εντολή της Εισαγγελίας Πειραιά, όχι μόνο δεν έγινε καμία σύλληψη για τα "μάτια του κόσμου", αλλά δε συντάχθηκε καν δικογραφία»!

Οι απεργοί, υψώνοντας το πανό «Οχι άλλο αίμα εργατών στο βωμό του κέρδους των εργοδοτών», ξεκίνησαν δυναμική πορεία με πρώτο σταθμό τη Νομαρχία Πειραιά. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με το νομάρχη Γιάννη Μίχα, απαιτώντας την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης του εργολάβου Χούντα, αλλά και κάθε επιχείρησης που δεν εφαρμόζει τα μέτρα προστασίας.

Η πορεία κατέληξε στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στο Πασαλιμάνι, όπου επιδόθηκε στον υπαρχηγό το πλαίσιο αιτημάτων των εργατών. Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, καθώς και ο Γιώργος Τούσσας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Μιλώντας στους εργαζόμενους, αφού έκανε καθαρό ότι όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική που έχει ως κριτήριο το κέρδος των εφοπλιστών, του μεγάλου κεφαλαίου, θα αυξάνονται τα εγκλήματα στους χώρους δουλιάς, κατέληξε πως στις 12 του Δεκέμβρη στην πανεργατική απεργία πρέπει να «βουλιάξει» ο Πειραιάς από εργάτες.

  • Το απόγευμα ανακοινώθηκε από τη Νομαρχία Πειραιά η διαγραφή από το Μητρώο Επιχειρήσεων Ναυπήγησης για έξι μήνες της επιχείρησης του Χούντα, σύμφωνα με το νόμο 3551/07.
ΠΑΜΕ
Κάτω τα χέρια από την αργία της Κυριακής

Σύσκεψη αύριο από την Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Την ξεκάθαρη προειδοποίηση προς την κυβέρνηση ότι οι ταξικές δυνάμεις θα αντιπαλέψουν κάθε προσπάθεια κατάργησης της αργίας της Κυριακής, όπως μεθοδεύει το εμπορικό κεφάλαιο και οι πολιτικοί τους εκφραστές, απευθύνει με χτεσινή της ανακοίνωση η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. «Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο δέχονται, στα πλαίσια της συνολικής επίθεσης κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ, μια ακόμη επίθεση για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας» σημειώνει το ΠΑΜΕ και η ανακοίνωση συνεχίζει:

«Με προκλητικό τρόπο επιχειρούν να πάρουν πίσω ό,τι έχει αφήσει όρθιο η προηγούμενη επέλαση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Είναι υποκριτές όταν λένε ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν χρόνο για να αγοράσουν αγαθά. Είναι υποκριτές όταν δήθεν λένε ότι ενδιαφέρονται για τους ανέργους.

Επιδιώκουν μαζί με τη μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, το απελευθερωμένο ωράριο, τους άθλιους μισθούς, τις ατελείωτες ώρες δουλιάς και τώρα την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, να μεγαλώσουν ακόμα πιο πολύ τα κέρδη, να μεγαλώσει η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Θα είναι δραματικές οι επιπτώσεις στην προσωπική, κοινωνική και οικογενειακή ζωή των εργαζομένων, ιδιαίτερα στη νεολαία και τις γυναίκες.

Θέλουν ακόμη, εκτός των άλλων, να αφαιρέσουν όσο ελεύθερο χρόνο απέμεινε στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στη νεολαία. Η δράση των μονοπωλίων και των πολυεθνικών θίγει όλα τα λαϊκά στρώματα και τους αυτοαπασχολούμενους, που ήδη συνθλίβονται από αυτά.

Προειδοποιούμε την κυβέρνηση, τον ΣΕΒ ότι τέτοιες πολιτικές δεν πρόκειται να περάσουν. Καλούμε τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ, να δυναμώσει η οργάνωση των εργαζομένων και η συγκέντρωση δυνάμεων για να κλιμακώνεται η εργατική αντεπίθεση».

Αύριο η σύσκεψη

Σύσκεψη για το συντονισμό της δράσης τους ενάντια στις μεθοδεύσεις κυβέρνησης - μεγαλοεργοδοσίας για την κατάργηση της αργίας της Κυριακής, διοργανώνει αύριο, Τετάρτη, στις 6 μ.μ. ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και καλεί σε συμμετοχή όλα τα επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία των εργαζομένων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, τις ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του συλλόγου (Μητροπόλεως 10).

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΟΣΝΙΕ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη 5 Δεκέμβρη στις 10 π.μ. πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική υγεία - πρόνοια, διαμαρτυρόμενοι γιατί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αρνείται να υπογράψει από το Μάη του 2007 - που συμφωνήθηκε με τους εργοδότες - τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του κλάδου. Την κινητοποίηση οργανώνει η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας.

ΠΕΜΕΝ: Σε Γενική Συνέλευση καλεί τα μέλη της η ΠΕΜΕΝ, αύριο Τετάρτη στις 10 π.μ. στα γραφεία της Ενωσης.

ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΑΘΗΝΑΣ: Σε Γενική Συνέλευση καλεί τα μέλη του η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης (ΕΕΛΠ) μεθαύριο Πέμπτη 29 Νοέμβρη, στις 5.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» (Πανεπιστημίου 52).

ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΙ: Πανελλαδική συγκέντρωση το Σάββατο 1 Δεκέμβρη στις 11 το πρωί, πλατεία Ομόνοιας, πραγματοποιούν οι «σχολικοί τροχονόμοι», διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα, κατάργηση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας και του καθεστώτος φιλοδωρήματος των 176 ευρώ το μήνα. Σε προειδοποιητική 48ωρη αποχή από τα καθήκοντά τους προχωρούν σήμερα και αύριο και οι σχολικοί τροχονόμοι της Θεσσαλονίκης. Στις 10 το πρωί σήμερα θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ: Συνεχίζονται σήμερα και ολοκληρώνονται αύριο στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης οι εκλογές στο Σύνδεσμο Χειριστών Μηχανημάτων στη Θεσσαλονίκη. Η «Ταξική Ενότητα Χειριστών» καλεί τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά στις αρχαιρεσίες και με την ψήφο τους να δυναμώσουν την ταξική φωνή του ΠΑΜΕ μέσα στο Σύνδεσμο.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΚΕΡΔΟΣ»: 48ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα και αύριο οι διανομείς της εφημερίδας «Κέρδος» στη Θεσσαλονίκη. Απαιτούν επαναπρόσληψη των δύο συναδέλφων τους που απέλυσε η διεύθυνση της εφημερίδας, εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης εργασίας παροχής υπηρεσιών και το κόστος κίνησης να καλύπτεται από την επιχείρηση.

ΣΕΤΗΠ: Σε άμεση οργάνωση του αγώνα τους καλεί τους εργαζόμενους στην ΙΝFΟΤΕ (θυγατρική του ΟΤΕ) ενάντια στην πώλησή της το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών -Πληροφορικής Νομού Αττικής (ΣΕΤΗΠ). Στην κατεύθυνση αυτή καλεί τους εργαζόμενους να γραφτούν μαζικά στο Συνδικάτο, να προχωρήσουν άμεσα σε σύσκεψη και να πάρουν αποφάσεις για κινητοποιήσεις προκειμένου να απαιτήσουν να μην πωληθεί η INFOTE, επαναφορά του έργου της και των εργαζομένων στον ΟΤΕ, ενιαία εφαρμογή της ΣΣΕ του ΟΤΕ σε όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο.

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ - ΦΥΛΑΞΗ ΑΠΘ: Την κλιμάκωση του αγώνα τους, με στόχο να φύγουν οι εργολάβοι από το πανεπιστήμιο, προετοιμάζουν οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στις υπηρεσίες του ΑΠΘ μέσω 4 εργολαβικών εταιρειών. Το ποτήρι ξεχείλισε χτες, όταν οι εργαζόμενοι στην εργολαβία της καθαριότητας, που έχει η «Οικολογική ΑΕ», βρέθηκαν και πάλι να καλούνται να δώσουν νέα προθεσμία στην εργοδοσία, προκειμένου να τους αναγνωρίσει και να τους πληρώσει τις τριετίες και τα επιδόματα που τους κλέβει.

Νεκρός εργάτης στην Κρήτη

Ενα ακόμα θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε χτες το μεσημέρι στα Μαλιά της Κρήτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο πριν τη μία το μεσημέρι, εργάτης, βουλγαρικής καταγωγής, που δούλευε για λογαριασμό της κοινοπραξίας «ΝΑΟΥΜ ΑΤΕ», ενώ βρισκόταν μέσα σε υπό κατασκευή αγωγό βιολογικού σταθμού, σε βάθος, περίπου, εννιά μέτρων, καταπλακώθηκε από τόνους χώματα. Η Πυροσβεστική κατέφθασε στη μία και μισή το μεσημέρι με τέσσερα οχήματα και δέκα άντρες, που τον ανέσυραν νεκρό ύστερα από τρίωρη προσπάθεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ