ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Απρίλη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θερμή υποδοχή του ΚΚΕ στο Λίβανο

Ολοκληρώνεται σήμερα η επίσκεψη της αντιπροσωπείας, με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος

Από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Λιβάνου
Από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Λιβάνου
Της απεσταλμένης μας Ελένης ΜΑΥΡΟΥΛΗ.--

Επίσκεψη στο Λίβανο πραγματοποιεί από την Πέμπτη έως σήμερα αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μετά από επίσημη πρόσκληση του Προέδρου του Κοινοβουλίου του Λιβάνου, Ναμπίχ Μπέρι.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην οποία συμμετέχουν, επίσης, ο Ηλίας Λέγγερης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, ο Απόστολος Πλατανιάς εικονολήπτης του τηλεοπτικού σταθμού «902» και ο Ουάλιντ Ελίας δημοσιογράφος. Την αντιπροσωπεία υποδέχτηκε την Πέμπτη ο Κχαλέντ Χαντάτα, ΓΓ του Λιβανέζικου ΚΚ.

Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής

Τις ευχαριστίες του, εκ μέρους του λιβανικού Κοινοβουλίου, για τη στάση που τήρησε το ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της ισραηλινής εισβολής του περασμένου καλοκαιριού, τόσο μέσα από διαμαρτυρίες και ποικιλόμορφες εκδηλώσεις στην Ελλάδα, όσο και διά της επίσκεψης αντιπροσωπείας του Κόμματος, εν μέσω των ισραηλινών βομβαρδισμών τον Ιούλη του 2006, εξέφρασε ο Πρόεδρος της λιβανικής Βουλής Ναμπίχ Μπέρι στην αντιπροσωπεία του Κόμματος, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Ο Ναμπίχ Μπέρι υπογράμμισε ότι κανείς δε φανταζόταν, στην έναρξη της ισραηλινής εισβολής, ότι θα μπορούσε ο λιβανικός λαός και οι μαχητές του να νικήσουν έναν τόσο ισχυρό εισβολέα. Τόνισε ότι η έκβαση της ισραηλινής εισβολής, του περασμένου καλοκαιριού, λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, γιατί ουσιαστικά αποτελεί νίκη κατά της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή, αφού είναι πλέον γνωστό σε όλους ότι η Ουάσιγκτον όχι μόνο έδωσε το πράσινο φως στον ισραηλινό στρατό για να εισβάλει στο Λίβανο, αλλά είχε σχεδόν την «επίβλεψη» των επιχειρήσεων, αφήνοντας στο Ισραήλ αρκετό χρόνο, προκειμένου να πετύχει τους στόχους του. Εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι η τωρινή όξυνση της πολιτικής ατμόσφαιρας στο Λίβανο οφείλεται, σαφώς, σε «δάκτυλο» ισραηλινό και αμερικανικό, εκτιμώντας ότι η πρόκληση μιας εσωτερικής αντιπαράθεσης, τακτική που έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν, είναι, σε τελική ανάλυση, πολύ πιο επικίνδυνη.

Επανέλαβε ότι μπορεί στο Λίβανο τα ζητήματα θρησκευτικού δόγματος να παραμένουν εξαιρετικά ευαίσθητα, αλλά τόσο κατά τη δεκαετία του '80 όσο και το περασμένο καλοκαίρι, δυνάμεις διαφορετικών πολιτικών αποχρώσεων και ιδεολογικών αφετηριών, όπως είναι οι σιιτικές «Αμάλ», της οποίας ηγείται ο ίδιος και η σιιτική «Χεζμπολάχ» βρέθηκαν να αντιστέκονται δίπλα δίπλα απέναντι στους κατακτητές και στους εισβολείς, αντιστοίχως, με το Λιβανικό ΚΚ. Τέλος, υποστήριξε ότι η παρουσία της δύναμης του ΟΗΕ στα ισραηλινο-λιβανικά σύνορα συμφέρει, από μια άποψη, το λιβανικό λαό, προκειμένου οι χιλιάδες αυτοί στρατιώτες να «γίνουν αυτόπτες μάρτυρες» της ισραηλινής τακτικής και κατοχής, εκτιμώντας ότι όσο παραμένουν στη συγκεκριμένη περιοχή και δεν αναμειγνύονται στα εσωτερικά του Λιβάνου δε θα αποτελέσουν πρόβλημα.

Τεταμένη η κατάσταση

Η Αλ. Παπαρήγα στη συνάντηση με τον Κ. Χαντάτα, ΓΓ της ΚΕ του Λιβανέζικου ΚΚ
Η Αλ. Παπαρήγα στη συνάντηση με τον Κ. Χαντάτα, ΓΓ της ΚΕ του Λιβανέζικου ΚΚ
Από την ώρα της άφιξης της αντιπροσωπείας στο Λίβανο, την Πέμπτη το βράδυ, η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα τεταμένη. Τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, περιπολίες, στρατιώτες σε κάθε μικρό ή μεγάλο σταυροδρόμι και οδοφράγματα.

Αφορμή αυτών των έκτακτων μέτρων ασφαλείας αποτέλεσε ο εντοπισμός των πτωμάτων 2 νεαρών Δρούζων (της παράταξης του Ουαλίντ Τζουμπλάντ) που είχαν εξαφανιστεί από την περασμένη βδομάδα. Η οικογένειά τους (με την έννοια της ευρείας αραβικής φατρίας) φέρεται αναμεμειγμένη στις δολοφονίες 3 σιιτών φοιτητών στα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν πριν από λίγους μήνες σε Πανεπιστήμιο της Βηρυτού. Και οι οικογένειες των νεκρών, που πρόσκεινται στην «Αμάλ», είχαν ορκιστεί εκδίκηση. Ολες οι πλευρές έκαναν έκκληση για ηρεμία, καθώς κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ότι μετά από κάποια τέτοια περιστατικά κλιμακώθηκε σταδιακά η ενδολιβανική αντιπαράθεση, η οποία κατέληξε στον αιματηρό εμφύλιο. «Τα κίνητρα των 2 αυτών δολοφονιών δε φαίνεται να είναι μόνο ή σαφώς πολιτικά και αυτό είναι σχετικά ενθαρρυντικό γιατί, τουλάχιστον μέχρι στιγμής αυτές τις πρώτες ώρες της εφαρμογής των μέτρων, η κατάσταση μοιάζει να βαίνει προς εκτόνωση», εκτιμά ο ΓΓ της ΚΕ του Λιβανέζικου ΚΚ, Κχάλεντ Χαντάτα, που υποδέχτηκε την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στα γραφεία του Κόμματος στη Βηρυτό.

Σπεύδει, όμως, να συμπληρώσει: «Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει πάντα κίνδυνος για μια εμφύλια σύρραξη καθώς οδεύουμε και σε προεδρικές εκλογές το Σεπτέμβρη. Απλώς, ιδίως τον τελευταίο καιρό, υπάρχει η αίσθηση ότι η ένταση προώθησης των αμερικανικών σχεδίων για την περιοχή βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία, και αυτό έχει οδηγήσει και τις εγχώριες φιλικά προσκείμενες στην Ουάσιγκτον πολιτικές δυνάμεις να χαμηλώσουν τους τόνους της αντιπαράθεσης». Ο Κχάλεντ Χαντάτα υποστήριξε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες προσπάθειες «μέσω τρίτων» για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης ως προς το πρόσωπο του υποψήφιου Προέδρου, εκτιμώντας ότι έχει αναβαθμιστεί ο «ρόλος» της Σαουδικής Αραβίας, ιδιαίτερα μετά την άμεση παρέμβασή της για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Παλαιστίνη.

Λιβανέζικο ΚΚ: Οι κατοχικές δυνάμεις του ΟΗΕ δεν είναι λύση

Ο ΓΓ της ΚΕ του Λιβανέζικου ΚΚ τόνισε ότι η δράση του κόμματος στην παρούσα φάση έχει δύο βασικές κατευθύνσεις: Τη διατήρηση της εθνικής ενότητας της χώρας όχι με προσωρινές λύσεις αλλά μέσα από τη δημιουργία ενός πολιτικού μετώπου εθνικών και κοσμικών δυνάμεων και την αντιμετώπιση της δυσχερέστατης οικονομικο-κοινωνικής κατάστασης, η οποία έχει χειροτερεύσει περαιτέρω από τις επιλογές της κυβέρνησης Σινιόρα. Ο Κχάλεντ Χαντάτα επανέλαβε ότι το ΚΚ επιμένει στην αναγκαιότητα αλλαγής του εκλογικού συστήματος, έτσι ώστε να αποδεσμευτεί από τα θρησκευτικά δόγματα που καθιστούν εξαιρετικά ευάλωτη τη σταθερότητα της χώρας, και στη θέση του ότι το ζήτημα του αφοπλισμού των λιβανέζικων οργανώσεων, όπως είναι η «Χεζμπολάχ», είναι κάτι που θα πρέπει να λυθεί μέσα από διάλογο αποκλειστικά και μόνο των λιβανέζικων πολιτικών δυνάμεων, αφού πρώτα απελευθερωθούν οι Λιβανέζοι κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές και αποχωρήσει ο ισραηλινός στρατός από τα κατεχόμενα αγροκτήματα Σεμπάα. Τέλος, επέμεινε στη διαφωνία του ΚΚ ως προς την ανάπτυξη της δύναμης του ΟΗΕ στο Νότιο Λίβανο.

Μετά το τέλος της συνάντησής της με το Λιβανέζικο ΚΚ, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ παραβρέθηκε σε εκδήλωση που διοργανώνεται από το ραδιοφωνικό σταθμό του Λιβανέζικου ΚΚ. Σήμερα, έχει προγραμματιστεί επίσκεψη της αντιπροσωπείας στο Νότιο Λίβανο και συγκεκριμένα στην Μπιντ Τζμπάιλ, πόλη πολύ κοντά στα ισραηλινο-λιβανικά σύνορα που έγινε θέατρο πολυήμερων σκληρών μαχών κατά τη διάρκεια της ισραηλινής εισβολής του καλοκαιριού, στην Κάνα, όπου βομβαρδίστηκαν σπίτια και καταφύγια με δεκάδες αμάχους νεκρούς, και στην Τύρο.

«Οι λαοί μπορούν να νικήσουν τον ιμπεριαλισμό»

Το μήνυμα αυτό έστειλε ο λαός του Λιβάνου, υπογράμμισε η Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Λιβανέζικου Κοινοβουλίου

Μετά το τέλος της συνάντησής της με τον Πρόεδρο της λιβανικής Βουλής, Ναμπίχ Μπέρι, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε:

«Θεωρούμε γεγονός διεθνούς σημασίας το ότι ο ισραηλινός στρατός, κατά τη διάρκεια της εισβολής του καλοκαιριού, δεν κατάφερε να νικήσει και να κάμψει την αντίσταση του λιβανικού λαού, σε μια επίθεση που έγινε με τις ευλογίες των Ηνωμένων Πολιτειών, στο πλαίσιο της προώθησης των σχεδίων τους για την περιοχή. Και το θεωρούμε πολύ σημαντικό, γιατί από εδώ, από αυτήν τη μικρή γεωγραφική περιοχή του Λιβάνου, δόθηκε ένα μεγάλο μήνυμα. Το μήνυμα ότι οι λαοί μπορούν να νικήσουν τους ισχυρούς του κόσμου.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών για την περιοχή, για το λεγόμενο "εκδημοκρατισμό της Μέσης Ανατολής", στα οποία έχει προσχωρήσει και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι μια στρατηγική που στοχεύει στην εκμετάλλευση του πλούτου που υπάρχει στην περιοχή, μια στρατηγική του πολέμου, μια στρατηγική των επεμβάσεων και της λογικής του "διαίρει και βασίλευε".

Πιστεύουμε στο δικαίωμα του κάθε λαού, και του λιβανικού, να καθορίζει τις εξελίξεις στη χώρα του. Πολύ περισσότερο, που ο λαός αυτός θέλει την ανεξαρτησία του από κάθε μορφή ιμπεριαλιστικής επέμβασης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ