ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΟΥΒΑ - ΠΑΓΚΡΑΤΙ
Συγκέντρωση για τα λαϊκά προβλήματα

Στο δρόμο βγήκαν χτες κάτοικοι της Γούβας, διεκδικώντας λύση στα προβλήματά τους, όπως η λειτουργία ΙΚΑ στην περιοχή τους, η έλλειψη σχολικών αιθουσών, η προστασία των ελεύθερων χώρων, το κυκλοφοριακό και η απομάκρυνση κεραίας κινητής τηλεφωνίας.

Στη συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Πλυτά και που διοργανώθηκε από μαζικούς φορείς, οι κάτοικοι ζήτησαν - και με ολιγόλεπτο αποκλεισμό της κυκλοφορίας της Φιλολάου - τη λειτουργία ΙΚΑ στην περιοχή τους. Επισήμαναν τα προβλήματα των παιδιών τους από την έλλειψη σχολικών κτιρίων και αθλητικών χώρων, την επικινδυνότητα που εγκυμονεί στην καθημερινότητά τους η κυκλοφοριακή επιβάρυνση της οδού Φιλολάου. Τέλος, απαίτησαν να φύγει από τη γειτονιά τους η κεραία κινητής τηλεφωνίας που βρίσκεται στην οδό Αμφικράτους 27. Μάλιστα, στις 11 αύριο το πρωί, θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο σημείο όπου βρίσκεται η κεραία.

Στην ομιλία της, η Αγγελική Αθανασοπούλου, από την Επιτροπή Ειρήνης Γούβας, τόνισε πως «η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, η έλλειψη αιθουσών και καθηγητών στα σχολεία, η απουσία ελεύθερων χώρων και αθλητικών εγκαταστάσεων, η συνεχής επιβάρυνση του περιβάλλοντος με την κυκλοφοριακή συμφόρηση, τις επικίνδυνες κεραίες κινητής τηλεφωνίας και τόσα άλλα που ζούμε καθημερινά, είναι όψεις της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που κατεδαφίζει την Κοινωνική Ασφάλιση, που απαξιώνει τη δημόσια Υγεία, που υποβαθμίζει τη δημόσια Παιδεία, που καταστρέφει το περιβάλλον, που απειλεί την υγεία μας».

Από αυτήν την πολιτική, υπογράμμισε, που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις, μόνη κερδισμένη είναι η κυρίαρχη τάξη της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τέλος, κάλεσε τους παρευρισκόμενους να βρεθούν στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την ερχόμενη Τετάρτη.

Στη συγκέντρωση, παραβρέθηκε η Φρόσω Κονδύλη, διαμερισματική σύμβουλος για το 2ο Δημοτικό Διαμέρισμα με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα».

ΓΟΥΡΝΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Να μην προχωρήσει το ξεπούλημα της έκτασης

Την απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ και της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου να παραδώσει την έκταση των 738 στρεμμάτων της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών Ηρακλείου Κρήτης, ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια του νομού - «φιλέτο» όπως χαρακτηρίζεται - στο ιδιωτικό κεφάλαιο, μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου.

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι η έκταση που θέλουν να παραδώσουν στους ιδιώτες, θα μπορούσε να έχει αξιοποιηθεί για δημόσιες εγκαταστάσεις πολιτισμού και αθλητισμού, σχολεία, χώρους αναψυχής και ξεκούρασης με ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων της περιοχής και του Ηρακλείου, καλύπτοντας τις λαϊκές ανάγκες. Η απόφαση αυτή, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, επιβεβαιώνει ότι πάνω από τις ανάγκες των κατοίκων μπαίνει η αύξηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η Επιτροπή Ειρήνης καλεί τους κατοίκους και τους κοινωνικούς και μαζικούς φορείς να συντονιστούν και να απαιτήσουν δυναμικά την απόδοση του χώρου της πρώην αμερικανικής βάσης των Γουρνών για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Συνταξιοδότηση με 25ετία για τους δικηγόρους

Και οι άνδρες δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας με τη συμπλήρωση 25 χρόνων ασφάλισης, σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκρινε αντισυνταγματική τη διάκριση που κάνει η νομοθεσία μεταξύ ανδρών και γυναικών για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος των ασφαλισμένων στο Ταμείο Νομικών και πως θα πρέπει να καθιερωθεί και για τους άνδρες το ασφαλιστικό καθεστώς που ισχύει για τις γυναίκες.

Το ΣτΕ με βάση την αρχή περί ισότητας των δύο φύλων (άρθρο 4 του Συντάγματος) έκρινε ότι η ευνοϊκή προϋπόθεση που ισχύει για τις γυναίκες στο Ταμείο Νομικών θα πρέπει να επεκταθεί και στους άνδρες. Ειδικότερα, ο Ν. 4114/1969 προβλέπει ότι οι ασφαλισμένες γυναίκες στο Ταμείο Νομικών μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση 25 χρόνων ασφάλισης και ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Αντίθετα, για τους άνδρες η νομοθεσία προβλέπει ότι για τη συνταξιοδότησή τους, εκτός από την 25ετία, απαιτείται και η συμπλήρωση του 60ού έτους ηλικίας.

Να σημειωθεί ότι στο ΣτΕ προσέφυγε το Ταμείο Νομικών ζητώντας να αναιρεθεί απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθήνας που είχε δικαιώσει δικαστικό επιμελητή. Τελικά και το ΣτΕ δικαίωσε ξανά τον δικαστικό υπάλληλο.

Εκδηλώσεις Αντιστασιακών
  • Η ΠΕΑΕΑ Ταύρου διοργανώνει αύριο Κυριακή 4/11/07 ώρα 10 το πρωί, στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (Αγίας Σοφίας), εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους ήρωες πατριώτες του Δήμου Ταύρου που εκτελέστηκαν από τους Γερμανοφασίστες και τους ντόπιους συνεργάτες τους.
  • Η ΠΕΑΕΑ Εύβοιας και η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής για τον Καπετάν Ανάποδο (Θύμιο Καψή), αύριο Κυριακή 11 Νοέμβρη 2007 και ώρα 11 το πρωί, στον Αϊ-Γιώργη στο Προκόπι της Εύβοιας, στον τόπο που δολοφονήθηκε ο Καπετάν Ανάποδος, το Νοέμβρη του 1949.
ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Εκδήλωση για το Γράμμο

Οι θέσεις του ΚΚΕ για την προστασία και την ανάπτυξη του Γράμμου παρουσιάζονται αύριο Κυριακή, σε εκδήλωση που διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στο Νεστόριο της Καστοριάς. Η εκδήλωση θα γίνει στις 11 το πρωί στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής να απορρίψει το σχέδιο παράδοσης του Γράμμου στο μεγάλο κεφάλαιο, της ιδιωτικοποίησης - εμπορευματοποίησης του δάσους, με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και εγκαταστάσεις χειμερινού αθλητικού τουρισμού πολυτελείας (χιονοδρομικά κέντρα κλπ). Να παλέψει και να διεκδικήσει ανάπτυξη σε όφελος των κατοίκων της περιοχής που θα διασφαλίζει την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του Γράμμου και θα στηρίζεται στην ορθολογική αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής.

ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ
Ιδιωτικοποιούν την υπηρεσία καθαριότητας

Στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας της πόλης προχωρά ο Δήμος Καμένων Βούρλων, υποθηκεύοντας έτσι τόσο την ποιότητα της υπηρεσίας, αλλά και το μέλλον των εκτάκτων εργαζομένων σε αυτήν.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν κάτοικοι, αλλά και ο τοπικός Τύπος, ο Δήμος προχώρησε στις αρχές του περασμένου Ιούλη, στην παραχώρηση της καθαριότητας σε ιδιωτική εταιρεία, χωρίς να έχει προηγηθεί διαγωνισμός, αλλά με απευθείας ανάθεση. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο διαγωνισμός που διεξήχθη τρεις μήνες μετά - και αφού η εταιρεία είχε πιάσει δουλιά - ανέδειξε «νικήτρια» την ίδια εταιρεία, η οποία κατέθεσε και τη μοναδική προσφορά. Είχε προηγηθεί, στις 10 Σεπτέμβρη, άλλος διαγωνισμός ο οποίος βγήκε άγονος. Αμφίβολη στο μεταξύ παραμένει η επαναπρόσληψη 19 εκτάκτων εργαζομένων στην καθαριότητα. Η δε ποιότητα της προσφερόμενης καθαριότητας μάλλον ολισθαίνει.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, πτώση του εμπορικού τζίρου κατά 60% εμφανίζουν τα καταστήματα της πόλης, μετά τις 15 Σεπτέμβρη, οπότε και δόθηκε στην κυκλοφορία η νέα Εθνική Οδός που παρακάμπτει πλέον τα Καμένα Βούρλα. Την ίδια ώρα, η παραλία κατακλύζεται από τραπεζάκια, ενώ τα ξενοδοχεία «Ράδιο» και «Θρόνιο» παραμένουν εγκαταλειμμένα και ερειπωμένα. Τα δύο τελευταία μαζί με το «Γαλήνη» ανήκουν στην τουριστική μονάδα «Αστέρας», που έχουν παραχωρηθεί από τα «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα» σε ιδιώτη. Στην ίδια σύμβαση παραχώρησης περιλαμβάνονται και τα ιαματικά λουτρά της πόλης, που παραμένουν κλειστά.

Συζήτηση για τις πυρκαγιές

Ενημερωτική συνάντηση φορέων της Αττικής με θέμα τις πυρκαγιές στην Ηλεία και την παρέμβαση της Επιτροπής Αγώνα του νομού, θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 αύριο το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ (Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους 2, στον 1ο όροφο). Τη συνάντηση διοργανώνει η Επιτροπή Ετεροδημοτών Νομού Ηλείας του ΚΚΕ.

Στόχος είναι η δημιουργία επιτροπής φορέων της Αττικής, ώστε να βοηθήσει το έργο της επιτροπής του νομού.

Στη συνάντηση θα παραβρεθούν ο επικεφαλής της ΝΑΣ Ηλείας και νομαρχιακός σύμβουλος Γιώργος Καραπάνος, καθώς και μέλη της Επιτροπής Αγώνα. Εκ μέρους του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ του ΚΚΕ θα παραβρεθεί ο Βασίλης Δημόπουλος.

Λογαριασμοί για πυρόπληκτους

Την αποδέσμευση ποσού 100 εκατ. ευρώ από τον ειδικό λογαριασμό του Δημοσίου για τους πυροπαθείς, των χρημάτων δηλαδή που κατατίθενται από τα νοικοκυριά μέσω τηλεμαραθωνίων κλπ., αποφάσισε το ΔΣ του λεγόμενου Ταμείου Αλληλεγγύης. Στον εν λόγω λογαριασμό έχουν κατατεθεί 159,4 εκατ. ευρώ. Για την ώρα είναι άγνωστα τα ποσά σε παράλληλους καταθετικούς λογαριασμούς που έχουν ανοίξει και διαχειρίζονται οι τράπεζες προς τους οποίους κατευθύνουν τη λαϊκή αλληλεγγύη. Είναι προφανές, ότι αξιοποιούν αυτά τα χρήματα και στη συνέχεια - με περισσό θράσος - θα διαφημίσουν την «εταιρική ευθύνη» και «φιλανθρωπία» τους.

Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ αποδίδονται στους πυροπαθείς 50 εκατ. ευρώ από τους πόρους του κρατικού προϋπολογισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ