Στη συνέντευξη που έδωσε προ ημερών η κ. Γιαννάκου για την παρουσίαση του νόμου - πλαισίου δεν έγινε καμία αναφορά στο θέμα της κρατικής χρηματοδότησης των πανεπιστημίων (ούτε στο νόμο - πλαίσιο γίνεται, άλλωστε...).
Ωστόσο, στην προηγούμενη συνέντευξή της, κατά την παρουσίαση της πρώτης «βερσιόν» του νομοσχεδίου, τον περασμένο Ιούνη, η υπουργός Παιδείας είχε αποτολμήσει μια οικονομική αναφορά, σχετικά με τα συγγράμματα, λέγοντας το εξής:
«Δώσαμε 50 εκατ. ευρώ για συγγράμματα»!
Μάλιστα, εκείνη η αποστροφή της εμπεριείχε αρκετή δόση ...στόμφου, λες και το ποσό το οποίο είχε αναφέρει είναι άξιο για να περηφανεύεται κανείς...
*
Θυμηθήκαμε εκείνη τη δήλωση της υπουργού, με αφορμή ότι χτες ανακοινώθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση του 2006 μιας και μόνο τράπεζας, της Εθνικής. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, τα καθαρά κέρδη της Εθνικής ανήλθαν στα 990 εκατ. ευρώ (!), αυξημένα κατά 36% έναντι της προηγούμενης περιόδου.
*
Κάντε τώρα τις συγκρίσεις. Εκείνο που θα προκύψει ανάγλυφα είναι η «φροντίδα» του κράτους προς τη σπουδάζουσα νεολαία. «Φροντίδα» η οποία σε αριθμούς αποτυπώνεται ως εξής:
Μία και μόνο τράπεζα κινείται σε ένα πολιτικό περιβάλλον που της επιτρέπει να έχει κέρδη κοντά 1 δισ. ευρώ το χρόνο!
Ητοι, οι τραπεζίτες στην Ελλάδα,
από μία και μόνο τράπεζα,
απομυζούν κέρδη είκοσι (αριθμός: 20) φορές περισσότερα
από όλα μαζί τα χρήματα που διαθέτει ένα ολόκληρο κράτος,
κατά τη διάρκεια μιας ολόκληρης πανεπιστημιακής χρονιάς,
για τα βιβλία μερικών εκατοντάδων χιλιάδων φοιτητών και των σπουδαστών του σε ΑΕΙ και ΤΕΙ...
Προεκλογικά ήταν και ο κ. Παπανδρέου που, επίσης, είχε δώσει έμφαση (από τα μπαλκόνια) στα ζητήματα Παιδείας. Μάλιστα, αυτός είχε και έναν επιπλέον λόγο: Πριν γίνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, είχε διατελέσει υπουργός Παιδείας...
*
Ο ελληνικός λαός γνωρίζει, επομένως, και τα λόγια του μεν και τα λόγια του δε για την Παιδεία. Καιρός, λοιπόν, να συγκρίνουμε αυτά τα μεγάλα τους λόγια με τα απίθανά τους τα... «έργα».
Ο πίνακας που δημοσιεύουμε είναι ενδεικτικός καθώς παρουσιάζει την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα στα ζητήματα Παιδείας, όπως τα κατέγραψε η Εκθεση Ανθρώπινης Ανάπτυξης του ΟΗΕ:
Ενώ ο Ελληνας εργαζόμενος δουλεύει πολλαπλασιάζοντας τον πλούτο που παράγεται σε αυτό τον τόπο, την ώρα που με τον κόπο και τον ιδρώτα του ο εργαζόμενος λαός έχει οδηγήσει την Ελλάδα από άποψη οικονομικής μεγέθυνσης στην 26η θέση του κόσμου, την ίδια ώρα η Ελλάδα του δικομματισμού, η Ελλάδα των Καραμανλή - Παπανδρέου, κατέχει στην παγκόσμια κατάταξη των δαπανών για την Παιδεία την ...85η θέση.
Αντίστοιχα (όπως φαίνεται στον ίδιο πίνακα) είναι τα «κατορθώματα» των δικομματικών εταίρων στους τομείς της έρευνας και των νέων τεχνολογιών.
Και ενώ αυτά είναι τα «έργα» τους, μετά έχουν και το θράσος, αντί να απολογούνται για την κατάσταση στην οποία έχουν οδηγήσει την Παιδεία μέσω του οικονομικού της «στραγγαλισμού», να επικαλούνται αυτή την άθλια εικόνα (που αποτελεί αποτέλεσμα της συνειδητής εκ μέρους τους προσπάθειας απαξίωσης των Πανεπιστημίων) και να την εμφανίζουν σαν κάτι το «μοιραίο»! Με ένα και μόνο στόχο: Να προβούν και στο τελειωτικό χτύπημα, την παράδοση της Παιδείας στους ιδιώτες, στις επιχειρήσεις και τις πολυεθνικές.
Σαν σήμερα, στις 23 Φλεβάρη 1918, λίγους μήνες μετά την Οχτωβριανή Επανάσταση, ο λαός και ο στρατός του νεοσύστατου κράτους της Σοβιετικής Ρωσίας ματαιώνουν τα σχέδια του γερμανικού ιμπεριαλισμού για κατάληψη της Πετρούπολης.
Αν και ο Κόκκινος Στρατός είχε δημιουργηθεί νωρίτερα, μετά την πρωτοφανή αυτοθυσία της 23 Φλεβάρη η συγκεκριμένη ημερομηνία ορίζεται ως Μέρα του Κόκκινου Στρατού. Του λαϊκοεπαναστατικού στρατού, που τρεις δεκαετίες αργότερα, το Μάη του '45, θα καρφώσει την Κόκκινη Σημαία στην καρδιά του χιτλεροφασισμού, στο Ράιχσταγκ.
1440 Ο Γκούτεμπεργκ παρουσιάζει την εφεύρεσή του: Την τυπογραφία.
1918 Μέρα του Κόκκινου Στρατού.
1943 Ιδρύεται η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (ΕΠΟΝ).
1944 Ανατίναξη γερμανικής αμαξοστοιχίας στα Τέμπη.
1966 Πραγματοποιείται η πρώτη δοκιμαστική τηλεοπτική εκπομπή του ΕΪΡ με δίωρο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει διεθνές δελτίο ειδήσεων, καλλιτεχνικά νέα, ντοκιμαντέρ και παρακολουθείται από χιλιάδες Αθηναίους, οι οποίοι συνωθούνται μπροστά στις προθήκες των καταστημάτων ηλεκτρικών ειδών, που εκθέτουν δέκτες τηλεοράσεων.
1966 Νέο πραξικόπημα, το 15ο από το 1949, εκδηλώνεται στη Συρία.
1981 Στις 6.20 το απόγευμα, μέσα στην κατάμεστη από βουλευτές και δημοσιογράφους αίθουσα της ισπανικής Βουλής, στο κέντρο της Μαδρίτης, εκδηλώνεται το πραξικόπημα - οπερέτα, όπως αποδείχτηκε, με επικεφαλής τον αντισυνταγματάρχη της Πολιτοφυλακής Αντόνιο Τεχέρο, που ανεβαίνει στο βήμα και κολλά το περίστροφό του στον κρόταφο του προέδρου του Κοινοβουλίου. Μετά από λίγες ώρες οι πραξικοπηματίες αντιλαμβάνονται ότι είναι πλήρως απομονωμένοι και παραδίδονται.
1983 Το μικρό επιβατηγό οχηματαγωγό «Χρυσή Αυγή», της εταιρείας Πολέμη, ναυαγεί μεταξύ Εύβοιας και Ανδρου, λόγω της θαλασσοταραχής και της κακής φόρτωσης των οχημάτων που μεταφέρει. Οι 24 από τους 37 επιβάτες και μέλη του πληρώματος χάνουν τη ζωή τους, ενώ οι υπόλοιποι περισυλλέγονται από άλλα σκάφη.