ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Ιούνη 2007
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΠΟ
Περιοδικό ιδεολογικής χειραγώγησης

Το πρώτο τεύχος των «Τετραδίων Πολιτισμού», του περιοδικού του ΥΠΠΟ, η έκδοση του οποίου αναγγέλθηκε τον περασμένο Γενάρη, ενώ η πρώτη θεματική «συζήτηση» για τα οικονομικά του Πολιτισμού πραγματοποιήθηκε το Φλεβάρη, παρουσίασε χτες ο υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης.

Οπως είχε γράψει ο «Ρ», το περιοδικό εντάσσεται στο αντιδραστικό ιδεολογικό - προπαγανδιστικό οπλοστάσιο του κράτους για «εμπέδωση», από το λαό και τη διανόηση, των σχεδίων του κεφαλαίου για τον πολιτισμό. Στους στόχους, όπως διατυπώθηκαν τότε, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, «η ενεργοποίηση, κινητοποίηση και αξιοποίηση προσωπικοτήτων των γραμμάτων και τεχνών, μέσω ανοιχτών συζητήσεων και διαλόγου» και «η ανάδειξη ζητημάτων που θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό την πολιτιστική ατζέντα», από την ΕΕ και το κράτος, φυσικά.

Στο προλογικό σημείωμα του υπουργού, τα πράγματα προχωρούν παραπέρα, αφού σημειώνεται ότι στους στόχους είναι «η δημόσια κατάθεση προβληματισμού, ιδεών και απόψεων για την ανασύνθεση και επαναδιαπίστευση μιας νέας αυτοδύναμης ιδεολογίας για τον ελληνικό πολιτισμό, στη χώρα μας και στο εξωτερικό» (σ.σ. οι υπογραμμίσεις δικές μας)! Αυτό το υπερφίαλο ύφος λειτουργεί παραπλανητικά για εκείνο το τμήμα της διανόησης που... διατίθεται να παραπλανηθεί, αφού τα παραπάνω σημαίνουν ουσιαστικά την «ανασύνθεση» και «επαναδιαπίστευση» της κυρίαρχης ιδεολογίας μπροστά στις απαιτήσεις του κεφαλαίου για πλήρη υπαγωγή του πολιτισμού στη στρατηγική της Λισαβόνας.

Η διαπίστωση αυτή ενισχύεται από τη θεματολογία και το περιεχόμενο του τεύχους, κυρίως στην ενότητα «Μεγεθύνσεις», όπου παρουσιάζεται η «συζήτηση» του Φλεβάρη για τα οικονομικά του πολιτισμού. Εκεί διαβάζουμε ότι «ο πολιτισμός αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης (...)» (Ελένη Λούρη - Δενδρινού, διευθύντρια του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού), το «πολιτιστικό κεφάλαιο» είναι «η νέα βάση του πλούτου» (Θ. Κυριαζίδης, προϊστάμενος μελετών Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων), «δημιουργία ενός υγιούς περιβάλλοντος ανάπτυξης του επιχειρηματικού κλάδου ηλεκτρονικού πολιτισμικού περιεχομένου (...)» (Γ. Λουκίδης, πανεπιστημιακός), «ο κοινωνικός ρόλος των επιχειρήσεων και η πολιτιστική χορηγία» (Ο. Κυριακόπουλος, πρώην πρόεδρος ΣΕΒ, νυν της Λυρικής Σκηνής), «συνεργασία» δημόσιου και ιδιωτικού τομέα κλπ.

  • Στο πλαίσιο της παρουσίασης βραβεύτηκε από τον υπουργό η Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ.
Καλαμάτα χορού

Η βέλγικη ομάδα «Les Ballets C. de la B.»
Η βέλγικη ομάδα «Les Ballets C. de la B.»
Πιστό στο καθιερωμένο ραντεβού του, το «13ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας», που διοργανώνει το Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας, ξεκινά στις 13/7 τις φετινές εκδηλώσεις του. «Ωριμο, ευέλικτο και ζωντανό», όπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, «εξακολουθεί με ποιότητα να καταγράφει τις περιπέτειες όλων των τάσεων της σύγχρονης χορευτικής δημιουργίας». Στη φετινή συνάντηση πρωτοστατεί το Βέλγιο. Παρουσιάζονται σημαντικά ονόματα του σύγχρονου χορού (Οχάντ Ναχαρίν, Βιμ Βαντεκέιμπους, Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι κ.ά.), τα οποία εκπροσωπούν διαφορετικές γενιές και αντιλήψεις για το σώμα και την κίνηση. Στη φετινή διοργάνωση αναδεικνύεται η δύναμη της ελληνικής χορευτικής δημιουργίας (Φώτης Νικολάου, Λίντα Καπετανέα κ.ά.).

Σημαντικό κομμάτι της φετινής διοργάνωσης αποτελούν οι παράλληλες εκδηλώσεις, που ξεδιπλώνονται στην πόλη. Περιλαμβάνουν: μουσική, χορό, κινηματογράφο, διαλέξεις και πολλές εκπλήξεις. Στα σεμινάρια χορού, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του Φεστιβάλ, φέτος θα διδάξει ο Φρέι Φάουστ.

Δακρυσμένο ... χειροκρότημα

ICON

Βαρύ πένθος ένιωσε ο κλάδος των ηθοποιών για τον πρόωρο χαμό του μεγάλου, μοναδικού στο υποκριτικό είδος του, ομότεχνoύ τους Σωτήρη Μουστάκα και το εξέφρασε με τη μαζική παρουσία του, χθες στην κηδεία του, στο νεκροταφείο Χαλανδρίου. Ανάμεσα στις πολλές δεκάδες καταξιωμένων και μη ηθοποιών και στο πλήθος ανωνύμων θαυμαστών του, το μοναχοπαίδι του, η ηθοποιός Αλεξία Μουστάκα, σπαραγμένη από τον πόνο και την έγνοια για τη μητέρα της, ηθοποιό Μαρία Μπονέλου, η οποία λόγω της σοβαρής νόσου της δεν μπορούσε να αποχαιρετήσει τον σύντροφό της, ο οποίος της αφοσιώθηκε και στην αρρώστια της.

Το πλήθος ήταν τόσο που δεν μπόρεσε να μπει μέσα στην εκκλησία, ώστε να τον αποχαιρετήσει από μέρους της διοίκησης του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, η πρόεδρός του, Λίλα Καφαντάρη, η οποία τόνισε: «Ο θάνατος του Σωτήρη Μουστάκα κόστισε πολύ σε όλους μας, γιατί ήταν και πολύ αγαπητός σε όλους μας».

Νόμισμα Ελληνικόν

Πεντακόσια αρχαία νομίσματα από ολόκληρο τον ελληνικό κόσμο παρουσιάζονται στην έκθεση «Νόμισμα Ελληνικόν - Η Συλλογή της Alpha Bank», που φιλοξενείται (έως 26/8) στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1). Τα εκθέματα αποτελούν τμήμα της συλλογής, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 10.000 αρχαία νομίσματα. Τα χρονικά όρια εκτείνονται από τα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ. και την εφεύρεση του νομίσματος, έως τον 3ο αιώνα μ.Χ. και το τέλος της νομισματικής παραγωγής της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Η έκθεση (επιμέλεια της Δρ. Δήμητρας Τσαγκάρη) χωρίζεται σε ενότητες. Στην αρχή παρουσιάζονται τα μέσα συναλλαγής στην προκερματική περίοδο (τάλαντοι, οβελοί) και ακολουθεί η εφεύρεση του νομίσματος, ο διμεταλλισμός και τα πρώτα νομίσματα του ελλαδικού χώρου. Στη συνέχεια παρουσιάζονται ο τρόπος κατασκευής των αρχαίων νομισμάτων, η εικονογραφία τους και νομίσματα που φέρουν υπογραφές χαρακτών. Ακολουθούν αρχαία νομίσματα - απομιμήσεις ελληνικών νομισμάτων. Η έκθεση κλείνει με σπάνια νομίσματα (τετράδραχμο του Τιγραίου, οκτάδραχμο του Αλεξάνδρου Α΄ κ.ά.). Την έκθεση συνοδεύει λεύκωμα με κείμενα της Δ. Τσαγκάρη. Ξεναγήσεις για το κοινό: Κάθε Πέμπτη 7μ.μ.

Φάτε μάτια ψάρια...

«

Θεαματική υπερπαραγωγή ...300 συντελεστές επί σκηνής... Το Ηρώδειο όπως δεν το είδατε ποτέ...» διαλαλούσε η διαφήμιση για την «Κάρμεν» της Λυρικής Σκηνής. Πράγματι, ήταν υπερπαραγωγή, μάλιστα παραγεμισμένη, που άφησε σε δεύτερη μοίρα το λυρικό έργο. Ενα χολιγουντιανής αισθητικής θέαμα, για να δουν τα μάτια, παρά για ν' ακούσουν και να ευφρανθούν τ' αυτιά και η καρδιά. Και τι να δουν; Το έργο, παρά τις προσπάθειες των καλλιτεχνών, εγκλωβίστηκε σ' έναν κυκεώνα φτηνών, αφελών, νεωτερικών παρεμβάσεων, με αποτέλεσμα να χάσει σε ουσία. Εγινε «πασαρέλα» για μηχανάκια, αυτοκίνητα, «φουσκωτούς», μαφιόζους, στρας, σκουπιδοντενεκέδες κ.ά. Η Τσιγγάνα Κάρμεν μεταμορφώθηκε σε σύγχρονη ντιζέζ, σε μπαρ, λουσμένο στο νέον... Ενα αστραφτερό κουπέ «Ρενό - Μεγκάν» μετέφερε τον έρωτα Κάρμεν - Εσκαμίγιο... Σύγχρονες καπνεργάτριες ντυμένες με εκθαμβωτικά πολύχρωμα ρούχα και στυγνοί εγκληματίες, που καίνε, κλέβουν, δολοφονούν εν ψυχρώ, στη θέση των άλλοτε Τσιγγάνων λαθρεμπόρων...

Και το απλωμένο μέχρι την πέμπτη σειρά υπερυψωμένο δάπεδο, χάριν της υπερπαραγωγής, ανάγκασε την Ορχήστρα της ΕΛΣ να παίζει, κρυμμένη μέσα σε τάφρο, πίσω από τους τραγουδιστές (έβλεπαν το μαέστρο από οθόνες), με αποτέλεσμα σοβαρά ακουστικά προβλήματα. Μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού, σκηνοθεσία Στίβεν Πίμλοτ (υλοποιήθηκε από τους Αντριου Γουίκς - Αλέτα Κόλινς, καθώς έφυγε από τη ζωή), σκηνικά - κοστούμια Αλιστον Τσίτι, χορογραφία Αλέτα Κόλινς, φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου. Την Κάρμεν ερμήνευσαν εκ περιτροπής οι Ντενίς Γκρέιβς - Βικτόρια Μαϊφάτοβα. Στους υπόλοιπους ρόλους οι Ρίτσαρντ Κρόλεϊ - Μάικλ Γουέντ Λι, Ελενα Κελεσίδη - Κατερίνα Κοστέα, Δημήτρης Τηλιακός - Κύρος Πατσαλίδης, Μαρία Μητσοπούλου, Ειρήνη Καράγιαννη, Δημήτρης Κασιούμης, Κώστας Μαυρογένης, Χάρης Ανδριανός, Νίκος Στεφάνου. Συμμετείχαν: Χορωδία ΕΛΣ, η Παιδική Χορωδία «Μανώλης Καλομοίρης» και 60μελές μπαλέτο.

Η πολυδάπανη παράσταση (αληθεύει ότι έφτασε τα 1,7 εκατ. ευρώ;) απηχεί το νέο πνεύμα ...μοντερνισμού που εισήχθη από την Εσπερία το τελευταίο διάστημα στη Λυρική.


Ρ. Σ.

«Η τέχνη της μουσικής επένδυσης - Μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου για τον κινηματογράφο» τιτλοφορείται η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής, σε διεύθυνση του συνθέτη, σήμερα (9μμ), στους Βράχους, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Υμηττού. Ο Σταύρος Ξαρχάκος από το 1962 μέχρι σήμερα έγραψε μουσική για 30 ταινίες, ντοκιμαντέρ και σίριαλ. Η μουσική κάθε ταινίας παρουσιάζεται σε νέα επεξεργασία, με μορφή σουίτας. Η συναυλία αφιερώνεται στη μνήμη του Ανδρέα Λεντάκη, για τα 10 χρόνια από το θάνατό του.

Μέσα σε δέμα, βρέθηκε το φόρεμα της Μαρίας Κάλλας, το οποίο είχε κλαπεί στις 25 Μάη, από το χώρο του Μορφωτικού Ινστιτούτου όπου είχε εκτεθεί. Το δέμα με το φόρεμα, το παρέδωσε στην αστυνομία η υπεύθυνη του Ινστιτούτου, το απόγευμα του Σαββάτου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ