ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Εντείνεται η εσωκομματική διαμάχη

Νέα όξυνση της εσωκομματικής διαμάχης σημειώθηκε κατά τη χτεσινή θυελλώδη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνοντας ότι η κρίση στο ΠΑΣΟΚ θα είναι παρατεταμένη, αλλά θα παραμείνει κενή ιδεολογικού και πολιτικού περιεχομένου, αφού η συνέχιση της υπεράσπισης της αντιλαϊκής πολιτικής δεν τίθεται σε αμφισβήτηση από κανένα «στρατόπεδο».

Οι δυο αντιμαχόμενοι «πόλοι» για τη διεκδίκηση της προεδρίας έφτασαν χτες πολύ κοντά στη ρήξη, διεκδικώντας ο καθένας για λογαριασμό του να ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ, του «αρχηγού» που θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στην ανακατάληψη της εξουσίας.

Η ένταση δημιουργήθηκε, όταν ο Γ. Παπανδρέου, στο τέλος της ομιλίας του, ζήτησε από τα μέλη της ΚΟ να επιβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του με μυστική ψηφοφορία με κάλπη, προκειμένου, όπως είπε, να αισθάνεται ισχυρός για να δώσει την κοινοβουλευτική μάχη με τη ΝΔ μέχρι την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη συγκεκριμένη κίνηση, ο Γ. Παπανδρέου είχε δημοσιοποιήσει 10 λεπτά πριν ξεκινήσει η ΚΟ στους Δ. Ρέππα, Φ. Πετσάλνικο και Χ. Καστανίδη.

Αμεση ήταν η αντίδραση του έτερου διεκδικητή της προεδρικής καρέκλας Ευάγ. Βενιζέλου και του Κ. Σημίτη, οι οποίοι υποστήριξαν ότι «αυτή η διαδικασία διασπά την ενότητα του ΠΑΣΟΚ». Ο Ευάγ. Βενιζέλος τη χαρακτήρισε «απόπειρα υφαρπαγής ψήφου εμπιστοσύνης» και έκανε λόγο «για βόμβα κατά της ενότητας του ΠΑΣΟΚ και της διαδικασίας που ξεκίνησε για την εκλογή προέδρου».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Κ. Σημίτης, ο οποίος ανέφερε ότι η συγκεκριμένη πρόταση «διασπά την ενότητα του κόμματος και δημιουργεί παρατάξεις» και υποστήριξε ότι «αισθάνεται δυσάρεστα, αφού δεν είναι ούτε με τον έναν, ούτε με τον άλλον».

Στο τεταμένο κλίμα παρενέβη ο Απ. Κακλαμάνης, ο οποίος αρχικά χαρακτήρισε την πρόταση δημιούργημα «νοσηρού εγκεφάλου» και στη συνέχεια ζήτησε να μη γίνει η ψηφοφορία και πρότεινε να δοθεί «εμπιστοσύνη» στον Γ. Παπανδρέου διά βοής.

Ο Γ. Παπανδρέου αποχώρησε από την αίθουσα της συνεδρίασης, ζητώντας από τον γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Δ. Ρέππα να προχωρήσει σε μυστική ψηφοφορία, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ και κατέληξε με μέρος των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να αποδέχονται την πρόταση του πρώην Προέδρου της Βουλής με ένα χειροκρότημα. Μια εικόνα που αργότερα επιχείρησε να αντιστρέψει ο Γ. Παπανδρέου, με δήλωσή του στην οποία υποστήριξε: «Μετά την ομόφωνη διά βοής στήριξή μου δεν έχω κανένα λόγο να επιμείνω στη μυστική ψηφοφορία όπως είχα ζητήσει στην αρχή».

Πιστοί στις αντιλαϊκές θέσεις και το πρόγραμμα

Πριν από τις προσωπικές συγκρούσεις και τις αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές, ο Γ. Παπανδρέου είχε φροντίσει να ξεκαθαρίσει ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει πάνω στην ίδια αντιλαϊκή ρότα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «την κυβέρνηση της ΝΔ, θα την κρίνουμε με βάση τις θέσεις μας». Κριτήριο, πρόσθεσε ο ίδιος, «θα είναι η πολιτική μας πλατφόρμα, το Πρόγραμμά μας».

Ο Γ. Παπανδρέου, όπως και τις προηγούμενες μέρες ο Ευάγ. Βενιζέλος, επιχείρησε να φορέσει ένα ...«αριστερό προσωπείο» και υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει «στη δημιουργία μιας μεγάλης και ενωτικής κεντροαριστεράς». Με μια αποπροσανατολιστική ρητορεία και προσπαθώντας στα λόγια να δημιουργήσει επιμέρους φραστικές διαφορές από την κυβέρνηση, ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ θα υποχρεώσει «την κυβέρνηση να αναδιπλωθεί από τα αντιλαϊκά της σχέδια στο Φορολογικό, στο Ασφαλιστικό, στις δημόσιες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, στην Παιδεία και την Υγεία».

Επιχείρησε, έτσι, να κρύψει ότι το ΠΑΣΟΚ προτείνει το ίδιο αντιασφαλιστικό μανιφέστο με την κυβέρνηση, ότι ξεκίνησε το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και σήμερα τάσσεται υπέρ της ολοκλήρωσής της, ότι με τις προτάσεις του ανοίγει το δρόμο για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, συμπλέοντας με τη ΝΔ στη στρατηγική επιλογή ενίσχυσης της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Αναζητούν άλλοθι...

Τη χτεσινή του ομιλία, ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να τη χρησιμοποιήσει σαν κολυμπήθρα του Σιλωάμ, προκειμένου μέσα σ' αυτή να «αναβαφτιστεί» και να αποδώσει την εκλογική ήττα - αποτέλεσμα της λαϊκής καταδίκης - στην απουσία ...κριτικής στο κυβερνητικό έργο των κυβερνήσεων Σημίτη. Ξεχνώντας ότι ήταν υπουργός των συγκεκριμένων κυβερνήσεων, υποστήριξε ότι «μετά την ήττα του 2004, διάλεξα να μην συγκρουστούμε μετωπικά με πρακτικές, αντιλήψεις και πρόσωπα, που εκπροσωπούσαν αρνητικές πλευρές της πολιτικής μας». Ο ίδιος, βέβαια, απέφυγε να καταδικάσει την εφαρμογή της συγκεκριμένης αντιλαϊκής πολιτικής και απέδωσε την ήττα του ΠΑΣΟΚ στην «κομματοκρατία»...

Εντονο παρασκήνιο

Η χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ είχε έντονες υπόγειες διεργασίες, οι οποίες συνεχίστηκαν και το βράδυ στα τηλεοπτικά παράθυρα με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να θέτουν ακόμα και το θέμα «διάσπασης».

Η κρίση μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα κορυφώθηκε, όταν, τη στιγμή που ο Γ. Παπανδρέου αποχωρούσε από την αίθουσα, σε «πηγαδάκι» μεταξύ των Κ. Σημίτη, Ευάγ. Βενιζέλου, Μ. Χρυσοχοΐδη, Γ. Φλωρίδη και Μ. Αποστολάκη, διατυπωνόταν η θέση ότι αφού θέλει να πάμε σε ρήξη ας πάμε τώρα, εμείς δε νομιμοποιούμε αντισυνταγματικές προτάσεις. Μάλιστα, όταν ο Ευάγ. Βενιζέλος, μπροστά σε δημοσιογράφους, απευθύνθηκε στον Κ. Σημίτη, τον ρώτησε τώρα «τι θα κάνουμε, θα φύγουμε;», ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε, αν επιμείνει και παραιτηθεί, τότε το απόγευμα εκλέγουμε νέο πρόεδρο της ΚΟ...

Εξάλλου, χτες ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ κοσμήτορας στη Βουλή θα είναι ο Γ. Δημαράς, τέταρτος αντιπρόεδρος ο Φ. Πετσάλνικος, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ο Θ. Πάγκαλος και ο Χ. Καστανίδης και γραμματέας της ΚΟ ο Δ. Ρέππας.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Προγραμματικό» πλαίσιο αντιλαϊκής επίθεσης

Επίδειξη της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να προωθήσει με ταχείς ρυθμούς τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις αναμένεται να κάνει ο Κ. Καραμανλής, παρουσιάζοντας αύριο τις προγραμματικές δηλώσεις, επιχειρώντας ταυτόχρονα να πείσει ότι πρόκειται για «μονόδρομο» για την οικονομία και το λαό.

Στην αυριανή ομιλία του ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τις γνωστές προτεραιότητες της κυβέρνησης, επικαλούμενος ταυτόχρονα το αποτέλεσμα των εκλογών ως «σαφή λαϊκή εντολή» για γρήγορη εφαρμογή τους. Ακριβώς γι' αυτό θα προσπαθήσει να εξωραΐσει τον αντιδραστικό και ταξικό χαρακτήρα των δρομολογημένων αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, προβάλλοντας τον σαθρό ισχυρισμό ότι «ωφελούν όλους και πρώτα και κύρια τους οικονομικά ασθενέστερους». Προς τούτο θα δώσει έμφαση στην υλοποίηση των υποσχέσεων για τις παροχές - κοροϊδία (αυξήσεις σε συντάξεις ΟΓΑ, ΕΚΑΣ, καθιέρωση εθνικής σύνταξης, δημιουργία ταμείου κοινωνικής συνοχής κ.ο.κ.), σε μια προσπάθεια να φορέσει φιλολαϊκές μάσκες στην κυρίαρχη πολιτική.

Η αναφορά στις «μεταρρυθμίσεις» θα είναι μάλλον γενικόλογη, ενώ παραμένει ερωτηματικό αν θα θέσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίησή τους (π.χ. για το «διάλογο» στο Ασφαλιστικό). Σε κάθε περίπτωση, το κυβερνητικό επιτελείο δεν επιθυμεί να δημιουργηθεί από την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων η εικόνα μιας γενικευμένης επίθεσης κατά των λαϊκών δικαιωμάτων, που θα μπορούσε να προκαλέσει ανεπιθύμητες κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Σαφώς, όμως, ο Κ. Καραμανλής θα συμπεριλάβει την «επίλυση» του Ασφαλιστικού, την «αναβάθμιση» της Παιδείας, τη «μεταρρύθμιση» του ΕΣΥ, τις τομές στη διοικητική δομή της χώρας («Καποδίστριας 2»), τη συνταγματική μεταρρύθμιση στις κυβερνητικές προτεραιότητες για τη νέα κυβερνητική θητεία. Παράλληλα, θα στείλει το μήνυμα ότι «αναβολές και καθυστερήσεις» είναι επιζήμιες.

Την ίδια στιγμή, πάντως, το βλέμμα του Μεγάρου Μαξίμου είναι στραμμένο στις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό που τους ενδιαφέρει πρώτα απ' όλα είναι ο αντίκτυπος που θα έχει η διαμάχη για την εξουσία στην «αντιπολιτευτική» τακτική. Με δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα θα ανοίξουν ταυτόχρονα όλα τα μέτωπα, η κυβέρνηση επιθυμεί μια συναινετική επί της ουσίας στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ταυτόχρονο «έλεγχο» των κομματικών και συνδικαλιστικών δυνάμεων. Οι φραστικές καταγγελίες και οι αντιπολιτευτικές κορόνες είναι αναμενόμενες και μέσα στο παιχνίδι. Ενδεικτική του τρόπου που αντιμετωπίζουν στην κυβέρνηση τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ είναι η χτεσινή δήλωση του Λ. Ζαγορίτη, ο οποίος αφού επανέλαβε το γνωστό στερεότυπο «δεν ανακατευόμαστε στα εσωτερικά τους», συμπλήρωσε: «Ευχόμαστε να ξεπεράσουν σύντομα το πρόβλημα που έχουν, γιατί δε θέλουμε σε καμία περίπτωση αυτό το πρόβλημα να έχει επιπτώσεις στην πολιτική και κοινοβουλευτική λειτουργία». Επεξηγώντας, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δε θέλει «να υπάρχει ένας διαγκωνισμός ποιος θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ένταση, ποιος θα πολώσει περισσότερο για τις εντυπώσεις. Αυτό δεν το θέλουμε γιατί δεν είναι καλό για τη δημοκρατία». Ταυτόχρονα, ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου στο όνομα του να μην «υπάρχει κίνδυνος ακυβερνησίας». Γι' αυτό ο νέος εκλογικός νόμος «πρέπει να δίνει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα, ώστε να σχηματίζεται ισχυρή κυβέρνηση».

Αναφορικά με τη σημερινή εκλογή του Δ. Σιούφα στη θέση του προέδρου της Βουλής, ο Λ. Ζαγορίτης αρνήθηκε ότι το κόμμα του θα ζητήσει τη βοήθεια του ΛΑ.Ο.Σ., λέγοντας ότι «η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ θα υπερψηφίσει την επιλογή στο πρόσωπο του κ. Σιούφα, ο οποίος είναι παλιός, έμπειρος κοινοβουλευτικός, ξέρει απ' έξω και ανακατωτά τη Βουλή και θα είναι πολύς καλός πρόεδρος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ