ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Γενάρη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να ανακληθούν τα χαράτσια στο νερό

Αντίδραση και από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ

Να ανακληθούν αμέσως οι αυξήσεις στους λογαριασμούς (τιμή νερού, πάγια, τέλη αποχέτευσης, επεκτάσεις δικτύων, επισκευές βλαβών, διακοπές - επανασυνδέσεις κ.ά.) που ανακοίνωσε ότι θα ισχύσουν από την 1-1-2007 η Εταιρεία Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης ΑΕ (ΕΥΑΘ). Αυτό ζητούν από την κυβέρνηση οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης και Αγγελος Τζέκης, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Οικονομίας και Μακεδονίας - Θράκης.

Το γεγονός αυτό - επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - είναι επακόλουθο της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, η οποία στο βωμό της αύξησης της κερδοφορίας της δε διστάζει ένα φυσικό πόρο ζωτικής σημασίας, όπως το νερό, να τον μετατρέπει σε εμπορεύσιμο είδος, ενώ θα έπρεπε να αποτελεί κοινωνικό αγαθό και να τελεί υπό δημόσιο έλεγχο και διαχείριση με την καθοριστική συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Υπεύθυνη - τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - είναι η κυβέρνηση που συνεχίζει την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, η οποία ξεκίνησε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, αλλά και γιατί ενέκρινε τις συγκεκριμένες αυξήσεις που θα συρρικνώσουν ακόμη περισσότερο το ήδη συρρικνωμένο εισόδημα των λαϊκών οικογενειών.

Ολα αυτά - καταλήγουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - θα είχαν αποφευχθεί αν η κυβέρνηση προχωρούσε στη δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης νερού στη Θεσσαλονίκη με την καθοριστική συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νομού.

Την άμεση ανάκληση της απόφασης για την αύξηση της τιμής στα τιμολόγια ύδρευσης και αποχέτευσης απαιτεί και η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Με ανακοίνωσή της ξεκαθαρίζει πως η διαχείριση αυτού του κρίσιμου κοινωνικού αγαθού δεν μπορεί να βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών, αλλά μόνο στα χέρια ενός αποκλειστικά δημόσιου φορέα.

«Εκανε το χρέος του μέχρι τέλους»

Πλήθος συντρόφων και συναγωνιστών αποχαιρέτησαν, χτες το απόγευμα, το σ. Βαγγέλη Μενεμενή, από το Νεκροταφείο Αργυρούπολης

Ο Βαγγέλης Μενεμενής
Ο Βαγγέλης Μενεμενής
Με την παρουσία και συνοδεία πλήθους συντρόφων κομμουνιστών, συναγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, φίλων και γνωστών και φυσικά της οικογένειάς του, «πορεύτηκε», χτες το απόγευμα, από το Νεκροταφείο Αργυρούπολης, στο τελευταίο του ταξίδι, ο κομμουνιστής Βαγγέλης Μενεμενής, ο «φύλακας - άγγελος» του ιστορικού Τυπογραφείου του ΕΑΜ στην οδό Σκρα 31 στην Καλλιθέα που εγκαταστάθηκε με απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ στην Κατοχή. Την ύπαρξη του οποίου κράτησε ακριβό μυστικό, για 40 χρόνια, για να αποκαλυφθεί η παρουσία του το 1984 με απόφαση της ΚΕ του Κόμματος.

Ο σ. Βαγγέλης Μενεμενής «έφυγε» για το στερνό του ταξίδι, με την κόκκινη σημαία του ΚΚΕ να σκεπάζει το φέρετρό του - τη σημαία κάτω από την οποία αγωνίστηκε μέχρι το τέλος της ζωής του - και «κρατώντας» στα χέρια του τον αγαπημένο του «Ριζοσπάστη». Το «Ριζοσπάστη» που, στην κατοχή, μαζί με την «Ελεύθερη Ελλάδα», την εφημερίδα του ΕΑΜ, τύπωναν, μαζί με την ηρωική ομάδα των κομμουνιστών στους οποίους είχε αναθέσει το Κόμμα αυτό το καθήκον, στα παράνομα Τυπογραφεία που εγκαταστάθηκαν με απόφαση του ΚΚΕ στα «έγκατα» του σπιτιού του στην Καλλιθέα.

Αποχαιρετώντας το σ. Βαγγέλη, ο Νίκος Καραντηνός από το Σύνδεσμο Αντιστασιακών Δημοσιογράφων με βαθιά συγκίνηση τόνισε την προσφορά του τόσο στη δημιουργία και τη λειτουργία του Τυπογραφείου του ΕΑΜ, όσο και σχετικά με τη διαφύλαξη του Τυπογραφείου, με κίνδυνο και της ζωής του ίδιου και της οικογένειάς του, για 40 ολόκληρα χρόνια μετά την κατοχή. Αναφέρθηκε στο χρέος της κυβέρνησης, όλων των αρμόδιων φορέων, επιτέλους να υλοποιήσουν τη δέσμευση για την ίδρυση του Μουσείου του ΕΑΜικού Τύπου στο σπίτι του παράνομου Τυπογραφείου.

Από το ΚΚΕ, το «ύστατο χαίρε» απηύθυνε η σ. Τούλα Μητσέα, μέλος του ΓΠ της ΚΟΑ υπογραμμίζοντας πως ο σ. Βαγγέλης Μενεμενής έκανε το χρέος του μέχρι τέλους. Αγωνίστηκε με ανιδιοτέλεια και σεμνότητα αφοσιωμένος στα ιδανικά και τα οράματα του ΚΚΕ. Πιστός σ' αυτά, κράτησε το μυστικό για το Τυπογραφείο για να το παραδώσει αλώβητο στο Κόμμα και στην Ιστορία του λαού μας.

Στο «αντίο» από μέρους του «Ριζοσπάστη» και όλων των Αντιστασιακών - ΠΟΑΟ, ΠΕΑΕΑ - η Αριστούλα Ελληνούδη μίλησε για την αγωνιστική πορεία της ζωής του σ. Βαγγέλη Μενεμενή, σημειώνοντας, εκτός των άλλων, πως «έφυγε έχοντας επιτελέσει όλα του τα καθήκοντα σαν κομμουνιστής αγωνιστής και σαν γονιός. Αλλά φεύγει με ένα μεγάλο παράπονο, υπογράμμισε: Δεν είδε να γίνεται πράξη, να υλοποιείται η απαίτηση η δική του και όλων των αγωνιστών, να γίνει το Μουσείο του ΕΑΜικού Τύπου στο σπίτι της οδού Σκρα 31 στην Καλλιθέα, στο υπόγειο του οποίου αποκαλύφθηκε το Τυπογραφείο του ΕΑΜ και βρίσκεται η θρυλική Βικτώρια, μοναδική σε όλη την Ευρώπη».

Πλήθος ήταν τα στεφάνια, ανάμεσα στα οποία κι εκείνα του ΚΚΕ, του «Ρ» και της ΠΟΑΟ, ενώ παραβρίσκονταν αντιπροσωπείες της ΕΠ της ΚΟΑ, από την ΚΕ του ΚΚΕ με τον Π. Ηλιόπουλο, μέλος της ΚΕ, εκπρόσωπος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ρ», ο πρόεδρος της ΠΟΑΟ Γιώργης Μωραΐτης κ.ά.

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΕΛΙΑΣ
Μπορεί να κρύβουν κινδύνους

«Δεν υπάρχει καμία συστηματική κλινική μελέτη και βιβλιογραφική αναφορά που να επιβεβαιώνει τη χρησιμότητα του εκχυλίσματος καρπών και φύλλων ελιάς, και ως εκ τούτου δεν έχει αποδεδειγμένα θεραπευτικά αποτελέσματα και επειδή δεν έχει ελεγχθεί η τοξικότητα ή μη του εν λόγω προϊόντος, είναι πιθανό να εγκυμονεί η χρήση του και άμεσους κινδύνους για τον ασθενή», τονίζει σε γνωμοδότησή του το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ).

Τη γνωμοδότηση έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας, με αφορμή τη σύγχυση που έχει προκληθεί από τη φημολογία για «θεραπευτικές ιδιότητες εκχυλίσματος καρπών και φύλλων ελιάς» σε καρκινοπαθείς. «Είναι άκρως επικίνδυνη, υπογραμμίζει το ΚΕΣΥ, η εκμετάλλευση της ελπίδας των πασχόντων από νεοπλάσματα, οι οποίοι πιθανότατα θα οδηγηθούν στη χρήση του συγκεκριμένου προϊόντος, εγκαταλείποντας τη χορηγούμενη από τους υπεύθυνους γιατρούς, καθιερωμένη θεραπευτική αγωγή. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες βλάβες της υγείας των ασθενών».

Υποδείξεις για «ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο παρουσίασης φυσικών προϊόντων που φέρονται ότι βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών» κάνει και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Οι ανακοινώσεις των επιστημόνων

Για τον προστατευτικό ρόλο της ελιάς στις καρδιοπάθειες - συμπεριλαμβανομένων και των καρκινοπαθών - έχει κάνει μελέτη η Β' Καρδιολογική Κλινική του νοσοκομείου «Αττικόν» υπό τον καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινό σε συνεργασία με τη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Εργαστήριο Βιολογίας του Καρδιαγγειακού Συστήματος του Πανεπιστημίου Σινσινάτι των ΗΠΑ και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν σε μεγάλα και έγκυρα επιστημονικά περιοδικά. Μάλιστα, τα αποτελέσματα αυτά παρουσιάστηκαν στις 13.12.2006 όταν ο Δημήτρης Κρεμαστινός έκανε την υπόδειξη για προσοχή στην ενημέρωση για να μην καταντήσει «νερό του Καματερού» μια επιστημονική ανακάλυψη που μπορεί να αποτελέσει σταθμό στην πρόοδο της καρδιολογίας τα επόμενα χρόνια.

Κοπή πίτας των εφημεριδοπωλών

Την καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη γιορτή της διοργανώνει η Ενωση Εφημεριδοπωλών Αθηνών για 42η χρονιά, την Κυριακή 4 Φλεβάρη, στη 1 το μεσημέρι, στα «Αστέρια» Γλυφάδας (Γρ. Λαμπράκη 2, Γλυφάδα). Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει και τη βράβευση 105 μαθητών - φοιτητών παιδιών των εφημεριδοπωλών, που διακρίθηκαν στις σπουδές τους το 2006.

Εκδήλωση για τα ναρκωτικά στη Θήβα

Το Παράρτημα Βοιωτίας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) οργανώνει εκδήλωση, σήμερα Τετάρτη, στο Δημαρχείο της Θήβας, στις 7 μ.μ., με θέμα: «Θέσεις και προτάσεις του ΕΣΥΝ για το πρόβλημα των ναρκωτικών». Θα μιλήσει ο πρόεδρος του ΕΣΥΝ, Ηλίας Μιχαλαρέας.

Επανέρχονται οι κληρονόμοι του Νάστου

Οι κληρονόμοι του Νάστου επανέρχονται και διεκδικούν τεράστιες εκτάσεις που καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της Ηλιούπολης, τα 3/4 της Αργυρούπολης και ένα τμήμα του Αλίμου! Μάλιστα, με αγωγές στα δικαστήρια ζητούν αποζημιώσεις για ακίνητα που έχουν περάσει στους δήμους και έχουν αξιοποιηθεί από τις δημοτικές αρχές. Να σημειωθεί ότι στη θητεία του κομμουνιστή δημάρχου Δ. Κιντή στην Ηλιούπολη (από το 1978 έως το 1990) με αγώνες είχαν αξιοποιηθεί αρκετές εκτάσεις προς όφελος των εργαζομένων.

Σήμερα, όμως, οι κληρονόμοι του Νάστου διεκδικούν και πάλι εκτάσεις μέχρι την κορυφή του Υμηττού που φτάνουν τα 15.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα 6.000 στρέμματα βρίσκονται στον οικιστικό ιστό, παρόλο που με τη δικαστική απόφαση 27/97 οι εκτάσεις που είχαν επιδικαστεί στους κληρονόμους του Νάστου ήταν πολύ κάτω των 1.000 στρεμμάτων. Το θέμα των διεκδικήσεων των κληρονόμων Νάστου έθεσαν χτες στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά οι δήμαρχοι Ηλιούπολης, Αργυρούπολης και Αλίμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ