Παρασκευή 13 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ταύτιση στο τετράγωνο

Ενα από τα εφευρήματα της - γκαιμπελικού τύπου - προπαγάνδας του ΠΑΣΟΚ σε βάρος του ΚΚΕ ήταν και η λάσπη για τη δήθεν ταύτιση του Κόμματος με την κυβέρνηση της ΝΔ στο θέμα των ομολόγων. Το ψέμα βέβαια έχει πολύ κοντύτερα ποδάρια από αυτά που θα ήθελε το ΠΑΣΟΚ. Γιατί το ποιος ταυτίστηκε με ποιον και σ' αυτό το ζήτημα, αποκαλύφθηκε περίτρανα όταν το ΚΚΕ κατέθεσε πρόταση νόμου στη Βουλή, απαιτώντας να επιστραφούν στα Ταμεία όλα τα κλεμμένα από το 1950, οπότε και ξεκίνησε το διαχρονικό ροκάνισμα των αποθεματικών τους.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απέρριψαν την πρόταση νόμου του ΚΚΕ. Και όχι μόνο αυτό, αλλά στη σχετική συζήτηση, τόσο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όσο και στην Ολομέλεια, χρησιμοποίησαν τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα. Η πρόταση του ΚΚΕ «προκαλεί δυσβάστακτη επιβάρυνση του προϋπολογισμού» και «αντιτίθεται στο Σύνταγμα, αφού προκαλεί επιβάρυνση του Δημοσίου» ισχυρίστηκε ο εισηγητής της ΝΔ Π. Μελάς στην Ολομέλεια, προσθέτοντας ότι «τα οικονομικά ποσά υπολογίζονται στα 70 εκατομμύρια ευρώ» και «η οικονομία δεν μπορεί να καλύψει σφάλματα 50 ετών».

Λίγες μέρες πριν, στην Επιτροπή, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Η. Αντωνακόπουλος, εκτίμησε ότι η πρόταση νόμου του ΚΚΕ θα οδηγήσει σε «κοινωνική αδικία», αφού για την υλοποίησή της θα επιβαρυνθούν οι πολίτες (το ΚΚΕ έκανε ξεκάθαρα λόγο για αποκλειστική επιβάρυνση κράτους - εργοδοτών), γιατί θα απαιτηθεί αύξηση της έμμεσης φορολογίας και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος γενικά και αόριστα για «παρελθόν». Το ΚΚΕ με την πρόταση νόμου έβαζε ένα ακόμη ζήτημα: Την κατάργηση της αντιασφαλιστικής νομοθεσίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και τη διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Περιττό να σημειώσουμε ότι και οι δυο κατάπιαν τη γλώσσα τους...

Εγκληματική έλλειψη μέτρων ασφάλειας

Οσο ενδιαφέρονται για τα έργα τόσο αδιαφορούν για την ασφάλεια των εργαζομένων που τα φτιάχνουν και τα χρησιμοποιούν. Γιατί πολύ απλά, το μόνο που τους νοιάζει είναι πόσο και πώς ωφελείται το μεγάλο κεφάλαιο, είτε από την κατασκευή (βλ. μίζες και κέρδη κατασκευαστικών ομίλων) είτε από τη χρήση (π.χ. απρόσκοπτη, ταχύτερη, φτηνότερη διακίνηση προϊόντων), και όχι βέβαια ποια είναι η ποιότητα του αποτελέσματος για εκείνους που συν τοις άλλοις, το πληρώνουν κιόλας.

Ο λόγος για τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ. Αφορμή για τα παραπάνω είναι οι καταγγελίες που έφτασαν στο «Ρ» για τη σοβαρή έλλειψη μέτρων ασφάλειας με την οποία δόθηκε σε κυκλοφορία το τμήμα του Προαστιακού από Κόρινθο μέχρι Κιάτο. Το οποίο κουβαλά αθώους και ανυποψίαστους πολίτες χωρίς να έχει παραδοθεί το σύστημα σηματοδότησης, λειτουργεί απλά ένα δίκτυο ενδοσυνεννόησης. Η αλλαγή των γραμμών γίνεται, σε πολλά σημεία, μηχανοκίνητα και όχι αυτόματα, όπως πρέπει να γίνεται κανονικά. Πολλοί εργαζόμενοι εξακολουθούν να δουλεύουν στις γραμμές, που σημαίνει ότι το έργο μένει ατελές. Υπάρχουν σημεία αφύλακτα, όπως η διάβαση στο Ζευγολατιό, όπου δεν έχουν τοποθετηθεί μπάρες και υπάρχει απλά ένας φύλακας για να κουμαντάρει την κυκλοφορία σ' ένα σημείο από όπου περνά ένα τρένο τρέχοντας με 120 χλμ. την ώρα. Δυστυχώς ήρθε η χτεσινή σύγκρουση του Προαστιακού με εμπορική αμαξοστοιχία να επιβεβαιώσει αυτή την εγκληματική πολιτική.

Επικίνδυνη πολιτική με... «ουρά»!

Το γεγονός ότι η πυρκαγιά που ξέσπασε στη Σκιάθο ξεκίνησε από χώρο ανεξέλεγκτης χωματερής, μιλάει από μόνο του για τις τεράστιες διαχρονικές εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για το αδιέξοδο που έχουν δημιουργήσει σχετικά και με το πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στη χώρα μας.

Αποτέλεσμα του αδιεξόδου αυτού είναι να υπάρχουν σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ, πάνω από 2.600 (κατ' άλλους 3.500) ανεξέλεγκτες ενεργές ή ανενεργές χωματερές, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση από δάση (640 περίπου σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων!), συνιστώντας μια διαρκή απειλή για το περιβάλλον και την υγεία του λαού.

Φυσικά το αδιέξοδο αυτό το δημιούργησαν οι δυνάμεις του δικομματισμού σκόπιμα, ώστε να επωφεληθεί το μεγάλο κεφάλαιο, που προωθεί μεθόδους διαχείρισης που συμφέρουν αποκλειστικά και μόνο την κερδοφορία του. Ετσι, αντί να εφαρμόσουν τη γενικώς παραδεκτή διαχείριση που περιλαμβάνει διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση, σταθμούς μεταφόρτωσης, εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης και υγειονομική ταφή υπολειμμάτων, προωθούν άλλες μεθόδους. Μεθόδους όπως η καρκινογόνα καύση, που είναι και εχθρός της ανακύκλωσης, ενώ κοστίζει πανάκριβα και θα χαρατσώσει το λαό, αφού θα τροφοδοτήσει νέες αυξήσεις των ανταποδοτικών δημοτικών τελών.

Οπως, λοιπόν, αποδεικνύουν οι καταστροφές των τελευταίων ημερών, η εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έχει πολύπλευρες τραγικές επιπτώσεις για το λαό...

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ μαζί αντεργατικά

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποκαλυπτική ως προς τη στρατηγική σύμπλευση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Το αντίθετο μάλιστα. Στη συντριπτική πλειοψηφία των αποφάσεων στα όργανα της ΕΕ η απόλυτη συμφωνία των δυο είναι δεδομένη, αφού αυτό που κάθε φορά κρίνεται είναι η γενική γραμμή πλεύσης στη ρότα που χαράζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Και εκεί δεν επιτρέπονται παρατιμονιές και μικροκομματικές αψιμαχίες για το θεαθήναι.

Ετσι και προχτές, στη συζήτηση της έκθεσης σχετικά με την «Πράσινη Βίβλο» για τον «εκσυγχρονισμό» -όπως τον αποκαλούν- της εργατικής νομοθεσίας. Οι ευρωβουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην Ολομέλεια ψήφισαν υπέρ της έκθεσης, δίνοντας, στο μέτρο που αναλογούσε στον καθένα, το «πράσινο φως» για τη νέα επέλαση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα εκατομμυρίων εργαζομένων, κυρίως των νέων σε ηλικία.

Τι ακριβώς ενέκριναν με την ψήφο τους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ; Υπερασπίστηκαν μια έκθεση που προκρίνει σαν αναγκαίες τις μεταρρυθμίσεις στο επίπεδο της εργατικής νομοθεσίας, σε μια προσπάθεια αυτή να προσαρμοστεί πιο αποτελεσματικά στους στόχους της στρατηγικής της Λισαβόνας. Με άλλα λόγια, συμφώνησαν χωρίς περιστροφές ότι άμεσα πρέπει να υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό, προκειμένου το ευρωενωσιακό κεφάλαιο να γίνει πιο ανταγωνιστικό και να αυξήσει την κερδοφορία του.

Σε τι μεταφράζονται όλα τα παραπάνω για τους εργαζόμενους; Ως προς αυτό το ερώτημα, η τοποθέτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στην προχτεσινή συνεδρίαση είναι αποκαλυπτική: Ο «εκσυγχρονισμός» του Εργατικού Δίκαιου στοχεύει στην κατάργηση των συγκροτημένων συλλογικών δικαιωμάτων, στην επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, στην κατεδάφιση των όποιων προστατευτικών διατάξεων για την ασφάλιση και την κοινωνική προστασία. Και όλα αυτά κάτω από το πέπλο της αντιδραστικής «ευελφάλειας», που λανσάρεται κατά κόρον από τα κόμματα του κεφαλαίου.

Αν τα σχέδιά τους περάσουν, τότε η κατάσταση που θα διαμορφωθεί στο άμεσο μέλλον θα είναι, πάνω κάτω, η ακόλουθη: Βγαίνοντας στην αγορά εργασίας, ένας εργαζόμενος θα μπορεί να διεκδικήσει μόνο θέσεις μερικής απασχόλησης, χωρίς καμιά σταθερότητα, τις οποίες μάλιστα θα διαπραγματεύεται σε ατομική βάση με τον εκάστοτε εργοδότη του. Ωράριο, μισθοί και όροι εργασίας θα ανήκουν στη διακριτική ευχέρεια του αφεντικού. Οσο για τα ασφαλιστικά δικαιώματα, αυτά θα ακολουθήσουν την πορεία που ήδη έχουν προδιαγράψει με τη νομοθεσία τους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τα αποτελέσματα της οποίας έχουν ήδη γίνει ορατά για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων στη χώρα μας.

Ολα τα παραπάνω, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τα κόμματά τους, τα γνωρίζουν και μάλιστα σε όλη τους την έκταση. Και συνειδητά σηκώνουν το χέρι τους στην Ευρωβουλή, όταν έρθει η ώρα να τα υπερασπιστούνε. Καιρός να σηκώσουν και οι εργαζόμενοι το δικό τους χέρι. «Μαυρίζοντας» και τους δυο στις επικείμενες εκλογές. Δυναμώνοντας το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που ξεκάθαρα διακηρύσσει ότι η πολιτική της ΕΕ και οι υποστηρικτές της θέλουν να γυρίσουν την εργατική τάξη δεκαετίες πίσω. Και σαν τέτοια πρέπει να απαντηθεί.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Εμπρηστικά...

ΦΕΤΟΣ είναι η Σκιάθος και η Πάρνηθα (κι ελπίζουμε μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να μη μιλάμε και για άλλη περιοχή). Πέρυσι ήταν η Χαλκιδική. Παλιότερα η Σάμος και η Ικαρία όπου θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα.

Δεκαετίες τώρα ή ίδια ιστορία, φωτιές, καταστροφές, στη συνέχεια οικοπεδοποιήσεις. Τα αίτια γνωστά και η γύμνια των μηχανισμών δασοπροστασίας διαφαίνεται χωρίς καμία αμφιβολία. Κι όμως αυτό σε κάποιους μοιάζει με επιτυχημένη συνταγή.

Μιλάμε φυσικά γι' αυτούς που μας κυβερνάνε τόσα χρόνια. Αυτούς που επιμένουν να διατηρούν το καθεστώς των συμβασιούχων πυροσβεστών, τα κονδύλια δασοπροστασίας «παγωμένα» στους προϋπολογισμούς και το καθεστώς οικοδόμησης των καμένων δασών «θολό» και «διάτρητο».

Θα ακούσετε πολλά από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αυτές τις μέρες. Μπόλικες υποσχέσεις και «ομιχλώδεις» εκφράσεις μετά την τραγωδία του Ρεθύμνου. Αυτό όμως που δε θα ακούσετε είναι ότι αλλάζουν επί της ουσίας τακτική.

Αλλωστε, ήδη έχουμε τα πρώτα δείγματα. Ο πρωθυπουργός δήλωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι «τα καιρικά φαινόμενα ευνόησαν όσο ποτέ άλλοτε την εκδήλωση καταστροφικών πυρκαγιών». Ο Γιώργος Παπανδρέου, από την άλλη, αποδίδει τα πάντα στην «κυβερνητική ανικανότητα».

Μόνο που φωτιές μπαίνουν και όταν ο καιρός δεν είναι ευνοϊκός για εμπρησμούς. Οσο για την ικανότητα των κυβερνήσεων μπορούμε να πούμε ότι είναι ικανότατες όταν πρόκειται να περικόψουν δαπάνες για την πολιτική προστασία ή όταν νομιμοποιούν βίλες σε δάση με νομικίστικα τερτίπια.

ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης! Οργάνωσε ημερίδα με θέμα «Προσβάσιμος Τουρισμός» και αντικείμενο την τουριστική πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες αφού, όπως λέει, και η Φάνη Πετραλιά «ο τουρισμός είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη».


Μόνο που στην Αττική οι παραλίες δεν είναι ελεύθερα προσβάσιμες για ...όλους, είτε έχουν «ειδικές ανάγκες» είτε όχι. Αντιθέτως έχουν συρματοπλέγματα που «ορίζουν» τον αιγιαλό ως χώρο κερδοσκοπίας των μεγαλοξενοδόχων.

Προφανώς εδώ τα «αναφαίρετο δικαίωμα» των πολιτών δε μετράει...

Οι εφιάλτες... .

Η καταστροφική για το περιβάλλον πολιτική που ακολουθούν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις στη χώρα μας, έχει ήδη αρχίσει να «δείχνει» τις αρνητικές της συνέπειες, οι οποίες τα επόμενα χρόνια θα κορυφωθούν και θα προκαλέσουν πολύ σοβαρές συνέπειες στο σύνολο του πληθυσμού, όσον αφορά ακόμα και αυτήν την καθημερινή διαβίωσή του. Τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την «Εθνική Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης» προκαλούν έντονη ανησυχία, αφού σύμφωνα με αυτά, το 35% των ελληνικών εδαφών αντιμετωπίζουν άμεσο και υψηλό κίνδυνο ερημοποίησης.

Ιδιαίτερα στο νομό Αττικής, ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα αυξημένος μετά και την πρόσφατη τραγική πυρκαγιά στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, όπου πάνω από 25.000 στρέμματα πρασίνου κάηκαν, ενώ η φυσική αναγέννηση του ελατοδάσους θα χρειαστεί περισσότερα από 100 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, οι κάτοικοι της Αθήνας θα πρέπει να αναμένουν άμεσα ακραίες κλιματολογικές συνθήκες, όπως ακόμη μεγαλύτερη άνοδο της θερμοκρασίας, παρατεταμένες περιόδους καύσωνα, πλημμύρες κι επιβάρυνση της ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα.

Τα στοιχεία ακόμη και των κρατικών οργανισμών δεν μπορούν να κρύψουν το εφιαλτικό μέλλον που φέρνει η ακολουθούμενη καταστροφική και για το περιβάλλον πολιτική. Μόνο που κοντά και κάποιοι «φίλοι» του περιβάλλοντος, σε ρόλο Δούρειου ίππου, όπως επιχειρηματίες και τραπεζίτες που διαθέτουν και σχέσεις με ΜΚΟ για να εκφράσουν τη «δραστήρια ευαισθησία τους» αναζητούν μερίδιο στην προστασία των δασών με το αζημίωτο. Φωνάζουν οι κρατικοί οργανισμοί «σωτηρία του περιβάλλοντος» και εμφανίζεται το κεφάλαιο ως σωτήρας! Σ' όλ' αυτά μόνον ο λαός μπορεί να βάλει «φρένο», με την πάλη του ενάντια και στους επιχειρηματίες και στην πολιτική τους και στο κράτος τους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τους «έστειλαν» να καούν

Ο τραγικός θάνατος των τριών εποχικών δασοπυροσβεστών και ο βαρύς τραυματισμός ενός τέταρτου, προχτές στην Κρήτη, κατά την ώρα του καθήκοντος, δεν αποδεικνύουν παρά την αντιδασική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Από τη μια έχουμε την πολιτική που με δασοκτόνους νόμους ή με τις αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις του άρθρου 24 του Συντάγματος, ή με τις «μαϊμού» οριοθετήσεις δασών και διακηρύξεις αναδασώσεων, τροφοδοτεί την εμπορευματοποίηση της γης και «οπλίζει» το χέρι των εμπρηστών, καταπατητών και οικοπεδοφάγων. Από την άλλη, καλούν την Πυροσβεστική να αντιμετωπίσει και τη φετινή «θερμή» αντιπυρική περίοδο, όπως ακριβώς και τις προηγούμενες, με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, με καταστρατήγηση ωραρίων εργασίας, με ελλιπή μέσα και εκπαίδευση. Καλούν, δηλαδή, τους άνδρες της να παίξουν «κορόνα - γράμματα» τη ζωή τους.

Για την υπονόμευση αυτή του ρόλου της Πυροσβεστικής, των μηχανισμών δασοπυρόσβεσης γενικότερα, οι ευθύνες είναι και διαχρονικές και δικομματικές. Θυμίζουμε ότι το 1998, μετά τις τεράστιες πυρκαγιές που κατέκαψαν την Πεντέλη και πολλά ακόμη δάση της χώρας, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αντί να ενισχύσει τον ενιαίο χαρακτήρα των δυνάμεων δασοπυρόσβεσης και το συντονισμό των δασικών υπηρεσιών με τις υπηρεσίες κατάσβεσης, φρόντισε με νόμο να τους διασπάσει ακόμη περισσότερο. Φρόντισε σκόπιμα να επιβάλει το δόγμα της καταστολής, αντί της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, καθώς αυτό ερχόταν σε αντίθεση με την πολιτική της σύμφωνα με την οποία και το περιβάλλον είναι εμπόρευμα. Φρόντισε μάλιστα να ανατεθεί το έργο της δασοπυρόσβεσης στην Πυροσβεστική υπηρεσία, με έλλειμμα σε οργανικές θέσεις που έφτανε το 15%, της συνολικής της δύναμης.

Το ίδιο ακριβώς δόγμα ακολούθησε και η κυβέρνηση της ΝΔ από το 2004. Ετσι, παρά τις υποσχέσεις και τα «παχιά λόγια» των εκπροσώπων της, το έλλειμμα σε οργανικές θέσεις στον τομέα της δασοπυρόσβεσης, φτάνει πλέον στο 31%, δηλαδή ανέρχονται σε 3.740 άτομα και όλο αυξάνουν! Υπάρχουν σήμερα πυροσβεστικές υπηρεσίες με ελλείψεις ακόμη και άνω του 50% των προβλεπόμενων θέσεων, όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο «Ρ». Είναι χαρακτηριστικό ότι στα Δερβενοχώρια της Πάρνηθας αντί για 17 υπάρχουν μόλις 4 πυροσβέστες! Με τέτοια κατάσταση, πώς λοιπόν να μην μεταβληθεί σε «κρανίου τόπος» ο εθνικός δρυμός της Πάρνηθας και μοναδικός πνεύμονας για τους κατοίκους όλου του Λεκανοπεδίου; Αντίθετα, όπως αποκάλυψε και πάλι ο «Ρ», την ίδια στιγμή μειώνονται, είτε είναι μηδενικές, είτε διατίθενται εκ των υστέρων, οι πιστώσεις για τα μέτρα πρόληψης προς τις δασικές υπηρεσίες, όπως αυτά των αποψιλώσεων και καθαρισμών των δασών, των διανοίξεων δασικών δρόμων, της δασοφύλαξης κ.ά.

Το ΚΚΕ έγκαιρα είχε προειδοποιήσει για όλα αυτά και τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και την προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ. Είχε επανειλημμένα καταγγείλει τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, τις άθλιες και εξοντωτικές συνθήκες εργασίας των δασοπυροσβεστών, και τους κινδύνους για την ίδια τους τη ζωή, απαιτώντας την πλήρη κάλυψη των αναγκών, συμπαραστεκόμενο στον αγώνα των εποχικών δασοπυροσβεστών για μονιμοποίηση και επαρκή εκπαίδευση. Οι κυβερνήσεις, όμως, «βούλωσαν τ' αυτιά τους». Αυτή την πολιτική ο μόνος που μπορεί και πρέπει να τη σταματήσει, είναι ο ίδιος ο λαός. Γιατί όσο δε γίνεται αυτό, οι θυσίες δασοπυροσβεστών και δασών θα είναι στην ημερήσια διάταξη.

Παταγώδης αποτυχία των «μεταρρυθμίσεων»

Ομολογία αποτυχίας της κυρίαρχης πολιτικής να δώσει λύσεις στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα αποτελεί η «έκκληση» του πρωθυπουργού χτες προς το Υπουργικό Συμβούλιο «να σκύψουν με ευαισθησία και φροντίδα στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών». Ο Κ. Καραμανλής προσπάθησε να αποσυνδέσει τη λύση των προβλημάτων που συνθέτουν τη λεγόμενη καθημερινότητα -(κομψός όρος των επικοινωνιολόγων)- των λαϊκών στρωμάτων από τις «μεγάλες πολιτικές επιλογές», όπως τις χαρακτήρισε, αλλά η αλήθεια είναι αμείλικτη. Για τα άλυτα «καθημερινά προβλήματα των πολιτών» ευθύνονται αυτές ακριβώς οι μεγάλες πολιτικές. Στην περίπτωση της κυβέρνησης «η στρατηγική των (αντιδραστικών) μεταρρυθμίσεων» που εφαρμόζει έχει επιδεινώσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα. Και αυτό γιατί οι «μεταρρυθμίσεις» αναθέτουν τη λύση των κοινωνικών προβλημάτων στην ανταγωνιστικότητα, δηλαδή στην κερδοφορία του κεφαλαίου. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής έχει παραπέμψει στον ανταγωνισμό τη λύση του προβλήματος της ανεργίας, της ακρίβειας, της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν έχει - ούτε μπορούσε - επαληθευτεί από τη ζωή και αυτό ακριβώς είναι το συμπέρασμα που πρέπει να βγάλουν οι λαϊκές μάζες ενόψει των εκλογών. Αν θέλουν να βελτιωθεί η καθημερινότητά τους, πρέπει να ανατραπούν οι «μεγάλες πολιτικές επιλογές» που εφαρμόζουν από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Οταν ο Αλογοσκούφης καλεί Παπαντωνίου...

Λίγη σημασία έχει το εάν τελικά ο Γ. Παπαντωνίου έγινε πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το ότι όμως, όπως αποκάλυψε ο νυν υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, η κυβέρνηση της ΝΔ είχε την πρόθεση να προτείνει για αυτή τη θέση τον υπουργό Οικονομίας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και αρχιτέκτονα του «σκανδάλου» του Χρηματιστηρίου στα 1999-2000, έχει ξεχωριστή σημασία και προσφέρεται για την εξαγωγή πολλών συμπερασμάτων που ισχύουν ούτως ή άλλως και ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Πρώτα απ' όλα, αποκαλύπτεται πόσο σικέ είναι το δικομματικό παιχνίδι. Οταν η ΝΔ καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ για το «μεγάλο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου» δεν το κάνει από πόνο για όσους εξαπατήθηκαν και έχασαν τα λεφτά τους, εξάλλου το φαγοπότι σε βάρος τους ήταν δικομματικό αλλά το κάνει στα πλαίσια της κούφιας δικομματικής αντιπαράθεσης. Ομως η κίνηση αυτή του Γ. Αλογοσκούφη εκπέμπει και ένα μήνυμα που βλέπει πιο μακριά στον ορίζοντα. Είναι μια κίνηση στην κατεύθυνση της δικομματικής σύγκλισης ακόμα και σε επίπεδο κυβερνητικής συνδιαχείρισης. Οταν στη Γερμανία τα δύο αντίστοιχα με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κόμματα έχουν σχηματίσει από κοινού κυβέρνηση, που εφαρμόζει τη γνωστή αντιλαϊκή συνταγή στο τετράγωνο όμως, όταν στη Γαλλία ο Σαρκοζί σχηματίζει, χωρίς να το επιβάλλουν οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί, κυβέρνηση με υπουργούς διακεκριμένα στελέχη του σοσιαλιστικού κόμματος, τότε κινήσεις τέτοιες σαν και αυτή του Γ. Αλογοσκούφη προς τον Γ. Παπαντωνίου, λένε πολλά περισσότερα από αυτά που δίνει η πρώτη ανάγνωση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ