Σε επιχείρηση αποπροσανατολισμού και συγκάλυψης του πραγματικού σκανδάλου, δηλαδή της λεηλασίας των αποθεματικών των Ταμείων, μετατρέπουν κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ την υπόθεση των ομολόγων.
Τα ζητήματα που έχουν αναδειχτεί ως «μείζονα» στη δικομματική κοκορομαχία είναι η συμμετοχή ή όχι του γγ του υπουργείου Οικονομικών, Γ. Κουρή, στα παζάρια με τις τράπεζες για το ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ, καθώς και το αν οι ενδιάμεσοι προμηθευτές (Παπαμαρκάκης, «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή») ήταν πράσινοι ή γαλάζιοι! Η κυβέρνηση κάλυψε πλήρως το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ισχυριζόμενη ταυτόχρονα ξεδιάντροπα ότι το δομημένο ομόλογο είναι επωφελές για το δημόσιο, αδιαφορώντας για τη ζημιά στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και την κάλυψη των κλοπιμαίων από τα λεφτά του κρατικού προϋπολογισμού, δηλαδή των μισθωτών και των συνταξιούχων. Παράλληλα, προσπάθησε να περάσει στην αντεπίθεση εκτοξεύοντας υπαινιγμούς και μισόλογα για το «χρώμα» του διευθύνοντος συμβούλου της «Asset North», Γ. Παπαμαρκάκη.
«Αποδείχθηκε χτες (σ.σ. προχτές) στη Βουλή ότι όλα τα σενάρια συνωμοσίας που διακινούσε όλο αυτό το διάστημα το ΠΑΣΟΚ κατέρρευσαν πανηγυρικά», αποφάνθηκε ο Γ. Αλογοσκούφης, σχολιάζοντας τις καταθέσεις των εκπροσώπων των τραπεζών το προηγούμενο βράδυ στη Βουλή. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο εκπρόσωπος της JP Morgan, Τζέικομπ Στοτ, ο γγ του υπουργείου Οικονομικών, Γ. Κουρής, συμμετείχε στις συζητήσεις για την έκδοση του ομολόγου, οι οποίες ξεκίνησαν τον Οκτώβρη και όχι το Δεκέμβρη, όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος ο Γ. Κουρής στον εισαγγελέα Λιόγα.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο Ε. Αντώναρος τόνισε ότι δεν προκύπτει από πουθενά πως η κυβέρνηση ξεκίνησε διά του Γ. Κουρή διαπραγματεύσεις τον Οκτώβρη του 2006 και όχι το Δεκέμβρη του 2006 και υπενθύμισε την ιδιόχειρη σημείωση του Γ. Κουρή - το Νοέμβρη του 2006 - σε εσωτερικό έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ότι αυτά που ζητά η JP Morgan από το ελληνικό Δημόσιο δεν είναι συμβατά με το γράμμα της συμφωνίας που έχει κάνει. Από αυτό, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, προκύπτει ότι ο Γ. Κουρής «είχε επιμείνει ώστε να συναφθεί το δάνειο των 280 εκατομμυρίων ευρώ με τους ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους που είχαν συμφωνήσει οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες».
Από την άλλη επικαλέστηκε μαρτυρία του δεύτερου μάρτυρα στη Βουλή (του εκπροσώπου της «North Asset»), σύμφωνα με την οποία «ο κ. Γ. Παπαμαρκάκης υπήρξε σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών επί ΠΑΣΟΚ». Και περνώντας στην αντεπίθεση αναρωτήθηκε: «Ποιο χρώμα έχει τώρα ο κ. Παπαμαρκάκης τον οποίο ορισμένοι είχαν σπεύσει να χαρακτηρίσουν δήθεν "γαλάζιο"; Εκανε δουλιές με τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα τους συμβούλευε. Φαίνεται ότι εκείνος είναι το ίδιο "γαλάζιος" με τη χρηματιστηριακή "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ", που δήθεν έκανε δουλιές με τα Ταμεία μόνο επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας και στη διαδρομή αποδείχτηκε ακριβώς το αντίθετο».
Για «αποκάλυψη του σχεδίου» της κυβέρνησης με το σκάνδαλο των ομολόγων έκανε χτες λόγο το ΠΑΣΟΚ και επιχειρώντας εκ νέου να οξύνει το κλίμα της δικομματικής πόλωσης κατηγόρησε το «οικονομικό επιτελείο» ότι έχει την κύρια «ευθύνη» για την υπόθεση, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου επανήλθε με τα παραδείγματα περί «Γουλιμή»...
«Το σχέδιο υλοποιήθηκε με την προστασία και τη συμμετοχή της κυβέρνησης», δήλωσε η Β. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου και την Μ. Δαμανάκη. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενα στην προχθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ανέφεραν ότι «αποκαλύφθηκαν τα ψέματα της κυβέρνησης να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό».
Η Β. Παπανδρέου κατηγόρησε «την κυβέρνηση ότι παρανόμησε, με βάση τον ελληνικό νόμο, γιατί δεν ενημέρωσε τους επενδυτές για τα στοιχεία και τους όρους του ομολόγου. Για τους ίδιους λόγους, είπε, η JP MORGAN έχει παρανομήσει έναντι του βρετανικού Δικαίου. Επίσης, χαρακτήρισε "ασύστολο ψέμα" τον ισχυρισμό της αμερικανικής Τράπεζας ότι δε γνώριζε η εταιρεία συμφερόντων του κ. Παπαμαρκάκη (ΝΡΙ) στην οποία πούλησε το ομόλογο ότι θα το πωλούσε και εκείνη με τη σειρά της».
Συγχρόνως, η Β. Παπανδρέου κατηγόρησε τον γγ του υπουργείου Οικονομίας Γ. Κουρή ότι «είπε ψέματα στην προκαταρκτική ανάκριση πως οι διαπραγματεύσεις με την αμερικανική τράπεζα είχαν αρχίσει τον Δεκέμβριο του 2006, ενώ είχαν αρχίσει από τον Οκτώβριο του ίδιου έτους». Ανέφερε, επίσης, ότι «η κυβέρνηση έλεγε ψέματα, όταν αρνιόταν ότι συζητά με την τράπεζα την επαναγορά του ομολόγου από το Δημόσιο».
Την ίδια στιγμή, ο Π. Ευθυμίου και ο Ν. Χριστοδουλάκης διέψευσαν χτες τον εκπρόσωπο της «North Asset», που υποστήριξε ότι ο Γ. Παπαμαρκάκης υπήρξε σύμβουλος του Νίκου Χριστοδουλάκη, ως υπουργού Εθνικής Οικονομίας, υποστηρίζοντας ότι «ήταν υπάλληλος της MORGAN STANLEY, η οποία συνεργαζόταν με το ελληνικό Δημόσιο. Και ως στέλεχός της είχε επαφές με το αρμόδιο υπουργείο και τον υπουργό».
Τον επικεφαλής της επιτροπής εκλογικού αγώνα της «Δημοκρατικής Αναγέννησης» ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κόμματος Στ. Παπαθεμελής. Πρόκειται για τον Δημήτρη Δήμου, αντιστράτηγο ε.α., επίτιμο αρχηγό της Α Στρατιάς και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς.
Στον εισαγγελέα Αντώνη Λιόγα κατέθεσε χτες με την ιδιότητα του ύποπτου για την υπόθεση των ομολόγων, ο πρώην υπάλληλος της JP Morgan Αβραάμ Σαββίδης, που απολύθηκε από την τράπεζα με το αιτιολογικό ότι γνώριζε για την πορεία του ομολόγου και δεν την ενημέρωσε. Σύμφωνα με δηλώσεις του συνηγόρου του, δε γνώριζε σε ποιους τελικούς επενδυτές και σε ποια τιμή επρόκειτο να διατεθεί το ομόλογο από τον Παπαμαρκάκη της North Asset Management. Ευθύνες καταλόγισε και στο συνάδελφό του Χάρη Αδαμόπουλο.
Χτες κατέθεσε ακόμα ο Γιώργος Αποστολίδης από την «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή», ενώ σήμερα αναμένεται να καταθέσει ο πρώην ειδικός γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης Ευγένιος Παπαδόπουλος. Μετά την ολοκλήρωση των καταθέσεων οι δύο εισαγγελείς την επόμενη εβδομάδα θα προχωρήσουν σε τυχόν διώξεις κατά συγκεκριμένων προσώπων.
Οι συμφύσεις ανάμεσα στον κρατικό μηχανισμό και το τραπεζικό κεφάλαιο αποδείχνονται «δομικό στοιχείο» της διαχείρισης του δημοσίου χρέους και δανεισμού.
Αυτό προκύπτει και από απάντηση που έδωσε χτες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) στο γενικό διευθυντή της J.P. Morgan μετά την κατάθεσή του στην Επιτροπή της Βουλής. Η ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ αναφέρει «τον Οκτώβριο του 2006, η J.P. Morgan, μέσω του στελέχους της κ. Μ. Σαββίδη, έστειλε μία πρόταση στον ΟΔΔΗΧ για έκδοση ενός σύνθετου ομολόγου. Η πρόταση αυτή απερρίφθη, χωρίς να εξεταστεί, επειδή δεν υπήρχαν δανειακές ανάγκες. Στη συνέχεια, δεν υπήρξε καμία περαιτέρω συζήτηση στελεχών του ΟΔΔΗΧ με την J.P. Morgan».
Είναι δηλαδή απόλυτα φανερό ότι οι διάφορες εκδόσεις κρατικού χρέους, γίνονται μετά από προσυνεννόηση με τις τράπεζες, οι οποίες στη συνέχεια πωλούν την πραμάτεια στην πελατεία τους, όπως εν προκειμένω στα ασφαλιστικά ταμεία. Ερωτήματα ωστόσο ανακύπτουν για ορισμένες μεθοδεύσεις από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο μερικούς μήνες αργότερα (Φλεβάρης 2007) προχώρησε στην έκδοση του δομημένου ομόλογου ύψους 280 εκατ. ευρώ, με το οποίο φέσωσαν 4 ασφαλιστικά ταμεία.
Διευκρινίσεις για την προχτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου γινόταν ακρόαση της JP Morgan για το σκάνδαλο των ομολόγων, δίνει ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής με αφορμή σχόλιο της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία». Με επιστολή του προς τον διευθυντή της εφημερίδας Β. Παναγόπουλο - που διένειμε και στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες - τονίζει:
«Στο σημερινό φύλλο της "Ελευθεροτυπίας" υπάρχει σχόλιο για την "απουσία του ΚΚΕ από την Ειδική Συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής όπου γινόταν ακρόαση της JP Morgan για το σκάνδαλο των ομολόγων". Για την αποκατάσταση της αλήθειας πρέπει να αναφέρω τα εξής: Το ΚΚΕ δεν έλειπε από τη συνεδρίαση της Επιτροπής. Εγώ είχα χρεωθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματός μας να συμμετέχω στη συζήτηση αποκαλύπτοντας το σκάνδαλο και προβάλλοντας τις θέσεις του Κόμματός μας. Πήγα στη συνεδρίαση της Επιτροπής, αλλά για σοβαρούς προσωπικούς λόγους αναγκάστηκα να φύγω από τη συνεδρίαση πριν έρθει η σειρά μου να τοποθετηθώ. Επομένως δεν έχει καμία βάση το οποιοδήποτε υπονοούμενο περί σιωπής του ΚΚΕ. Απεναντίας, οι θέσεις του Κόμματός μας έχουν εκφραστεί επανειλημμένα εντός και εκτός Βουλής: Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα από τα ασφαλιστικά ταμεία και να αποδοθούν ευθύνες σε όσους εμπλέκονται ποινικά και πολιτικά και να πληρώσουν όλοι όσοι τα λεηλάτησαν και τα έφεραν στη σημερινή κατάσταση».