ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ - ΟΜΑΔΑ ΕΠΑΦΗΣ
Αντιδράσεις της Ρωσίας για τον αποκλεισμό της

ΜΟΣΧΑ-ΠΑΡΙΣΙ-ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Εντονα αντέδρασε χτες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στον εξοστρακισμό της Μόσχας απ' την προχτεσινή συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής στο Παρίσι, κατηγορώντας τα άλλα πέντε μέλη πως «προετοιμάζουν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου μονομερώς»... «Είναι απαράδεκτη η συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής σε σχήμα κουιντέτου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μιχαήλ Καμίνιν, επαναλαμβάνοντας πως επιθυμία της Μόσχας παραμένει η εξεύρεση συναινετικής λύσης για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, μέσω διαπραγματεύσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας.

Νωρίτερα, το ανακοινωθέν της συνάντησης αξιωματούχων των άλλων πέντε μελών της Ομάδας Επαφής (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία) στο Παρίσι εξέφραζε την κοινή επιθυμία τους για την έκδοση απόφασης απ' το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα υιοθετεί το σχέδιο Αχτισαάρι... Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς δήλωσε αμέσως μετά πως το σχέδιο Αχτισαάρι για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου «είναι μονόδρομος χωρίς οπισθοδρομήσεις»...

Διόλου συμπτωματικά, χτες, στο Κοσσυφοπέδιο, ξεκίνησε και επίσημα ο διαγωνισμός για τη σημαία και τα «εθνικά» σύμβολα του προτεκτοράτου, όταν τεθεί υπό «καθεστώς επιτηρούμενης απ' την ΕΕ ανεξαρτησίας»...

Σύμφωνα με την καταχώριση στον κοσσοβάρικο Τύπο, τα σύμβολα στη σημαία και στο εθνόσημο δεν πρέπει να μοιάζουν με τα σύμβολα άλλου κράτους και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα σύμβολα του αετού και ο συνδυασμός χρωμάτων κόκκινου, μαύρου, άσπρου και μπλε.

Μέσα σ' όλα αυτά, το Βελιγράδι πανηγύριζε για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ στις Βρυξέλλες για τη «Συμφωνία Σταθεροποίησης και Συνεργασίας»...

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σημαντική η υποστήριξη στην Κούβα

ΓΕΝΕΥΗ.--

Τουλάχιστον 25 χώρες προσέφεραν την υποστήριξή τους στην Κούβα στις εργασίες του Συμβουλίου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κατά τη διάρκεια συζήτησης έκθεσης με θέμα «την κατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κούβα».

Τόσο οι αντιπρόσωποι από την Παλαιστίνη, τη Σρι Λάνκα, τη Νικαράγουα, τη Βενεζουέλα, το Βιετνάμ, το Εκουαδόρ, το Ιράν, τη Βολιβία, την Κίνα αλλά και τη Νότια Αφρική, τη Ρωσία, την Ινδία, την Ινδονησία, τη ΛΔ Κορέας, την Αλγερία, τη Συρία, το Σουδάν, της Μαλαισίας, της Λιβύης, της Αγκόλας, της Ζιμπάμπουε, το Μπαγκλαντές, τη Λευκορωσίας, το Πακιστάν και το Ουζμπεκιστάν ένωσαν τις φωνές τους ενάντια στη συγκεκριμένη έκθεση.

Ιδιαίτερης σημασίας, σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα», ήταν η παρέμβαση της αντιπροσωπείας από τη Σρι Λάνκα που θυμήθηκε το ρόλο που έπαιξε η Κούβα στην εξάλειψη του απαρτχάιντ, καθώς και τα λόγια του Νέλσον Μαντέλα που υπογράμμισε ότι χρωστάει την ελευθερία του στη συνεισφορά της Κούβας στον πόλεμο για την απελευθέρωση της Αγκόλας.

Το Βιετνάμ, η Νικαράγουα, η Βενεζουέλα και η Βολιβία υπογράμμισαν το παράδειγμα της Κούβας στους τομείς της Εκπαίδευσης και της Υγείας και υπογράμμισαν τα επιτεύγματά της σε όλους τους τομείς, παρά την επιβολή του αποκλεισμού από τις ΗΠΑ για πάνω από 40 χρόνια.

Νωρίτερα, ο Κουβανός πρεσβευτής στη Γενεύη, Χουάν Αντόνιο Φερνάντες, περιέγραψε ως φάρσα τη συγκεκριμένη έκθεση και προειδοποίησε πως σύντομα «αυτό το γελοίο θέαμα» θα τελειώσει.

ΣΟΥΔΑΝ - ΝΤΑΡΦΟΥΡ
Από το φθινόπωρο η ανάπτυξη δύναμης

ΧΑΡΤΟΥΜ - ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.--

Από τον Οκτώβρη πιθανολογεί το Σουδάν πως θα μπορούσε να αρχίσει η ανάπτυξη της υβριδικής (μεικτής) δύναμης 19.000 κυανοκράνων του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ενωσης στη δυτική επαρχία, Νταρφούρ. Ο υπ' αριθμόν δύο αξιωματούχος της σουδανικής διπλωματικής αποστολής στην Αιθιοπία, Ακουέι Μπόνα Μάλβουαλ, είπε ότι η υβριδική δύναμη θα αναπτυχθεί στο Νταρφούρ δίχως να στερεί από το σουδανικό στρατό το δικαίωμα να συνεχίσει το έργο της φύλαξης των συνόρων της χώρας με τις γείτονες... Πρόσθεσε επιπλέον πως τουλάχιστον «δύο - τρεις» αφρικανικές χώρες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στην υβριδική δύναμη ΟΗΕ-ΑΕ δίχως να ξεκαθαρίζει εάν η συμφωνία με τον ΟΗΕ επιτεύχτηκε υπό τον όρο πως σ' αυτή θα συμμετάσχουν κυανόκρανοι μόνον από αφρικανικές χώρες...

Αυτή την ασάφεια χρησιμοποίησε χτες ως αφορμή ο Αμερικανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, για να δηλώσει πως εάν ισχύει κάτι τέτοιο «είναι απαράδεκτο διότι συνιστά προϋπόθεση...». Πρότεινε έτσι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο να ενταθούν οι «διεθνείς πιέσεις» για την άσκηση κυρώσεων κατά του Σουδάν.

Στο μεταξύ, αναμενόταν σήμερα να ξεκινήσει η περιοδεία πρεσβευτών των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σε πέντε αφρικανικές χώρες για να ενημερώσουν για την προχτεσινή συμφωνία Σουδάν, ΟΗΕ, ΑΕ και να ενθαρρύνουν όσες περισσότερες αφρικανικές χώρες μπορέσουν προκειμένου να συμμετάσχουν στις υβριδικές δυνάμεις «ειρήνευσης» στο Νταρφούρ...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Ο επικεφαλής της ΕΕ για Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα, απέρριψε χτες τις επικρίσεις ΝΑΤΟικών αξιωματούχων πως ο εντεινόμενος στρατιωτικός ρόλος της ΕΕ με αφορμή τη λειτουργία νέου επιχειρησιακού κέντρου του «ευρωστρατού», συνιστά απειλή για το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο υποστηρίζοντας ότι «θα ωφελήσει τη συμμαχία». Οπως είπε ο Σολάνα, «δεν τίθεται ζήτημα ανταγωνισμού ή υποβάθμισης αλλά καλού καταμερισμού εργασίας με δεδομένο τον αυξημένο αριθμό κρίσεων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε»...

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Θριαμβολόγησε χτες η ινδονησιακή κυβέρνηση μετά τη σύλληψη του 37χρονου Αμπού Ντουτζάνα που φέρεται ως επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης Τζεμάγια Ισλαμίγια και κατηγορείται για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μπαλί το 2002 με συνέπεια πολλές δεκάδες νεκρούς. Ο Ντουτζάνα συνελήφθη μαζί με άλλους επτά, το Σαββατοκύριακο στην Ιάβα.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Νέες σφοδρές μάχες σε επαρχίες του νότιου Αφγανιστάν είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο και τον τραυματισμό «δεκάδων» ενόπλων «τρομοκρατών», ισχυρίστηκε χτες εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Αμυνας.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τουλάχιστον 12.000 συνοδοί εδάφους των ινδικών κρατικών αερογραμμών «Indian Airlines Limited», ξεκίνησαν απεργία μετά το ναυάγιο συνομιλιών με τη διοίκηση της εταιρείας και την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε συγχώνευση της «Indian Airlines Limited» με την «Air India».

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Εκπρόσωπος του στρατού της Σρι Λάνκα ανακοίνωσε πως σε συγκρούσεις του στρατού με τους αντάρτες «Τίγρεις των Ταμίλ», σκοτώθηκαν τρεις ένοπλοι αυτονομιστές όταν μονάδες του στρατού δέχτηκαν επίθεση στη διάρκεια ερευνών στη βόρεια χερσόνησο Τζάφνα.

ΝΤΑΚΑ.-- Τους 135 ανήλθε χτες ο αριθμός των νεκρών από τις πρόσφατες λασποπλημμύρες στο Μπαγκλαντές.

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.-- Ο επικεφαλής των νοτιοαφρικανικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσε χτες πως η ένοπλη δράση ισλαμιστών στη Σομαλία ενδέχεται να έχει επιπτώσεις τύπου ντόμινο για τη διάδοση της δράσης εξτρεμιστικών οργανώσεων σ' όλη την υποσαχάρια Αφρική.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- Ο διοικητής της ΕΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κρίστιαν Σβαρτζ Σίλινγκ, δήλωσε χτες πως το πολιτικό αδιέξοδο μεταξύ αντιτιθέμενων πολιτικών παρατάξεων στη χώρα «διακυβεύει τις μεταρρυθμίσεις» που θα έπρεπε να είχαν ήδη δρομολογηθεί με σκοπό την «ενοποίηση της χώρας και την προετοιμασία της» για μελλοντική ένταξη στην ΕΕ...

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.- Ο 83χρονος πρώην υπουργός Εξωτερικών, Σιμόν Πέρες, είναι από χτες Πρόεδρος του Ισραήλ, μετά την εκλογή του με 86 ψήφους (120μελή Βουλή), στο β΄ γύρο της διαδικασίας αφού αποσύρθηκαν οι δύο αντίπαλοί του από Λικούντ και Εργατικό Κόμμα. Στο προσκήνιο επανήλθε και ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην στρατιωτικός, Εχούντ Μπαράκ, που κέρδισε το 51,2% της προτίμησης των μελών του Εργατικού Κόμματος, επανερχόμενος, έτσι, στην ηγεσία του. Ο Μπαράκ επικράτησε του Αμί Αγιαλόν (47,7%), πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών εσωτερικής ασφάλειας.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Κλιμακώνονται οι απεργίες

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.--

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι απέργησαν και διαδήλωσαν χτες σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Νότιας Αφρικής σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τις εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους του δημόσιου τομέα που απεργούν από την 1η Ιούνη διεκδικώντας αξιοπρεπείς μισθολογικές αυξήσεις.

Ο γγ του Κογκρέσου Νοτιοαφρικανικών Συνδικαλιστικών Ενώσεων (COSATU) προειδοποίησε την κυβέρνηση του Προέδρου Τάμπο Μπέκι ότι οι απεργοί «δε θα οπισθοχωρήσουν ούτε ίντσα» από τις διεκδικήσεις τους για μισθολογικές αυξήσεις 10% καλώντας την να σκεφθεί εάν θέλει «ένα μακρύ χειμώνα ή διευθέτηση του ζητήματος»...

Χτες, στις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης προς τους απεργούς του δημόσιου τομέα (εκπαιδευτικοί, νοσηλευτές, γιατροί κλπ.) συμμετείχαν και οι εργαζόμενοι στα μέσα συγκοινωνίας, ενώ οι συνδικαλιστές αστυνομικών και δεσμοφυλάκων προειδοποίησαν ότι προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις αλληλεγγύης (παρά το νόμο που τους απαγορεύει τη συμμετοχή σε απεργία). Η κυβέρνηση Μπέκι προσφέρει ως σήμερα αυξήσεις της τάξης του 7,5% απ' το 6% που πρότεινε πριν την έναρξη της απεργίας στο δημόσιο τομέα.

ΚΟΥΒΑ
Συνάντηση Κάστρο - Τσάβες

ΑΒΑΝΑ.--

Σε κλίμα αλληλεγγύης, υποδέχτηκε την Τρίτη ο Κουβανός Πρόεδρος, Φιντέλ Κάστρο, τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, στην Αβάνα όπου και συνομίλησαν για περίπου 6 ώρες και επιβεβαίωσαν τις πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών και τις ελπιδοφόρες δυνατότητες για τη μελλοντική ανάπτυξη αυτών των δεσμών.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τα κοινά αναπτυξιακά προγράμματα της Βενεζουέλας και της Κούβας, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέσω της Βολιβαριανής Εναλλακτικής Λύσης για την Αμερική (ALBA), τα αποτελέσματα της νέας ενεργειακής πολιτικής στις δύο χώρες, τις προκλήσεις των κλιματολογικών αλλαγών, καθώς και άλλα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Χτες ο Τσάβες συναντήθηκε με τον Ραούλ Κάστρο, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης όπου και παρέστη στην τελετή παρουσίασης του αγάλματος του ήρωα της ανεξαρτησίας της Βενεζουέλας, Φρανσκίσκο ντε Μιράντα στην Αβάνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ