Τετάρτη 30 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΛΟΥΣΙΟ ΠΟΤΑΜΟ
Πνίγηκαν στο βωμό του κέρδους

Εξι νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον ποταμό Λούσιο στο βωμό του κέρδους μιας ιδιωτικής εταιρείας η οποία λειτουργούσε - όπως και οι περισσότερες - χωρίς να εξασφαλίζει στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας και εξοπλισμό.

Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο και στο μακάβριο απολογισμό προστίθενται και δύο αγνοούμενοι. Νεκροί είναι οι: Χρυσή Γκρέκα, 29 χρόνων, Νίκος Πατέλης, 36 χρόνων, Αννα Κώμη, 23 χρόνων, Παρασκευή Καραλή, 23 χρόνων, Γεωργία Καστρισίου, 26 χρόνων, Κώστας Ρούντας, 21 χρόνων.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων, τα 18 άτομα ξεκίνησαν με τους υπεύθυνους της εταιρείας από τις όχθες του Λούσιου στη Δημητσάνα για μια διαδρομή με τα πόδια έως την Αρχαία Γόρτυνα. Οι μαρτυρίες καταγράφουν ότι η εταιρεία που οργάνωσε την εκδρομή αγνόησε το γεγονός ότι ο καιρός εκείνη τη μέρα ήταν βροχερός και δε διέθεσε στους εκδρομείς τον ανάλογο εξοπλισμό (ειδικά σχοινιά, κράνη κ.ά.). Αν η εκδρομή ματαιωνόταν ένα μέρος του ποσού θα έπρεπε να μην καταβληθεί από τους εκδρομείς...

Σε ένα σημείο της διαδρομής, όταν και επέλεξαν να περάσουν κάθετα το ποτάμι, μια τεράστια ποσότητα νερού «απεγκλωβίστηκε» από ένα φυσικό φράγμα που είχε δημιουργηθεί από φερτά υλικά - το οποίο κι έσπασε - με αποτέλεσμα τα ορμητικά πλέον νερά να παρασύρουν τους εκδρομείς. Ως χτες συνεχίζονταν οι προσπάθειες εντοπισμού δύο αγνοουμένων.

Αιτία θανάτου για τους έξι άτυχους νέους, σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, είναι ο πνιγμός. Χτες το απόγευμα απολογήθηκαν στον ανακριτή Τρίπολης οι δύο ιδιοκτήτες της εταιρείας «No Limits Outdoor Sports» (Κ. Χριστόπουλος, Λ. Μωραΐτη) στους οποίους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια και πρόκληση σωματικών βλαβών κατά συρροήν.

Ασυδοσία... χωρίς όρια

Η κυβέρνηση δαπανά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για διαφήμιση των τουριστικών επιχειρήσεων και προβάλλει τις «εναλλακτικές μορφές τουρισμού» χωρίς να ενδιαφέρεται για την ανυπαρξία νομοθετικού πλαισίου που να εγγυάται την ασφάλεια όσων επιλέγουν τέτοιες δραστηριότητες. Η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φ. Πάλλη - Πετραλιά και στελέχη του υπουργείου έκαναν λόγο το Σαββατοκύριακο για «νομοθετικό κενό» και μη ευθύνη για τον έλεγχο των εταιρειών που προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Σύνδεσμος των Τουριστικών Γραφείων (HATTA).

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, έμμεσα επέρριψε τις ευθύνες στα ίδια τα θύματα που επέλεξαν αυτή τη μορφή τουρισμού, γιατί την ίδια στιγμή υπάρχουν 70 αθλητικά σωματεία που λειτουργούν οργανωμένα γύρω από χώρους τέτοιου είδους άθλησης. «Θα μπορούσαν κάποιοι να μετέχουν μέσα από αυτά τα οργανωμένα σε ομοσπονδίες αθλητικά σωματεία», αποφάνθηκε...


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org