ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φεστιβάλ Σοβιετικού Κινηματογράφου

Σαράντα αριστουργήματα του σοβιετικού κινηματογράφου θα προβληθούν στο μεγάλο Φεστιβάλ Σοβιετικού Κινηματογράφου, που διοργανώνει η «New Star», με αφορμή τα 90χρονα της Οχτωβριανής Επανάστασης. Το φεστιβάλ (από 8 - 22/11, στους κινηματογράφους «Αστυ» και «Αφαία New Star art cinema»), προσφέρει στο ελληνικό κοινό τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσει ένα σπουδαίο κομμάτι της κινηματογραφικής παραγωγής, που άνθισε μετά την Επανάσταση. Μεταξύ άλλων, θα προβληθούν ταινίες των Σεργκέι Αϊζενστάιν, Γκεόργκι Βασίλιεβ, Τζίγκα Βερτόφ, Γιούρι Βισίνσκι, Σεργκέι Ιοσίφοβιτς Γιουτκέβιτς, Φρίντριχ Ερμλερ, Αλεξάντερ Ζάρχι, Ιωσήφ Χάιφιτς, Γκριγκόρι Κόζιντσεφ, Λεφ Κουλεσόφ, Αλεξάντερ Μεντβέντκιν, Αλεξάντερ Ντοβζένκο, Βσέβολοντ Πούντοβκιν, Μιχαήλ Ρομ κ.ά.

Οι προβολές της πρώτης βδομάδας θα γίνουν στο «Αστυ» (Κοραή 4). Το πρώτο τριήμερο περιλαμβάνει τις ταινίες: 8/11 «Η νιότη του Μαξίμ» (1934, Γιούλι Καράσικ), «Θύελλα στην Ασία» (1928, Βσέβολοντ Πούντοβκιν), «Μέρες επανάστασης» (1958, Σεργκέι Βασίλιεφ), «Ετσι δέθηκε τ' ατσάλι» (1942, Μαρκ Ντοσκόι). 9/11 «Η επιστροφή του Μαξίμ» (1937, Γκριγκόρι Κόζιντσεφ), «Το λιβάδι του Μπέζιν» (1937, Σεργκέι Αϊζενστάιν) - Εγκαίνια Φεστιβάλ Σοβιετικού Κινηματογράφου - «Το τέλος της Αγίας Πετρούπολης» (1927, Βσέβολοντ Πούντοβκιν), «Στη φωτιά δεν τη γλιτώνεις» (1968, Γκλεμπ Πανφίλοβ), «Η απροσδόκητη περιπέτεια του κ. Γουέστ στη χώρα των μπολσεβίκων» (1924, Λεφ Κουλεσόφ). 10/11 «Ο Μαξίμ στην εξουσία» (1938, Γκριγκόρι Κόζιντσεφ), «Απεργία» (1924, Σεργκέι Αϊζενστάιν), «Ευτυχία» (1934, Αλεξάντερ Μεντβέντκιν), «Ο Λένιν τον Οχτώβρη» (1937, Μιχαήλ Ρομ), «Αερογκράντ» (1935, Αλεξάντερ Ντοβζένκο).

ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Τώρα «θυμήθηκαν» περιβάλλον, ανασκαφές και κυκλοφοριακό!

Από τις εκσκαφές για το μουσείο, με φόντο το κτίριο Βάιλερ: Ετσι «διατηρήθηκαν»οι αρχαιότητες...

Eurokinissi

Από τις εκσκαφές για το μουσείο, με φόντο το κτίριο Βάιλερ: Ετσι «διατηρήθηκαν»οι αρχαιότητες...
Τα αρνητικά αποτελέσματα της χωροθέτησης και κατασκευής του Νέου Μουσείου Ακρόπολης στον αρχαιολογικό χώρο του Μακρυγιάννη, για τα οποία προειδοποιούσαν φορείς και επιστήμονες, οξύνονται τώρα. Και είναι ακόμη η αρχή...

Σε χτεσινή σύσκεψη του υπουργού Πολιτισμού, Μ. Λιάπη, με το ΔΣ του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης (ΟΑΝΜΑ ΑΕ) ο πρώτος ζήτησε να προχωρήσουν μελέτες, λ.χ. της «ανάδειξης των ανασκαφών»! Αφού έχτισαν το μουσείο πάνω στην ανασκαφή, τώρα συζητάνε με μελέτες (!) γι' αυτήν, με το κτίριο έτοιμο..! Το ίδιο ισχύει και για την ανέτοιμη μελέτη για «δημιουργία χώρου στάθμευσης οχημάτων», σοβαρότατο πρόβλημα που άπτεται του περιβάλλοντος όλης της περιοχής, πρόβλημα που θα επιδεινωθεί με το μουσείο. Πρόβλημα, που έπρεπε ως πρώτο και κύριο να αντιμετωπιστεί. Κι όμως, τώρα ζητά το ΥΠΠΟ από το Δήμο Αθηναίων «να συνταχθεί κυκλοφοριακή μελέτη για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών, αλλά και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής»!

Παρ' όλ' αυτά ο υπουργός ζήτησε «επιτάχυνση των απαιτούμενων διαδικασιών, μελετών και έργων» για να λειτουργήσει το μουσείο έως τα τέλη του 2008. Να προχωρήσουν «άμεσα» οι μελέτες για «τον περιβάλλοντα χώρο του μουσείου, τις απαιτούμενες φυτεύσεις, την περίφραξη, ενδεχόμενες βελτιώσεις στις προσόψεις των πολυκατοικιών περιμετρικά του μουσείου, σε σχέση και με τα δύο κτίρια στις οδούς Μακρυγιάννη και Χατζηχρήστου και Χατζηχρήστου και Μητσαίων». Με κυνικό τρόπο, η κυβέρνηση επιχειρεί να «βελτιώσει» το τσιμέντο περιμετρικά τού, επίσης, τσιμεντένιου μουσείου, ενώ τα δύο αρχιτεκτονικά μνημεία επί της Δ. Αεροπαγίτου πάνε προς κατεδάφιση!

Από τη συνάντηση προκύπτει πως δεν έχει ολοκληρωθεί η μουσειολογική μελέτη (οριστικοποίηση προθηκών, βάθρων, φωτισμού των εκθεμάτων), ενώ ο υπουργός ζήτησε και ανελκυστήρα για τους επισκέπτες με κινητικά προβλήματα (εκτός της υπάρχουσας ράμπας) και σύστημα αυτόματης ξενάγησης. Και, βέβαια, ζήτησε την προπαγάνδιση του μουσείου με εκδηλώσεις από τον ερχόμενο Γενάρη, εντός και εκτός Ελλάδας.

Εξίσου σημαντικό είναι και το θέμα της διοικητικής μορφής του νέου μουσείου, αν και δε δόθηκαν λεπτομέρειες της σχετικής συζήτησης. Το βέβαιο είναι πως μια επιλογή μορφής τύπου «ΟΑΝΜΑ» (ή ο ίδιος με άλλο όνομα) εντάσσεται στη λογική της κυβέρνησης (και του ΠΑΣΟΚ που τον έφτιαξε) για ιδιωτικοοικονομική λειτουργία του μουσείου.

  • Εκτός λειτουργίας, λόγω βλάβης, τέθηκε ο ανελκυστήρας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες στην Ακρόπολη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν στα τηλέφωνα 210 3214172-3.
Τσιγγάνων μουσικοί δρόμοι

«Opre Roma - Οι δρόμοι των Τσιγγάνων», τιτλοφορείται η μουσική παράσταση, που αρχίζει στις 7/11, στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. Ενα πρωτότυπο αφιέρωμα στις μουσικές των Τσιγγάνων, εκρηκτικός μουσικός διάλογος της πολυχρωμίας των αυθεντικών τσιγγάνικων ρυθμών. Το διαφορετικό ύφος, η τεχνική, ο κυρίαρχος αυτοσχεδιασμός, δένονται δημιουργικά με πασίγνωστες μουσικές εμπνευσμένες από την τσιγγάνικη μουσική παράδοση - από το «Ederlezi» του Μπρέγκοβιτς, το «Makabuto» των Gipsy Kings, μέχρι το «Νάις Μπαλαμό» του Τσακνή, το Dui - Dui, Djelem - Djelem και άλλες, καθώς και με συνθέσεις του Γιώργου Βούκανου.

«Ξεναγός», ο δεξιοτέχνης του κλαρίνου Βασίλης Σαλέας, με συνοδοιπόρους, τον Σκοπιανό πνευστό Φερούζ Μουστάφοβ και την μπάντα του, τον Σαράντη Σαλέα, την Hϋzϋn (τραγούδι) και έξι εκπροσώπους της μουσικής και του χορού των Τούρκων Ρομά: Sedat Tokmak (κρουστά), Ali Cabuk (ούτι, σάζι), Handan Gungor, Emine Giydiren, Ibraim Aymaz, Ali Ulas (χορός). Μαζί τους η «Melody Chamber Orchestra», με επικεφαλής τους Χρήστο Ζερμπίνο (ακορντεόν) και Μπάμπη Σούκα (βιολί). Σκηνοθετική επιμέλεια: Τάκης Χρυσούλης. Κείμενα - στίχοι: Μαίρη Βούκανου. Παραστάσεις, έως 9/12, Τετάρτη - Κυριακή. Πληροφορίες - κρατήσεις: 210 9315600 και www.gialino.gr.

Το θέατρο καλά κρατεί

Τα Δευτερότριτα στον Κάτω Χώρο του «Θεάτρου του Νέου Κόσμου», ο Γιάννης Τσορτέκης σκηνοθέτησε και ερμηνεύει τη «Γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονυσίου Σολωμού, συνοδευόμενος από το κλαρίνο του Θωμά Δρόσου, σε παραδοσιακούς ηπειρώτικους σκοπούς, που θυμίζουν μοιρολόγια.

  • Στις «Ροές», οι «Σαλτιμπάγκοι» παρουσιάζουν το έργο του Ερικ - Εμμανουέλ Σμιτ «Μια τρελή μέρα», σε μετάφραση Μαρίας και Ελένης Παξινού, σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη, σκηνικά - κοστούμια Ελένης Μανωλοπούλου. Παίζουν: Γιώργος Κοτανίδης, Κερασία Σαμαρά, Πέτρος Μπουσουλόπουλος, Στέλλα Γκίκα, Σοφία Καζαντζιάν, Στέλλα Μπαλωμένου. Το έργο, βασισμένο σε πραγματικά περιστατικά της ζωής του μεγάλου φιλοσόφου Ντιντερό, είναι μια πληθωρική, ανάλαφρη κωμωδία με φιλοσοφικό περιεχόμενο. Στο έργο ο Ντιντερό ποζάρει ημίγυμνος στην ζωγράφο Τερμπούς, ενώ παράλληλα συζητούν για την τέχνη και τη φιλοσοφία και φλερτάρουν.
  • Στο ανανεωμένο «Χώρα» παρουσιάζεται «Ο Δον Ζουάν στο Σόχο», ένα σύγχρονο, προκλητικό έργο, μεταφορά στο σήμερα του μολιερικού αριστουργήματος από τον Πάτρικ Μάρμπερ. Μετάφραση Θοδωρής Πετρόπουλος, σκηνοθεσία Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, σκηνικά - κοστούμια Γιώργος Γαβαλάς, μουσική Μίνως Μάτσας. Παίζουν: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Κωνσταντίνος Παπαχρόνης, Εβίτα Ζημάλη, Θωμαΐς Ανδρούτσου, Δήμητρα Σιγάλα, Δημήτρης Λιόλιος, Τηλέμαχος Κρεβάικας, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Βαγγέλης Ψωμάς και Χρήστος Πάρλας.
Τα βραβεία...

Το χιπ χοπ είχε την τιμητική του στο φετινό Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης. Στον τελικό του περασμένου Σαββάτου, το πρώτο βραβείο απέσπασε το τραγούδι «Αγάπη είναι», που ερμήνευσαν ο Κόμης Χ και η Βασιλική Αλεξίου (σύνθεση: Diveno, στίχοι: Κόμης Χ). Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στο «έντεχνο» τραγούδι «Ελεγεία» των Αντ. Κυζούλη (συνθέτης) και Δ. Μαστρογιάννη (στιχουργός), με ερμηνεύτρια την Ειρήνη Τουμπάκη, το οποίο κέρδισε και το βραβείο της κριτικής επιτροπής για την καλύτερη σύνθεση. Στην κρητικού «χρώματος» «Αρετούσα», που ερμήνευσε η Δήμητρα Λιγοψυχάκη, δόθηκε το τρίτο βραβείο (σύνθεση Γιάννης Μελαμπιανάκης, στίχοι Βασιλικής Κνήτου), ενώ στο ίδιο τραγούδι απονεμήθηκαν και τα βραβεία της κριτικής επιτροπής για τον καλύτερο στίχο και την καλύτερη ερμηνεία. Η επιλογή των τραγουδιών έγινε από επταμελή επιτροπή και από το κοινό (μέσω televoting και sms) κατά 50%-50%. Συνδιοργανωτής στο Φεστιβάλ του 2008, όπως ανακοινώθηκε, θα είναι εκτός της ΕΡΤ και της ΔΕΘ και το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Η 34χρονη θεατρική ομάδα της Εστίας Ν. Σμύρνης (Παλαιολόγου 1, Ν. Σμύρνη) θα ανεβάσει το γνωστό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Το μεγάλο μας τσίρκο», με τα γνωστά τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου. Η σκηνοθεσία - σκηνογραφία είναι του Ανδρέα Ζάκα. Στο πιάνο ο Βαγγέλης Αυγέρης. Τραγουδά ο Χρήστος Μουστάκας. Κουστούμια Τούλας Μωραΐτη, ζωγραφική των σκηνικών: Μαριέττα Μπακάλη. Παραστάσεις (με ελεύθερη είσοδο) στη σκηνή «Πάνος Χαλδέζος» (210-9333702).

«Ελαία η Καλλίστη», είναι ο τίτλος της έκθεσης έργων της Σεβαστής Μπολάνου, που φιλοξενείται στον πολυχώρο «Απόλλων» (Ερμουπόλεως και Πηλίου 1, Καμίνια). Διάρκεια έως 11/11.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ