ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάη 2007
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση στη Βουλή για την εμπορευματοποίηση δασικής γής

Με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό το Κόμμα φέρνει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της

Με ακόμη μεγαλύτερη ένταση συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες και η δράση του ΚΚΕ για τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνεται η ανάγκη ανάπτυξης του αγώνα για την επίλυσή τους, αλλά και ότι αυτά θα πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου στις εκλογές, για την αποδυνάμωση του δικομματισμού, που τα προκαλεί και τα οξύνει, και ενίσχυση του Κόμματος.

Στο πλαίσιο αυτό κατατέθηκε χτες Επίκαιρη Ερώτηση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος Ορέστη Κολοζώφ στη Βουλή για την προστασία του δημόσιου δασικού πλούτου, στον οποίο επιχειρεί η κυβέρνηση, μέσω της «Κτηματολόγιο ΑΕ», να βάλει μπουρλότο, χρησιμοποιώντας μια αντιεπιστημονική και επικίνδυνη μέθοδο οριοθέτησης, προκειμένου να παραδοθούν τεράστιες δασικές εκτάσεις στην κερδοσκοπία στο πλαίσιο της άκρατης εμπορευματοποίησης της δημόσιας γης.

Ο Ορ. Κολοζώφ στην Ερώτηση, που απευθύνεται στον ίδιον τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, καταγγέλλει την επιμονή της κυβέρνησης να οριογραφήσει τα δάση και τις δασικές εκτάσεις κατά τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου, με αντιεπιστημονική και ανακριβή μέθοδο, στην οποία αντιτάσσεται ακόμη και η Διεύθυνση Δασικών Χαρτών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η ενέργεια αυτή, όπως τονίζεται στην Ερώτηση, «θα έχει ως αποτέλεσμα τον αποχαρακτηρισμό τεράστιων δασικών εκτάσεων και δασών, με ολέθριες συνέπειες στο περιβάλλον, την υπονόμευση των συμφερόντων του Δημοσίου και τη σπατάλη σημαντικών κονδυλίων, μιας και το έργο που θα παραχθεί θα είναι εντελώς αναξιόπιστο».

Τέλος, ερωτά τον πρωθυπουργό γιατί το ΥΠΕΧΩΔΕ επιμένει σε μια αναξιόπιστη μέθοδο που δε διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, τα δάση και τις δασικές εκτάσεις, καθώς και σε ποιες ενέργειες θα προβεί, προκειμένου κατά τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου να οριογραφηθούν τα δάση με ακριβή και επιστημονική μέθοδο.

Εμπορευματοποίηση δασικής γης

Σημειώνουμε ότι το ζήτημα αυτό είχε αποκαλύψει πρώτος ο «Ρ» τον περασμένο Φλεβάρη, φέρνοντας στο φως και συγκλονιστικά έγγραφα της Διεύθυνσης Δασών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που έκριναν το έργο της οριοθέτησης αυτής ως αντιεπιστημονικό και άχρηστο για τη σύνταξη των Δασικών Χαρτών. Ωστόσο, η «Κτηματολόγιο ΑΕ» προχώρησε ήδη στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάθεση των μελετητών οριοθέτησης, προϋπολογισμού 6,9 εκατ. ευρώ, που ουσιαστικά πηγαίνουν «στο βρόντο». Η μεθοδολογία που προτείνεται για το έργο προβλέπει θεματικές αποκλίσεις 30% για την «ιστορική» κατάσταση (1945 ή 1960) και 20% για την πλέον πρόσφατη από την πραγματική κατάσταση, δηλαδή ποσοστά ακρίβειας 70% και 80% αντίστοιχα, πέρα και έξω από κάθε επιστημονική, τεχνική και θεσμική οπτική, γεγονός που θα οδηγήσει στον αποχαρακτηρισμό τεράστιων δασικών εκτάσεων και την παράδοσή τους στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Επίσης το Παγγεωτεχνικό Αγωνιστικό Μέτωπο, σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι με τις ρυθμίσεις αυτές η κυβέρνηση «πιο αποτελεσματικά επιδιώκει να εξυπηρετήσει την κερδοφορία του κεφαλαίου με τη χρησιμοποίηση της γης ως διέξοδο στη συσσώρευση των κερδών, των καταπατητών, των μεγαλοκατασκευαστών, των οικοδομικών συνεταιρισμών κλπ. Η "Κτηματολόγιο ΑΕ", εφαρμόζοντας πιστά την πολιτική που εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ακολουθούν, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, προσπαθεί με ένα έργο, υπέρ του κεφαλαίου, της εμπορίας της γης και της νομιμοποίησης κάθε είδους καταπάτησης και κερδοσκοπίας, σε βάρος της γης, των δασών που αποτελεί λαϊκή περιουσία, το οποίο είναι και αντιεπιστημονικό στην εκτέλεσή του, να ξεμπερδεύει με τη σύνταξη δήθεν Δασικών Χαρτών».

  • Με άλλη Επίκαιρη Ερώτηση, που κατέθεσε το ΚΚΕ και απευθύνεται στους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών, καλείται η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την κατοχύρωση σε όλες τις παραλίες της ελεύθερης πρόσβασης και δωρεάν εξυπηρέτησης των εργαζομένων. Επίσης, για την απελευθέρωση των παραλιών από εγκαταστάσεις που δε συνάδουν με την ξεκούραση και την άθληση των λουομένων, καθώς και για την κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα του χώρου της παραλίας, χωρίς παρεμβάσεις του ιδιωτικού κεφαλαίου στη διαχείρισή του.
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΛΟΥΣΙΟ ΠΟΤΑΜΟ
Πνίγηκαν στο βωμό του κέρδους

Εξι νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον ποταμό Λούσιο στο βωμό του κέρδους μιας ιδιωτικής εταιρείας η οποία λειτουργούσε - όπως και οι περισσότερες - χωρίς να εξασφαλίζει στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας και εξοπλισμό.

Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο και στο μακάβριο απολογισμό προστίθενται και δύο αγνοούμενοι. Νεκροί είναι οι: Χρυσή Γκρέκα, 29 χρόνων, Νίκος Πατέλης, 36 χρόνων, Αννα Κώμη, 23 χρόνων, Παρασκευή Καραλή, 23 χρόνων, Γεωργία Καστρισίου, 26 χρόνων, Κώστας Ρούντας, 21 χρόνων.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων, τα 18 άτομα ξεκίνησαν με τους υπεύθυνους της εταιρείας από τις όχθες του Λούσιου στη Δημητσάνα για μια διαδρομή με τα πόδια έως την Αρχαία Γόρτυνα. Οι μαρτυρίες καταγράφουν ότι η εταιρεία που οργάνωσε την εκδρομή αγνόησε το γεγονός ότι ο καιρός εκείνη τη μέρα ήταν βροχερός και δε διέθεσε στους εκδρομείς τον ανάλογο εξοπλισμό (ειδικά σχοινιά, κράνη κ.ά.). Αν η εκδρομή ματαιωνόταν ένα μέρος του ποσού θα έπρεπε να μην καταβληθεί από τους εκδρομείς...

Σε ένα σημείο της διαδρομής, όταν και επέλεξαν να περάσουν κάθετα το ποτάμι, μια τεράστια ποσότητα νερού «απεγκλωβίστηκε» από ένα φυσικό φράγμα που είχε δημιουργηθεί από φερτά υλικά - το οποίο κι έσπασε - με αποτέλεσμα τα ορμητικά πλέον νερά να παρασύρουν τους εκδρομείς. Ως χτες συνεχίζονταν οι προσπάθειες εντοπισμού δύο αγνοουμένων.

Αιτία θανάτου για τους έξι άτυχους νέους, σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, είναι ο πνιγμός. Χτες το απόγευμα απολογήθηκαν στον ανακριτή Τρίπολης οι δύο ιδιοκτήτες της εταιρείας «No Limits Outdoor Sports» (Κ. Χριστόπουλος, Λ. Μωραΐτη) στους οποίους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια και πρόκληση σωματικών βλαβών κατά συρροήν.

Ασυδοσία... χωρίς όρια

Η κυβέρνηση δαπανά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για διαφήμιση των τουριστικών επιχειρήσεων και προβάλλει τις «εναλλακτικές μορφές τουρισμού» χωρίς να ενδιαφέρεται για την ανυπαρξία νομοθετικού πλαισίου που να εγγυάται την ασφάλεια όσων επιλέγουν τέτοιες δραστηριότητες. Η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φ. Πάλλη - Πετραλιά και στελέχη του υπουργείου έκαναν λόγο το Σαββατοκύριακο για «νομοθετικό κενό» και μη ευθύνη για τον έλεγχο των εταιρειών που προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Σύνδεσμος των Τουριστικών Γραφείων (HATTA).

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, έμμεσα επέρριψε τις ευθύνες στα ίδια τα θύματα που επέλεξαν αυτή τη μορφή τουρισμού, γιατί την ίδια στιγμή υπάρχουν 70 αθλητικά σωματεία που λειτουργούν οργανωμένα γύρω από χώρους τέτοιου είδους άθλησης. «Θα μπορούσαν κάποιοι να μετέχουν μέσα από αυτά τα οργανωμένα σε ομοσπονδίες αθλητικά σωματεία», αποφάνθηκε...

Να αποδοθούν ευθύνες

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για τον θάνατο των έξι νέων ανθρώπων στον Λούσιο ποταμό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει σχετικά: «Το ΚΚΕ εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για το χαμό των νέων ανθρώπων στον Λούσιο ποταμό. Απαιτεί: Να διερευνηθεί το αν η εταιρεία που οργάνωνε και εκμεταλλευόταν την πεζοπορία και τα extreme sports στην περιοχή, εξασφάλιζε και τηρούσε τους στοιχειώδεις κανόνες για την ασφάλεια όσων συμμετείχαν σε αυτά. Καθώς επίσης, αν υπήρχε έλεγχος για τη λειτουργία της από κρατικούς ή άλλους αρμόδιους φορείς. Να αποδοθούν ευθύνες και να ληφθούν άμεσα μέτρα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ