ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
ΣΔΙΤ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Διπλός «θεμέλιος λίθος» στη Μίκρα

«Ο συμπράττων ιδιώτης θα είναι αρμόδιος - με το αζημίωτο βέβαια - για τις υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως αυτές της καθαριότητας, της σίτισης, των χώρων στάθμευσης και της διαχείρισης των αποβλήτων» δήλωσε ο υπουργός Υγείας

Το θεμέλιο λίθο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στο χώρο της Υγείας έθεσαν χτες ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο δήμαρχος Μίκρας Θεόδωρος Γκουστίδης, με το μνημόνιο συνεργασίας για την ανέγερση Ογκολογικού και Παιδιατρικού Νοσοκομείου στον παραπάνω δήμο. Η υπογραφή του μνημονίου έγινε μετά την παραίτηση της Μονής Βατοπεδίου απ' τη διεκδίκηση της έκτασης - η οποία της είχε παραχωρηθεί απ' το δημόσιο - όπου έχει σχεδιαστεί η ανέγερση των δύο νοσοκομείων.

Τα δύο νέα Νοσοκομεία θα έχουν ως φορέα υλοποίησης τη Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ), ενώ ο υπουργός Υγείας προσπάθησε να συγκαλύψει την εκχώρησή τους στους επιχειρηματίες, δηλώνοντας ότι «για την παροχή του συνόλου των ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών, αποκλειστικά αρμόδιο και υπεύθυνο είναι το δημόσιο». Ωστόσο, όμως, στη συνέχεια αποκάλυψε ότι οι επιχειρηματίες θα έχουν - σε πρώτη τουλάχιστον φάση - την εκμετάλλευση όλων των άλλων τομέων των νοσοκομείων: «Ο συμπράττων ιδιώτης, είπε κομψά ο υπουργός, επιφορτίζεται με την υποχρέωση κάλυψης όλων των εξόδων για τη μελέτη και κατασκευή των έργων και απόκτησης του απαραίτητου ιατρικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού, ενώ είναι αρμόδιος για τις υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως αυτές της καθαριότητας, της σίτισης, των χώρων στάθμευσης και της διαχείρισης των αποβλήτων».

Μέσω των ΣΔΙΤ - όπως προκύπτει απ' τις δηλώσεις του υπουργού - θα διευρυνθεί το πεδίο της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας καθώς «στο πέριξ των νοσοκομείων σύμπλεγμα, προβλέπεται και η δημιουργία μιας σειράς ευεργετικών υποδομών, και για την κοινωνία αλλά και για την οικονομία». Ετσι θα δημιουργηθεί παιδικός σταθμός, Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, Περιφερειακό Ιατρείο, ενώ ο «δήμος επίσης θα προσποριστεί τα οφέλη από την αξιοποίηση ενός εμπορικού κέντρου που ο συμπράττων ιδιώτης θα αναλάβει να κατασκευάσει για το σκοπό αυτό».

Την υπόκλισή του στις ΣΔΙΤ στο χώρο της Υγείας εξέφρασε και ο Θεόδωρος Γκουστίδης καθώς «η συγκεκριμένη επένδυση προϋπολογισμού 700 εκατομμυρίων ευρώ, αποτελεί τη μοναδική επένδυση αυτού του μεγέθους που πραγματοποιείται στην ανατολική Θεσσαλονίκη», που θα συμβάλλει «εκτός των άλλων, στην κάλυψη μερικών από τις μεγάλες ανάγκες στον τομέα των υποδομών, που έχει ο Δήμος της Μίκρας».

Με τη στάση του αυτή ο δήμαρχος - που είναι εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ - δείχνει πόσο υποκριτική είναι η θέση του κόμματός του που σε κεντρικό επίπεδο δηλώνει - βλέπε συνέντευξη Τύπου του Τομέα του ΠΑΣΟΚ στις 2.5.2007 - ότι αν και συμφωνεί γενικά με τις ΣΔΙΤ τάσσεται κατά των ΣΔΙΤ στον τομέα της Υγείας καθώς ένα νοσοκομείο δεν μπορεί να είναι σαν μια γέφυρα.

Κατά τα άλλα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αποκάλυψε ότι οι παρεμβάσεις στην Πρωτοβάθμια Υγεία θα σημάνουν τη συρρίκνωση της δευτεροβάθμιας φροντίδας, αναφέροντας ως παράδειγμα το «Θεαγένειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «που θα μπορούσε να γίνει πρότυπο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου».

ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΓ. ΣΑΒΒΑΣ»
«Καρκινογόνος» η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Η λίστα αναμονής για μαστογραφία στον «Αγ. Σάββα» φτάνει τους εφτά μήνες...

Eurokinissi

Η λίστα αναμονής για μαστογραφία στον «Αγ. Σάββα» φτάνει τους εφτά μήνες...
Με ανεπίτρεπτες αναμονές για απαραίτητες εξετάσεις και θεραπείες και άγριες αμοιβές στα ιδιωτικά θεραπευτήρια πληρώνουν οι καρκινοπαθείς της χώρας τις τεράστιες ελλείψεις που δημιουργεί στα ογκολογικά νοσοκομεία η αντιλαϊκή πολιτική που ακολούθησαν στην Υγεία οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Στον «Αγιο Σάββα» άνθρωποι με διάγνωση καρκίνου αντιμετωπίζουν θανάσιμο κίνδυνο περιμένοντας στις λίστες αναμονής για χειρουργεία ή ακτινοθεραπεία, που καθυστερούν έως και τρεις μήνες. Κάθε μέρα που περνάει χωρίς να αντιμετωπιστεί ένας εντοπισμένος όγκος υπάρχει ο κίνδυνος μεταστάσεων και μειώνεται κατά πολύ η πιθανότητα της θεραπείας, όμως η αναμονή για χειρουργείο στο μαστό φτάνει τους τρεις - τέσσερις μήνες. Η Μονάδα Ακτινοθεραπείας, η μόνη που λειτουργεί σε δυο βάρδιες, δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει στην απογευματινή βάρδια τα τρία απ' τα μηχανήματα που διαθέτει (γραμμικοί επιταχυντές και κοβάλτια) λόγω έλλειψης προσωπικού. Κλειστά παραμένουν και τα δυο χειρουργικά τραπέζια λόγω έλλειψης των αναγκαίων αναισθησιολόγων.

Η λίστα αναμονής για μαστογραφία φτάνει τους εφτά μήνες, και έτσι κλείνονται πλέον ραντεβού για το 2008! Τους τρεις μήνες φτάνει η αναμονή για υπέρηχο μαστού. Την ίδια ώρα εκτός λειτουργίας παραμένει εδώ και ενάμιση χρόνο, λόγω έλλειψης προσωπικού, ο νέος ψηφιακός μαστογράφος του νοσοκομείου. Αλλά και το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα μηχάνημα στερεοταξίας, που δίνει τη δυνατότητα για παρακεντήσεις πάνω στο μαστογράφο, παραμένει σε κούτες εδώ και τρία χρόνια με κίνδυνο να καταστραφεί. Παρά τις μακριές λίστες αναμονής η Μονάδα Μαστού δουλεύει μόνο στην πρωινή βάρδια γιατί υπάρχουν μόλις τρεις χειριστές των ιατρικών μηχανημάτων, οι δυο απ' τους οποίους βρίσκονται στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης. Σ' αυτή την πρωινή βάρδια οι εργαζόμενοι «τεντώνονται» στα όριά τους και κάνουν έως και 50 - 55 μαστογραφίες, ενώ κανονικά έπρεπε να γίνονται 30. Αλλά και στα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία, όπου οι ασθενείς πληρώνουν, γίνονται οι διπλές απ' τις προβλεπόμενες μαστογραφίες. Και οι ασθενείς που δεν μπορούν να περιμένουν πληρώνουν 16 ευρώ για τη μαστογραφία, 20 ευρώ για υπέρηχο μαστού και την επίσκεψη στο γιατρό, δίνοντας απ' την τσέπη τους για την υγεία τους πάνω από 100 ευρώ(!) σε κάθε επίσκεψη. Και βέβαια, πολλοί άνθρωποι - όσοι έχουν να πληρώσουν - καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα, πληρώνοντας αδρά!

Πραγματικό δράμα βιώνουν και οι καρκινοπαθείς που έρχονται στην Αθήνα απ' όλη την Ελλάδα για τη θεραπεία που έχουν ανάγκη. Αλλά και οι οικογένειές τους αφού δεν υπάρχει ούτε ανάλογη οικονομική και ψυχολογική στήριξη, ιδιαίτερα στις οικογένειες των ασθενών απ' την επαρχία απ' τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που πουλούν ό,τι έχουν και δεν έχουν για να εξασφαλίσουν τη θεραπεία του ανθρώπου τους, αλλά και τα έξοδα διαμονής τους στην Αθήνα για να τον στηρίξουν. Το ίδιο το προσωπικό του νοσοκομείου μιλάει για συγγενείς που κοιμούνται ακόμη και στα παγκάκια του νοσοκομείου.

Τεράστιες ελλείψεις προσωπικού

Το νοσοκομείο δέχεται ασθενείς απ' όλη την Ελλάδα και ασφυκτιά πλέον και σε χώρους (ακόμα και χώροι αναμονής μετατρέπονται σε θαλάμους νοσηλείας γιατί δε χωράνε οι ασθενείς), ενώ αποψιλώνεται από το αναγκαίο προσωπικό. Κενές παραμένουν περισσότερες από 200 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε όλους τους κλάδους. «Στο νοσηλευτικό προσωπικό η κατάσταση είναι τραγική, γιατί είναι ειδικό νοσοκομείο, επί το πλείστον με βαριά περιστατικά που χρειάζονται ειδική φροντίδα. Οι νοσηλευτές είναι ελάχιστοι και είναι στα όρια της απόγνωσης. Πάμε να τους μιλήσουμε και βλέπουμε ανθρώπους εξαγριωμένους από την ένταση. Ενας νοσηλευτής είναι υπεύθυνος για τη φροντίδα 40 ασθενών. Αντί να κάνουν τις αναγκαίες προσλήψεις, άρχισαν τις εσωτερικές μετακινήσεις», υπογράμμισε στον «Ρ» η Χριστίνα Στύλιου, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου. «Οι ελλείψεις είναι τεράστιες, προσλήψεις δε γίνονται και απ' το τέλος του χρόνου φοβάμαι ότι δε θα μπορούν να λειτουργήσουν τμήματα επειδή το 2007 αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα και άλλοι εργαζόμενοι λόγω του αντιασφαλιστικού νόμου που ψήφισε το 2002 το ΠΑΣΟΚ. Είμαστε σε απελπιστική κατάσταση. Οι συμβασιούχοι που έρχονται κατά καιρούς είναι σταγόνα στον ωκεανό. Για να λειτουργήσουν σωστά τα τμήματα χρειάζονται επιπλέον 400 άτομα προσωπικό», επισήμανε ο Νίκος Παπουρτζής, πρόεδρος του σωματείου. Τεράστιες είναι οι ελλείψεις και σε εργατοτεχνικό προσωπικό και κυρίως στους συντηρητές (ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς), οι οποίοι είναι ελάχιστοι και για 15 χρόνια δεν έχουν γίνει προσλήψεις. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα σιδερωτήρια, στα πλυντήρια, κ.α. Ηδη σε ιδιωτικά συνεργεία έχει δοθεί η καθαριότητα, η φύλαξη, μέρος της εστίασης και των πλυντηρίων-σιδερωτηρίων.

Σ' αυτές τις συνθήκες οι εργαζόμενοι δουλεύουν στα όρια της εξάντλησης, όμως το νοσοκομείο δεν έχει καν γιατρό εργασίας και τεχνικό ασφαλείας. Η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας που εξέλεξαν οι εργαζόμενοι διαπιστώνει σε έγγραφό της ότι με δεδομένες τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, ιδιαίτερα στο νοσηλευτικό προσωπικό, «η σωματική και ψυχολογική καταπόνηση στις ιδιαίτερες συνθήκες του αντικαρκινικού νοσοκομείου δημιουργεί συνθήκες πραγματικής εξουθένωσης των εργαζομένων».

Ανάμεσα στη σωρεία των προβλημάτων που έχει εντοπίσει η Επιτροπή είναι και η απουσία τμήματος υποδοχής ασθενών, αλλά και χώρου αναμονής που έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουν στους διαδρόμους, πάνω σε φορεία, άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας για δυο έως και εννέα ώρες!

Με φορτίο τις περισσότερες ανάγκες της χώρας

Απουσιάζουν σοβαρά προγράμματα πρόληψης του καρκίνου, τα οποία θα μπορούσαν να σώσουν ανθρώπινες ζωές, τονίζει ο Γεράσιμος Ρηγάτος, διευθυντής της Α' Παθολογικής Ογκολογικής Κλινικής και επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών

«Τα προβλήματα του "Αγίου Σάββα" - κοινά για όλα τα δημόσια νοσοκομεία - είναι αποτέλεσμα της πολύχρονης κυβερνητικής πολιτικής που απαξιώνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν μπορούσε να είναι αλλιώς, αν λάβουμε υπόψη μας το μεγάλο αριθμό καινούριων πολυτελών κλινικών που έχουν ανοίξει στον ιδιωτικό τομέα και των κεφαλαίων - με την τεράστια κερδοφορία - που έχουν επενδύσει οι επιχειρηματίες στο χώρο της Υγείας».

Τα παραπάνω επισήμανε στο «Ρ» ο Γεράσιμος Ρηγάτος, διευθυντής της Α' Παθολογικής Ογκολογικής Κλινικής και του τομέα Παθολογίας του νοσοκομείου και επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Στο χώρο της Ογκολογίας ο "Αγιος Σάββας" καλείται να καλύψει ένα πολύ μεγάλο μέρος του συνόλου των καρκινοπαθών της χώρας. Στο λεκανοπέδιο της Αττικής, το νοσοκομείο "Αγιοι Ανάργυροι" που καταστράφηκε με τους σεισμούς του '99 δεν έχει ακόμα λειτουργήσει, ενώ μέρος του νοσοκομείου "Μεταξά" έχει παραχωρηθεί για τη νοσηλεία μη ογκολογικών ασθενών», υπογράμμισε. «Δυστυχώς, τα τελευταία δυο χρόνια, ο "Αγιος Σάββας" εντάχθηκε στο σύστημα της εφημερίας του Λεκανοπεδίου για ασθενείς με διαγνωσμένο καρκίνο. Απ' όλα τα ιδιωτικά και πολλά δημόσια νοσοκομεία παραπέμπονται στον "Αγιο Σάββα" για νοσηλεία ασθενείς τελικού σταδίου, οι οποίοι δεν επιδέχονται πια κανενός είδους θεραπεία, παρά μόνο την παρηγορητική - συμπτωματική αγωγή. Πολλούς από τους ασθενείς αυτούς τους βλέπουμε τότε για πρώτη φορά και, φυσικά, επειδή έχουν τεράστιες ανάγκες παραμένουν νοσηλευόμενοι ως το τέλος. Οι ασθενείς αυτοί θα έπρεπε να νοσηλεύονται σε ξενώνες τελικού σταδίου, όπως υπήρχαν και έκλεισαν επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Αναμφισβήτητα, οι ασθενείς αυτοί χρειάζονται νοσηλεία, αλλά η κατάληψη των κλινών από αυτούς δεν επιτρέπει σε ασθενείς που βρίσκονται σε θεραπεύσιμο στάδιο της νόσου να εισαχθούν για θεραπεία», επισήμανε ο Γ. Ρηγάτος.

Ενας ακόμα παράγοντας καθυστερήσεων στις ακτινοβολίες είναι η πεπαλαιωμένη τεχνολογία του νοσοκομείου με αποτέλεσμα - όπως επισημαίνει ο Γεράσιμος Ρηγάτος - «πολλοί ασθενείς οι οποίοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη γρήγορης ακτινοθεραπείας να αναγκάζονται να αναζητήσουν τη λύση του προβλήματός τους έξω από το δημόσιο σύστημα υγείας, πληρώνοντας αδρά».

Ο Γ. Ρηγάτος τόνισε ακόμα την απουσία από πλευράς πολιτείας σοβαρών προγραμμάτων πρόληψης, τα οποία θα μπορούσαν να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, το 1/3 των συνολικών νέων περιστατικών καρκίνου μπορεί να προληφθούν με τη σύγχρονη επιστημονική γνώση, ενώ άλλο 1/3 αυτών των περιστατικών μπορεί να θεραπευτούν επιτυχώς αν υπάρξει πρώιμη διάγνωση. «Για παράδειγμα, ο συχνότερος καρκίνος, ο καρκίνος του πνεύμονα, θα μπορούσε να περιοριστεί δραστικότατα αν εφαρμόζονταν σωστά προγράμματα αγωγής υγείας, ώστε τα παιδιά να μην αρχίζουν το κάπνισμα. Ο καρκίνος του μαστού θα μπορούσε να χειρουργείται σε θεραπεύσιμο στάδιο, αν γίνονταν συστηματική εξέταση και οι αναγκαίες απεικονιστικές εξετάσεις (μαστογραφία κλπ.). Οσο για το τεστ Παπανικολάου, θα μπορούσε να σώσει ζωές, αλλά όταν κάποια γυναίκα τηλεφωνεί για ραντεβού και της κλείνουν μετά από δυο ή τρεις μήνες και απαιτείται άλλο τόσο διάστημα για την απάντηση, είναι φυσικό να αποθαρρύνεται και να μην το κάνει».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόνο το 10% των γυναικών στην Ελλάδα κάνουν τεστ Παπανικολάου.

Αναμονή και στις χημειοθεραπείες

Μιλά στον «Ρ», η προϊσταμένη της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας Αργυρώ Ελευθερίου

Δραματικές είναι οι συνθήκες που επικρατούν και στη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας του παθολογικού τομέα του νοσοκομείου, όπου κάνουν χημειοθεραπεία οι ασθενείς με καρκίνο, όπως υπογράμμισε στον «Ρ» η προϊσταμένη της Μονάδας Αργυρώ Ελευθερίου.

«Λίστα αναμονής έχει εμφανιστεί και για τους νέους ασθενείς που πρέπει να ξεκινήσουν χημειοθεραπεία. Οι άνθρωποι αυτοί που είναι αναγκαίο να ξεκινήσουν άμεσα θεραπεία περιμένουν τουλάχιστον 20 μέρες. Η δυνατότητα της Μονάδας είναι να γίνονται το μέγιστο 45 - 50 χημειοθεραπείες την ημέρα, αλλά σχεδόν καθημερινά οι ασθενείς που κάνουν χημειοθεραπεία φτάνουν τους 75 έως και 95. Σε κάθε κρεβάτι της Μονάδας αναλογούν 5 - 7 ασθενείς, λόγω του φόρτου της δουλιάς και του περιορισμένου χώρου δεν επαρκούν τα καθίσματα και οι ασθενείς που μένουν στο νοσοκομείο έως και έξι ώρες, αλλά και οι συγγενείς που τους συνοδεύουν, κάθονται όλες αυτές τις ώρες στα σκαλιά, στους διαδρόμους και όπου αλλού βρουν», τόνισε.

Η Μονάδα διαθέτει 11 νοσηλευτές και μία βοηθό θαλάμου, ενώ απαιτούνται τουλάχιστον τρεις ακόμα νοσηλευτές. Μόλις χτες, η διοίκηση του νοσοκομείου υποσχέθηκε την πρόσληψη δύο επικουρικών αιμοληπτών...

Η Α. Ελευθερίου επισήμανε ακόμα τα προβλήματα που προκύπτουν απ' τη νοσηλεία στη Μονάδα ασθενών βαρέως πασχόντων και πιο ελαφριών περιστατικών. «Η εισαγωγή ασθενών βαρέως πασχόντων, με κινητικά προβλήματα δημιουργεί κακή ψυχολογία στους υπόλοιπους ασθενείς και δεν έχουμε την πολυτέλεια της νοσηλείας σε ξεχωριστό χώρο. Ιδιαίτερα όταν υποβάλλονται σε δύσκολες ιατρικές πράξεις (αλλαγές τραυμάτων κ.λπ.)», υπογράμμισε. «Σήμερα οι διαλύσεις των φαρμάκων της χημειοθεραπείας όλων αυτών των ασθενών και των ασθενών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο γίνεται από το μοναδικό υπάλληλο του φαρμακείου, με αποτέλεσμα να γίνεται εξοντωτική και επικίνδυνη η δουλιά για τον ίδιο τον εργαζόμενο και για τους ασθενείς», ανέφερε, τέλος, η Α. Ελευθερίου, επισημαίνοντας την ανάγκη να ενισχυθεί το φαρμακείο με το αναγκαίο προσωπικό.

Αύριο συλλαλητήριο στο νοσοκομείο Αργοστολίου

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Κεφαλλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της Υγείας στο νησί λόγω των ελλείψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ιδιαίτερα στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο του Αργοστολίου. Η συγκέντρωση θα γίνει στο Νοσοκομείο Αργοστολίου αύριο, 25.7.2007, και ώρα 8 μ.μ.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Κεφαλλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους των νησιών να πάρουν οι ίδιοι την υπόθεση στα χέρια τους με δυναμικές κινητοποιήσεις διεκδικώντας, αφ' ενός, την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων προσωπικού και, αφ' ετέρου, ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Σοβαρά ΚΑΤάγματα από την αντιλαϊκή πολιτική

Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Βέρας Νικολαΐδου για το νοσοκομείο ΚΑΤ

Τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού και τις δραματικές συνθήκες δουλιάς, που υπονομεύουν την υγεία των ίδιων των εργαζομένων στο ΚΑΤ, αλλά και την πορεία αποκατάστασης της υγείας των ασθενών, καταγγέλλει η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου με Επίκαιρη Ερώτησή της για τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

«Είναι τέτοια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στην περίθαλψή τους, που αναγκάζονται αυτοί και οι οικογένειές τους να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, ακόμα και κάποιοι από αυτούς να πωλούν ό,τι έχουν και δεν έχουν για την περίθαλψη και αποκατάστασή τους μέσα και έξω απ' τα δημόσια νοσοκομεία», τονίζει η Β. Νικολαΐδου και σημειώνει πως, λόγω της έλλειψης 700 νοσηλευτών, χρωστούν στους εργαζόμενους πάνω από 10.000 ρεπό και παραμένουν κλειστά μια σειρά χειρουργικά τραπέζια. «Μια σειρά τομείς (καθαριότητα, φύλαξη) έχουν εκχωρηθεί σε εργολάβους, όπως επίσης μέρος των υπηρεσιών εστίασης, αποστείρωσης και πλυντηρίων έχουν και αυτές εκχωρηθεί σε εταιρείες», επισημαίνει η Βέρα Νικολαΐδου και υπογραμμίζει ότι παρά την τραγική εμπειρία του νοσοκομείου «Μεταξά» εκχώρησαν σε εταιρεία την επίβλεψη της λειτουργίας των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή ασθενών και εργαζομένων.

Η βουλευτής του ΚΚΕ ερωτά τον υπουργό Υγείας αν θα προχωρήσει άμεσα σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και στη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με οποιαδήποτε άλλη εργασιακή σχέση και στην απομάκρυνση όλων των εταιρειών από το νοσοκομείο.

Περιοδεία σήμερα του Γ. Σκιαδιώτη

Σήμερα στις 10 π.μ. αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Σκιαδιώτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα κάνει περιοδεία στο Νοσοκομείο Αγ. Σάββας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ