ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Νοέμβρη 2007
Σελ. /28
Δε χρειαζόμαστε Ηρακλή

Καθαρά πρόσωπα στο φως της μέρας
Καθαρά πρόσωπα στο φως της μέρας
Τα όσα μόνοι τους, η μία συμμορία εναντίον της άλλης αποκαλύπτουν (αδιάφορο αν πρόκειται για το χώρο της υψηλής πολιτικής, συμμορία στο χώρο της κρατικής καταστολής, ή συμμορία που δρα στις νυχτερινές διαδρομές των δύο προηγούμενων) δε χρειάζονται κανένα σχόλιο. Είναι τόσο ειλικρινής η αυτοπαρουσίαση της απόλυτης ξεφτίλας - σαπίλας του συστήματός τους.

Αλλά, πάλι, πώς να κρατηθείς, ζώντας σε μια χώρα που γέννησε τους σοφιστές, από το να μη δείξεις το κακέκτυπο της συνέχειάς τους;

Ολοι το γνωρίζουμε από τα μαθητικά μας χρόνια - το λένε και σήμερα στις καταλήψεις: ο αστυφύλακας είναι όργανο. Το κλαρίνο είναι όργανο. Αρα ο αστυφύλακας είναι κλαρίνο. Προφανής η σοφιστεία, εμφανής η προσβολή στο κλαρίνο και όσους το έχουν σε εκτίμηση.

Αυτή, όμως, η προφανής σοφιστεία δεν περιορίζεται στα ανώδυνα. Σύμφωνα με τη χτεσινή της εκδοχή ό,τι αμφισβητεί την αστική νομιμότητα, όπως το σύνθημα «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν τα Ζωνιανά! Γνωρίζουν πως δεν υπάρχει καμιά απολύτως σχέση ενός αγώνα που γίνεται στο φως της μέρας, με το μαύρο σκοτάδι της σαπίλας που γεννά το αστικό σύστημα. Αμολάνε όμως τη λάσπη τώρα που βρήκανε ευκαιρία για να αξιώσουν σεβασμό στην αστική νομιμότητα.

Καταγγέλλουν, δήθεν, την παρανομία που γεννά το σύστημά τους, για να χτυπήσουν κάθε τι που αυτοί θεωρούν παράνομο.

Αυτό που πράγματι θέλουν να χτυπήσουν και δεν αφήνουν αφορμή να πάει χαμένη είναι ό,τι αμφισβητεί την εξουσία τους. Οι ναρκέμποροι είναι δικοί τους. Δεν αμφισβητούν καμιά αστική εξουσία. Αντίθετα, με τη δραστηριότητά τους στεριώνουν την αστική εξουσία.

Αλλο είναι αυτό που τρομάζει τους αστούς. Αίφνης χτες σε μία και μόνο εφημερίδα αφιερώθηκαν δύο ολόκληρες σελίδες ύλης για να αποδειχθεί πως όχι μόνο η μπολσεβίκικη επανάσταση οδήγησε τους ανθρώπους να τρώνε - κυριολεκτικά! - τα παιδιά τους, αλλά και ότι τέτοιου τύπου ιδέες είναι εξαιρετικά σατανικές. Ετσι, στήνουν σε διπλανή σελίδα συνειρμό: Οπου μπερδεύουν την Μπολιβαριανή διαδικασία με τα ναρκωτικά, τα ναρκωτικά με τα Ζωνιανά, τις παρανομίες των Ζωνιανών με τις κινητοποιήσεις στα σχολειά και τα Πανεπιστήμια, κι αφήνουν την εντύπωση που δημιουργούν να απλωθεί ως λάσπη και να κάνει τη δουλιά της στις συνειδήσεις.

Οι αστοί έχουν ανάγκη να επιβληθεί έγκαιρα ο νόμος και η τάξις.

Οχι όποιος κι όποιος νόμος. Για παράδειγμα δεν μπορεί να είναι νόμος το δίκιο του εργάτη, γι' αυτό τον παρουσιάζουν σαν συνώνυμο των Ζωνιανών.

Αν σημαίνουν κάτι όλα αυτά είναι πως κάθε ώρα και στιγμή οι αστοί φροντίζουν να επιβεβαιώνουν ένα: Οτι το καπιταλιστικό σύστημα όχι μόνο είναι και ιστορικά ξεπερασμένο, αλλά και ότι έχει βαθιά γνώση πως η βασική του αντίφαση (κοινωνικοποιημένη παραγωγή - ατομική ιδιοποίηση του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου) καθιστά και απόλυτα αντικειμενική την ανάγκη ανατροπής του και απόλυτη την ανάγκη ύπαρξης νεκροθάφτη.

Οι αστοί δεν ξέρουν από πού θα τους έρθει. Εχουν όμως ταξικό ένστικτο. Και γνωρίζουν ότι από κάτω βράζει το πράγμα. Προσπαθούν με προβοκάτσιες να κερδίσουν χρόνο. Γνωρίζουν πως αυτός ο χρόνος έχει τελειώσει προ πολλού. Το πρόβλημα είναι πως δεν έχει αντιληφθεί ακόμα το ρόλο του και ο νεκροθάφτης.

Υπάρχει, όμως, ελπίδα. Τα παιδιά χτες έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τα περί παρανομίας και διαδήλωσαν. Και δεν ήταν μόνα. Ηταν εκεί και οι γονείς τους και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Το ξέσπασμα του Καραμανλή στη Βουλή για τη νομιμότητα που καταλύεται από τα λουκέτα της περιφρούρησης δείχνει χάσιμο της ψυχραιμίας. Να βοηθήσουμε αυτόν, την τάξη του και τους συμμάχους τους να χάσουν εντελώς την ψυχραιμία τους.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΣΑΝ ΤΗ ΓΑΤΑ ΠΟΥ ΣΚΕΠΑΖΕΙ ΤΗ ΒΡΩΜΙΑ

ΑΠΑΞ ΔΙΑΔΗΛΩΤΗΣ ΙΣΟΝ ΖΩΝΙΑΝΟΣ! «Τι θα γίνει με τις άλλες νησίδες ανομίας που βρίθουν στην ελληνική κοινωνία; (...) τα Εξάρχεια, ας πούμε. Θα τα εκκαθαρίσει και αυτά η Αστυνομία ή θα συνεχίσει να τα αντιμετωπίζει ως ανεξάρτητο κράτος; Και τα πανεπιστήμια. Θα προστατευτούν από τους βανδάλους ή (...) θα περιοριστούμε στην κατάληψη των Ζωνιανών; (...) στις ευνομούμενες κοινωνίες δε νοείται ανομία α λα καρτ. Δεν υπάρχει καμία διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα Ζωνιανά και στους υπολοίπους. Δεν μπορούν, δηλαδή, να καταριούνται τα Ζωνιανά όσοι εδώ και χρόνια εκτρέφουν ανάλογες νοοτροπίες ανομίας στην Παιδεία ή στην οικονομία (...) αν "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη", τότε με την ίδια ευκολία "νόμος είναι και το δίκιο των Ζωνιανών" (...) δεν υπάρχει θεμιτή και αθέμιτη ανομία. Η ανομία είναι μία και ενιαία. Στα Ζωνιανά ή στην Αθήνα, το ίδιο πράγμα» (ο Γ. Πρετεντέρης στο ΒΗΜΑ).

Ο ΣΩΣΤΟΣ DEALER! «"Τη μεγάλη ζημιά στην Αστυνομία την έκανε ένας αξιωματικός που υπηρετούσε στην Κρήτη και φέρεται ως ο βασικός dealer της περιοχής με επαφές με όλους τους εμπόρους ναρκωτικών" είπε ο ανώτατος αξιωματικός» (το ρεπορτάζ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μαθητές - φοιτητές - σπουδαστές - γονείς ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ για το δικαίωμα όλων στη μόρφωση

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τα Ζωνιανά, κορυφή του παγόβουνου

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οπλοστάσια και εργοτάξια παραγωγής ναρκωτικών

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Ζωνιανά

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΞΗΛΩΝΟΥΝ» τα Ζωνιανά

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σάλος για το μυστικό deal

ΤΟ ΒΗΜΑ: Το φάντασμα του πληθωρισμού

ΤΑ ΝΕΑ: Απογείωση τιμών στα σούπερ μάρκετ

Η ΑΥΓΗ: Τα τρόφιμα «τρώνε» το εισόδημα των εργαζομένων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΣΤΟΙΧΗΜΑ για 1 εκατ. ψήφους

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΜΕ 43,48%

Η ΧΩΡΑ: Μπαίνει τέλος στην ταλαιπωρία των αναπήρων

ΕΘΝΟΣ: ΙΠΤΑΜΕΝΑ σαράβαλα νοικιάζει η ΟΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Το πρώτο ψηφιακό μπλακ άουτ της νέας εποχής

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Τρώνε τα παιδιά τους

«Στην ύπαιθρο από το 1918 και τουλάχιστον ώς το 1922 (...) απελπισμένοι έφταναν να τρώνε τα ίδια τα παιδιά τους (...) η βία που ματώνει τη Ρωσία είναι σύμφωνη με τη ρητή βούληση των Μπολσεβίκων ηγετών. Με πρώτο τον Λένιν, δεν έπαψαν όχι μόνο να την ενθαρρύνουν, αλλά και να την εγκωμιάζουν (...) βασανίζουν, κλέβουν, συλλαμβάνουν αυθαίρετα, μεταμορφώνουν τα γραφεία τους σε "απέραντα μπορντέλα όπου φέρνουν τις αστές", επιδίδονται σε μαζικούς φόνους, "μεθυσμένοι από τη βία και το αίμα"» (η "αποκάλυψη" σε Le Monde και ΤΑ ΝΕΑ).

Είναι λαθρέμποροι ναρκωτικών

«Αν οι Βενεζουελάνοι θέλουν έναν αυταρχικό πατερούλη, δικαίωμά τους. Υπάρχει όμως μια άλλη, πιο σκοτεινή πλευρά που αφορά όλο τον κόσμο. Το 2003 βγήκαν από τα σύνορα της Βενεζουέλας 75 τόνοι κοκαΐνης. Φέτος τα φορτία αναμένεται να φτάσουν τους 276 τόνους (...) βασικός προορισμός (...) είναι σε μεγάλο βαθμό η Ευρώπη (κάπου πρέπει να παίζουν και τα Ζωνιανά) (...) πολλοί από τους "ιεράρχες" των καρτέλ του οργανωμένου εγκλήματος έχουν σήμερα έδρα τη Βενεζουέλα (...) η Βενεζουέλα του Ούγκο Τσάβες έχει γίνει επίσης κέντρο λαθρεμπορίου όπλων και διαμαντιών (...) μπορεί βέβαια όλα αυτά να συνιστούν προπαγάνδα σκοτεινών κέντρων κατά της Μπολιβαριανής Επανάστασης. Και τα χθεσινά ρεπορτάζ για πυρά εναντίον αντικυβερνητικών φοιτητών μάλλον στην ίδια συνωμοσία εντάσσονται» (ο Μ. Μητσός στα ΝΕΑ).

Φοροφυγάδες και πιστολάδες

«Με την κατηγορία της φοροδιαφυγής, όπως είχε συμβεί και στην περίπτωση του Αλ Καπόνε, συνελήφθη στην Ιρλανδία ο θεωρούμενος ως πρώην επικεφαλής του IRA Τόμας "Σλαμπ" Μέρφι (...) το όνομα του Μέρφι είχε συνδεθεί με τον IRA από τη δεκαετία του 1970, όταν οι Αρχές υποπτεύονται ότι έφερνε όπλα από τη Λιβύη για λογαριασμό του Ιρλανδικού Απελευθερωτικού Στρατού» (το ρεπορτάζ επίσης στα ΝΕΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ