ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ
Πήραν τη σκυτάλη και συνεχίζουν

Σε σχολεία και σχολές η προετοιμασία του φετινού γιορτασμού του Πολυτεχνείου «δένει» τους αγώνες τού χτες με τους σημερινούς

Στους αγώνες για Παιδεία αποκλειστικά δημόσια και πραγματικά δωρεάν, ενάντια στην πολιτική που χτυπά λαϊκές κατακτήσεις και δικαιώματα, με την καταδίκη του αυταρχισμού, μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές τιμούν και φέτος την επέτειο του Πολυτεχνείου. «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δείχνει το δρόμο! Τα αιτήματα είναι επίκαιρα όσο ποτέ! Το Πολυτεχνείο παραμένει ζωντανό, επίκαιρο, ελπιδοφόρο!» Με τα λόγια αυτά η Πανσπουδαστική ΚΣ καλεί τους φοιτητές και σπουδαστές να κάνουν δική τους υπόθεση το γιορτασμό.

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου συνεχίζει να εμπνέει τους σημερινούς αγώνες των φοιτητών, των μαθητών, της νέας γενιάς και ολόκληρου του λαού. Αποτελεί φωτεινό ορόσημο στην ιστορία του λαϊκού κινήματος, γιατί βρίσκεται στον αντίποδα της ηττοπάθειας, του συμβιβασμού και της υποταγής. Γιατί απέδειξε ότι τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας δεν παζαρεύονται, δεν μπαίνουν σε διαλόγους, αλλά κατακτιούνται με αγώνες! Ολοι αυτοί που μας λένε πως με τους αγώνες δε βγαίνει τίποτα, που προτείνουν να κλειστούμε στο καβούκι μας, ας βγάλουν συμπεράσματα από την ιστορία», σημειώνει η ΠΚΣ στην ανακοίνωσή της ενόψει του γιορτασμού της εξέγερσης του Νοέμβρη και καλεί όλους τους φοιτητές στον τριήμερο γιορτασμό και στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στις 17 Νοέμβρη στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Η συμμετοχή των φοιτητών στο γιορτασμό συζητιέται αυτή την εβδομάδα στις γενικές συνελεύσεις στις σχολές. Ηδη, αποφάσεις για τον αγωνιστικό γιορτασμό του Πολυτεχνείου έχουν πάρει οι φοιτητικοί σύλλογοι Φυσικού, Δασκάλων, Μαθηματικού, Γεωλογικού, Παντείου, ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ, Πληροφορικής, Αρχιτεκτόνων, Χημικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Οδοντιατρικής.

  • Με απόφαση της ΦΕΑΠΘ η συγκέντρωση για το γιορτασμό της λαϊκής εξέγερσης στη Θεσσαλονίκη είναι το Σάββατο 17 Νοέμβρη, στις 4.30 μ.μ., στην Πολυτεχνική Σχολή. Την προηγούμενη ημέρα θα γίνει κατάθεση στεφάνων.
  • Στο ΤΕΙ Καρδίτσας, διοργανώνει, σήμερα, Τρίτη, εκδήλωση για το Πολυτεχνείο, στις 11 το πρωί, η Πανσπουδαστική.
«Συνεχίζουμε στο δρόμο του Νοέμβρη»

Την περασμένη Παρασκευή διαδήλωσαν σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας. Και συνεχίζουν. «Κρατάμε το μήνυμα του Νοέμβρη ζωντανό συνεχίζοντας τον αγώνα για Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία. Ολοι μαζί. Με τους φοιτητές, τους καθηγητές, τους γονείς μας, όλους τους εργαζόμενους στον αγώνα για δημόσια και δωρεάν Παιδεία». Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας απευθύνει πλατύ κάλεσμα, που βρίσκει ανταπόκριση στα σχολεία που ήδη συζητούν τη συμμετοχή τους στον αγωνιστικό γιορτασμό του Πολυτεχνείου. Προβλέπεται κατάθεση στεφανιών στο ιστορικό κτίριο, οργάνωση με ευθύνη των μαθητικών κοινοτήτων των σχολικών γιορτών, λέγοντας «όχι στις γιορτές - μνημόσυνα» και με συμμετοχή στη μεγάλη πορεία στην αμερικανική πρεσβεία το Σάββατο με μαθητική προσυγκέντρωση στις 3 το μεσημέρι, στην Ομόνοια. Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης καλεί σε συγκέντρωση στις 17/11, στις 4.30 μ.μ., στη συμβολή των οδών Εγνατία και Αγγελάκη. Αντίστοιχα, στην Αλεξανδρούπολη το ΣΑΣΑ καλεί στις 4.30 μ.μ., στο Δημαρχείο, στην Κοζάνη το ΣΑΣΚ καλεί στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία και στη Φλώρινα το ΣΑΣΦ καλεί στις 5 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Το μήνυμα των Συντονιστικών ξεκάθαρο: «Θα είμαστε στους δρόμους. Για δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Για σχολείο που να μορφώνει και να μην εξοντώνει. Για πραγματική Ελευθερία. Για να μην ποινικοποιούνται οι αγώνες μας. Για να μη ζούμε με το άγχος της ανεργίας. Για να έχουν όλοι Ψωμί».

Ηδη μέχρι στιγμής σε αρκετά σχολεία έχει παρθεί απόφαση ο εορτασμός του Πολυτεχνείου να γίνει με αποκλειστική ευθύνη των μαθητών. Οπως στο 3ο ΕΛ Ν. Ιωνίας, όπου οι μαθητές θα τιμήσουν τη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου την Παρασκευή, με ομιλίες, προβολή ντοκιμαντέρ, απαγγελίες ποιημάτων, συναυλία από σχολικά συγκροτήματα. Ενώ τα σχολεία του Μενιδίου στις 17 Νοέμβρη θα κάνουν συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα στην κεντρική πλατεία και αμέσως μετά θα συμμετάσχουν στην αντιιμπεριαλιστική πορεία. Μαθητική συναυλία διοργανώνουν και τα σχολεία στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι, στο άγαλμα του Βενιζέλου, με τη συμμετοχή πολλών ερασιτεχνικών μαθητικών συγκροτημάτων.

Παράλληλα, οι μαθητές συζητούν τη συνέχιση του αγώνα τους, με μορφές που αποφασίζονται στις γενικές τους συνελεύσεις, με αποχές, τοπικές κινητοποιήσεις, καταλήψεις, εξορμήσεις στις γειτονιές, μαθητικές συναυλίες, εκδηλώσεις μέσα κι έξω απ' τα σχολεία, ενώ την Κυριακή 25 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί το Πανελλαδικό Συντονιστικό Αγώνα. Τη συνέχιση του αγώνα με όλες τις μορφές πάλης για δημόσια ενιαία δωρεάν Παιδεία, αλλά και με κύριο μέλημα αυτή τη βδομάδα να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε όλα τα σχολεία για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου και συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική πορεία του Σαββάτου, αποφάσισαν και οι μαθητές του Πειραιά κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Πειραιά την περασμένη Κυριακή.

Στη Λάρισα αύριο ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ

Στη Λάρισα θα βρίσκεται, αύριο Τετάρτη, ο Γ. Πρωτούλης, Γραμματέας της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Στις 11 το πρωί, θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, στις 12 το μεσημέρι θα περιοδεύσει στο ΤΕΙ, όπου στη 1 μ.μ. θα μιλήσει σε εκδήλωση για το Πολυτεχνείο, που διοργανώνει η Οργάνωση Σπουδάζουσας της ΚΝΕ και στις 7 μ.μ. θα περιοδεύσει στο ΙΕΚ του ΟΑΕΔ.

Αντιιμπεριαλιστική συνάντηση στην Κύπρο

Για τη Λευκωσία της Κύπρου αναχωρεί σήμερα ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ για να εκπροσωπήσει την Οργάνωση στη Συνάντηση της Επιτροπής Ευρώπης - Β. Αμερικής της ΠΟΔΝ (CENA) που φιλοξενεί η ΕΔΟΝ από τις 14 - 17 Νοέμβρη.

Αυτές τις μέρες θα πραγματοποιηθεί επίσης Διεθνές Σεμινάριο για το Κυπριακό Πρόβλημα και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στα Βαλκάνια τις χώρες της Αν. Ευρώπης και τη Μ. Ανατολή. Οι ξένες αντιπροσωπείες της συνάντησης θα έχουν την ευκαιρία να παρευρεθούν σε εκδηλώσεις που διοργανώνει το ΑΚΕΛ, για την καταδίκη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους το 1983. Το Σάββατο, 17 Νοέμβρη, οι αντιπροσωπείες θα συμμετέχουν στην πορεία για το Πολυτεχνείο στη Λευκωσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ