ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Γενάρη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Επικίνδυνο αδιέξοδο

Η κατάσταση με τα σκουπίδια έχει ήδη φτάσει σε δραματικό αδιέξοδο (φωτ. τη δεύτερη μέρα της Πρωτοχρονιάς, στο κέντρο της Αθήνας)

Eurokinissi

Η κατάσταση με τα σκουπίδια έχει ήδη φτάσει σε δραματικό αδιέξοδο (φωτ. τη δεύτερη μέρα της Πρωτοχρονιάς, στο κέντρο της Αθήνας)
Στο απροχώρητο έχει φτάσει η κατάσταση με τα απορρίμματα στην Αττική. Το αδιέξοδο που είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που ακολουθείται εδώ και πολλά χρόνια από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έχει πλέον οξυνθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε η κατάσταση να έχει φτάσει κυριολεκτικά στο «σημείο μηδέν».

Στους περισσότερους δήμους της Αττικής και κυρίως σε περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά, η κατάσταση είναι αποπνικτική, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων. Τα όσα όμως, παρουσιάζονται σαν εικόνα στους δήμους και μπροστά από τα σπίτια των εργαζομένων, έχουν συγκεκριμένη αιτία.

Αναλυτικά:

  • Το ενδιάμεσο - ή αλλιώς προσωρινό - κύτταρο που δημιουργήθηκε στη Φυλή, έχει ήδη υπερκορεστεί. Το ανώτατο υψομετρικό όριο εναπόθεσης απορριμμάτων έχει ήδη ξεπεραστεί με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την ασφάλεια και τη ζωή των εργαζομένων στη χωματερή.
  • Το «αυτί» της κυβέρνησης της ΝΔ - όπως και της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ - δεν... ιδρώνει. Εξαγγέλλει κι άλλες προσωρινές λύσεις - με τελευταία την επέκταση του «κυττάρου» εναπόθεσης στην περιοχή των Α. Λιοσίων-Φυλής. Σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες, και αυτό, θα έχει υπερκορεστεί μέχρι τον ερχόμενο Απρίλη.
  • Σε Επίκαιρη Ερώτηση για το θέμα που έκανε η βουλευτής του ΚΚΕ, Β. Νικολαΐδου, ο αρμόδιος υφυπουργός του ΥΠΕΧΩΔΕ Σ. Καλογιάννης, το μόνο που απάντησε αφορούσε στον περιφερειακό σχεδιασμό του υπουργείου, λέγοντας ότι θα γίνουν έργα διαχείρισης απορριμμάτων και στις περιοχές του Γραμματικού και της Κερατέας. Φυσικά, ακόμη και αν γίνουν αυτοί οι δύο ΧΥΤΑ, το 90% των απορριμμάτων θα εξακολουθούν να πηγαίνουν στο Θριάσιο Πεδίο (και συγκεκριμένα στον ΧΥΤΑ Α. Λιοσίων - Φυλής) - επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την ήδη υποβαθμισμένη περιοχή.

Οι κυβερνήσεις πρώτα του ΠΑΣΟΚ και σήμερα της ΝΔ - αν και όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση οι εκπρόσωποί τους είναι... λαλίστατοι για το θέμα - αφ' ενός αρκούνται συνεχώς σε διάφορες «προσωρινές λύσεις», αρνούμενοι να λύσουν επί της ουσίας το πρόβλημα και αφ' ετέρου, με όλες τις αποφάσεις τους διαιωνίζουν την ταξική λύση της παραμονής των σκουπιδιών στο Θριάσιο Πεδίο. Στην ουσία, εντείνουν το υπάρχον αδιέξοδο, προωθώντας - με δηλώσεις διάφορων κυβερνητικών στελεχών - την καρκινογόνα καύση των απορριμμάτων.

Τα αρμόδια όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΕΔΚΝΑ και ΚΕΔΚΕ) στα οποία συνδιοικούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, διαπιστώνουν το αδιέξοδο μόνο και μόνο για να ανοίξουν απ' την «πίσω πόρτα» τη λύση «σύγχρονων τεχνολογιών», όπως την καρκινογόνα και επιζήμια για το περιβάλλον και τους ανθρώπους, καύση των απορριμμάτων. Η Εκτελεστική Επιτροπή του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ) συνεχίζει την πολιτική ιδιωτικοποίησης σημαντικών δραστηριοτήτων του ίδιου του Συνδέσμου, βάζοντας βούτυρο στο ψωμί όσων απεργάζονται την ιδιωτικοποίηση της, έτσι κι αλλιώς, χρυσοφόρας διαχείρισης των απορριμμάτων.

Στην αναμπουμπούλα, φυσικά, ο λύκος χαίρεται, όπως λέει και ο λαός μας. Ετσι, ήδη έχουν αρχίσει διάφορες «φωνές» που - εκμεταλλευόμενες το αδιέξοδο, το οποίο δημιούργησαν οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις των αρμόδιων οργάνων της Αυτοδιοίκησης - όλο και πιο ανοιχτά κάνουν λόγο για την καρκινογόνα καύση των απορριμμάτων. Για παράδειγμα με πρόσφατες δηλώσεις του ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθήνας Νικ. Κακλαμάνης, πριν ακόμη ορκιστεί, πρόλαβε να αφήσει ορθάνοιχτα παράθυρα για την καρκινογόνα και πανάκριβη καύση των απορριμμάτων που θα την πληρώσει, μεταφορικά και κυριολεκτικά, ο λαός της Αττικής...

ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Πήραν άδεια αλλά δε γύρισαν

Σοβαρά ερωτήματα δημιουργούνται από το γεγονός ότι στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Μαλανδρίνου από την 1 Γενάρη 2006 μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2006 πήραν ολιγοήμερη άδεια χωρίς να επιστρέψουν στη φυλακή 24 κρατούμενοι. Επιπλέον, 30χρονος ημεδαπός κρατούμενος των Φυλακών Αλικαρνασσού στις 30/12/2006 και κατά τη διάρκεια της πενθήμερης άδειάς του, σύμφωνα με την Αστυνομία, διέπραξε ανθρωποκτονία σε βάρος του 60χρονου Δ. Κοκολίνη, συνταξιούχου της Πολιτικής Αεροπορίας.

Ωστόσο, με αφορμή αυτά τα δυσάρεστα περιστατικά, κάποια μέσα ενημέρωσης και κυρίως τα ραδιοτηλεοπτικά, εξαπολύουν γενικότερη επίθεση σ' ένα βαθιά ανθρωπιστικό μέτρο, όπως είναι η χορήγηση αδειών σε κρατούμενους. Ως γνωστόν, χορηγείται άδεια από Τριμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο της Φυλακής σε κρατούμενο μετά την έκτιση του 1/5 της ποινής, όταν δεν εκκρεμεί σε βάρος του ποινική διαδικασία για κακούργημα και όταν εκτιμάται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος φυγής και διάπραξης νέων αδικημάτων.

Πάντως, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης από το 2002 μέχρι και το 2005, χορηγήθηκαν 12.185 άδειες εκ των οποίων παραβιάστηκαν 468, ποσοστό 4%. Αντίθετα, στις φυλακές Μαλανδρίνου συνολικά το 2006 χορηγήθηκαν 278 άδειες και σημειώθηκαν 24 παραβάσεις, ποσοστό 8%.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Τη Δευτέρα ξεκινούν οι δραστηριότητες

Πρόγραμμα δραστηριοτήτων έχει καταρτίσει για το επόμενο διάστημα η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Συγκεκριμένα:

Την ερχόμενη Δευτέρα στις 5.30 μ.μ. στην αίθουσα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27) καλεί τους συλλόγους της Αττικής και τις γυναίκες - μέλη τους σε παναττική συνάντηση και σεμινάριο με θέμα: «Η νεολαία μπροστά στη μάστιγα των ναρκωτικών. Αίτια - πρόληψη - θεραπεία».

Στις 21 Γενάρη, στις 12.30 μ.μ., στο κέντρο «MOSTROU» (Λυσίου και Μνησικλέους 22, Πλάκα), διοργανώνει συνεστίαση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Θα τραγουδήσουν η Αθηναϊκή Κομπανία, η Κατερίνα Κόρου και ο Στάθης Αγγελόπουλος.

Στις 22 Γενάρη διοργανώνει ημερίδα στις 5.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» με θέμα «Η Παιδεία είναι κοινωνικό δικαίωμα και όχι εμπόρευμα. Η Παιδεία της αγοράς και οι επιπτώσεις της στις γυναίκες».

«Οδύσσεια» για 40 πρόσφυγες

Περίπου σαράντα πρόσφυγες από το Ιράκ, την Παλαιστίνη, το Μπαγκλαντές και το Αφγανιστάν, «βγήκαν» με βάρκα στην παραλία Αγιοκάμπου Λάρισας και εντοπίστηκαν στη συνέχεια από το Τμήμα Δίωξης Λαθρομεταναστών Γόννων. Η περιπέτειά τους ξεκίνησε όταν επιβιβάστηκαν το περασμένο Σάββατο σε τουρκικό δουλεμπορικό σκάφος από τα παράλια της Μικράς Ασίας με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά.

Στη συνέχεια, στα μέσα του Αιγαίου, τους παρέλαβαν, με άλλο σκάφος Ελληνες δουλέμποροι οι οποίοι τους εγκατέλειψαν σε μια λέμβο, λίγες εκατοντάδες μέτρα από την παραλία του Αγιοκάμπου λέγοντάς τους ότι βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά. Οι πρόσφυγες κρατούνται στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Γόννων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκτροχιασμός εμπορικής αμαξοστοιχίας

Εκτροχιασμός έξι βαγονιών εμπορικής αμαξοστοιχίας του ΟΣΕ σημειώθηκε χτες λίγο μετά τις 6 το απόγευμα στην περιοχή της Σίνδου Θεσσαλονίκης, διακόπτοντας τα δρομολόγια στις γραμμές Αθήνα - Θεσσαλονίκη και Θεσσαλονίκη - Εδεσσα. Τα αίτια του ατυχήματος αναμενόταν να εξετάσει η Επιτροπή Εκτάκτων Συμβάντων του ΟΣΕ. Συνεργείο του ΟΣΕ ανέλαβε την απελευθέρωση των γραμμών.

Ο εκτροχιασμός της αμαξοστοιχίας προκάλεσε την ακύρωση του δρομολογίου αμαξοστοιχίας επιβατών «Ιντερσίτι» που εκτελούνταν από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη με 250 επιβάτες. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά μέχρι χτες αργά το βράδυ, η επιβατική αμαξοστοιχία «Ιντερσίτι» επέστρεψε στο γειτονικό σταθμό του Αδενδρου, από όπου οι επιβάτες επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία του ΟΣΕ για να μεταβούν στη Θεσσαλονίκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ