Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Αυγούστου 2007 - 1η έκδοση - αριθ. φύλλου: 9862

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Οταν ο δικομματισμός ... «αλληλοκατηγορείται»

Eurokinissi

Η «κριτική» του ΠΑΣΟΚ στην πολιτιστική πολιτική της ΝΔ είναι τόσο πια αποκαλυπτική για την ιδεολογική «αλληλεπικάλυψη» των δύο κομμάτων, που σχεδόν αρκεί να παρατίθενται οι ομιλίες στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης ...ασχολίαστες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα των τελευταίων μηνών, εντός και εκτός Βουλής, υπογραμμίζουν την παραπάνω διαπίστωση, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τον κυνισμό του δικομματισμού σε περιόδους ανασυγκρότησης του λαϊκού κινήματος. Στο ΠΑΣΟΚ περισσεύει το θράσος να «θρηνεί», π.χ., για τα τεράστια προβλήματα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, σαν να μην ήταν αυτό στην κυβέρνηση όταν γιγάντωσε την εργασιακή «γαλέρα» στο υπουργείο Πολιτισμού, καταδικάζοντας το εξειδικευμένο εργατοτεχνικό και επιστημονικό προσωπικό στα δεσμά της σύμβασης, τα οποία η ΝΔ τροφοδοτεί με νέες «φουρνιές» συμβασιούχων. Για την ιστορία: Η πάνω φωτογραφία είναι του 2003 και η κάτω του περασμένου Φλεβάρη...


ΣΕΛ.  3


ΙΣΤΟΡΙΑ
Το σταχανοφικό κίνημα στην ΕΣΣΔ

Το κατόρθωμα του Σταχάνοφ ήταν καθαρά αποτέλεσμα ανάπτυξης της παραγωγικότητας της εργασίας σε συνθήκες που η ίδια η εργασία είχε απελευθερωθεί από τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης (... ) αποτέλεσμα μιας πρωτοβουλίας που πηγή της, θεμέλιό της ήταν οι σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής και οι ευεργετικές κοινωνικές επιδράσεις στη διαμόρφωση του νέου ανθρώπου, που έχει πάρει τις τύχες του στα χέρια του και οικοδομεί τη δική του - χωρίς εκμεταλλευτές - κοινωνία.


ΣΕΛ.  9  -  12
Το έγκλημα έχει όνομα...

Το όνομα του Τόνι Ονουα είναι το τελευταίο που προστέθηκε σε μια μακρά, μακάβρια λίστα. Εκεί όπου κάθε χρόνο καταγράφονται χιλιάδες φτωχοδιάβολοι, διωγμένοι από τις πατρίδες τους για οικονομικούς και πολιτικούς κυρίως λόγους, οι οποίοι, αν δε σακατευτούν ή σκοτωθούν στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα, βρίσκονται αντιμέτωποι με το πιο σκληρό πρόσωπο μιας πολιτικής που μόνο στόχο έχει να εξασφαλίσει φτηνή εργατική δύναμη για το κεφάλαιο.


ΣΕΛ.  24
ΣΕΡΓΚΕΪ ΚΙΡΟΦ
Υπόδειγμα επαναστάτη

Ποιος είναι ο άνθρωπος που «έδωσε» το όνομά του στο σπουδαίο μπαλέτο.


ΣΕΛ.  4  -  5
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ο ρόλος του χρώματος

Τα χρώματα δε μας επιτρέπουν μόνο να βλέπουμε τα πράγματα γύρω μας με μεγαλύτερη ακρίβεια, αλλά δημιουργούν ταυτόχρονα και επιδράσεις στην αντίληψή μας, ποιοτικά χαρακτηριστικά, που θα εξέλιπαν χωρίς αυτά.


ΣΕΛ.  7

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ