Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Φλεβάρη 2007 - αριθ. φύλλου: 9697

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
«Η
18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη»

Σκηνή από την Επανάσταση του 1848
Σκηνή από την Επανάσταση του 1848
Στις 22 του Φλεβάρη του 1848 άρχισε στη Γαλλία η Φεβρουαριανή αστικο-δημοκρατική επανάσταση, που οδήγησε στη διάλυση της Ιουλιανής Μοναρχίας και ανακήρυξε τη Δημοκρατία. Βασική κινητήρια δύναμη της επανάστασης ήταν το προλεταριάτο. Ομως, η αστική τάξη προετοίμασε την αντεπίθεσή της και έβαψε στο αίμα την εξέγερση του Ιούνη του 1848. Στη συνέχεια, συμμάχησε με τους μοναρχικούς και μετά το πραξικόπημα της 2ας Δεκέμβρη του 1851 εγκαθιδρύθηκε το καθεστώς της στρατιωτικής αστικής δικτατορίας του Λουδοβίκου Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Αυτά τα περιστατικά αναλύει ο Κ. Μαρξ στο κλασικό αριστούργημά του «Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη». Ο «Ριζοσπάστης» αναδημοσιεύει σήμερα το πρώτο κεφάλαιο από αυτό το μεγαλειώδες έργο, που αποκαλύπτει πως οι εκμεταλλευτές είναι αδίστακτοι μπροστά στον κίνδυνο του συστήματός τους από στους εκμεταλλευόμενους, αποδεικνύοντας πως η δημοκρατία τους φτάνει ως εκεί που δεν απειλείται η εκμετάλλευση.


ΣΕΛ.  11  -  14


ΔΙΗΓΗΜΑ
«Ο ταχυδρόμος του Νερούντα»

«Πάτησε το χαλί και έφτασε μέχρι το κρεβάτι του Νερούντα. Είχε τη συστολή του επισκέπτη ενός ναού. Ο ποιητής ανέπνεε βαριά και φαινόταν ότι πνιγόταν. Ντον Πάμπλο, ψιθύρισε... ». Ενα διήγημα του Αντόνιο Σκάρμετα.


ΣΕΛ.  8
Συζήτηση με τον Τάκη Βουτέρη

Με αφορμή το πρόσφατο πολυβραβευμένο έργο της Βρετανίδας συγγραφέα Μπράιονι Λέιβερι, «Καυτός Πάγος», που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το Θέατρο «Εξαρχείων», ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Τάκη Βουτέρη.


ΣΕΛ.  3
«Πολιτιστικό φαγοπότι»

Το μεγάλο «πολιτιστικό φαγοπότι» ετοιμάζει η κυβέρνηση για το κεφάλαιο και το «σερβίρει» με την ανάλογη ιδεολογική προετοιμασία.


ΣΕΛ.  4  -  5
ΠΑΛΗ
Σε ... λαβές πνιγμού

Η πολιτική των κυβερνήσεων και των διοικήσεων στην Ομοσπονδία οδηγεί σε μαρασμό το ιστορικό άθλημα.


ΣΕΛ.  15

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ