Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για την αποκέντρωση των νηπιαγωγείων και τις συνέπειές της
Στη συνολική υποβάθμιση των δημόσιων νηπιαγωγείων έχει οδηγήσει η πολιτική που εφαρμόζεται στην Προσχολική Αγωγή που βρίσκεται στο στόχαστρο της πολιτικής ιδιωτικοποίησης της Παιδείας μέσα από την αποκέντρωσή της. Για το θέμα κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές Γιάννης Πρωτούλης, Κώστας Αλυσανδράκης, Λίλα Καφαντάρη, Γιάννης Ζιώγας και Μπάμπης Χαραλάμπους.
Οπως αναφέρουν, «μετά τους νόμους 2218 και 2240, που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ το 1994, και αφορούν την αποκέντρωση των νηπιαγωγείων και μεταθέτουν την υποχρέωση του Κράτους για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η κυβέρνηση της ΝΔ ενεργοποιεί το θεσμικό πλαίσιο της αποκέντρωσης της εκπαίδευσης και εντείνει την επίθεσή της στο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της.
Ηδη η μέχρι τώρα εμπειρία από τη λειτουργία των δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών αυτό αποδεικνύει, καθώς οι γονείς αναγκάζονται να πληρώνουν δίδακτρα στην πλειονότητα των δημοτικών σταθμών ή σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Την ίδια ώρα έχει ψηφιστεί ο ένας χρόνος υποχρεωτικής προσχολικής "εκπαίδευσης", χωρίς όμως να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την εξασφάλισή του από το δημόσιο νηπιαγωγείο, ενώ ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα μέσα από σχετική τροπολογία σε ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς να ιδρύουν τμήματα νηπίων υποχρεωτικής φοίτησης. Αυτό αναγκάζει ολοένα και περισσότερους γονείς να στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς σταθμούς», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ. Αναφέρονται επίσης στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων και τα δικαιώματα των νηπιαγωγών που ανατρέπονται με την αύξηση των διδακτικών ωραρίων - χωρίς διαλείμματα - με την αύξηση των καθηκόντων τους και την καθήλωση των μισθών.
Με βάση αυτή την κατάσταση, οι βουλευτές του ΚΚΕ καλούν τον υπουργό Παιδείας τι μέτρα θα πάρει ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση. Συγκεκριμένα ρωτούν:
Χωρίς κάλυψη είναι αυτή τη στιγμή 600 προνήπια στο Δήμο Νίκαιας επειδή δεν υπάρχουν αίθουσες να φιλοξενήσουν τα παιδιά, ενώ υπάρχουν και 30 κενές θέσεις εκπαιδευτικών. Την καταγγελία αυτή κάνει η δημοτική αρχή με επιστολή της στο υπουργείο Παιδείας και στον ΟΣΚ, ζητώντας να προχωρήσει στην άμεση κάλυψη όλου του διδακτικού προσωπικού των σχολείων καθώς και στην ανέγερση νέων νηπιαγωγείων.
Συγκεκριμένα, στην επιστολή ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Βαγενάς, επισημαίνει πως από τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία του δήμου λείπουν συνολικά 30 εκπαιδευτικοί, ενώ ο αριθμός αυτός μεταβάλλεται καθημερινά καθώς άλλοι έρχονται και άλλοι φεύγουν. Επίσης, με την καθιέρωση της προσχολικής αγωγής ως υποχρεωτικής στα χαρτιά οι θέσεις νηπίων στα νηπιαγωγεία που είναι 783 καλύφτηκαν όλες. Στην πράξη γράφτηκαν και παρακολουθούν μόνο 182 προνήπια γιατί δεν υπάρχουν αίθουσες. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ότι 600 προνήπια δεν είχαν τη δυνατότητα να εγγραφούν σε κάποιο νηπιαγωγείο και αποκλείστηκαν.
Ο Δήμος Νίκαιας έχει υποδείξει στον ΟΣΚ αρκετά οικόπεδα για απαλλοτρίωση και ανέγερση άλλων νηπιαγωγείων αλλά δυστυχώς, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, δεν έχει εισακουστεί. Η δημοτική αρχή δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τους αγώνες της για τη θέσπιση δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής μέσα από κρατικό δίκτυο παιδικών κέντρων, για ενιαία λαϊκή παιδεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, ικανή να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων και να σταματήσει την απονεύρωση του μορφωτικού ρόλου του σχολείου, η οποία επιβεβαιώνεται από την εργασιακή συρρίκνωση του εκπαιδευτικού προσωπικού.
Ανάλογη όμως είναι η κατάσταση και στους γύρω δήμους. Ενδεικτικά μόνο στους Δήμους Κερατσινίου και Περάματος εκτός νηπιαγωγείων βρίσκονται σήμερα 400 προνήπια καθώς και εκεί δεν υπάρχουν αίθουσες για να φιλοξενηθούν.
Την παραμονή της κινητοποίησης των φοιτητών ενάντια στην εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 36/05 βρήκε η Ομοσπονδία των καθηγητών στις ιδιωτικές σχολές για να προβάλει την αγωνία των σχολαρχών για τον «πολύτιμο χρόνο» που χάνεται. Με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα που το ΠΑΣΟΚ νομοθέτησε τους ενοικιαζόμενους εργάτες, «αφού η μαύρη εργασία είναι πραγματικότητα», η συμβιβασμένη ηγεσία της ΟΙΕΛΕ έκανε καθαρό πως δε θεωρεί πρόβλημα την ύπαρξη της ιδιωτικής εκπαίδευσης και τη μετατροπή της Παιδείας σε εμπόρευμα, αλλά το πώς τα ψευτοπτυχία της κατάρτισης θα χαρακτηριστούν κανονικά πτυχία στο όνομα του να υπάρξει «συμμάζεμα» της λειτουργίας των «κολεγίων». Η ίδια βέβαια δεν κρύβει ότι «η θεσμική ισοτίμηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων στους τίτλους σπουδών σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ θα οδηγήσει σε αυτόματο υπερδιπλασιασμό των διδάκτρων».
Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδία αποκαλύπτουν ένα χορό εκατομμυρίων ευρώ που πάνε στις τσέπες των επιτήδειων σε βάρος μιας ουσιαστικής εκπαίδευσης των παιδιών που αναγκάζονται να καταφύγουν στα ΚΕΣ. Τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών και τα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων μόνο το 2005-2006 παρουσίασαν αύξηση εγγραφών 15%. Σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ, η εκτίμηση του τζίρου από δίδακτρα με τιμές του 2004-2005 προσέγγιζε τα 110 εκατομμύρια ευρώ (στοιχεία της ICAP για το 2005).