Associated Press |
Η κατοχική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο (εδώ Γερμανοί ΝΑΤΟικοί στρατιώτες) έχει εδραιωθεί εδώ και πολλά χρόνια μετατρέποντας την περιοχή - αναπόσπαστο κομμάτι της Σερβίας - σε ιμπεριαλιστικό προτεκτοράτο |
Οι αντιπαραθέσεις εντός της ΕΕ για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου αντανακλάστηκαν στις ακόλουθες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Φραν Γουόλτερ Σταϊνμάιερ: «Δεν ξέρουμε πότε ή εάν θα υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες για την αντικατάσταση της αποστολής της UNMIK (σ.σ. αποστολή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο) με μία άλλη της ΕΕ».
Ομως ιδιαίτερα λαλίστατος αποδείχτηκε ο Σλοβένος ομόλογός του, Ντιμίτρι Ρούπελ, που επιβεβαίωσε τις διαφορές ανάμεσα στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ υποστηρίζοντας εντούτοις ότι, παρά τις διαφωνίες, κοινή πεποίθηση ήταν επί του παρόντος η διατήρηση της ακόλουθης στάσης ως «ενιαίας»: α)«Επιμονή στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». β) Επανάληψη των συνομιλιών ανάμεσα σε Σέρβους και Κοσσοβάρους Αλβανούς όχι στη Βιέννη (όπως πρότινος) αλλά στις Βρυξέλλες. Αυτή τη φορά, ίσως, χωρίς τα τελεσίγραφα που έχουν επιβάλλει ως τώρα οι ΗΠΑ (είτε χρονικά - π.χ. «λύση» ως το τέλος του χρόνου - είτε ουσιαστικά - π.χ. αυτόματη «λύση» με βάση την πρόταση Αχτισαάρι σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών.
Απ' την άλλη, η αυστηρή σύσταση που έκανε την Πέμπτη ο απεσταλμένος της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο Στέφαν Λέχνε στην ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών, να μην επιχειρήσουν δηλαδή μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας γιατί θα προκαλέσουν «πολλά, πολλά περισσότερα προβλήματα», να αντανακλά αυτό το «κλίμα» εντός ΕΕ.
Εντούτοις, τελευταίες πληροφορίες απ' την Πρίστινα φέρουν την ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών να είναι ιδιαίτερα νευρική μιας που δεν την ικανοποιούν πλέον οι συνεχείς συστάσεις της Δύσης για «υπομονή»... Εάν και έως πότε θα «συγκρατηθούν» τα πρώην στελέχη των αυτονομιστών που είναι σήμερα στην ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών, μέλλει να αποδειχθεί. Ωστόσο, στην περίπτωση νέου, επικίνδυνου κύκλου βίας, η ΕΕ δε θα πρέπει να υποκριθεί την αθώα περιστερά. Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι το σημερινό προτεκτοράτο ανομίας, φτώχειας και οργανωμένου εγκλήματος που προωθείται να γίνει «ανεξάρτητο», δημιουργήθηκε και ανδρώθηκε με την ουσιαστική βοήθεια και την αγαστή συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ και ΝΑΤΟ;
Associated Press |
Οι λαϊκές δυνάμεις στην Ουκρανία δεν ξεχνούν την προσφορά της Σοβιετικής Ενωσης και αντιτίθενται στα σχέδια ξαναγραψίματος της Ιστορίας |
Αυτό γράφει η ρωσική εφημερίδα «Ιζβέστια», δημοσιογράφος της οποίας επισκέφτηκε το συγκεκριμένο «Μουσείο» στο Κίεβο, που δημιουργήθηκε μετά από πρωτοβουλία του προέδρου της χώρας, Β. Γιούστσενκο.
Αυτό έμαθαν φέτος από τους «ξεναγούς» περίπου 10 χιλιάδες μαθητές διάφορων σχολείων της χώρας, που επισκέφτηκαν σε ανάλογες «εκπαιδευτικές» εκδρομές το «Μουσείο», που από «Μουσείο του ολοκληρωτισμού» μετονομάστηκε σε «Μουσείο της σοβιετικής κατοχής», με προτροπή πάλι του προέδρου της χώρας. Μεταξύ των επισκεπτών του «Μουσείου» ήταν ακόμη ο Αμερικανός πρέσβης στο Κίεβο και διάφορες αντιπροσωπείες του ΝΑΤΟ.
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως το «Μουσείο» έχει ταυτόχρονα γίνει στόχος και έντονων διαμαρτυριών από τις κομμουνιστικές και φιλο-σοσιαλιστικές δυνάμεις της Ουκρανίας, που σε τακτική βάση διοργανώνουν κινητοποιήσεις και πικετοφορίες έξω από αυτό.
Να σημειωθεί ότι αυτές τις μέρες το ΚΚ Ουκρανίας διοργανώνει σε πολλές περιοχές της χώρας εκδηλώσεις μνήμης για τη φασιστική επίθεση στην ΕΣΣΔ (22/6/1941) με τον τίτλο «Πιστοί στη μνήμη των πατεράδων και παππούδων μας!». Στις εκδηλώσεις αυτές εκφράζεται και η διαμαρτυρία για την αναθεώρηση των σχολικών βιβλίων, μέσα από τα οποία δικαιώνονται οι εθνικιστικές οργανώσεις της Ουκρανίας, που συνεργάστηκαν με τους φασίστες κατακτητές κι ευθύνονται για πολλά εγκλήματα και μαζικές δολοφονίες στο έδαφος της πρώην ΕΣΣΔ.