ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΑΡΙΝΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Στην ατζέντα το σύνολο των ανατροπών...

Εργασιακά, Ασφαλιστικό, συστήματα περίθαλψης, «απελευθέρωση» αγορών κλπ. θα συζητηθούν στις 7-8 του Μάρτη στη συνάντηση των αρχηγών κρατών - μελών της ΕΕ

Η κλιμάκωση της επίθεσης των κυβερνήσεων και του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των κατακτήσεων της ευρωπαϊκής εργατικής τάξης - η οποία υλοποιείται μέσα από την περιβόητη στρατηγική της Λισαβόνας - θα αποτελέσει το κύριο θέμα των συζητήσεων των αρχηγών κρατών, στο Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 7-8 του Μάρτη. Εργασιακό, ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, «απελευθέρωση» - ιδιωτικοποίηση - της ενέργειας, αλλά και η περιβόητη οδηγία «Μπολκεστάιν», στα πλαίσια της αποκαλούμενης απελευθέρωσης των υπηρεσιών, βρίσκονται στην ατζέντα των συζητήσεων.

Ενδεικτική απ' αυτή την άποψη ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη, στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου σχετικά με την προετοιμασία της εαρινής συνόδου στο τελευταίο ΕΚΟΦΙΝ. Οπως είπε, στο κείμενο της γερμανικής προεδρίας εκτιμάται ότι, παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει από τα κράτη- μέλη, «χρειάζεται να γίνει μεγαλύτερη πρόοδος στα δημόσια οικονομικά, στην αγορά εργασίας, στις αγορές ενέργειας, στην ενοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς και στις υπηρεσίες». Με άλλα λόγια, τα σφυριά κυβερνήσεων και κεφαλαίου χτυπούν διαδοχικά προς όλες τις κατευθύνσεις. Στο επίκεντρο και πάλι οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και στο Ασφαλιστικό, μια διαδικασία η οποία ενισχύεται από την οδηγία «Μπολκεστάιν», η οποία προβλέπει την είσοδο πάμφθηνων εργατών και χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα από χώρες «χαμηλού» σε χώρες «υψηλού» κόστους.

Ειδικά για τα ασφαλιστικά συστήματα, η υπονόμευσή τους συνδέεται με την προσπάθεια των κρατών-μελών να επιτύχουν επαρκή μεσοπρόθεσμα δημοσιονομική πρόοδο. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, «τα κράτη-μέλη που δεν έχουν φτάσει ακόμα στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό τους στόχο, πρέπει να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους, επικεντρώνοντας τις ενέργειές τους στη μεταρρύθμιση των συστημάτων ασφάλισης και περίθαλψης...». Τα «δαπανηρά» για τις ανάγκες του κεφαλαίου συστήματα ασφάλισης και περίθαλψης θα πρέπει να «μεταρρυθμιστούν» στο όνομα της επίτευξης ...βιώσιμων δημοσιονομικών.

Ο Γ. Αλογοσκούφης διέψευσε ότι υπάρχει θέμα σύνδεσης του χρόνου προκήρυξης εκλογών με την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από το καθεστώς της δημοσιονομικής επιτήρησης, ενώ ερωτώμενος για τις δηλώσεις του Αυστριακού καγκελάριου σχετικά με το ενδιαφέρον της «TELECOM AUSTRIA» για τον ΟΤΕ, περιορίστηκε να απαντήσει ότι αναμένει τις εισηγήσεις των συμβούλων.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
«Χρυσοφόρο» κοίτασμα για το κεφάλαιο τα Βαλκάνια

Περίπου 4,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2010 αναμένεται να επενδυθούν στον τομέα της ενέργειας (πετρέλαιο, ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο), στην Ελλάδα. Την εκτίμηση αυτή έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, μιλώντας στο ενεργειακό συνέδριο του «Εκόνομιστ». Η πρώτη μάχη των ντόπιων και ξένων εταιρειών έχει να κάνει με το «ποιος θα αποσπάσει το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού», το οποίο θα προέλθει από τους εργαζόμενους (έμμεσα με τη μορφή κρατικών και κοινοτικών επιδοτήσεων και άμεσα με την αύξηση της τιμής των ενεργειακών προϊόντων). Δεκάδες ακόμη δισεκατομμύρια ευρώ αναμένεται να επενδυθούν στα Βαλκάνια, μέσα στο περιβάλλον που διαμορφώνεται από την Ενεργειακή Κοινότητα ΝΑ Ευρώπης, στην οποία εκτεταμένα αναφέρθηκε ο υπουργός. Τα ποσά αυτά, θα δαπανηθούν για τη νομή και κατοχή από το μεγάλο κεφάλαιο των υφιστάμενων, πρώην κρατικών ενεργειακών υποδομών και των νέων που θα δημιουργηθούν, προκειμένου να αποκομίσει υπερπολλαπλάσιο κέρδος, εκμεταλλευόμενο τις ενεργειακές ανάγκες των λαών της περιοχής.

Αυτή είναι η ουσία του θέματος, γύρω από την οποία αναπτύχθηκαν οι χτεσινές τοποθετήσεις στο συνέδριο, όπως αυτή του πρέσβη των ΗΠΑ Τ. Ρις που αναφέρθηκε - διπλωματικά - στη μεγάλη σημασία του πετρελαϊκού αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη για τις ενεργειακές αγορές. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Ν. Στεφάνου χαρακτήρισε το εγχείρημα της ενεργειακής κοινότητας ΝΑ Ευρώπης «σχεδόν ανάλογης σημασίας με αυτήν που είχε για τις χώρες της ΕΕ η ενιαία αγορά το 1992». Μια αγορά που ωφέλησε τότε σε εξαιρετικό βαθμό το μεγάλο κεφάλαιο και όχι τους λαούς της ΕΕ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «θα μπορούσε κάποιος να αποκαλέσει την περιοχή, ως το νέο "Ελ Ντοράντο" του ενεργειακού τομέα για τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Α. Παπαγεωργίου επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο 111 μεγάλοι βιομηχανικοί πελάτες και μονάδες ηλεκτροπαραγωγής περίπου 2.500 MW, 300.000 νοικοκυριά, 5.000 επιχειρήσεις, 770 σχολεία, δεκάδες νοσοκομεία και δημόσια κτίρια. Μόνο που η ΔΕΠΑ προωθείται στο χρηματιστήριο και σύντομα θα αποχωριστεί το σύστημα μεταφοράς κατ' επιταγή της ΕΕ και της «απελευθέρωσης» των αγορών.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αντιδρούν στην κατάργηση υποκαταστημάτων

Στην κατάργηση δέκα υποκαταστημάτων -σε σύνολο 27- προχωρά η Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, με τη σύμφωνη γνώμη της συμβιβασμένης πλειοψηφίας του Σωματείου Εργαζομένων, κάτι που θα έχει ως συνέπεια την αναγκαστική μετακίνηση των εργαζομένων σε άλλα υποκαταστήματα, αν όχι την αποχώρησή τους από την εργασία.

Συγκεκριμένα η διοίκηση της Τράπεζας και η πλειοψηφία στην ηγεσία του Σωματείου συμφώνησαν να κλείσει το υποκατάστημα στον Πειραιά και άλλα εννιά να μετατραπούν σε θυρίδες, που αυτόματα σημαίνει μείωση του προσωπικού τους. Ακόμα, προβλέπεται το κλείσιμο 26 από σύνολο 67 πρακτορείων, το κλείσιμο των διαχειρίσεων στις ΔΟΥ και τα τελωνεία (πλην αεροδρομίου Αθηνών), καθώς και η συγχώνευση τομέων και υπηρεσιών στο κεντρικό κατάστημα.

Ταυτόχρονα η διοίκηση της Τράπεζας σχεδιάζει, όπως καταγγέλλουν οι ταξικές δυνάμεις, την παραπέρα ανατροπή των εργασιακών σχέσεων με την επέκταση του καθεστώτος των «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων και την ανάθεση εργασιών σε άλλες επιχειρήσεις. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση ήδη έχουν εκδηλωθεί αντιδράσεις, όπως των εργαζομένων στο υποκατάστημα Κέρκυρας, οι οποίοι κατεβαίνουν από σήμερα μέχρι και τις 9 Μάρτη σε τρίωρες στάσεις εργασίας.

«ALPHA BANK»
Τα κέρδη της πέταξαν στα 626 εκατ. ευρώ

Με εντατικούς ρυθμούς εξακολουθεί και ανεβαίνει η μάζα των κερδών του τραπεζικού κεφαλαίου. Οπως ανακοινώθηκε χτες από την «Alpha Bank», τα καθαρά κέρδη του ομίλου το 2006 ανήλθαν στο ποσό των 626 εκατ. ευρώ από 502 εκατ. ευρώ για το 2005 (αύξηση 24,6%). Τα κέρδη της «Alpha Bank» έρχονται να προστεθούν τα παχυλά κέρδη των 1.000 εκατ. ευρώ (αύξηση 36%) και 435 εκατ. ευρώ (αύξηση 65%) που ανακοίνωσαν αντίστοιχα για το 2006 η Εθνική Τράπεζα και η «Πειραιώς». Συνολικά οι τρεις αυτοί τραπεζικοί όμιλοι και οι μεγαλομέτοχοί τους απέσπασαν κέρδη που ξεπερνούν αρκετά τα 2 δισ. ευρώ.

Η «Alpha Bank» - όπως και οι άλλες τράπεζες - ανεβάζει ακόμη περισσότερο τον πήχη της κερδοφορίας για το επόμενα χρόνια, καθώς στην ανακοίνωσή της προσβλέπει σε μέση ετήσια αύξηση «τουλάχιστον κατά 20% στην περίοδο 2006-2008».

  • Από την πλευρά της η Γενική Τράπεζα που ελέγχεται από τη γαλλική «Societe Generale» έχει γράψει στον ισολογισμό της μεγάλο κονδύλι για «επισφαλή δάνεια». Σε αυτό το πλαίσιο, για το έτος 2006, εμφανίζει λογιστική ζημιά ύψους 72,6 εκατ. ευρώ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ανακαλούνται παιδικά παιχνίδια

Την ανάκληση και καταστροφή των παρακάτω 4 επικίνδυνων παιδικών παιχνιδιών, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης:

  • «Κούκλα μικρή Display Κωδ. 2024» κινεζικής προέλευσης, εισαγωγής της εταιρείας «ZITA TOYS», καθώς κατά τη δοκιμή αποσπάστηκε η μαύρη πλαστική χάντρα, ενώ πουθενά στη συσκευασία δε φέρει τη σήμανση CE, το όνομα ή την εμπορική επωνυμία ή το σήμα και τη διεύθυνση του κατασκευαστή ή του εισαγωγέα.
  • «Τόξο με βέλη που καταλήγουν σε βεντούζες - Sport "Maxi Archerie" Νο 21008» κινεζικής προέλευσης με εισαγωγέα την «King Toys Νικ. Παπαδέλος & Σία ΟΕ», επειδή η κινητική ενέργεια του μεγάλου βέλους υπερβαίνει το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο.
  • «Ανθρωπάκι ελαστικό ξύλινο Ν. 2374» γερμανικής προέλευσης, με διαθέτη την «Καρανάνας Γ. Αγγελος Εμπόριο Παιχνιδιών - Εποχιακών Ειδών - Δώρων», καθώς παρουσιάζει προβλήματα ασφάλειας.
  • «Σετ Make Up Νο 7020 (Deluxe make up)», κινεζικής προέλευσης, παρουσιάζει προβλήματα ασφάλειας, ενώ δεν έχει οδηγίες χρήσης στα ελληνικά.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ