Σάββατο 10 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Δε χρειαζόμαστε Ηρακλή

Καθαρά πρόσωπα στο φως της μέρας
Καθαρά πρόσωπα στο φως της μέρας
Τα όσα μόνοι τους, η μία συμμορία εναντίον της άλλης αποκαλύπτουν (αδιάφορο αν πρόκειται για το χώρο της υψηλής πολιτικής, συμμορία στο χώρο της κρατικής καταστολής, ή συμμορία που δρα στις νυχτερινές διαδρομές των δύο προηγούμενων) δε χρειάζονται κανένα σχόλιο. Είναι τόσο ειλικρινής η αυτοπαρουσίαση της απόλυτης ξεφτίλας - σαπίλας του συστήματός τους.

Αλλά, πάλι, πώς να κρατηθείς, ζώντας σε μια χώρα που γέννησε τους σοφιστές, από το να μη δείξεις το κακέκτυπο της συνέχειάς τους;

Ολοι το γνωρίζουμε από τα μαθητικά μας χρόνια - το λένε και σήμερα στις καταλήψεις: ο αστυφύλακας είναι όργανο. Το κλαρίνο είναι όργανο. Αρα ο αστυφύλακας είναι κλαρίνο. Προφανής η σοφιστεία, εμφανής η προσβολή στο κλαρίνο και όσους το έχουν σε εκτίμηση.

Αυτή, όμως, η προφανής σοφιστεία δεν περιορίζεται στα ανώδυνα. Σύμφωνα με τη χτεσινή της εκδοχή ό,τι αμφισβητεί την αστική νομιμότητα, όπως το σύνθημα «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν τα Ζωνιανά! Γνωρίζουν πως δεν υπάρχει καμιά απολύτως σχέση ενός αγώνα που γίνεται στο φως της μέρας, με το μαύρο σκοτάδι της σαπίλας που γεννά το αστικό σύστημα. Αμολάνε όμως τη λάσπη τώρα που βρήκανε ευκαιρία για να αξιώσουν σεβασμό στην αστική νομιμότητα.

Καταγγέλλουν, δήθεν, την παρανομία που γεννά το σύστημά τους, για να χτυπήσουν κάθε τι που αυτοί θεωρούν παράνομο.

Αυτό που πράγματι θέλουν να χτυπήσουν και δεν αφήνουν αφορμή να πάει χαμένη είναι ό,τι αμφισβητεί την εξουσία τους. Οι ναρκέμποροι είναι δικοί τους. Δεν αμφισβητούν καμιά αστική εξουσία. Αντίθετα, με τη δραστηριότητά τους στεριώνουν την αστική εξουσία.

Αλλο είναι αυτό που τρομάζει τους αστούς. Αίφνης χτες σε μία και μόνο εφημερίδα αφιερώθηκαν δύο ολόκληρες σελίδες ύλης για να αποδειχθεί πως όχι μόνο η μπολσεβίκικη επανάσταση οδήγησε τους ανθρώπους να τρώνε - κυριολεκτικά! - τα παιδιά τους, αλλά και ότι τέτοιου τύπου ιδέες είναι εξαιρετικά σατανικές. Ετσι, στήνουν σε διπλανή σελίδα συνειρμό: Οπου μπερδεύουν την Μπολιβαριανή διαδικασία με τα ναρκωτικά, τα ναρκωτικά με τα Ζωνιανά, τις παρανομίες των Ζωνιανών με τις κινητοποιήσεις στα σχολειά και τα Πανεπιστήμια, κι αφήνουν την εντύπωση που δημιουργούν να απλωθεί ως λάσπη και να κάνει τη δουλιά της στις συνειδήσεις.

Οι αστοί έχουν ανάγκη να επιβληθεί έγκαιρα ο νόμος και η τάξις.

Οχι όποιος κι όποιος νόμος. Για παράδειγμα δεν μπορεί να είναι νόμος το δίκιο του εργάτη, γι' αυτό τον παρουσιάζουν σαν συνώνυμο των Ζωνιανών.

Αν σημαίνουν κάτι όλα αυτά είναι πως κάθε ώρα και στιγμή οι αστοί φροντίζουν να επιβεβαιώνουν ένα: Οτι το καπιταλιστικό σύστημα όχι μόνο είναι και ιστορικά ξεπερασμένο, αλλά και ότι έχει βαθιά γνώση πως η βασική του αντίφαση (κοινωνικοποιημένη παραγωγή - ατομική ιδιοποίηση του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου) καθιστά και απόλυτα αντικειμενική την ανάγκη ανατροπής του και απόλυτη την ανάγκη ύπαρξης νεκροθάφτη.

Οι αστοί δεν ξέρουν από πού θα τους έρθει. Εχουν όμως ταξικό ένστικτο. Και γνωρίζουν ότι από κάτω βράζει το πράγμα. Προσπαθούν με προβοκάτσιες να κερδίσουν χρόνο. Γνωρίζουν πως αυτός ο χρόνος έχει τελειώσει προ πολλού. Το πρόβλημα είναι πως δεν έχει αντιληφθεί ακόμα το ρόλο του και ο νεκροθάφτης.

Υπάρχει, όμως, ελπίδα. Τα παιδιά χτες έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τα περί παρανομίας και διαδήλωσαν. Και δεν ήταν μόνα. Ηταν εκεί και οι γονείς τους και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Το ξέσπασμα του Καραμανλή στη Βουλή για τη νομιμότητα που καταλύεται από τα λουκέτα της περιφρούρησης δείχνει χάσιμο της ψυχραιμίας. Να βοηθήσουμε αυτόν, την τάξη του και τους συμμάχους τους να χάσουν εντελώς την ψυχραιμία τους.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ