Τετάρτη 31 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Εκανε το χρέος του μέχρι τέλους»

Πλήθος συντρόφων και συναγωνιστών αποχαιρέτησαν, χτες το απόγευμα, το σ. Βαγγέλη Μενεμενή, από το Νεκροταφείο Αργυρούπολης

Ο Βαγγέλης Μενεμενής
Ο Βαγγέλης Μενεμενής
Με την παρουσία και συνοδεία πλήθους συντρόφων κομμουνιστών, συναγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, φίλων και γνωστών και φυσικά της οικογένειάς του, «πορεύτηκε», χτες το απόγευμα, από το Νεκροταφείο Αργυρούπολης, στο τελευταίο του ταξίδι, ο κομμουνιστής Βαγγέλης Μενεμενής, ο «φύλακας - άγγελος» του ιστορικού Τυπογραφείου του ΕΑΜ στην οδό Σκρα 31 στην Καλλιθέα που εγκαταστάθηκε με απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ στην Κατοχή. Την ύπαρξη του οποίου κράτησε ακριβό μυστικό, για 40 χρόνια, για να αποκαλυφθεί η παρουσία του το 1984 με απόφαση της ΚΕ του Κόμματος.

Ο σ. Βαγγέλης Μενεμενής «έφυγε» για το στερνό του ταξίδι, με την κόκκινη σημαία του ΚΚΕ να σκεπάζει το φέρετρό του - τη σημαία κάτω από την οποία αγωνίστηκε μέχρι το τέλος της ζωής του - και «κρατώντας» στα χέρια του τον αγαπημένο του «Ριζοσπάστη». Το «Ριζοσπάστη» που, στην κατοχή, μαζί με την «Ελεύθερη Ελλάδα», την εφημερίδα του ΕΑΜ, τύπωναν, μαζί με την ηρωική ομάδα των κομμουνιστών στους οποίους είχε αναθέσει το Κόμμα αυτό το καθήκον, στα παράνομα Τυπογραφεία που εγκαταστάθηκαν με απόφαση του ΚΚΕ στα «έγκατα» του σπιτιού του στην Καλλιθέα.

Αποχαιρετώντας το σ. Βαγγέλη, ο Νίκος Καραντηνός από το Σύνδεσμο Αντιστασιακών Δημοσιογράφων με βαθιά συγκίνηση τόνισε την προσφορά του τόσο στη δημιουργία και τη λειτουργία του Τυπογραφείου του ΕΑΜ, όσο και σχετικά με τη διαφύλαξη του Τυπογραφείου, με κίνδυνο και της ζωής του ίδιου και της οικογένειάς του, για 40 ολόκληρα χρόνια μετά την κατοχή. Αναφέρθηκε στο χρέος της κυβέρνησης, όλων των αρμόδιων φορέων, επιτέλους να υλοποιήσουν τη δέσμευση για την ίδρυση του Μουσείου του ΕΑΜικού Τύπου στο σπίτι του παράνομου Τυπογραφείου.

Από το ΚΚΕ, το «ύστατο χαίρε» απηύθυνε η σ. Τούλα Μητσέα, μέλος του ΓΠ της ΚΟΑ υπογραμμίζοντας πως ο σ. Βαγγέλης Μενεμενής έκανε το χρέος του μέχρι τέλους. Αγωνίστηκε με ανιδιοτέλεια και σεμνότητα αφοσιωμένος στα ιδανικά και τα οράματα του ΚΚΕ. Πιστός σ' αυτά, κράτησε το μυστικό για το Τυπογραφείο για να το παραδώσει αλώβητο στο Κόμμα και στην Ιστορία του λαού μας.

Στο «αντίο» από μέρους του «Ριζοσπάστη» και όλων των Αντιστασιακών - ΠΟΑΟ, ΠΕΑΕΑ - η Αριστούλα Ελληνούδη μίλησε για την αγωνιστική πορεία της ζωής του σ. Βαγγέλη Μενεμενή, σημειώνοντας, εκτός των άλλων, πως «έφυγε έχοντας επιτελέσει όλα του τα καθήκοντα σαν κομμουνιστής αγωνιστής και σαν γονιός. Αλλά φεύγει με ένα μεγάλο παράπονο, υπογράμμισε: Δεν είδε να γίνεται πράξη, να υλοποιείται η απαίτηση η δική του και όλων των αγωνιστών, να γίνει το Μουσείο του ΕΑΜικού Τύπου στο σπίτι της οδού Σκρα 31 στην Καλλιθέα, στο υπόγειο του οποίου αποκαλύφθηκε το Τυπογραφείο του ΕΑΜ και βρίσκεται η θρυλική Βικτώρια, μοναδική σε όλη την Ευρώπη».

Πλήθος ήταν τα στεφάνια, ανάμεσα στα οποία κι εκείνα του ΚΚΕ, του «Ρ» και της ΠΟΑΟ, ενώ παραβρίσκονταν αντιπροσωπείες της ΕΠ της ΚΟΑ, από την ΚΕ του ΚΚΕ με τον Π. Ηλιόπουλο, μέλος της ΚΕ, εκπρόσωπος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ρ», ο πρόεδρος της ΠΟΑΟ Γιώργης Μωραΐτης κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ