Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου |
Η δημοτική αρχή διοργανώνει ήδη εκστρατεία ενημέρωσης όλων των κατοίκων, μεγάλη ανοιχτή λαϊκή συγκέντρωση την Πέμπτη 1 Φλεβάρη στις 6.30μ.μ. στην πλατεία Αγ. Νικολάου και μαζική παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 2 Φλεβάρη στο υπουργείο Εσωτερικών.
Το συνολικό χρέος του Δήμου το 2002 που η «Δημοκρατική Ενότητα» ανέλαβε τη διοίκηση, ανέφερε ο Στέλιος Μπενετάτος, ήταν 39 εκατ. ευρώ και σήμερα έχει συγκρατηθεί στα 43 εκατ. ευρώ. Τότε ο Δήμος χρωστούσε σε ενοίκια 221.853 ευρώ και σήμερα 91.568 ευρώ. Τα μηνιαία έσοδα από τα Δημοτικά Τέλη και από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους είναι λιγότερα από 1 εκατ. ευρώ και οι μηνιαίες υποχρεώσεις μόνο για τη μισθοδοσία των εργαζομένων, είναι περίπου 1.600.000 ευρώ. Η μηνιαία τακτική κρατική επιχορήγηση είναι 876.966 ευρώ στα οποία γίνεται παρακράτηση 302.439 ευρώ για τόκους δανείων και 97.677 ευρώ για ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Ασφαλιστικά Ταμεία κ.ά. Στα ταμεία φτάνουν δηλαδή μόνο 377.000 ευρώ, και στο εξής θα μειωθεί κατά 165.000 ευρώ μηνιαίως αφού λήγει το πάγωμα στα τοκοχρεολύσια που είχε πετύχει για δύο χρόνια η δημοτική αρχή. Παράλληλα, η κρατική επιχορήγηση υπολείπεται κατά πολύ από τα έξοδα του Δήμου για τα γήπεδα, τους Παιδικούς Σταθμούς, τα σχολεία κ.λ.π.
Παρ' όλα αυτά, η σημερινή δημοτική αρχή χωρίς να αυξήσει τα ανταποδοτικά τέλη, ή με άλλους τρόπους να μετακυλήσει τα βάρη στους δημότες, αλλά διεκδικώντας διαρκώς από την κυβέρνηση και ρυθμίζοντας τα χρέη, και έργα έκανε και δωρεάν υπηρεσίες προσφέρει.
Για την αντιμετώπιση του σημερινού αδιεξόδου, η δημοτική αρχή διεκδικεί το διπλασιασμό των εσόδων της ΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, την απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων που ποτέ δεν απέδωσαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, παρότι ο Δήμος Νίκαιας έχει δικαιωθεί και δικαστικά, να μη δοθεί καμία νέα φορολογική αρμοδιότητα και καμιά αρμοδιότητα χωρίς τα αντίστοιχα κονδύλια, τα οποία βεβαίως όλα απαιτείται να αναπροσαρμοστούν, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με εξασφάλιση της μισθοδοσίας από τους ΚΑΠ, νομοθετική ρύθμιση για οριστική λύση του οικονομικού προβλήματος και αύξηση των κονδυλίων για τις Σχολικές Επιτροπές και τη συντήρηση των σχολείων.
Με πρόσχημα την «ανάπλαση», κυβέρνηση, Δήμος και Νομαρχία διώχνουν τις βιοτεχνίες από το Μεταξουργείο, το οποίο γεμίζει με «μπουζουξίδικα», τα οποία προφανώς ενοχλούν ...λιγότερο από τις βιοτεχνίες και «αναβαθμίζουν» την περιοχή. Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας με τον γενικό γραμματέα του Β. Λιαμέτη (και πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Συνεργείων Αυτοκινήτων) και η ΓΣΕΒΕΕ με τον πρόεδρό της Δ. Ασημακόπουλο χρησιμοποίησαν χτες έντονες εκφράσεις για την επαπειλούμενη εκδίωξη, τις αμέσως επόμενες μέρες, 36 συνεργείων αυτοκινήτων από την περιοχή. «Μολών λαβέ», είπε ο Β. Λιαμέτης.
Ωστόσο, από το ιστορικό προκύπτει ότι οι τρεις φορείς μέχρι σήμερα περιορίστηκαν σε επιστολές, συναντήσεις και προσπάθειες προσέγγισης των υπουργών, και τώρα 20 μέρες πριν λήξει η προθεσμία απομάκρυνσης των συνεργείων (σύμφωνα με το Πολεοδομικό Διάταγμα 616Δ/19.9.98) δηλώνουν ότι «θα χυθεί αίμα». Ο αντινομάρχης Χ. Πασβαντίδης, παίζοντας προφανώς αντιπολιτευτικό παιχνίδι, σημείωσε ότι ...«όσο περνάει από το χέρι του» δε θα υπογράψει τη σχετική απόφαση.
Ο Μπ. Μηνάς, μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου και στέλεχος της ΔΗΚΕΒΕ, τόνισε ότι η υπόθεση αφορά και τον Βοτανικό και άλλες περιοχές και ότι έξω από τα συνεργεία πρέπει να βρεθούν αλληλέγγυοι όλοι οι κλάδοι της βιοτεχνίας και χιλιάδες ΕΒΕ. Ασκησε κριτική για τον μέχρι τώρα χειρισμό του θέματος από τους φορείς και τόνισε ότι δεν εφαρμόζεται από την κυβέρνηση ο νόμος για τη δημιουργία Βιοτεχνικών Πάρκων.
Απλήρωτοι παραμένουν εδώ και δύο μήνες δύο εργαζόμενοι στο Δήμο Μύρινας, των οποίων οι συμβάσεις έγιναν πρόσφατα αορίστου χρόνου. Το γεγονός καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Λήμνου και φέρνουν στη Βουλή, με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Εσωτερικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σταύρος Σκοπελίτης και Αγγελος Τζέκης.
Οπως σημειώνεται στην Ερώτηση, οι συμβάσεις των δύο εργαζομένων έγιναν αορίστου χρόνου μετά από δικαστική απόφαση και σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ομως «παραμένουν απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες από τη δημοτική αρχή με τη δικαιολογία ότι ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου άλλαξε απόφαση και δεν εγκρίνει άλλα κονδύλια για τη μισθοδοσία τους». Οι βουλευτές συμπληρώνουν στην Ερώτησή τους πως «οι συμβάσεις είχαν γίνει πρόσφατα αορίστου χρόνου από το υπουργείο Εσωτερικών και με τη σύμφωνη γνώμη του νομικού συμβούλου της ΚΕΔΚΕ και οι εργαζόμενοι είχαν πληρωθεί για τον πρώτο μήνα της εργασίας τους με τη σύμφωνη γνώμη του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου».
Το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι ταξικό και πολιτικό και για την αντιμετώπισή του χρειάζεται μια σταθερή μεταναστευτική πολιτική και όχι απλώς διαχείριση της υπάρχουσας κατάστασης.
Την εκτίμηση αυτή έκανε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου, μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις «ειδικές ρυθμίσεις θεμάτων μεταναστευτικής πολιτικής». Καταψηφίζοντας επί της αρχής το νομοσχέδιο τόνισε ότι με τις διατάξεις του δε νομιμοποιείται ούτε το 10% των μεταναστών. Η βουλευτής ανακοίνωσε ότι έχουν γίνει 170.000 αιτήσεις για τη νομιμοποίηση αλλοδαπών, ενώ οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ζουν και εργάζονται στη χώρα μας πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες. Οι άνθρωποι αυτοί ζουν μέσα στην παρανομία, αφού δεν έχουν καν τα οικονομικά μέσα, για να πληρώσουν τα παράβολα που απαιτούνται για τις αιτήσεις μονιμοποίησης, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται η ομηρία τους.
Η Β. Νικολαΐδου υπενθύμισε ότι το 2005 έγιναν διάφορες διευθετήσεις που λειτούργησαν σε βάρος των μεταναστών και σε όφελος των εργοδοτών με τη νομιμοποίηση της μαύρης εργασίας. Σχολιάζοντας διάταξη του νομοσχεδίου για τη δημιουργία «Εθνικής Επιτροπής», όπου θα συμμετέχει και ο ΣΕΒ είπε ότι τα θέματα της μετανάστευσης δε λύνονται με διάφορες επιτροπές, στις οποίες μάλιστα θα συμμετέχουν εκπρόσωποι φορέων με συγκρουόμενα συμφέροντα.
Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο, ο αρμόδιος υπουργός Πρ. Παυλόπουλος ισχυρίστηκε ότι με αυτό ρυθμίζονται επιμέρους θέματα μεταναστευτικής πολιτικής στην κατεύθυνση της περαιτέρω διευκόλυνσης των υπηκόων τρίτων χωρών σε ό,τι αφορά τη διαμονή τους στη χώρα και την αποτελεσματική προώθηση της κοινωνικής τους ένταξης.