ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Αποχώρησαν οι πρώην αντάρτες από την κυβέρνηση

Το «SPLM» κατήγγειλε κατάφωρες παραβιάσεις της ειρηνευτικής συμφωνίας, αναγορεύοντας κύριο υπεύθυνο τον πρόεδρο Ομάρ αλ Μπασίρ και το κόμμα του...

Ο,τι απόμεινε μετά το πρόσφατο μακελειό στην πόλη Μουχατζιρίγια

Associated Press

Ο,τι απόμεινε μετά το πρόσφατο μακελειό στην πόλη Μουχατζιρίγια
ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Σαν βόμβα έσκασε χτες η είδηση της αποχώρησης του «Σουδανικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κινήματος» (SPLM) απ' τη σουδανική κυβέρνηση εθνικής ενότητας του προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ, στην οποία συμμετείχε μετά την ειρηνευτική συμφωνία βορρά - νότου που τερμάτισε το 2005 τον πολυετή εμφύλιο πόλεμο.

Στελέχη του «SPLM» κατήγγειλαν επανειλημμένες, κατάφωρες παραβιάσεις της ειρηνευτικής συμφωνίας, όπως ο καθορισμός των διοικητικών ορίων βορρά - νότου (όπου υπάρχουν σημαντικά πετρελαϊκά αποθέματα) και η απογραφή πληθυσμού. Προειδοποίησαν ότι ούτε ο Σάλβα Κιίρ (πρώτος Σουδανός αντιπρόεδρος, πρόεδρος του νοτίου Σουδάν και ηγέτης του «SPLM») ούτε οι 18 υπουργοί και οι τρεις προεδρικοί σύμβουλοι του κινήματος θα επιστρέψουν στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας, εάν δεν εφαρμοστεί κατά γράμμα η ειρηνευτική συμφωνία...

Ο γγ του «SPLM», Πάγκαν Αμουμ, θεώρησε «αποκλειστικό υπεύθυνο τον πρόεδρο Μπασίρ και όλη την ηγεσία» του «Κόμματος Εθνικό Κογκρέσο» (NCP). Ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «για μία συνολική επανεκτίμηση των προβλημάτων της ειρηνευτικής συμφωνίας», σημειώνοντας: «Προσπαθούμε να αποφύγουμε την επιστροφή στον πόλεμο, που είναι η ουσία της διαχείρισης της παρούσας κρίσης».

Ο ισλαμιστής πρόεδρος Μπασίρ απέρριψε πρόσφατα την πρόταση διεθνούς επιτροπής για τη χάραξη των διοικητικών ορίων βορρά -νότου γύρω απ' την πόλη Αμπγέι (όπου υπάρχουν σημαντικότατα πετρελαϊκά αποθέματα και γι' αυτό έχουν συγκεντρωθεί στρατεύματα απ' το βορρά και Νοτιοσουδανοί στρατιώτες - πρώην αντάρτες). Επιπλέον, το (κόμμα του Μπασίρ) «NCP» κωλυσιεργούσε στην εφαρμογή δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, στην αποστρατιωτικοποίηση του νότου και στο μοίρασμα της εκμετάλλευσης του πετρελαίου με την αυτόνομη κυβέρνηση του νότου...

Παρά τη σοβαρότητα της κρίσης, δεν υπήρξε αντίδραση από τον Σουδανό πρόεδρο ή τον ΟΗΕ...

Επιδείνωση και στο Νταρφούρ

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν κατήγγειλε χτες την κυβέρνηση του Μπασίρ για τα σοβαρά γραφειοκρατικά κωλύματα που προβάλλει στο Νταρφούρ αναφορικά με την ανάπτυξη της υβριδικής δύναμης ΟΗΕ -Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ), UNAMID. Ο ΓΓ του ΟΗΕ επέκρινε έτσι το Χαρτούμ, γιατί: Α) Δεν ενέκρινε τη λίστα των 15 χωρών που έχουν δηλώσει συμμετοχή στην UNAMID. Β) Για την «απαράδεκτη αύξηση της βίας» στο Νταρφούρ, όπου - όπως είπε - συνεχίζονται οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και ο εκτοπισμός πληθυσμού.

Τέλος, εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Σουδάν αναγνώρισε χτες πως η επίθεση «αγνώστων» την περασμένη Δευτέρα στην πόλη Μουχατζιρίγια του νότιου Νταρφούρ είχε ως αποτέλεσμα «δεκάδες νεκρούς και δεκάδες καμένα σπίτια και κτίρια».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Εκκληση για εκεχειρία απηύθυνε χτες ο Λοράν Νκούντα, πολέμαρχος χιλιάδων ενόπλων που δρουν στην επαρχία Βόρειο Κίβου, επειδή, όπως είπε, πλέον οι μάχες διαδραματίζονται εντός πυκνοκατοικημένων περιοχών. Παράλληλα, αξιωματούχος του κογκολέζικου στρατού παραδέχτηκε χτες ότι απ' τις συγκρούσεις του τελευταίου πενθημέρου σκοτώθηκαν στο Βόρειο Κίβου τουλάχιστον 122 άμαχοι.

ΣΕΟΥΛ.-- Η ΛΔ Κορέας δοκίμασε πρόσφατα με επιτυχία ένα νέο πύραυλο μικρού βεληνεκούς που μπορεί να μεταφέρει εκρηκτικό ή χημικό φορτίο, υποστήριξαν χτες Νοτιοκορεάτες βουλευτές της αντιπολίτευσης.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Το 80% απ' την περσινή πώληση μετοχών της «Αμερικανικής Τράπεζας Αλβανίας» (ΑΒΑ) προορίζεται για τη δημιουργία «μη κερδοσκοπικού ιδρύματος» που θα προωθήσει την ανάπτυξη του «ιδιωτικού τομέα» στην Αλβανία. Αυτό ανακοίνωσε χτες ο Μάικλ Γκράνοφ, πρόεδρος του Αλβανο-αμερικανικού Επιχειρηματικού Ταμείου (AAEF, που έγινε ιδιωτική εταιρεία το 1995 με επιχορηγήσεις ύψους 30 εκατ. δολαρίων απ'την αμερικανική κυβέρνηση). Το AAEF σκοπεύει να συμμετάσχει μεταξύ άλλων στην ιδιωτικοποίηση του διεθνούς αεροδρομίου των Τιράνων.

ΣΑΝ ΧΟΣΕ.-- Επίσημες καταγγελίες στο Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο περί προσπαθειών δωροδοκίας, που ενδεχομένως νόθευσαν τη διαδικασία και την έκβαση του δημοψηφίσματος, εκ μέρους εκπροσώπων του «Πατριωτικού Μετώπου για το Οχι στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου». Την Κυριακή διενεργήθηκε δημοψήφισμα για την έγκριση της TLC στο πλαίσιο της CAFTA, όπου εγκρίθηκε οριακά, ανατρέποντας προγνωστικά και σφυγμομετρήσεις.

ΛΑ ΠΑΣ.-- Προεδρικό διάταγμα, που μεταξύ άλλων «απαγορεύει τη δράση οποιουδήποτε ξένου ένστολου σε βολιβιανό έδαφος», του Εβο Μοράλες ενδεχομένως θα σημάνει και την απαγόρευση και των ελάχιστων εναπομεινάντων Αμερικανών στρατιωτικών που επιχειρούν στη Βολιβία στο «πλαίσιο του πολέμου κατά των ναρκωτικών». Επίσης ο Μοράλες πρότεινε την εισαγωγή άρθρου στο νέο Σύνταγμα που συντάσσεται, όπου θα απαγορεύει τη λειτουργία οποιασδήποτε ξένης στρατιωτικής βάσης στη Βολιβία.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Στην Βρετανίδα συγγραφέα Ντόρις Λέσινγκ απονέμεται το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας. Η 87χρονη Λέσινγκ διακρίθηκε ως η «επική συγγραφέας της γυναικείας εμπειρίας, η οποία με σκεπτικισμό, πάθος και ιδεαλιστική δύναμη υπέβαλε έναν διχασμένο πολιτισμό σε εξονυχιστική έρευνα».

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Την παραίτησή του υπέβαλε χτες ο υπουργός Γεωργίας της Ρουμανίας Ντέσεμπαλ Τράιαν Ρέμες, μετά από αίτημα του πρωθυπουργού Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου, λόγω υπόθεσης διαφθοράς στην οποία φέρεται να εμπλέκεται.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Χιλιάδες φοιτητές ιατρικής, γιατροί και ειδικευόμενοι διαδήλωσαν, χτες, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της κυβέρνησης να «μειώσει τον αριθμό του νοσηλευτικού προσωπικού σε ορισμένες γειτονιές και να τον αυξήσει σε άλλες», μιλώντας, επίσης, για υποχρεωτική λειτουργία ιδιωτών γιατρών σε συγκεκριμένες μη προνομιούχες περιοχές, όπως τα γκέτο. Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος στην ιδιωτική ασφάλιση και περίθαλψη και δημιουργείται «σύστημα υγείας δύο ταχυτήτων».

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Η Ρωσία επιμένει στις θέσεις της...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στην τρόικα της Ομάδας Επαφής, Αλεξάντερ Μπότσαν -Χαρτσένκο απέκλεισε την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης για το Κοσσυφοπέδιο, χαρακτηρίζοντας «υποθέσεις» τα πρόσφατα σχετικά δημοσιεύματα και δηλώσεις δυτικών αξιωματούχων. Μιλώντας στη σερβική εφημερίδα «Βέτσερνιε Νόβοστι» ο Μπότσαν - Χαρτσένκο, σημείωσε ότι «η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο έχει δικαίωμα να ασκήσει βέτο, δε θα επιτρέψει το ζήτημα του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσσόβου να επιλυθεί σε κάποιο νέο "Ντέιτον"». Σε άλλο σημείο, αρνήθηκε ότι η Ρωσία μετρίασε τη θέση της και διαβεβαίωσε ότι «οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν όσο είναι απαραίτητο για να επιτευχθεί συμβιβασμός μεταξύ Σέρβων και Αλβανών, που θα αποτελέσει βάση για διαρκή ειρήνη στα Βαλκάνια»...

Ο Βόλφανγκ Ισινγκερ, που είναι εκπρόσωπος της ΕΕ στην τρόικα της Ομάδας Επαφής για το Κοσσυφοπέδιο, κάλεσε χτες τη Σερβία «να μην πιεστεί να επιλέξει» μεταξύ της ένταξής της στην ΕΕ και της διατήρησης της επαρχίας της. Επιπλέον, επέκρινε την ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών που θεωρούν «προαποφασισμένη» και σίγουρη την ανακήρυξη ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου. Αναφερόμενος στη δεύτερη, άμεση συνάντηση Βελιγραδίου - Πρίστινας την ερχόμενη Κυριακή στις Βρυξέλλες, είπε πως εκεί θα φανεί «εάν υπάρχουν σημαντικά σημεία προσέγγισης».

Τέλος, ο Σέρβος υπουργός αρμόδιος για το Κοσσυφοπέδιο Σλόμπονταν Σάμαρτζιτς, δήλωσε στη βιενέζικη εφημερίδα «Die Presse» ότι σε περίπτωση μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας απ' τους Κοσσοβάρους Αλβανούς, το Βελιγράδι «δε θα στείλει στρατό... αλλά θα διατηρήσει τους δεσμούς και τους θεσμούς» που διαθέτει στο Κοσσυφοπέδιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ