ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανησυχητικά στοιχεία για παιδιά και εφήβους

Ανησυχητικά στοιχεία για τις απόπειρες αυτοκτονίας από παιδιά και εφήβους στη χώρα μας, που επιβάλλουν την άμεση λήψη μέτρων, προκύπτουν από μελέτη του Κέντρου Δηλητηριάσεων του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου, από το Μάη έως τον Οκτώβρη του 2006 καταγράφηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο 3.060 απόπειρες αυτοκτονίας, απ' τις οποίες οι 513 έγιναν από παιδιά και εφήβους ηλικίας 10 έως 18 ετών. Το 89,1% των παιδιών που αποπειράθηκαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους ήταν κορίτσια και το 10,9% αγόρια και στην πλειοψηφία τους χρησιμοποίησαν φάρμακα χωρίς συνταγή. Περίπου το 65% των εφήβων που αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν ήταν ηλικίας 16-18 ετών.

Μια ακόμα μελέτη της Μονάδας Εφήβων του «Αγλαΐα Κυριακού» δείχνει συσχέτιση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών που παίζουν στο διαδίκτυο οι έφηβοι και της παραβατικότητας, αλλά και το ότι η κατάχρηση του διαδικτύου ενδεχομένως να υποκρύπτει ψυχοκοινωνικά προβλήματα και να δημιουργεί προβλήματα συμπεριφοράς. Στη μελέτη συμμετείχαν 315 έφηβοι με μέσο όρο ηλικίας τα 15 έτη. Οι περισσότεροι απ' τους εφήβους χρησιμοποιούσαν το διαδίκτυο παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια, ενώ σε ποσοστό 5,8% οι έφηβοι διασκέδαζαν με βίαια παιχνίδια «χτυπώντας» ηλεκτρονικά θύματα. Το 25% των εφήβων χρησιμοποιούσε το διαδίκτυο σε καθημερινή βάση, ενώ το 10% πάνω από 20 ώρες τη βδομάδα.

Αλλαγή ηγεσίας στον Αρειο Πάγο

Αλλαγή ηγεσίας στον Αρειο Πάγο έχουμε από χτες και τη θέση του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατέλαβε ο νεότερος αντιπρόεδρος Βασίλης Νικόπουλος. Το Υπουργικό Συμβούλιο στη χτεσινή του συνεδρίαση, μετά από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρα, επέλεξε ομόφωνα τη νέα ηγεσία στη Δικαιοσύνη σε αντικατάσταση εκείνων που συνταξιοδοτήθηκαν.

Πρόεδρος του Αρείου Πάγου για τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι ο Β. Νικόπουλος, ενώ αντιπρόεδροι επιλέχτηκαν οι αρεοπαγίτες Γ. Φώσκολος, Αν. Περίδης, Ηρ. Κωνσταντινίδης, Γ. Καλαμίδας, Ιω. Παπανικολάου, Μ. Δέτσης. Στο Συμβούλιο της Επικρατείας ως αντιπρόεδρος επιλέχτηκε ο Π. Πικραμένος, γενικός διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστών, ενώ στο Ελεγκτικό Συνέδριο αντιπρόεδρος επιλέχτηκε η Φλ. Καλδή και γενικός επίτροπος των Διοικητικών Δικαστηρίων επιλέχτηκε ο Κ. Πετρόπουλος.

Εκδηλώσεις για τη Μάχη της Αμφιλοχίας

Με διήμερες εκδηλώσεις στην Αμφιλοχία, το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Ιούλη 2007, τιμούν την 63η επέτειο της διήμερης νικηφόρας Μάχης της Αμφιλοχίας (που έδωσε ο ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών κατακτητών) οι αντιστασιακές οργανώσεις της περιοχής Δ. Στερεάς, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ οργανώνουν διήμερη επίσκεψη στην Αμφιλοχία και δρομολογούν πούλμαν που θα αναχωρήσουν το Σάββατο 14 Ιούλη, ώρα 8 το πρωί, από την πλατεία Κάνιγγος. Για δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ.: 210-8831368, 210-8225407 και 6977453200.

Εκδήλωση και στη Στυμφαλία

Οι Νομαρχιακές Επιτροπές της ΠΕΑΕΑ Κορινθίας, Αργολίδας και Αρκαδίας και ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ οργανώνουν, την Κυριακή 15.7.2007 ώρα 11 το πρωί, εκδήλωση τιμής στη Στυμφαλία για την επέτειο της ιστορικής ομώνυμης μάχης που έδωσε εκεί το 6ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ Αργολιδοκορινθίας, 1 με 3 Ιούλη 1944, κατά γερμανικών στρατευμάτων, με αποτέλεσμα να αποδεκατιστεί το τάγμα των κατακτητών και να σωθούν οι κάτοικοι και η σοδειά της ορεινής Κορινθίας από βέβαιη καταστροφή.

Για το χώρο της εκδήλωσης, θα αναχωρήσει πούλμαν από την Αγροτική Τράπεζα Λουτρακίου, ώρα 8.30 π.μ., την Κυριακή 15/7.

Την ενοχή του Γ. Δημητράκη ζήτησε χτες η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τρεις ληστείες, τρεις απόπειρες ανθρωποκτονιών, συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, και την απαλλαγή του λόγω αμφιβολιών για τις υπόλοιπες τέσσερις.

Απολογούμενος ο Γ. Δημητράκης είπε ότι αποδέχεται τη συμμετοχή του μόνο στη ληστεία της Εθνικής που συνελήφθη επ' αυτοφώρω, αρνήθηκε ότι τραυμάτισε αστυνομικούς, προσθέτοντας ότι έκανε τη ληστεία για να μη χρειαστεί να δουλέψει και μεταβληθεί σε ακόμη έναν «εκμεταλλευόμενο από το κοινωνικό σύστημα» αλλά και για να ενισχύσει τον χώρο των αναρχικών.

Η νέα διοίκηση των Αντιστασιακών Δημοσιογράφων

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941 -'44 που αναδείχτηκε από τις αρχαιρεσίες της 20ής Ιουνίου 2007 συγκροτήθηκε σε Σώμα ως ακολούθως:

Πρόεδρος: Νίκος Καραντηνός, Αντιπρόεδρος Κώστας Νίτσος, Γενικός Γραμματέας Καζάκος Βασίλης, Ταμίας Χρήστος Τσιντζιλώνης, Αν/της Ταμίας Γιώργος Ευθυμιάδης, Εφορος Γιώργος Τσαπόγας.

Μέλη της Διοίκησης είναι και οι: Δημοσθένης Αντωνιάδης, Αρσενίου Λάζαρος, Μωραΐτης Γιώργης, Καρυκόπουλος Παναγιώτης, Βέργος Πέτρος. Αν/κά μέλη οι: Βουλδής Γιάννης και Μαρκάκης Νίκος. Για την Εξελεγκτική Επιτροπή εκλέχτηκαν οι: Λιναρδάτος Κώστας, Καζάκος Κυριάκος και Θεοδόσης Παναγιώτης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ