ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Με τα οράματα του Νοέμβρη στους αγώνες του σήμερα

Κάλεσμα στην εργατική τάξη να συμμετάσχει μαζικά στο γιορτασμό της 34ης επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

ΡΕΝΤΖΗΣ

«Η εργατική τάξη όπως τότε, έτσι και τώρα, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του ταξικού αγώνα». Τα παραπάνω επισημαίνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο μπροστά στην 34η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, καλώντας την εργατική τάξη σε μαζική συμμετοχή στην πορεία προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία, αλλά και σε ανάπτυξη πολύμορφης δράσης για τον εορτασμό της εξέγερσης, με ιδιαίτερο βάρος στις εκδηλώσεις μέσα στους τόπους δουλιάς και στους κλάδους.

«Ας μπολιάσουμε τα λαϊκά στρώματα με τα οράματα, τους στόχους και το χαρακτήρα της εξέγερσης του 1973 ενάντια στους ιμπεριαλιστές και στην εκμετάλλευση», τονίζει το ΠΑΜΕ και αναδεικνύοντας πόσο καθοριστικός είναι ο ρόλος της εργατικής τάξης στην ανάπτυξη του ταξικού αγώνα σημειώνει:

«Να εμπλουτιστεί ο αγώνας αυτός με πιο μαχητικά χαρακτηριστικά κόντρα στην αντιασφαλιστική, αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και στο δικομματισμό συνολικότερα. Ενάντια στο κεφάλαιο και στους κάθε λογής εκφραστές του. Ενάντια σ' αυτούς που μετατρέπουν την Παιδεία και όλα τα κοινωνικά αγαθά σε ακριβοπληρωμένα εμπορεύματα, ενώ αντίθετα τη ζωή του εργάτη την αξιολογούν σα φτηνιάρικο λάστιχο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για να γεμίσουν οι τσέπες των κεφαλαιοκρατών».

Το ΠΑΜΕ θα καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο την Παρασκευή 16 Νοέμβρη, στις 5.30 μ.μ. Τόπος συνάντησης θα είναι το Συνδικάτο Οικοδόμων.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ
Ούτε καν για 2 από τους 100 φοιτητές

Ούτε για το 2% των φοιτητών δεν εξασφαλίζεται στέγαση, ενώ 8 στα 11 ΑΕΙ και ΤΕΙ της Αθήνας δεν έχουν δική τους Εστία. Τα τεράστια προβλήματα στέγασης επισημαίνει η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, καλώντας τους φοιτητές να διεκδικήσουν «δωρεάν στέγαση - δωρεάν σπουδές». Οπως επισημαίνει η ΠΚΣ αποτυπώνοντας την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στις Εστίες, «κτίρια και υποδομές που τα χρυσοπλήρωσε ο ελληνικός λαός, π.χ. Κέντρο Τύπου Ολυμπιακών, Δημοσιογραφικό Χωριό, Κτίριο Σαρίδη, και θα μπορούσαν να καλύψουν δεκάδες χιλιάδες φοιτητές δίνονται στο μεγάλο κεφάλαιο, γίνονται υπουργεία (Τύπου, Παιδείας)... Αυτή η άθλια κατάσταση που διαμορφώθηκε τα προηγούμενα χρόνια από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχει οδηγήσει χιλιάδες φοιτητές να δίνουν τεράστια ποσά κάθε χρόνο στα νοίκια, ακόμα περισσότεροι να δουλεύουν για να τα βγάλουν πέρα, το κόστος σπουδών να πέφτει όλο και πιο βαρύ πάνω στις πλάτες μας, ενώ πολλοί φοιτητές και σπουδαστές αφού δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των σπουδών, παρατάνε μια και καλή τις σπουδές και τα όνειρά τους για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της ζωής», σημειώνει η ΠΚΣ.

Χτες, με απόφαση φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων και του συλλόγου της ΦΕΠΑ, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στο Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας (φωτογραφία από το διάβημα), καλώντας τη διοίκησή του να πάρει θέση για τις ελλείψεις Εστιών και τα προβλήματα υποδομής των υπαρχόντων.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδηλώσεις σήμερα και αύριο στις σχολές

Με μία σειρά εκδηλώσεων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ οι Οργανώσεις Σπουδάζουσας Αθήνας και ΤΕΙ Λεκανοπεδίου της ΚΝΕ τιμούν την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται και σε άλλα ιδρύματα της χώρας. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Σήμερα Τρίτη:

  • Η ΤΟ Παντείου, στις 12.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Σάκη Καράγιωργα», με ομιλητή τον Γ. Πρωτούλη, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Η ΤΟ ΑΣΟΕΕ, στη 1 μ.μ., στο αμφιθέατρο, με ομιλητή τον Ν. Καλούτση, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΤΟ Φιλοσοφικής στη 1 μ.μ. στο αμφιθέατρο, με ομιλητή τον Β. Τασούλα, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ.
  • Οι ΤΟ ΤΕΙ Πειραιά στη 1 μ.μ. στο αμφιθέατρο «Χατζηνικολάου» με ομιλητή τον Κ. Μπορμπότη, γραμματέα του Συμβουλίου ΤΕΙ.

Αύριο Τετάρτη 14 Νοέμβρη:

  • Η ΤΟ Φυσικομαθηματικής, στις 2 μ.μ., στο μικρό αμφιθέατρο του Βιολογικού, με ομιλητή τον Σ. Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.
  • Η ΤΟ ΕΜΠ, στη 1 μ.μ., στο αμφιθέατρο 4 στις Γενικές Εδρες, με ομιλητή τον Θ. Γκιώνη, μέλος της ΚΕ.
  • Η ΤΟ Πανεπιστημίου Πειραιά, στις 12.00 μ., στην αίθουσα τελετών, με ομιλητή τον Ν. Σοφιανό, μέλος της ΚΕ και γραμματέα της ΕΠ της ΚΟΠ.
  • Η ΤΟ ΑΣΠΑΙΤΕ στη 1.30 μ.μ. στην αίθουσα 203, με ομιλητή τον Π. Αλέπη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ.
  • Οι ΤΟ ΤΕΙ Αθήνας, στη 1.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο της ΣΑΕΤ, με ομιλητή τον Β. Τασούλα, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ.
  • Η ΤΟ Παιδαγωγικών - ΤΕΦΑΑ - ΕΜΜΕ με ομιλήτρια την Β. Σεφέρη, μέλος του ΑΓ ΑΕΙ-ΤΕΙ της ΚΟΑ.
  • Η ΤΟ Γεωπονικού Πανεπιστημίου, στη 1 μ.μ., στο αμφιθέατρο «ΣΙΔΕΡΙ», με ομιλήτρια την Β. Πλατανιά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Η ΤΟ Νομικής, Οικονομικού, Πολιτικού, στις 2 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Οικονομίδου» με ομιλητή τον Μ. Πέτσα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
Στη Θεσσαλία

Αύριο, Τετάρτη η ΝΟ ΤΕΙ Λάρισας διοργανώνει εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου, με ομιλητή τον Γιάννη Πρωτούλη, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτή του ΚΚΕ.

Μεθαύριο, Πέμπτη, η ΝΟ Μαγνησίας στο Θόλο διοργανώνει εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου, με ομιλητή τον Γιάννη Πρωτούλη, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτή του ΚΚΕ.

Εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο διοργανώνουν την Πέμπτη, η ΝΟ Τρικάλων στη «Σουίτα» και η ΝΟ Καρδίτσας στο ΤΕΙ.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΙΕΚ
Διάβημα σήμερα στον ΟΕΕΚ

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΕΕΚ πραγματοποιούν σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι οι Σύλλογοι Σπουδαστών Δημόσιων και Ιδιωτικών ΙΕΚ, διεκδικώντας μειωμένο εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς, κατάργηση των διδάκτρων, διανομή δωρεάν συγγραμμάτων κ.ά.

ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Απλήρωτοι πέντε μήνες οι βρεφονηπιοκόμοι

Ενώ οι γονείς υποχρεώνονται να πληρώνουν 250 ευρώ το μήνα!

Στο πλευρό των νηπιαγωγών και των εργαζομένων του Βρεφονηπιακού Σταθμού του Δήμου Ηρακλείου στέκεται το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών του Συλλόγου ΠΕ «Γ. Σεφέρης». Οι εργαζόμενοι της Δημοτικής Επιχείρησης, στην οποία ανήκει και ο Βρεφονηπιακός Σταθμός, βρίσκονται εδώ και περίπου 20 μέρες σε επίσχεση εργασίας, αφού παραμένουν απλήρωτοι από το Μάη.

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών του Συλλόγου, αναδεικνύοντας την πολιτική πλευρά του προβλήματος, αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ότι «τα "πλεονεκτήματα" του περάσματος των σχολείων στους δήμους έχουν αρχίσει να γίνονται φανερά. Παρόλο που οι γονείς πληρώνουν δυσβάσταχτα τροφεία, παρόλο που οι πολίτες φορολογούνται με τα δημοτικά τέλη, παρόλο που οι βρεφονηπιοκόμοι μένουν για μήνες απλήρωτοι, παρ' όλ' αυτά ο δήμος δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει τους σταθμούς του». Να σημειωθεί ότι τα τροφεία στον Βρεφονηπιακό Σταθμό φτάνουν τα 250 ευρώ το μήνα! Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «ζητάμε να μην υπάρχουν νηπιαγωγεία και τμήματα νηπιαγωγείων έξω απ' το δημόσιο νηπιαγωγείο. Ολα τα νήπια να πηγαίνουν στο δημόσιο».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ