ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Φλεβάρη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
H EE ΥΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
«Σκληρότεροι επίδεσμοι»

Από άρθρο του Γκέρχαρντ Κλας στη «Γιούνγκε Βελτ»

Ο ευρωστρατός (εδώ επικεφαλής διαφόρων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της ΕΕ) έχει βάλει «πόδι» στη διαμελισμένη πρώην Γιουγκοσλαβία

Eurokinissi

Ο ευρωστρατός (εδώ επικεφαλής διαφόρων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της ΕΕ) έχει βάλει «πόδι» στη διαμελισμένη πρώην Γιουγκοσλαβία
Ο «Ριζοσπάστης» αναδημοσιεύει σήμερα εκτενή αποσπάσματα από το άρθρο του δημοσιογράφου, συγγραφέα Γκέρχαρντ Κλας, που δημοσιεύτηκε στη γερμανική εφημερίδα «Γιούνγκε Βελτ» την 1η του Φλεβάρη, ακριβώς γιατί περιέχει ορισμένα ενδιαφέροντα και ενημερωτικά στοιχεία για τους αναγνώστες μας, σε σχέση με τους στόχους και τις επιδιώξεις της γερμανικής Προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2007. Το άρθρο έχει ως εξής:

Οι διεργασίες για το «ευρωσύνταγμα»

«...Στον εναρκτήριο λόγο της ως πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, στις 17 Γενάρη στο Στρασβούργο, η καγκελάριος Αγκ. Μέρκελ είπε στους ευρωβουλευτές ότι θέλει να φροντίσει ώστε έως τις ευρωεκλογές του 2009 το προτσές για το "ευρωσύνταγμα" να έχει οδηγηθεί σε ένα αίσιο τέλος. Η Μέρκελ κατέστησε σαφές, ότι χωρίς Σύνταγμα δε θα υπάρξει κανένας νέος γύρος διεύρυνσης. Μ' αυτό τον τρόπο ασκεί κυρίως πίεση στη Βρετανία, που για γεωστρατηγικούς λόγους τάσσεται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας, αλλά αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό το Σύνταγμα... Ο χαρακτήρας της συνταγματικής συνθήκης δε συζητήθηκε σοβαρά ούτε από τους πολιτικούς της μεγάλης συντηρητικής κομματικής οικογένειας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EVP) ούτε από τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης (RSE), παρότι το Σύνταγμα είναι ουσιαστικά προϊόν αυτού του "μεγάλου συνασπισμού". Ισως υπό τη γερμανική Προεδρία να αλλάξει το όνομά του. Ο ΥΠΕΞ Φρανκ - Βάλτερ Στάινμαϊερ (SPD) θέλει να μετονομάσει το Σύνταγμα σε "Βασική Συμφωνία". Η καγκελάριος Αγκ. Μέρκελ (CDU) πρότεινε, λίγο μετά την ανάληψη του αξιώματός της, να προστεθεί απλώς στο Σύνταγμα μια "Δήλωση για την κοινωνική διάσταση της Ευρώπης"! Αυτή η δήλωση δε θα είχε δεσμευτικό χαρακτήρα, είπε η ίδια στην ημερήσια εφημερίδα "Χάντελσμπλατ", αλλά θα πρέπει να υποχρεώσει τα ιδρύματα της ΕΕ να συλλογιστούν τις κοινωνικές επιπτώσεις της νομοθεσίας της εσωτερικής αγοράς.

Θα μπορούσε επίσης να συμβεί να προταθούν για ψήφιση σαν "Μίνι - Συνθήκη" μόνο τα δύο πρώτα μέρη του Συντάγματος. Αυτό είναι μια επιλογή που προτιμούν ο συντηρητικός Γάλλος υποψήφιος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι. Το ΙΙΙ, και έτσι ένα από τα δήθεν αμφισβητούμενα τμήματα του Συντάγματος, θα το διαπραγματεύονταν, όπως συνήθως, σαν συμφωνία οι κυβερνήσεις της ΕΕ - δηλαδή χωρίς να διεξαχθούν δημοψηφίσματα, που οδηγούν στην πόλωση, όπως το διατύπωσε αποκαλυπτικά ο Βέρνερ Βάιντενφελντ, του ιδρύματος "Μπέρτελσμαν" - Κέντρο Εφαρμοσμένης Πολιτικής Ερευνας...

Για την παραπέρα διαδρομή, αυτό είναι βέβαιο, η καγκελάριος πρέπει πρώτα να περιμένει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Γιατί οι υποψήφιοι των μεγάλων κομμάτων, η Σενγκολέν Ρουαγιάλ και ο Νικολά Σαρκοζί, που και οι δύο έχουν ψηφίσει το Σύνταγμα της ΕΕ, δε θέλουν να προβάλλουν το, όπως πάντα, μη δημοφιλές έργο της Συνθήκης (σ.μ. το Σύνταγμα) σαν σημαντικό θέμα στον εκλογικό αγώνα. Αλλά μετά, τα χαρτιά θα αναμειχθούν πάλι. Γιατί στη Γαλλία το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι νομικά δεσμευτικό. Εκεί, μόνο ο κατέχων το προεδρικό αξίωμα, Ζακ Σιράκ, έχει υποταχθεί προσωπικά στο αποτέλεσμα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει λοιπόν να κάνει υπομονή ως τις γαλλικές προεδρικές εκλογές στις αρχές Ιούνη, πριν μπορέσει να παρουσιάσει καινούριο κρασί σε παλιά ασκιά. Νομικά δεσμευτικά είναι τα δημοψηφίσματα για το Σύνταγμα της ΕΕ μόνο στη Δανία και την Ιρλανδία».

Φιλόδοξη εσωτερική πολιτική

«Το Γραφείο της Καγκελαρίας, το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομίας και Τεχνολογίας και το υπουργείο Εξωτερικών συντονίζουν τη γερμανική Προεδρία στο πρώτο εξάμηνο του 2007. Τα κράτη μέλη έχουν μεγάλες προσδοκίες από την Προεδρία. Πρέπει να τους δείξει ένα δρόμο εξόδου από την κρίση. Το πρόγραμμα είναι φιλόδοξο. Δίπλα στο δρομολόγιο για τη συνταγματική Συνθήκη σχεδιάζεται μεταξύ άλλων μια Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου της ΕΕ με τις ΗΠΑ. Με αυτή θα αρθούν οι τελωνειακοί περιορισμοί ανάμεσα στα δύο μπλοκ, ώστε - αυτή είναι η δικαιολογία - οι ΗΠΑ και η ΕΕ να μπορούν να ανταγωνιστούν καλύτερα τις ανερχόμενες οικονομίες της Ασίας. Σημαντικό συστατικό μέρος αυτής της εταιρικότητας είναι και ο λεγόμενος αγώνας κατά της πειρατείας εμπορευμάτων, που στρέφεται κυρίως κατά της Κίνας, και στηρίζεται σε μια ιδιαίτερα στενή ερμηνεία "των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας".

Εκτός αυτών, κεντρικό μέλημα της γερμανικής Προεδρίας είναι η διασφάλιση του "ενεργειακού εφοδιασμού".

Αλλα φιλόδοξα σχέδια είναι να ανοίξουν πλήρως, δηλαδή να ιδιωτικοποιηθούν, έως το 2099 οι ταχυδρομικές αγορές. Εδώ η Κομισιόν της ΕΕ και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι σύμφωνες. Μερικά κράτη μέλη, ανάμεσα σ' αυτά η Γαλλία, αρνούνται ακόμα. Ωστόσο ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας Μιχαήλ Γκλος (της CSU, της Βαυαρίας) είναι βέβαιος για την επιτυχία: "Κατά πρώτο θα φέρουμε κοντά στους Γάλλους φίλους μας τα πλεονεκτήματα της άμιλλας", δήλωσε σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό μαγκαζίνο "Der Spiegel"...

Η επίτροπος της ΕΕ για εργασίες δημοσιοποίησης (σ.μ. προπαγάνδιση) Μάργκοτ Βαλστρέμ θέλει να οργανώσει το Μάρτη μαζί με την Αγκελα Μέρκελ μια μεγάλη γιορτή γενεθλίων, με την ευκαιρία των 50 χρόνων των Συνθηκών της Ρώμης που ισχύουν σαν "το λίκνο" της σημερινής ΕΕ. Μόνο γι' αυτό η Βαλστρέμ θέλει να δαπανήσει εφτά εκατομμύρια ευρώ, μεταξύ άλλων για το διαγωνισμό ενός τραγουδιού για την "ελευθερία ταξιδίων στην Ευρώπη".

Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχεδιάζει, μεταξύ άλλων, στη διάρκεια της Προεδρίας της, να παραγγείλει να ζημωθούν διάφορα ζυμαρικά σε 1.000 αρτοποιεία σύμφωνα με συνταγές απ' όλα τα 27 κράτη μέλη. Στο μεταξύ η σκληρή πολιτική γίνεται από τα πολιτικά όργανα».

Πολεμική κούρσα

«Δίπλα στα ζητήματα της ενεργειακής πολιτικής και της ικανότητας άμιλλας της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς, η γερμανική Προεδρία θα οξύνει το προφίλ της εξωτερικής πολιτικής της Ευρώπης: "Ο αγώνας για τις διαρκώς λιγοστεύουσες πρώτες ύλες και τις εφεδρείες κρύβει σημαντικό δυναμικό σύγκρουσης", δήλωσε ο ΥΠΕΞ Στάινμαϊερ στους σοσιαλδημοκράτες κομματικούς φίλους του από όλη την Ευρώπη, που είχαν έρθει στη διάσκεψη του Βερολίνου το Νοέμβρη του 2006. "Ο παγκόσμιος συναγωνισμός - είπε - απειλεί ευρωπαϊκά στάνταρ. Είμαι σταθερά πεισμένος ότι η Ευρώπη μπορεί να μείνει και θα μείνει μόνο τότε μια δύναμη ειρήνης, αν ρίξουμε στην πλάστιγγα την ανάλογη πολιτική, οικονομική και, μέσα σε όρια, και τη στρατιωτική ισχύ".

Με αυτό το απειλητικό σενάριο δικαιολογεί ο Στάινμαϊερ το στρατιωτικό εξοπλισμό της Ευρώπης, που προβλέπεται και στο "Ευρωσύνταγμα". Αυτή η σφοδρή επιθυμία μεγάλης δύναμης... βρίσκει πλατιά υποστήριξη και στο Ευρωκοινοβούλιο...

Ο υφυπουργός στο υπουργείο Οικονομίας Ιωακείμ Ρίρμελινγκ (CSU) ισχυρίζεται ότι η ΕΕ στον παγκοσμιοποιημένο αγώνα για ενεργειακές πηγές "πρέπει να φορέσει σκληρότερους επιδέσμους".

Για να μπορέσει η ΕΕ μακροπρόθεσμα να ληφθεί στα σοβαρά υπόψη στον αγώνα δρόμου για τις εφεδρείες ενέργειας και να συνεργαστεί, χρειάζεται όχι μόνο μια κοινή εξωτερική πολιτική, αλλά και τις στρατιωτικές ικανότητες, ώστε σε περίπτωση ανάγκης να μπορεί να τις χρησιμοποιήσει.

Αυτό φάνηκε έμμεσα στο πλούσιο σε πρώτες ύλες Κονγκό. Για πρώτη φορά υπό τη διοίκηση του γερμανικού τμήματος επέμβασης του Πότσνταμ έφτασε εκεί (σ.μ. στο Κογκό) ένας πρόδρομος των μελλοντικών τμημάτων επέμβασης της ΕΕ. Το ότι επρόκειτο για κάτι άλλο από μια "ανθρωπιστική χρησιμοποίηση" το είπε ανοιχτά και ο ομοσπονδιακός υπουργός Αμυνας, Φραντς - Γιόζεφ Γιουνγκ (CDU). Είπε ότι το πλούσιο σε πρώτες ύλες Κονγκό ωφελεί και τη γερμανική οικονομία. Ο Ανδρέας Σόκενχοφ, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κοινοβουλευτικής Ομάδας (των κομμάτων της CDU-CSK) ήταν σαφέστερος και είπε ότι το Κονγκό διαθέτει στρατηγικές πρώτες ύλης που "είναι σημαντικές για την Ευρώπη: βολφράμιο, κολτάνιο, μαγγάνιο, χρώμιο, κοβάλτιο, ουράνιο, πετρέλαιο, βήρυλλο. Η Ευρώπη και η Γερμανία έχουν συμφέρον η εξόρυξη αυτών των εφεδρειών να γίνεται νόμιμα και σύμφωνα με απόψεις της οικονομίας της αγοράς", είπε.

Ο Καμπίλα θεωρείται εγγύηση για την είσοδο ευρωπαϊκών επιχειρήσεων σ' αυτές τις πρώτες ύλες»...

Υποχρέωση εξοπλισμών

«Από την 1η Γενάρη, ταυτόχρονα με την ανάληψη της γερμανικής Προεδρίας, είναι πλήρως έτοιμα για χρήση τα συνολικά 13 μαχητικά τμήματα της ΕΕ, με 1.500 στρατιώτες το καθένα. Οι ενδεχόμενες χρήσεις τους καθορίζονται μεταξύ άλλων στο "European Defence Paper", το υπόδειγμα μιας Λευκής Βίβλου για τη στρατιωτική πολιτική της ΕΕ. "Μελλοντικοί περιφερειακοί πόλεμοι", αναφέρεται εκεί, "θα μπορούσαν να αγγίξουν ευρωπαϊκά συμφέροντα... με το ότι η ευρωπαϊκή ασφάλεια και η ευημερία απειλούνται άμεσα, π.χ. με τη διακοπή της προμήθειας πετρελαίου, (...), με μια μαζική αύξηση του κόστους ενέργειας, με τη διαταραχή της ροής εμπορευμάτων και ειδών".

Η έως τώρα ισχύουσα συνθήκη της Νίκαιας απαγορεύει τον ανεξάρτητο στρατιωτικό προϋπολογισμό της ΕΕ. Με το επιδιωκόμενο Σύνταγμα της ΕΕ ο επωμισμός των τεράστιων στρατιωτικών εξόδων μιας ευρωπαϊκά συντονισμένης στρατιωτικής πολιτικής θα ήταν ευκολότερος. Το άρθρο 41, στο τμήμα του Συντάγματος, προδιαγράφει το στρατιωτικό εξοπλισμό της ΕΕ. Αλλά και χωρίς να έχει μπει σε ισχύ το Σύνταγμα, η εξοπλιστική βιομηχανία σημείωσε τελευταία επιτυχίες... Επίσης ο αγώνας δρόμου για τις ύψιστες στρατιωτικές δαπάνες των επιμέρους κρατών μελών μέσα στην ΕΕ, τουλάχιστον προφορικά, έχει αρχίσει από καιρό και χωρίς την έναρξη της ισχύος του Συντάγματος. Η Μέρκελ τόνισε ότι η Γερμανία διαθέτει "μόνο" 1,4% του μεικτού κοινωνικού προϊόντος για τις στρατιωτικές δυνάμεις και ότι πρέπει να καταβληθεί φροντίδα ώστε "η Γερμανία να μη μείνει απ' έξω" (εξοπλιστικά)»...


Μετάφραση
Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ