ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΙΕΝΝΗ.--
Σαν καλός «μαθητής» ο Μάρτι Αχτισαάρι παραδίδει σήμερα στη Βιέννη «εγκαίρως» την έκθεσή του για το νέο καθεστώς στο Κοσσυφοπέδιο στα μέλη της εξαμελούς «Ομάδας Επαφής» για το προτεκτοράτο. Θα τους γνωστοποιήσει αναλυτικά τις προτάσεις του για ένα Κοσσυφοπέδιο που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και πληροφορίες, δε θα είναι επισήμως ανεξάρτητο, με δικά του σύνορα, και αυτοκυρίαρχο. Θα είναι ένα προτεκτοράτο με ενδεχομένως διεθνή εκπροσώπηση σε ΟΗΕ και Παγκόσμια Τράπεζα που θα εξακολουθεί να διατηρεί μία εικονική «κυβέρνηση». Η ΕΕ, αναμένεται να αναλάβει τη σκυτάλη της παρούσας αποστολής του ΟΗΕ στην περιοχή, και να παίξει το ρόλο του «μεγάλου αδελφού» σε κάθε νευραλγικό τομέα της ζωής: στη διοίκηση, την οικονομία, τη δικαιοσύνη...
Ο Αχτισαάρι δεν αποκλείεται να προτείνει και τη σύσταση «στρατού», δίχως βεβαίως αυτό να σημαίνει πως θα περιοριστεί η ισχυρή παρουσία του ΝΑΤΟ στο προτεκτοράτο. Ισα ίσα, που αυτή θα παραμείνει ισχυρή, αφού τάχα «εγγυάται» τη «σταθερότητα και την ειρήνη» στην περιοχή και την «ασφάλεια» των εθνοτικών μειονοτήτων, που εξακολουθούν να παραμένουν στο στόχαστρο της βίας, υπό το συνένοχο βλέμμα των 17.000 στρατιωτών της KFOR.
Κοντά στην ώρα παρουσίασης της πρότασης Αχτισαάρι θα συγκληθεί και το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, με κεντρικά ζητήματα το «νέο» καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου και την πορεία των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν...
Ωστόσο, οι προτάσεις Αχτισαάρι στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής θα κοινοποιηθούν σε Σέρβους και Κοσσοβάρους Αλβανούς στις 2 Φλεβάρη. Τότε, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ θα μεταβεί σε Βελιγράδι και Πρίστινα για να παρουσιάσει τις προτάσεις του για το νέο καθεστώς και να σφυγμομετρήσει τις αντιδράσεις των άμεσα θιγόμενων από το «πόνημά» του για το Κοσσυφοπέδιο.
ΠΡΑΓΑ.--
Με επίσημη διπλωματική νότα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε χτες από την τσέχικη κυβέρνηση πως επιθυμεί να εγκαταστήσει μέρος της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» στην πόλη Μπρντι που βρίσκεται 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την Πράγα. Ο Τσέχος πρωθυπουργός, Μίρεκ Τοπολάνεκ δήλωσε ότι τις επόμενες βδομάδες θα υπάρξει απάντηση από την πλευρά της Τσεχίας.
Η αίτηση αυτή έρχεται μια μέρα μετά την απόφαση του Τσέχου Προέδρου, Βάτσλαβ Κλάους και του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας να αρχίσουν οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Τσεχίας και των ΗΠΑ για τα συγκεκριμένα σχέδια των Αμερικανών, ενώ υπενθυμίζεται πως το υπόλοιπο σύστημα πιθανά να εγκατασταθεί στην Πολωνία.
Πάντως, χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του πρωτεργάτη της αντεπανάστασης στην Τσεχοσλοβακία, πρώην Προέδρου, Βάτσλαβ Χάβελ, ο οποίος απαντώντας σε ερωτήσεις του πρακτορείου ειδήσεων «CTK» από την Ουάσιγκτον όπου βρίσκεται υποστήριξε ότι «η υιοθέτηση διεθνών συμφωνιών και η εξασφάλιση της ασφάλειας της χώρας είναι καθήκον της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, γι' αυτό το λόγο εξάλλου τους έχουμε εκλέξει. Μεταβιβάζοντας την υιοθέτηση αποφάσεων στο λαό θα σήμαινε την αποφυγή ευθυνών». Επισήμανε μάλιστα ότι «είτε θα είμαστε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή ανοιχτή κοινωνία που αισθάνεται συνυπεύθυνη για την κατάσταση του πλανήτη και επιθυμεί δημιουργικά να συνεισφέρει στην κοινή δράση της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβάνοντας την κοινή άμυνα ενάντια σε πιθανούς εισβολείς ή τρομοκράτες, είτε επιθυμούμε να κλείσουμε τη χώρα μας στον υπόλοιπο πλανήτη με στενόμυαλο τρόπο...». Αυτός είναι ο... μέγας δημοκράτης Χάβελ, που κάποιοι και εδώ εκθείαζαν. Νιώθει περήφανος να συμμετέχει η Τσεχία στο σύγχρονο ιμπεριαλιστικό σύστημα.
Associated Press |
Διαδήλωση στην Ουάσιγκτον από μετανάστες από τη Γουινέα ενάντια στην πολιτική των Αμερικάνων στην περιοχή |
Ασυγκίνητο φαίνεται να άφησε το μεγαλύτερο μέρος του λαού της δυτικοαφρικανικής Γουινέας η χτεσινή ανακοίνωση του δικτάτορα Λανσάνα Κόντε πως θα διορίσει νέο πρωθυπουργό. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας παρέμειναν σταθερές στη συνέχιση της πολυήμερης απεργίας διαρκείας που πραγματοποιούν από τις 10 του μήνα με κόστος τουλάχιστον 59 νεκρούς και πολλές δεκάδες τραυματίες, όλοι τους θύματα της κρατικής βίας και καταστολής.
Αλλωστε η αλλαγή στο όνομα του «πρωθυπουργού» δε σημαίνει τίποτε για τους εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές - εργαζόμενους που απαιτούν παραίτηση της κυβέρνησης και δραστηριοποιούνται ενάντια στη διαφθορά, στην ακρίβεια και τη ληστρική επιδρομή των πολυεθνικών εταιρειών βωξίτη που εκμεταλλεύονται έναντι πινακίου φακής τον ορυκτό πλούτο της χώρας...
ΝΑΪΡΟΜΠΙ.--
Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη μπορεί να έχουν διαφορές σε ορισμένα ζητήματα, ωστόσο έχουν την ίδια αξίωση να κυριαρχήσουν στην οικονομία και τους εθνικούς πόρους του Τρίτου Κόσμου, προειδοποίησε ο Αριελ Ντακάλ Ντίας, Κουβανός αντιπρόσωπος στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, κατά τη διάρκεια συζήτησης για το ρόλο της Ευρώπης στη στρατιωτικοποίηση και τονεοφιλελευθερισμό. Ο ίδιος επισήμανε ότι η ιμπεριαλιστική φιλοσοφία είναι αυτό που κυριαρχεί στην Ευρώπη, που τάσσεται δίπλα στις ΗΠΑ όταν έρχεται να προσδιορίσει τις σχέσεις της με τις φτωχές χώρες.
Στην ίδια συζήτηση υπογραμμίστηκε η ανάγκη να εκφραστεί η αλληλεγγύη στους πέντε Κουβανούς πατριώτες που βρίσκονται πάνω από 8 χρόνια σε φυλακές των ΗΠΑ επειδή αποκάλυψαν τρομοκρατικά σχέδια ενάντια στην Κούβα και το λαό της.
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-
Διήμερη επίσκεψη άρχισε από χτες στην Ινδία ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, στην οποία αναμένεται να ενισχυθούν οι ρωσο-ινδικές σχέσεις και να υπογραφούν πάνω από 10 συμφωνίες που αφορούν τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού, της ενέργειας, της επιστήμης, της τεχνολογίας καθώς και του στρατού.
Την πρώτη μέρα της επίσημης επίσκεψης, η Ρωσία συμφώνησε να κατασκευάσει 4 πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Ινδία, ενώ την προηγούμενη μέρα της επίσκεψης Πούτιν, οι δύο χώρες συμφώνησαν σε ζητήματα που αφορούν την παραγωγή και την κοινή ανάπτυξη αεροσκαφών και κινητήρων πολεμικών αεροσκαφών.
Ο Ινδός πρωθυπουργός Μάνμοχαν Σινγκ, δήλωσε ότι τα ζητήματα της ενέργειας βρίσκονται στον πυρήνα των ινδο-ρωσικών σχέσεων, ενώ ευχαρίστησε τη Ρωσία στη στήριξή της «για την άρση των διεθνών περιορισμών σε ό,τι αφορά τα πυρηνικά της καθώς και τη βοήθειά της προς την Ινδία στην επέκταση του πυρηνικού ενεργειακού προγράμματος».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών, οι δύο χώρες έχουν ήδη υπογράψει μια σειρά συμφωνίες σε ό,τι αφορά τομείς της επιστήμης, του διαστήματος, της αεροπορίας και της οικονομικής συνεργασίας, συμπεριλαμβάνοντας και την πρόσβαση της Ινδίας στο ρωσικό δορυφορικό σύστημα ναυσιπλοΐας, το «Glonass».
ΜΑΝΙΛΑ.--
Η Πρόεδρος των Φιλιππίνων Γκλόρια Αρόγιο διέταξε χτες την αστυνομία να «αφοπλίσει τους ιδιωτικούς στρατούς» που διατηρούν τοπικοί πολιτικοί και προύχοντες - και υπολογίζονται σε περίπου 100 - ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Μάη. Οι περίπου 40 εκατ. ψηφοφόροι θα κληθούν να αναδείξουν τα μισά μέλη του Κογκρέσου, περιλαμβανομένων των 230 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων - το πολιτικό σύστημα θυμίζει πολύ αυτό των ΗΠΑ, και αυτό είναι λογικό, αφού η χώρα πρακτικά υπήρξε αμερικανική αποικία - και 17.000 τοπικούς άρχοντες.
Χτες άγνωστοι δολοφόνησαν το δήμαρχο της πόλης Νταράμ, Μπενίτο Αστόργα, στις ανατολικές Φιλιππίνες, ενώ παρακολουθούσε ένα χορό. Η υπόθεση «ερευνάται».