ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Συμφωνούν στα... βασικά ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Την επί της ουσίας συμφωνία του, στα κεντρικά ζητήματα που προωθεί η διοίκηση του Δήμου Αθήνας (ΝΔ), διατύπωσε ο Κώστας Σκανδαλίδης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι εξαρχής σημείωσε πως «στηρίζουμε και συμβάλλουμε σε ό,τι θεωρούμε σωστό και δίκαιο για την Αθήνα και τους Αθηναίους», δικαιολογώντας τη συμφωνία του, στις μέχρι σήμερα δράσεις της διοίκησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως είπε, συμφωνεί με την ταχύτερη προώθηση των έργων στο Βοτανικό, προκειμένου να κατασκευαστεί το γήπεδο της ΠΑΕ ΠΑΟ. Δηλαδή, συμφωνεί με την παράδοση 220 στρ. της περιοχής, σε μια εταιρεία.

Επιπλέον, επικρότησε τις πρωτοβουλίες του δημάρχου, για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. «Πήρε πρωτοβουλίες για το ευρύτερο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου, που θα δώσει μακροπρόθεσμη λύση και έχει διατυπώσει προτάσεις με πολλές από τις οποίες συμφωνούμε», είπε, όταν ο δήμαρχος, προτείνει διαρκώς τις περίφημες «νέες σύγχρονες τεχνολογίες», χωρίς να απορρίπτει την καρκινογόνα καύση των απορριμμάτων.

Δεν έλειψαν μάλιστα και οι περιπτώσεις που εμφανίστηκε «βασιλικότερος του βασιλέως», όταν ζήτησε, η Δημοτική Αστυνομία να μην ασχολείται μόνο με τους επαγγελματίες, αλλά «ας κάνει και καμία περιπολία στις πλατείες, στους δρόμους, παντού, να νιώσει ο κόσμος λίγο πιο ασφαλής»! Υποκριτικά είπε ότι, «βλέπουμε ένα δήμο ο οποίος προσλαμβάνει κατά εκατοντάδες συμβασιούχους», κάτι το οποίο φυσικά ισχύει, αλλά ο ίδιος μάλλον «ξέχασε» πως οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - με τον ίδιο να έχει διατελέσει και υπουργός Εσωτερικών - ήταν αυτές που νομοθέτησαν, προώθησαν και ενέτειναν αυτό το αντεργατικό καθεστώς προσλήψεων και στην Αυτοδιοίκηση.

ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Συμβολικός αποκλεισμός της χωματερής

«Ούτε στα Λιόσια ούτε στη Φυλή, έξω απ' το Θριάσιο η χωματερή». Το σύνθημα αυτό βροντοφώναξαν για ακόμα μια φορά κάτοικοι και φορείς των Ανω Λιοσίων και των γύρω δήμων που απέκλεισαν συμβολικά τη χωματερή χτες το απόγευμα. Συνεχίζοντας τον αγώνα που έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, διατράνωσαν και πάλι την απόφασή τους να μη σταματήσουν μέχρι την οριστική ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και πάλι η κυβέρνηση είχε φροντίσει προκλητικά να αποκλείσει εκείνη πρώτη τη χωματερή με διμοιρίες των ΜΑΤ και κλούβες. Οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής, παρά και την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που δίνει «πράσινο φως» για την επέκταση της χωματερής με αποτέλεσμα τις επόμενες μέρες να εγκατασταθούν οι εργολάβοι, δήλωσαν σε όλους τους αρμόδιους (κυβέρνηση και όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης) ότι δε θα δεχτούν να συνεχίσουν να ζουν με τα σκουπίδια της Αττικής, για μερικές ακόμη δεκαετίες...

Η χτεσινή κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση στη Λεωφόρο ΝΑΤΟ και συνεχίστηκε με δυναμική πορεία με πανό και συνθήματα που έφτασε ως την είσοδο της χωματερής. Παρά την απαγόρευση της αστυνομίας να περάσουν μέσα, κάτω από τη δυναμική τους διεκδίκηση, υποχρέωσαν τις κλούβες και τα ΜΑΤ να υποχωρήσουν και με πορεία να φτάσουν στο χώρο της χωματερής και να τον αποκλείσουν συμβολικά. Οι διαδηλωτές τοιχοκόλλησαν ψήφισμα στα γραφεία του ΕΣΔΚΝΑ.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: Προσφυγή για την ακύρωση της απόφασης του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ να κηρύξει υπό κτηματογράφηση περιοχές σε 107 δήμους της χώρας, κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Η προσφυγή έγινε γιατί στις περιοχές αυτές δεν προηγήθηκε η διαδικασία κατάρτισης των δασικών χαρτών και του δασολογίου, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αίτημα την απομάκρυνση των 4 κεραιών κινητής τηλεφωνίας που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή των Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, δίπλα σε σχολεία, διοργάνωσε η «Δημοτική Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση». Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στην Πλατεία Επταλόφου.

ΤΡΟΧΑΙΑ: Τα πρώτα στοιχεία του νέου εισπρακτικού και κατασταλτικού ΚΟΚ δημοσιοποίησε χτες το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ειδικότερα, από την 1η έως και τη 12η Ιούνη, έχασαν τη ζωή τους 37 άτομα ενώ οι τραυματίες φτάνουν τους 608.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Διήμερη εκδρομή στο Ν. Λακωνίας διοργανώνει το Σαββατοκύριακο 16 και 17.6.2007 η ΠΕΣΣΑΘΕΑ (Ανάπηροι αντιστασιακοί). Το πούλμαν θα ξεκινήσει, το Σάββατο 16.6 ώρα 6.30 π.μ. από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Δημαρχείο, Αθηνάς). Για συμμετοχή στο τηλ.: 210.3249.037.

-- Αντάμωμα των αγωνιστών και αγωνιστριών του Ιππικού της Ταξιαρχίας Γαζή, πραγματοποιείται την Κυριακή 17 Ιούνη, στις 9 π.μ., στα Λουτρά Καΐτσας, νομού Καρδίτσας.

-- Τα Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ Λουτρακίου - Περαχώρας και του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, η ΝΕ και τα Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ Κορινθίας, καλούν, την Κυριακή 17 Ιούνη και ώρα 10.30 π.μ. στο Μνημείο Πεσόντων στου Νέγρη, στην εκδήλωση τιμής που διοργανώνουν για τους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και τη λαϊκή κυριαρχία.

Το Παράρτημα Λουτρακίου - Περαχώρας δρομολογεί πούλμαν που θα αναχωρήσει στις 10 π.μ. από το κατάστημα της Αγροτική Τράπεζας.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Εναρμονισμένη με την αντιλαϊκή πολιτική

Για την εναρμόνισή της με την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, κατήγγειλε τη Νομαρχιακή Αρχή Καρδίτσας ο Β. Μπούτας, επικεφαλής της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου. Οπως τόνισε, η Νομαρχιακή Αρχή (υποστηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ) καλύπτει, αντί να ξεσκεπάζει και να δίνει λύσεις στα προβλήματα σύμφωνα με τις λαϊκές απαιτήσεις.

Αναφερόμενος στον προσυνεδριακό διάλογο, που γίνεται ενόψει του «Αναπτυξιακού Συνεδρίου Νομού Καρδίτσας», το οποίο θα γίνει το επόμενο διάστημα, υπογράμμισε ότι χαρακτηρίζεται από υποταγή στην «ανάπτυξη», όπως τη σχεδιάζει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, χωρίς να παρέχει κίνητρα στους νέους για να παραμείνουν στον τόπο τους.

Σχετικά με το «Μνημόνιο Συνεργασίας», που υπογράφτηκε πρόσφατα ανάμεσα στη Νομαρχία και το Εμπορικό Επιμελητήριο, σημείωσε ότι αυτό δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα υπέρ των μικρομεσαίων επαγγελματιών κι εμπόρων, αφού δεν πρόκειται να καταπολεμήσει τις αιτίες των προβλημάτων της συγκέντρωσης των πολυκαταστημάτων, του εξοντωτικού ωραρίου που επιβάλλεται, ενώ ούτε καν κάνει λόγο για την προσπάθεια της κυβέρνησης να καταργήσει την αργία της Κυριακής.

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, υπογράμμισε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αφήνει τις δυναμικές καλλιέργειες του νομού - βαμβάκι, τεύτλα, καπνό, βιομηχανική τομάτα, σιτηρά - στην τύχη της νέας ΚΑΠ, που στοχεύει στο ξεκλήρισμά τους και στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια.

1ο ΑΝΤΙΝΑΡΚΩΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ - ΒΟΙΩΤΙΑ
Ναι στη ζωή όχι στα ναρκωτικά

Το 1ο Αντιναρκωτικό Φεστιβάλ Νέων που διοργανώνει το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) του Παραρτήματος Βοιωτίας, θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή, στις 8 το βράδυ, και μεθαύριο Σάββατο στις 10 το πρωί, στην κεντρική πλατεία Λιβαδειάς.

Στόχος του Αντιναρκωτικού Φεστιβάλ είναι μέσα από αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες να προβληθεί ένας άλλος τρόπος ζωής. Αύριο Παρασκευή, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία από το ΕΣΥΝ, γυμναστικές επιδείξεις, παραδοσιακοί χοροί και μουσικό πρόγραμμα από τους Γιώργο Φτάκα και Αντρέα Μπέρδο. Το Σάββατο, δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά, ζωγραφική, θεατρικά παιχνίδια και αυτοσχεδιασμοί. Το ΕΣΥΝ Βοιωτίας καλεί τους νέους να γυρίσουν την πλάτη σε όσους τους προσφέρουν ψεύτικους «παραδείσους», να αντιπαλέψουν όσους δίνουν κάθε είδους «υποκατάστατα» για τα προβλήματά τους, να αγωνιστούν στο αντιναρκωτικό κίνημα για «μια κοινωνία ελεύθερη από τα ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα ναρκωτικά».

ΠΕΚΑΜ
Εγκαίνια Μουσείου Μακρονήσου

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) πραγματοποιεί την Δευτέρα 25 Ιούνη 2007 και ώρα 8 το βράδυ, τα εγκαίνια του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΥ(Αγίων Ασωμάτων 31, Θησείο, τηλ.: 210.3247.820).

Ερευνες για απάτη σε βάρος του ΙΚΑ

Απάτη, ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, σε βάρος του ΙΚΑ, στη Λάρισα, αποκαλύπτει έλεγχος που έγινε από υπηρεσία του ίδιου του Ταμείου, για το έτος 2006, σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «Ελευθερία». Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, πρόκειται για μια ακόμη υπόθεση κατευθυνόμενης συνταγογράφησης, με αντίγραφα και όχι πρότυπα φαρμάκων και πρωταγωνιστές τρεις Λαρισαίους φαρμακοποιούς και έξι συνολικά γιατρούς, έναν του ΙΚΑ και πέντε αγροτικούς που κάνουν τη θητεία τους σε περιφερειακά ιατρεία και Κέντρα Υγείας του νομού. Σημειώνει, επίσης, ότι η υπόθεση είναι ίδια με παρόμοια απάτη σε βάρος του ΟΓΑ, που είχε αποκαλυφθεί ένα μήνα πριν στη Λάρισα. Τα αποτελέσματα του ελέγχου στο ΙΚΑ Λάρισας περιγράφονται σε πόρισμα που αναμένεται να παραδοθεί το επόμενο διάστημα στην κεντρική διοίκηση του Ιδρύματος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ