ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Αυγούστου 2007 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Τουλάχιστον 44 οι νεκροί

Δεκάδες χωριά εκκενώθηκαν σε όλη τη χώρα

Αυτό το έγκλημα δεν έχει προηγούμενο! Με το πρώτο φως της μέρας, χτες το πρωί, ο αριθμός των νεκρών από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο έφτασε τους 44, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Οσο περνούσε η ώρα, όμως, ο αριθμός όλο και αυξανόταν. Παράλληλα, το πρωί του Σαββάτου, στην Αττική, ξέσπασε νέα πύρινη λαίλαπα στον πολύπαθο Υμηττό, με την Πυροσβεστική να μιλά καθαρά για εμπρησμό. Στον Καρέα απειλούνταν σπίτια. Στην πόλη του Παπάγου, μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, είχαν καεί δύο σπίτια. Ολη η χώρα είχε τυλιχτεί στις φλόγες... Επιπλέον, χτες το απόγευμα, πληροφορίες έκαναν λόγο και για μία ακόμα νεκρή γυναίκα στη Μεγαλόπολη.

Σε Ηλεία, Μεσσηνία, Λακωνία, Εύβοια και τις άλλες περιοχές της χώρας, που περιζώνει η πύρινη λαίλαπα, επικρατούσε πανικός. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, έως και τις 10.30 π.μ. χτες, είχαν μεταφερθεί 34 νεκροί στο Νοσοκομείο Πύργου και 6 νεκροί στο Νοσοκομείο Σπάρτης. Στο Νοσοκομείο Πύργου είχαν εισαχθεί 31 άτομα, εκ των οποίων 18 με εγκαύματα. Στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας είχαν εισαχθεί 9 άτομα με εγκαύματα. Στο Νοσοκομείο της Σπάρτης εισήχθησαν 10 άτομα, από τους οποίους κανείς με εγκαύματα. Επιπλέον, χτες το μεσημέρι, καθώς η φωτιά πλησίαζε απειλητικά, το υπουργείο Υγείας διέταξε στη 1.00 το μεσημέρι την εκκένωση του Νοσοκομείου Κρεστένων. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκαν οι Δήμοι Στυραίων, Ταμυναίων, Αμαρυνθίων και Κονιστρών Ευβοίας.

Ο τραγικός θάνατος δεκάδων ανθρώπων συμπληρώνεται από τη φυσική και οικονομική καταστροφή. Σπίτια καμένα - σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και ολόκληρα χωριά - και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών και δασών έγιναν στάχτη. Δεκάδες εγκλωβισμένοι περνούν ώρες τρόμου, αγωνίας και οδύνης. Συνολικά, σε όλη τη χώρα, εκκενώθηκαν περισσότερα από 22 χωριά. Η εκκένωση, όμως, γινόταν κατά βούληση, χωρίς την ύπαρξη κανενός κεντρικού σχεδιασμού. «Πόρτα πόρτα», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά οι κάτοικοι. Κάθε λεπτό - στην κυριολεξία - εκκενωνόταν και από ένα χωριό.

Πύρινα μέτωπα ζώνουν τη χώρα, από τα Γιάννενα μέχρι την Πελοπόννησο και από την Αττική μέχρι και τη Θεσπρωτία, ενώ όλα αυτά συμπληρώνονται απ' την αυτοθυσία των πυροσβεστών - που ήδη μετρούν τέσσερις νεκρούς - αλλά και την εξίσου δραματική έλλειψη ανδρών στην Πυροσβεστική, μέσων πυρόσβεσης και οποιασδήποτε μέριμνας πρόληψης των πυρκαγιών. Οι κάτοικοι προσπαθούσαν - σε αρκετές περιπτώσεις - να περισώσουν μόνοι τους ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό.

Σε όλο αυτό το σκηνικό τρόμου υπήρξαν - σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα - τηλεφωνήματα φάρσες στο 199 για πυρκαγιές σε Πεδίο του Αρεως, Αλσος Συγγρού, Μονή Πεντέλης, Παράδεισο Αμαρουσίου και Βρανά Μαραθώνα. Επίσης, από την Πυροσβεστική υπήρξαν υπόνοιες για εμπρησμό τόσο από τα τηλεφωνήματα φάρσες, όσο και από τον εμπρηστικό μηχανισμό που βρέθηκε στο Διόνυσο και από στουπιά με βενζίνη στον Υμηττό. Πληροφορίες ανέφεραν προσπάθεια εντοπισμού «ύποπτου» αυτοκινήτου.

Και αυτοί που με τις πολιτικές τους δημιούργησαν την παραπάνω κατάσταση στην Πυροσβεστική - και συνολικά στο ζήτημα της προστασίας των δασών - επιχειρούσαν χτες και προχτές να συγκαλύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που με την πολιτική εμπορευματοποίησης της γης ρίχνουν το προσάναμμα στις επερχόμενες πυρκαγιές.

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ
Μυρίζει θάνατο...

Τραγικές οι εικόνες με το πρώτο φως της μέρας

Associated Press

(Των απεσταλμένων μας Νίκου ΤΣΑΚΑΝΙΚΑ, Γεράσιμου ΧΟΛΕΒΑ).--

Ανείπωτη οργή και θλίψη. Ο θάνατος και η καταστροφή έχει σφιχταγκαλιάσει την Ηλεία. Η ατμόσφαιρα μυρίζει θάνατο, περισσότεροι από 30 νεκροί και χιλιάδες στρέμματα καμένα. Ο λογαριασμός δεν έχει κλείσει. Κυριαρχεί ο φόβος για ακόμα περισσότερους νεκρούς. Το μέτωπο της φωτιάς μέσα σε λίγες ώρες ξεπέρασε τα 80 χιλιόμετρα, από την Ανδρίτσαινα ως την Αμαλιάδα και από εκεί ως το Βαρθολομιό.

Το οδοιπορικό του «Ρ» ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής, όταν εφτά δήμοι της περιοχής (Ζαχάρως, Σκυλούντος, Ανδρίτσαινας, Αμαλιάδας, Βαρθολομιού, Πηνείας και Βόλακος) καίγονταν.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκινήσαμε από τον Πύργο με κατεύθυνση το χωριό Μάκιστος. Στη διαδρομή η φωτιά, παρά το γεγονός ότι οι άνεμοι είχαν κοπάσει, καίει ανεξέλεγκτα. Ο καπνός έχει καλύψει τον ήλιο που μόλις έχει ανατείλει. Το βουνό Λαπίθας, αριστερά του εθνικού δρόμου Πύργου - Καλαμάτας, βρίσκεται στις φλόγες. Δεξιά, το κάτω Σαμικό καίγεται. Προχωρώντας προς τον Καϊάφα, βλέπεις στη θέση του πανέμορφου δάσους να καίγονται και τα τελευταία δέντρα. Στο βάθος μέσα σε ένα σύννεφο φωτιάς η Ζαχάρω. Ανεβαίνοντας προς το χωριό Μάκιστος η μυρωδιά της καμένης γης σε κάνει και ανατριχιάζεις. Γνωρίζεις πως εκεί χάθηκαν ζωές, κάηκαν σπίτια, καταστράφηκαν περιουσίες. Λίγο πριν τη στροφή για Αρτέμιδα, στην πλαγιά, με την αυγή βρέθηκαν δυο πτώματα, μας ενημερώνει η Αστυνομία. Ο πρόεδρος του χωριού Γιώργος Κοσσυφάς μας λέει πως «αγνοούνται δυο παιδάκια». Μας περιγράφει τη χτεσινή εφιαλτική νύχτα: «Ολα έγιναν από τη μια στιγμή στην άλλη και αρχίσαμε να τρέχουμε πανικόβλητοι».

Στη συνέχεια προχωράμε και φτάνουμε στο χωριό - φάντασμα, το Μάκιστο. Σιωπή. Οι κάτοικοι θρηνούν τους νεκρούς τους και αγωνιούν για τους αγνοούμενους. Πιο κάτω συναντάμε μερικούς κατοίκους που συζητάνε μεταξύ τους. Η πρώτη κουβέντα της Ιωάννας Βλάχου, κατοίκου του χωριού, είναι πως η μητέρα της αγνοείται. Ο άντρας της, Δημήτρης Κοκαλιάρης, μας εξηγεί πως το σπίτι της κάηκε και δε βρέθηκε.

Οι υπόλοιποι μας περιγράφουν τη χτεσινή νύχτα φρίκης: «Υπήρχε μια εστία στην αρχή και μπορούσαν να τη σβήσουν. Μετά, έγιναν πολλές». «Αρχίσαμε να τρέχουμε να σωθούμε. Κάποιοι δεν πρόλαβαν». Λίγο πιο εκεί ο Αντώνης Κοκαλιάρης, ο 80χρονος καφετζής του χωριού, ο οποίος έδωσε μάχη με τις φλόγες και την κέρδισε: «Τα παιδιά μου ήταν στη Ζαχάρω. Ημουν στο μαγαζί μου και κάτι σημείωνα. Είδα πανικό στους συγχωριανούς μου και βγήκα έξω. Αντίκρισα τη φωτιά και έτρεξα πίσω στη γυναίκα μου που είναι ανάπηρη και της είπα: "Κάτσε εδώ και θα κάνω ό,τι μπορώ". Προσπάθησα με το λάστιχο να βρέχω το σπίτι. Παράλληλα, έριχνα νερό στο κεφάλι μου και πάνω σε όλο μου το σώμα για να μη με πιάσει η σπίθα και λαυρώσω. Με βοήθησε ο αέρας και σωθήκαμε».

Μεγάλη πυρκαγιά στον Υμηττό

Στις φλόγες παραδόθηκαν χτες το μεσημέρι δύο σπίτια στην οδό Αργυροκάστρου στου Παπάγου στον Υμηττό. Η πυρκαγιά που ξέσπασε χτες, περίπου 40 μέρες μετά από την προηγούμενη, στα σύνορα Παπάγου με Χολαργό, πάνω από την Αττική Οδό, ήταν μεγάλη και επικίνδυνη. Γρήγορα, με τη βοήθεια της έλλειψης εναέριων μέσων - αφού υπήρχε μόνο ένα ελικόπτερο σε όλη την Αττική - αλλά και με τους ισχυρούς ανέμους, έφτασε στη Λ. Κατεχάκη. Η κυκλοφορία στους δύο παραπάνω οδικούς άξονες διεκόπη.

Η πύρινη λαίλαπα έκαιγε πευκοδάσος έχοντας κατεύθυνση προς Καισαριανή και Καρέα. Προληπτικά εκκενώθηκαν τα μοναστήρια του Αγ. Ιωάννη και της Παναγιάς Ελεούσας, με τις μοναχές του τελευταίου να «φυγαδεύονται» με περιπολικά. Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι, η πυρκαγιά ήταν σε ύφεση. Τη στιγμή που ξεκίνησε η πυρκαγιά, μία ακόμα εκδηλώθηκε στην περιοχή του Σταυρού Αγ. Παρασκευής, που όμως αντιμετωπίστηκε γρήγορα. Αργά το μεσημέρι, βρέθηκαν σε Διόνυσο και Χολαργό εμπρηστικοί μηχανισμοί εκ των οποίων ο ένας χωρίς να έχει εκραγεί.

Πυρκαγιά ξέσπασε λίγο πριν τις 3.00 χτες το μεσημέρι σε δασική έκταση δίπλα στη Λ. Μαρκοπούλου. Το μέτωπο ήταν ανεξέλεγκτο και κατευθυνόταν προς τα Καλύβια.

Με εντολή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., τέθηκε σε επιφυλακή το 50% του προσωπικού του αρχηγείου και της ΓΑΔΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ