ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Ιούνη 2007
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φεστιβάλ Κόμικς... νωρίτερα

Πολύ νωρίτερα έρχεται (14-17/6), στην Τεχνόπολη (Γκάζι, Πειραιώς 100) το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς του περιοδικού «Βαβέλ», με θέμα «Αστικοί μύθοι».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έκθεση του Philippe Druillet, ενός από τους σημαντικότερους δημιουργούς κόμικς και «εικονοποιούς» στον κόσμο. Μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν και τα σκηνικά του από τις ταινίες «Star Wars», «The Ring», «Το όνομα του ρόδου» κ.ά.

Επίσης, 35 Ελληνες σχεδιαστές θα εκθέσουν πρωτότυπα κόμικς πάνω στο θέμα του Φεστιβάλ, ενώ θα προβληθούν μικρού μήκους ταινίες κινουμένων σχεδίων από όλο τον κόσμο και θα πραγματοποιηθούν δύο ημερίδες για την τέχνη των κόμικς και τις τεχνικές του σεναρίου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Φυσικά περιλαμβάνονται καθημερινές συναυλίες, παραστάσεις κομέντια ντελ άρτε, θέατρο δρόμου. Η είσοδος σε όλες τις εκθέσεις και εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Ωστόσο υπάρχει και μια ένσταση στον τρόπο που οι διοργανωτές παρουσιάζουν την αναδρομική έκθεση του Ούγγρου εικονογράφου Φέρεντς Πίντερ: «Ούγγρος, γεννημένος το 1931, συνεχίζει τη μεγάλη καλλιτεχνική του πορεία και σήμερα. Διέφυγε από την Ουγγαρία μετά την καταστολή της εξέγερσης του 1956, που ήταν η αρχή του τέλους του "υπαρκτού" ολοκληρωτισμού των ανατολικών χωρών κι ένα δίδαγμα εξέγερσης και ελευθερίας για όσους ονειρεύονταν το τέλος των δικών τους, πιο "υπόγειων", ολοκληρωτισμών»...

Δε χρειάζεται να είσαι σήμερα κομμουνιστής για να γνωρίζεις ότι οι λαοί των πρώην σοσιαλιστικών χωρών κάθε άλλο παρά συμμερίζονται το παραπάνω «πανηγυρικό» ύφος για την παλινόρθωση του καπιταλισμού. Η σημερινή πραγματικότητα σε αυτές τις χώρες αρκεί από μόνη της. Οπως αρκεί και η ελληνική πραγματικότητα για όσους θέλουν να τη δουν. Φαίνεται πως οι φίλοι της «Βαβέλ» δε θέλουν...

Ελλάδας... «Τζελσομίνα»

«Τζελσομίνα», στο «Τροχόσπιτο»
«Τζελσομίνα», στο «Τροχόσπιτο»
«Τροχόσπιτο», τιτλοφόρησε η Ολια Λαζαρίδου, το πατάρι όπου θα παίξει την παράσταση «Τζελσομίνα», (8 και 13/6, Πειραιώς 260), στα πλαίσια του Ελληνικού Φεστιβάλ. Η παράσταση θα επαναληφθεί (18/6) στην Κορεάτικη Αγορά, (25/6) Πεδίον Αρεως, (27/6) Αττικό Αλσος (3/7) Πάρκο Κολωνού, (10/7) Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς) και (14/7) Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου (πάρκινγκ).Το κείμενο, που υπογράφει η Πιερέτ Ντιπογιέ, βασίζεται στην ταινία του Φελίνι «Λα στράντα» (ο δρόμος), και αφορά στο ρόλο που έπαιξε η Τζουλιέτα Μασίνα. Προσαρμογή κειμένου: Ολια Λαζαρίδου -Βασίλης Μαυρογεωργίου. Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου. Σκηνικά- κοστούμια - κατασκευή Τροχόσπιτου: Σωκράτης Σωκράτους. Μουσική: Κωνσταντίνος Βήτα. Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ. Συμμετέχει: Γιώργος Τσούλαρης.

Το κείμενο, προσαρμοσμένο στον τόπο μας, παρουσιάζει ένα άφυλο αλητάκι, την Τζελσομίνα-Σπυριδούλα. Μια άμοιρη, περιπλανώμενη στους δρόμους κοπέλα, που διηγείται τη ζωή της, τις συναντήσεις της με το καλό και το κακό, τη βία, την τρυφερότητα, το όνειρο και την πραγματικότητα. Η παράσταση περιλαμβάνει κι ένα γλυκόπικρο τραγουδάκι.

Εως 24/6 διαρκεί η έκθεση του γλύπτη Χρήστου Ζυγομαλά στο Εικαστικό Κέντρο «Γ. Καρύδης» του Δήμου Φιλοθέης (Αριάδνης 13 και Νιόβης).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ