Παρασκευή 13 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τους «έστειλαν» να καούν

Ο τραγικός θάνατος των τριών εποχικών δασοπυροσβεστών και ο βαρύς τραυματισμός ενός τέταρτου, προχτές στην Κρήτη, κατά την ώρα του καθήκοντος, δεν αποδεικνύουν παρά την αντιδασική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Από τη μια έχουμε την πολιτική που με δασοκτόνους νόμους ή με τις αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις του άρθρου 24 του Συντάγματος, ή με τις «μαϊμού» οριοθετήσεις δασών και διακηρύξεις αναδασώσεων, τροφοδοτεί την εμπορευματοποίηση της γης και «οπλίζει» το χέρι των εμπρηστών, καταπατητών και οικοπεδοφάγων. Από την άλλη, καλούν την Πυροσβεστική να αντιμετωπίσει και τη φετινή «θερμή» αντιπυρική περίοδο, όπως ακριβώς και τις προηγούμενες, με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, με καταστρατήγηση ωραρίων εργασίας, με ελλιπή μέσα και εκπαίδευση. Καλούν, δηλαδή, τους άνδρες της να παίξουν «κορόνα - γράμματα» τη ζωή τους.

Για την υπονόμευση αυτή του ρόλου της Πυροσβεστικής, των μηχανισμών δασοπυρόσβεσης γενικότερα, οι ευθύνες είναι και διαχρονικές και δικομματικές. Θυμίζουμε ότι το 1998, μετά τις τεράστιες πυρκαγιές που κατέκαψαν την Πεντέλη και πολλά ακόμη δάση της χώρας, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αντί να ενισχύσει τον ενιαίο χαρακτήρα των δυνάμεων δασοπυρόσβεσης και το συντονισμό των δασικών υπηρεσιών με τις υπηρεσίες κατάσβεσης, φρόντισε με νόμο να τους διασπάσει ακόμη περισσότερο. Φρόντισε σκόπιμα να επιβάλει το δόγμα της καταστολής, αντί της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, καθώς αυτό ερχόταν σε αντίθεση με την πολιτική της σύμφωνα με την οποία και το περιβάλλον είναι εμπόρευμα. Φρόντισε μάλιστα να ανατεθεί το έργο της δασοπυρόσβεσης στην Πυροσβεστική υπηρεσία, με έλλειμμα σε οργανικές θέσεις που έφτανε το 15%, της συνολικής της δύναμης.

Το ίδιο ακριβώς δόγμα ακολούθησε και η κυβέρνηση της ΝΔ από το 2004. Ετσι, παρά τις υποσχέσεις και τα «παχιά λόγια» των εκπροσώπων της, το έλλειμμα σε οργανικές θέσεις στον τομέα της δασοπυρόσβεσης, φτάνει πλέον στο 31%, δηλαδή ανέρχονται σε 3.740 άτομα και όλο αυξάνουν! Υπάρχουν σήμερα πυροσβεστικές υπηρεσίες με ελλείψεις ακόμη και άνω του 50% των προβλεπόμενων θέσεων, όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο «Ρ». Είναι χαρακτηριστικό ότι στα Δερβενοχώρια της Πάρνηθας αντί για 17 υπάρχουν μόλις 4 πυροσβέστες! Με τέτοια κατάσταση, πώς λοιπόν να μην μεταβληθεί σε «κρανίου τόπος» ο εθνικός δρυμός της Πάρνηθας και μοναδικός πνεύμονας για τους κατοίκους όλου του Λεκανοπεδίου; Αντίθετα, όπως αποκάλυψε και πάλι ο «Ρ», την ίδια στιγμή μειώνονται, είτε είναι μηδενικές, είτε διατίθενται εκ των υστέρων, οι πιστώσεις για τα μέτρα πρόληψης προς τις δασικές υπηρεσίες, όπως αυτά των αποψιλώσεων και καθαρισμών των δασών, των διανοίξεων δασικών δρόμων, της δασοφύλαξης κ.ά.

Το ΚΚΕ έγκαιρα είχε προειδοποιήσει για όλα αυτά και τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και την προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ. Είχε επανειλημμένα καταγγείλει τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, τις άθλιες και εξοντωτικές συνθήκες εργασίας των δασοπυροσβεστών, και τους κινδύνους για την ίδια τους τη ζωή, απαιτώντας την πλήρη κάλυψη των αναγκών, συμπαραστεκόμενο στον αγώνα των εποχικών δασοπυροσβεστών για μονιμοποίηση και επαρκή εκπαίδευση. Οι κυβερνήσεις, όμως, «βούλωσαν τ' αυτιά τους». Αυτή την πολιτική ο μόνος που μπορεί και πρέπει να τη σταματήσει, είναι ο ίδιος ο λαός. Γιατί όσο δε γίνεται αυτό, οι θυσίες δασοπυροσβεστών και δασών θα είναι στην ημερήσια διάταξη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ