ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Μάρτη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πάρτι γενεθλίων του «Συρμού»

Τα τέταρτα γενέθλιά του γιορτάζει ο «Συρμός» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, πλ. Καραϊσκάκη - Μεταξουργείο), που φιλοξενεί όλες τις τάσεις της καλής ελληνικής μουσικής. Το πάρτι γενεθλίων του θα γίνει τη Δευτέρα (5/3,10 μ.μ). Φίλοι του θα σβήσουν τα κεράκια του και θα τραγουδήσουν αγαπημένα τραγούδια. Πρώτες φωνές: Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Διονύσης Τσακνής, Μίλτος Πασχαλίδης, Μάνος Ξυδούς, Κώστας Λειβαδάς, «Τρίφωνο», Γιώργος Αλουπογιάννης, «ETSI DE», «15 50» και πολλοί άλλοι.

Για τέσσερα χρόνια, ο «Συρμός» μας ταξιδεύει σε σπάνιες μουσικές διαδρομές: ροκ, ποπ, έντεχνα και λαϊκά. Χωρίς προκαταλήψεις. Με κριτήριο πάντα την καλή μουσική. Διονύσης Τσακνής, Μίλτος Πασχαλίδης, Μανώλης Μητσιάς, Μανώλης Ρασούλης, Νίκος Ζιώγαλας, Ορφέας Περίδης, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Βασίλης Λέκκας, Γιάννης Χαρούλης, Σωτηρία Λεονάρδου, Αρλέτα, Μάνος Ξυδούς, Παύλος Παυλίδης, «Ρόδες», Στάθης Δρογώσης, Κώστας Λειβαδάς, Γιώργος Αλουπογιάννης και πολλοί ακόμη έχουν απευθύνει τις μουσικές τους προτάσεις στο ανήσυχο κοινό, που στηρίζει με την εμπιστοσύνη του αυτό το μουσικό στέκι. Ενα ζεστό χώρο, με διαστάσεις διαφορετικές από τον απρόσωπο χαρακτήρα των «μεγάλων μαγαζιών», με κοινό που γίνεται με τους καλλιτέχνες μια παρέα και σιγοτραγουδάει τραγούδια που αγαπάει, αλλά και ακούει καινούριες προτάσεις. Τη Δευτέρα, η παρέα συγκεντρώνεται και πάλι. Μαζί τους όλοι εμείς, συνεπιβάτες, σε ταξίδια μελωδικά, για να ευχηθούμε χρόνια πολλά και καλή συνέχεια...

«ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ»
Προσπάθεια κοινωνικής - μορφωτικής αξίας

Ενας νοσοκόμος, μια νοσηλεύτρια, ένας υπάλληλος, ένας φυσικοθεραπευτής, ένας άνεργος, ένας μαθητής. Απλοί εργαζόμενοι, διαβάζουν, κάνουν πρόβες, φτιάχνουν σκηνικά, μοιράζονται με τον κόσμο τις ανησυχίες τους, δίνοντας το παράδειγμα, αναδεικνύοντας τη σημασία που έχει η ενασχόληση των νέων μας με το θέατρο. Το ερασιτεχνικό θέατρο είναι μια πολύπλοκη διαδικασία κοινωνική και μορφωτική που αγγίζει τις αρχέτυπες ανάγκες του ανθρώπου για επικοινωνία, δράση και θέαση του κόσμου. Παρέχει την ευκαιρία να αναπτύξουν και να προβάλουν τη δημιουργική ανάγκη και διάθεση, γυρίζοντας την πλάτη σε ρηχές θεάσεις, αντιδρώντας στην απομόνωση που επιβάλλει η έλλειψη ελεύθερου χρόνου. Και καθώς το αποτέλεσμα απαιτεί σκληρή και επίμονη προσπάθεια, καλλιεργείται η συλλογική δράση, η συνεργασία και η ομαδικότητα.

Η ερασιτεχνική ομάδα «Εκτός Σχεδίου», έχοντας μια επιτυχημένη πορεία με την περσινή του παράσταση «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» του Ντάριο Φο, επανέρχεται με διασκευή του μυθιστορήματος του Γιάροσλαβ Χάσεκ «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ», το οποίο παρουσιάζει κάθε Σάββατο και Κυριακή (8.30μ.μ.), στο χώρο που του παραχωρεί, προσφέροντας ιδιαίτερα σημαντική στήριξη, ο Σύλλογος Οικιστών Εργατικών Κατοικιών Αγ. Σπυρίδωνα, στο Καματερό (οδός Θεοτόκου, στο ύψος της Κ. Παλαμά, κρατήσεις θέσεων στο τηλ. 6944.935221).

Η επιλογή των έργων για το θίασο, δεν είναι τυχαία. Είναι ο λόγος για τον οποίο κάνουν θέατρο. Θέλουν να μιλήσουν με το λόγο προοδευτικών συγγραφέων, φέρνοντας σε επαφή τον κόσμο της γειτονιάς, τον απλό εργάτη, που ίσως δεν έχει τη δυνατότητα να δει θέατρο, με σπουδαία έργα που μιλούν για την ειρήνη, το δίκιο, την καταπίεση, την αξία του αγώνα. Δίνοντας την ψυχή τους, θυσιάζοντας χρόνο από την ξεκούρασή τους, μήνες μελετούν το έργο, κάνουν πρόβες, στήνουν τα σκηνικά, δρομολογούν την παρουσίαση του έργου.

Τη διάσημη αντιπολεμική σάτιρα του Γιάροσλαβ Χάσεκ «O καλός στρατιώτης Σβέικ», διασκευή από το τετράτομο έργο του, που έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις καυστικότερες σάτιρες στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας, το κοινό την αγκάλιασε με ενθουσιασμό, καθώς απολάμβανε τη στάση του ήρωα απέναντι στην καταρρέουσα Αυστροουγγαρία. Μέσα στον αχό ενός άδικου πολέμου, η φωνή του καλού στρατιώτη Σβέικ δεν είναι η απλή φωνή ενός αγαθού, ασήμαντου ανθρωπάκου. Είναι η διαμαρτυρία ενός ολόκληρου λαού ή μάλλον όλων των λαών ενάντια στη βαρβαρότητα του πολέμου, στο χάος της γραφειοκρατίας, στην κάθε λογής κατάχρηση εξουσίας.

Νέες πρεμιέρες

Πρεμιέρα, σήμερα, στο θέατρο «Αγγέλων Βήμα» (φοτό) με την υπαρξιακή κωμωδία του Σάμουελ Μπέκετ, «Ευτυχισμένες μέρες - κύριε Μπέκετ;», σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη και μετάφραση Λευτέρη Γιοβανίδη. Παίζουν οι Κοραής Δαμάτης και Μανώλης Χουρδάκης. Σκηνικά - κοστούμια Νίκος Σαριδάκης, μουσική Ευανθία Ρεμπούτσικα, φωτισμοί Ελευθερία Ντεκώ.

Η Γουίννυ, το κεντρικό πρόσωπο του έργου, βυθισμένη ως τη μέση στο χώμα ενός λόφου, ξυπνάει και ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τη μέρα της. Παρά τον εύθυμο χαρακτήρα και τη φιλαρέσκειά της, η Γουίννυ γνωρίζει τα όρια και τις ήττες της ζωής της. Ο εγκλωβισμός της δεν της επιτρέπει να μετακινηθεί, να «πετάξει», βρίσκεται δεμένη με τη γη, όπου βουλιάζει, χάνοντας σιγά - σιγά την αίσθηση του ορίζοντα. Δεν υπάρχει γι' αυτήν ούτε λύτρωση, ούτε τέλος. Σ' αυτήν τη μοναχική πορεία, τη συντροφεύει, τυπικά, ο σύντροφός της Γουίλλυ. Η σχέση τους, διάτρητη, αλλά αναγκαία, σηματοδοτεί την αποξένωση και διάλυση.

  • Το θέαμα «Μαύρο σχεδόν κόκκινο» παρουσιάζει από σήμερα, η ομάδα «Φτου και Βγαίνω» στο θέατρο «Τόπος Αλλού» στο πλαίσιο του κύκλου «Πρώτο βήμα στους νέους καλλιτέχνες». Η παράσταση αποτελεί συλλογική δουλιά της ομάδας και πραγματεύεται τις σχέσεις ενός ζευγαριού. Η παράσταση παρουσιάζεται σε κείμενα Νίκου Κισκήρα και σκηνοθεσία Νάσας Χατζή - Δημήτρη Μικιού, ο οποίος επιμελήθηκε και την κίνηση. Σκηνικά Ολγας Πετίδου, μουσική επιμέλεια Μυρτώς Μποκολίνη, φωτισμοί Προκόπη Δάφνου, σκηνοθεσία video Πηνελόπης Μανουσάκη. Παίζουν: Αντζελα Ελ-Ζέιντ, Δημήτρης Τσιλιφώνης.
Γιατί σιωπά το ΥΠΠΟ;

Την αγανάκτησή του για την αδιαφορία του ΥΠΠΟ απέναντι στα χρόνια προβλήματα των εικαστικών, εκφράζει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) με ανοιχτή επιστολή του στο ΥΠΠΟ. Επί ένα μήνα το ΔΣ του Επιμελητηρίου απευθύνεται στο ΥΠΠΟ, που σήμερα σιωπά και αντιμετωπίζει απαξιωτικά το φορέα των 4.800 εικαστικών καλλιτεχνών. Ετσι, από τον τακτικό προϋπολογισμό του 2007, τα 200.000 ευρώ της επιχορήγησης δεν αρκούν ούτε για τις ανελαστικές δαπάνες του Επιμελητηρίου (ξεπερνούν τα 500.000 ευρώ), ενώ τα συσσωρευμένα χρέη των προηγούμενων ετών φτάνουν τα 300.000 ευρώ.

Παρά τις φραστικές διαβεβαιώσεις του ΥΠΠΟ, τα προβλήματα παραμένουν άλυτα: Η «στέγη» του ΕΕΤΕ (στη Βαλτετσίου 42) παραμένει γιαπί, αφού το ΥΠΠΟ δεν κάλυψε τις οφειλές του στην εργολήπτρια εταιρεία. Το ΥΠΠΟ δεν αναμόρφωσε το νόμο για τις «τιμητικές συντάξεις». Οι εικαστικοί παραμένουν ανασφάλιστοι και έχουν ενταχθεί από την πολιτεία στη νοσοκομειακή περίθαλψη των «ανασφάλιστων κοινωνικών ομάδων», ενώ αποκλείονται όσα μέλη του ΕΕΤΕ προέρχονται από χώρες εκτός «ευρωπαϊκού χάρτη».

«Πιστεύουμε», καταλήγουν οι εικαστικοί, «πως ο πολιτισμός και η τέχνη πρέπει να στηρίζονται από το κράτος... Οι προτάσεις μας έχουν προ πολλού κατατεθεί. Ο καλλιτεχνικός χώρος είναι σε αναβρασμό. Το ΥΠΠΟ γιατί σιωπά;».

  • Αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης του ΕΕΤΕ είναι η μη επαρκής φύλαξη και επόμενα κλοπή (χτες) του κεντρικού ηλεκτρονικού υπολογιστή. Στον υπολογιστή βρίσκονται πολύτιμα αρχεία από το 1998 και ο φορέας απευθύνει έκκληση να επιστραφεί τουλάχιστον ο σκληρός δίσκος, αποδεχόμενος και οποιαδήποτε δωρεά φίλων για εξοπλισμό.
Κορυφαίος στο κανονάκι

Ενας ζωντανός θρύλος της μουσικής της Ανατολής, ο παγκοσμίως κορυφαίος δεξιοτέχνης στο κανονάκι Halil Karaduman, σήμερα και αύριο, στην «Αλλη Οχθη» (Αρτέμωνος 9, Ν. Κόσμος, 2109270628), θα προσφέρει στο ελληνικό κοινό αξέχαστες βραδιές. Ο Τούρκος καλλιτέχνης, που παίζει κανονάκι από πέντε χρονών, έχει εμφανιστεί σε όλο τον κόσμο, συμπράττοντας με εξαίρετους συνθέτες και μουσικούς (λ.χ. Zoubin Meta, Al di Meola, Ζ. Livanelli και Μίκης Θεοδωράκης, Μαρία Φαραντούρη, Χρήστος Τσιαμούλης). Περιζήτητος δάσκαλος, διδάσκει σε εργαστήρια σε όλο τον κόσμο, έχοντας περίπου 100 μαθητές στην Τουρκία - πολλοί Ελληνες ανάμεσά τους που πηγαίνουν στην Πόλη για να μαθητεύσουν κοντά του. Μεταξύ τους και ο δεξιοτέχνης Μανώλης Καρπάθιος. Εργαστήρι θα λειτουργήσει και στην «Αλλη Οχθη», την Κυριακή. Πληροφορίες - εγγραφές στο 210-9270628 και 6973-342113.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ