ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ - ΓΟΝΕΙΣ
Δεν υποστέλλουν, εντείνουν τον αγώνα

Ξανά στους δρόμους, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, την Τετάρτη. Στις «πρωτοβουλίες» που τους καλούν να σταματήσουν, απαντούν με κάλεσμα για διεύρυνση του αγώνα με αγωνιστικές δυνάμεις από το λαϊκό και εργατικό κίνημα

Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού δόθηκε για την Τετάρτη, 31 Γενάρη, μέρα που στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής γίνεται η ψηφοφορία για το άρθρο 16. Την προσήλωσή τους στη δυναμική συνέχιση των κινητοποιήσεών τους επιβεβαίωσε η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων της Αθήνας, κατά την προχτεσινή συνάντηση συντονισμού στην Ιατρική Σχολή. Οπως σημειώνουν οι σύλλογοι, «στο δρόμο αυτού του αγώνα δε θα είμαστε μόνοι. θα παλέψουμε μαζί με τον κόσμο της εκπαίδευσης και της εργασίας συνολικά». Και συμπληρώνουν: «Να καλέσουμε κάθε σωματείο, κάθε εκπαιδευτική και εργατική ομοσπονδία σε στήριξη και συμμετοχή στον αγώνα μας και να προκαλέσουμε παλλαϊκό ξεσηκωμό».

Δηλώνουν αποφασισμένοι να μη σταματήσουν τους αγώνες για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, να μαζικοποιήσουν ακόμα περισσότερο τις συνελεύσεις και τις κινητοποιήσεις τους, να εμπλουτίσουν τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Για να μη μείνουν τα δίκαια αιτήματά τους στους τέσσερις τοίχους των σχολών, για να γίνει υπόθεση όλου του λαού η πάλη ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και το νέο νόμο - πλαίσιο.

Οπως υπογραμμίζουν στην ανακοίνωση του Συντονιστικού, «οι αλλαγές που προωθούν από κοινού η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ είναι κομμάτι της ευρύτερης αντιλαϊκής επίθεσης και στηρίζονται στα πλαίσια των στοχεύσεων της ΕΕ, όπως αυτές αποτυπώνονται στις συνθήκες της Μπολόνια, του Βερολίνου και της Λισαβόνας κι έχουν στόχο την πλήρη εναρμόνιση των εκπαιδευτικών συστημάτων υπό τη σκέπη του Κοινού Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, τη συγκρότηση πανευρωπαϊκού συστήματος πιστοποίησης και ουσιαστικά ποσοτικής μέτρησης προσόντων και την πλήρη και καθολική υπαγωγή της εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας στις ανάγκες της ανάπτυξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, το χτύπημα της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και τη λειτουργία των σχολών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια».

Μαζί γονείς και μαθητές

Την απόφασή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα τους και να δώσουν δυναμικό «παρών» στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 31 Γενάρη, ανακοίνωσε χτες το απόγευμα, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ), κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε από κοινού με την Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας.

«Προσπάθησαν να συκοφαντήσουν τους αγώνες μας, είπαν ότι είμαστε υποκινούμενοι, μειοψηφίες. Η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Είμαστε στους δρόμους από την αρχή της σχολικής χρονιάς και συνεχίζουμε. Ξέρουμε ότι οι αγώνες έχουν δύναμη, έχουν αποτελέσματα και η μάχη δεν έχει κριθεί ακόμη», σημείωσε ο Ανδρέας Σοφιανός, εκ μέρους του Συντονιστικού. Το ΣΑΣΑ προχωράει μεθαύριο, Κυριακή, σε νέα συνέλευση, στις 5 το απόγευμα, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, προκειμένου οι μαθητές να αποφασίσουν την περαιτέρω δράση τους. Την ολόπλευρη στήριξη στις αποφάσεις των μαθητών για οποιαδήποτε πρωτοβουλία αναπτύξουν το επόμενο διάστημα κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 και των συνολικών μεταρρυθμίσεων που προωθούνται στην εκπαίδευση, εξέφρασε ο Βασίλης Τόγιας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας. Παράλληλα, κάλεσε τους Συλλόγους και τις Ενώσεις Γονέων «να σταθούν δίπλα στα παιδιά τους και να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στα συλλαλητήρια που θα γίνουν τις επόμενες μέρες».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο κλίμα αυταρχισμού που έχει δημιουργηθεί σε πολλά σχολεία της Αθήνας, καθώς σημειώθηκαν φαινόμενα προπηλάκισης και χειροδικίας εναντίον μαθητών, παρουσία ΜΑΤ και Αστυνομίας έξω από σχολεία, παρέμβαση εισαγγελέα, απειλές για αποβολή σε πρωτοπόρους μαθητές, προσπάθεια απομόνωσης παιδιών από τη σχολική κοινότητα, εκβιασμοί μέσω της βαθμολογίας, απαγόρευση σύγκλησης Γενικών Συνελεύσεων και άλλα. «Καλούμε τους εκπαιδευτικούς και τα συνδικαλιστικά τους όργανα να στηρίξουν τους μαθητές, να τους βοηθήσουν να λειτουργήσουν τα θεσμικά όργανα των μαθητικών κοινοτήτων, να συμπαραταχτούν με τις αποφάσεις εκείνες που καλούν σε αγωνιστικό ξεσηκωμό», επισήμανε ο Β. Τόγιας και κάλεσε τους Συλλόγους Γονέων, τους φορείς υπεράσπισης των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, τους μαζικούς φορείς να παρεμβαίνουν όπου σημειώνονται τέτοια κρούσματα.

«Εξω οι εταιρείες απ' τις σχολές»!

Το σύνθημα δεσπόζει στην είσοδο των Οικονομικών Υπηρεσιών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στου Ζωγράφου. Μπροστά στην είσοδο, φοιτητές από τους συλλόγους του Πολυτεχνείου «πιάνουν δουλιά»: Με το μυστρί στο χέρι, με τσιμέντο και τούβλα, «χτίζουν» συμβολικά την είσοδο του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων και Ερευνας (ΕΛΚΕ). Ο «τοίχος», που «έκλεισε» τον Ειδικό Λογαριασμό, έδινε με κόκκινα γράμματα το μήνυμα: Δωρεάν σπουδές για όλους! Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου, με τη χτεσινή συμβολική αυτή κινητοποίηση, καταδικάζουν την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, την οικονομική συναλλαγή των πανεπιστημίων με επιχειρήσεις.

«Στο πανεπιστήμιο δε χωράνε οι επιχειρήσεις», «ο Ειδικός Λογαριασμός είναι ένα μόρφωμα που έρχεται να νομιμοποιήσει την είσοδο των επιχειρήσεων στα πανεπιστήμια», «να φέρει πιο κοντά τις εταιρείες στις σχολές, να ιδιωτικοποιήσει την έρευνα», λένε οι φοιτητές.

Ερωτήματα & Απαντήσεις

Γιατί η «αυτοτέλεια» των πανεπιστημίων είναι μοχλός για τη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια;

Η αποκαλούμενη «αυτοτέλεια», «αυτοδιοίκηση» ή «αυτονομία» των πανεπιστημίων είναι ένα αίτημα κοινό στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ, στο ΣΥΝ. Το επιχείρημα είναι ότι με αυτόν τον τρόπο τα δημόσια πανεπιστήμια θα αναβαθμιστούν, θα αναπτυχθούν, θα λειτουργήσουν καλύτερα, καθώς θα απεγκλωβιστούν από το «σφιχτό εναγκαλισμό» με το κράτος και θα ξεφύγουν από τις «γραφειοκρατικές» δομές.

Στην πραγματικότητα, η «αυτοτέλεια» είναι το μέσο για την καλύτερη προσαρμογή της εκπαίδευσης στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις. Η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια είναι ο δρόμος για να αποδεσμευτεί το κράτος από την υποχρέωση ισότιμης χρηματοδότησης των ιδρυμάτων. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στο προσχέδιο του νέου νόμου - πλαισίου, όπου προβλέπεται η «αυτοτέλεια» των ιδρυμάτων και ορίζεται η σύναψη τετραετούς «συμβολαίου» του ιδρύματος με το υπουργείο Παιδείας, όπου θα καθορίζονται οι στόχοι του ιδρύματος. Με βάση αυτό το «συμβόλαιο» θα ελέγχεται αν το ίδρυμα εκπληρώνει τους στόχους που από κοινού θα έχουν συμφωνηθεί και αναλόγως θα χρηματοδοτείται από το υπουργείο. Στο ίδιο πλαίσιο προβλέπεται και η εισαγωγή μάνατζερ, για τη διαχείριση των οικονομικών του πανεπιστημίου.

Αντίθετα, η απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωση της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων σημαίνει ότι το ίδρυμα για να καταφέρει να επιβιώσει θα ψάξει μόνο του να βρει πόρους. Και το πρώτο μέρος που θα κοιτάξει είναι οι επιχειρήσεις που θα «επενδύσουν» στην έρευνα, καθώς και οι φοιτητές που θα καταβάλλουν δίδακτρα. Η εξάρτηση της βιωσιμότητας του ιδρύματος από τη χρηματοδότηση από ιδιώτες θα το αναγκάσει να «πάρει μέτρα» ώστε να γίνει πιο ελκυστικό στους επιχειρηματίες: Να υιοθετήσει τις αναδιαρθρώσεις, να υποχωρήσει σε πλευρές της λειτουργίας ή του προγράμματός του που μπορεί να μην ικανοποιούν τους «επενδυτές», να προσαρμόσει τους σκοπούς του σε διδασκαλία και έρευνα ανάλογα με τι προτιμούν οι «επενδυτές» κλπ. Το πανεπιστήμιο δηλαδή θα κληθεί να κάνει σκόντο τόσο από το πρόγραμμα και τη λειτουργία του όσο και από την ίδια την επιστήμη.

Το αίτημα για «αυτοτέλεια» του πανεπιστημίου είναι ένα αίτημα απόλυτα ευθυγραμμισμένο με την ουσία και τον προσανατολισμό των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων. Και εμφανίζεται ως «σημαία» στην προπαγάνδα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο αίτημα υποστηρίζει και ο ΣΥΝ και η νεολαία του. Ο ΣΥΝ παρουσιάζει τη δική του πρόταση για αυτονομία, ως μια άλλη αυτονομία, «εφικτή», μια αυτονομία και από το κράτος και από τις επιχειρήσεις. Ετσι, και υποστηρίζει το δρόμο για τις αντιδραστικές αλλαγές και διαφοροποιείται φραστικά προς το δήθεν προοδευτικότερο από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Ομως αποδεικνύεται και από τα παραπάνω ότι αυτοτέλεια από το κράτος σημαίνει στενότερο δέσιμο με τις επιχειρήσεις. Από πού θα χρηματοδοτούνται τα πανεπιστήμια αν όχι από το κράτος και μάλιστα ισότιμα;

Εκδηλώσεις
  • Εκδήλωση για την Παιδεία διοργανώνει το επόμενο Σάββατο 3 Φλεβάρη η Γραμματεία Νέων εργαζομένων και ανέργων του ΠΑΜΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (στην αίθουσα «Σάκη Καράγιωργα») στις 6 το απόγευμα. Σήμερα, η Γραμματεία Νέων του Μετώπου πραγματοποιεί εξόρμηση στην ΑΕΝ.
  • «Παιδεία - Τι μαθαίνουν σήμερα τα παιδιά μας - Τι μόρφωση θέλουμε», είναι το θέμα εκδήλωσης που θα πραγματοποιήσει o Σύλλογος Γυναικών Αρχανών Ηρακλείου την Κυριακή 28 Γενάρη στην καφετερία «Μαλλιαράκη», στις 4.30 το απόγευμα. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Ηρακλείου και της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Ελλάδας, και ο Σταύρος Γενετζάκης, καθηγητής, νομαρχιακός σύμβουλος Ηρακλείου.
  • Στο πλαίσιο της τρίμηνης καμπάνιας του ΚΚΕ για την Παιδεία, η Αχτιδική Επιτροπή Λήμνου διοργανώνει σύσκεψη κομματικών μελών και οπαδών του Κόμματος την Κυριακή 28 Γενάρη, στις 7 το απόγευμα, στα γραφεία του ΚΚΕ.
ΙΛΙΟΝ
Δυναμική παρέμβαση

Την άρση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Ιλίου για ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου απαίτησαν χτες, τόσο το μεσημέρι όπου μαθητές παρέδωσαν ψήφισμα καταδίκης, όσο και το βράδυ, λίγο πριν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν μαθητές και εργαζόμενοι προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Την απόφαση αυτή είχε λάβει η προηγούμενη δημοτική αρχή (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) με τη στήριξη της ΝΔ και μόνο η «Συνεργασία Αλλαγής» με επικεφαλής τον Νίκο Τριανταφύλλου την είχε καταψηφίσει. Η απόφαση - πρόταση για ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου (στο Περιβαλλοντικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης») περιλάμβανε τη συνεργασία με την «UNESCO» η οποία θα έχει την ευθύνη του εκπαιδευτικού προγράμματος και ο δήμος τη συντήρηση και τα λειτουργικά έξοδα.

Με πανό που κρέμασαν στην είσοδο του δημαρχείου που έγραφε «Οχι στην ίδρυση Πανεπιστημίου στο Ιλιον. Αγώνας για δημόσια και δωρεάν παιδεία», οι μαθητές μαζί με εργαζόμενους ξεκαθάρισαν πως δε θα επιτρέψουν τη λειτουργία ιδιωτικού πανεπιστημίου στην περιοχή.

  • Πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην κατάργηση του 3ου ΤΕΕ - ΕΠΑΛ Κατερίνης διοργανώνουν για σήμερα καθηγητές, γονείς, μαθητές. Η συγκέντρωση γίνεται στις 9 το πρωί έξω από το 3ο ΤΕΕ - ΕΠΑΛ Κατερίνης.
Βιάζονται να βάλουν ταφόπλακα

Την ευκαιρία να βάλλει ευθέως εναντίον των φοιτητικών κινητοποιήσεων και να ζητήσει την άμεση προώθηση των αναδιαρθρώσεων στην ανώτατη εκπαίδευση μέσα από μια «ευρύτατη συναίνεση», βρήκε ο Γ. Παπανδρέου, αξιοποιώντας την «πρωτοβουλία» των πρυτάνεων των τεσσάρων μεγάλων ιδρυμάτων της χώρας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άρπαξε την ευκαιρία που του έδωσαν οι πρυτάνεις που ζήτησαν εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων το καλοκαίρι και τερματισμό των κινητοποιήσεων, συναντήθηκε χτες μαζί τους και με δηλώσεις του συντάχτηκε πλήρως με τις προτάσεις τους, χαρακτηρίζοντάς τες «σοβαρές και υπεύθυνες». Οι συγκεκριμένες προτάσεις, βέβαια, κινούνται στο ίδιο αντιδραστικό πλαίσιο με τις θέσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την ανώτατη εκπαίδευση κάτι που επιβεβαίωσε και ο Γ. Παπανδρέου, αναφέροντας: «Αναλύσαμε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και βρήκα ουσιαστική συμφωνία από τους πρυτάνεις για τα θέματα της αυτονομίας, της αξιολόγησης και πιστοποίησης των Πανεπιστημίων. Γιατί εμείς πιστεύουμε, πια, ότι είναι καιρός να επιτραπεί στα Πανεπιστήμια να απελευθερωθούν». Συμφώνησαν, δηλαδή, σ' όλα εκείνα τα σημεία και στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που προωθούνται στην ανώτατη εκπαίδευση για να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

  • «Ενδιαφέρουσα και θετική» βρήκε την παρέμβαση των τεσσάρων πρυτάνεων και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος. Παρακάμπτοντας το γεγονός ότι με αυτές ζητείται να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις, καλλιεργεί την αυταπάτη ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση μπορεί να «οδηγήσει σε ένα άλλο πλαίσιο, όπου οι προτάσεις των καθηγητών και των φοιτητών θα αποτελέσουν το επίκεντρο του διαλόγου».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ