ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Γενάρη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Ποδαρικό με νέα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων

Από 1/1/2007 εντείνεται η εφαρμογή των αντιασφαλιστικών προβλέψεων προηγούμενων νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Νέες αρνητικές αλλαγές επέρχονται με το νέο έτος στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων, κατ' εφαρμογή των διατάξεων των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τα πιο χαρακτηριστικά από τα νέα αντιασφαλιστικά βάρη που φορτώνονται εκ νέου στις πλάτες των εργαζομένων από 1/1/2007, και τα οποία είχε παρουσιάσει σε προηγούμενο φύλλο του ο «Ρ», είναι τα εξής:

  • Αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης κατά ένα εξάμηνο για όσους συμπληρώνουν τα απαιτούμενα για τη θεμελίωση του δικαιώματος έτη ασφάλισης το 2007. Το μέτρο αφορά ασφαλισμένους στο Δημόσιο και σε 18 συνολικά κύρια Ταμεία (εξαιρούνται ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΟΓΑ, Ταμείο Εμπόρων και ΤΑΙΣΥΤ). Αντίστοιχες είναι και οι αλλαγές και στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα επικουρικά ταμεία.
  • Αυξάνονται κατά ένα εξάμηνο τα έτη ασφάλισης για συνταξιοδότηση (κατά ένα έτος στον ΟΓΑ) σε 19 Ταμεία κύριας ασφάλισης και τα αντίστοιχα επικουρικά (δεν αφορά τα μεγάλα Ταμεία, όπως ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, Δημόσιο κλπ.).
  • Αυξάνεται ο χρόνος για τη συνταξιοδότηση από το ΕΤΕΑΜ κατά 150 μέρες ασφάλισης για όσους συνταξιοδοτούνται το 2007. Αντίστοιχη αύξηση έγινε και το 2006 και θα γίνουν και τα επόμενα χρόνια μέχρι να συμπληρωθούν οι 4.500 μέρες ασφάλισης.
  • Μειώνεται η βασική σύνταξη του ΟΓΑ κατά 4%, όπως γίνεται κάθε έτος από το 2003 και μετά.

Τα νέα μέτρα αποτελούν εφαρμογή των νόμων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και αποτελούν τα αντιασφαλιστικά προεόρτια έντασης της επίθεσης που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει για το αντίθετο. Μέσα στο 2007 θα καταβληθεί η δεύτερη και η τρίτη δόση του ΛΑΦΚΑ, η καταβολή του οποίου έχει ξεκινήσει από το 2006. Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι μέσα στο 2007 θα αναθεωρηθεί η λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, προς το χειρότερο, αφού αναμένεται αποχαρακτηρισμός επαγγελμάτων και ειδικοτήτων.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Πλατιά εξόρμηση για το ωράριο

Πλατιά εξόρμηση στα καταστήματα της οδού Ερμού πραγματοποίησε την Κυριακή το πρωί, παραμονή της Πρωτοχρονιάς και μέρα λειτουργίας της αγοράς στο πλαίσιο του «εορταστικού ωραρίου», ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, παρά τις προσπάθειες της εργοδοσίας να φιμώσει το κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων προς τους εργαζόμενους να γραφτούν στο σωματείο τους, να διεκδικήσουν ανθρώπινα ωράρια και να υπερασπιστούν την αργία της Κυριακής.

«Η κατάργηση της Κυριακής αργίας δε θα σταματήσει στο εμπόριο. Στόχος του κεφαλαίου είναι η εργάσιμη εβδομάδα των 7 ημερών και των 65 ωρών για το σύνολο των εργαζομένων», προειδοποιούσαν τους εμποροϋπαλλήλους και τους καλούσαν να γραφτούν μαζικά στο σωματείο τους και να ενισχύσουν το ΠΑΜΕ. Η συζήτηση των συνδικαλιστών του Συλλόγου με τους εμποροϋπαλλήλους «ενόχλησε» τους καταστηματάρχες, που κάλεσαν την αστυνομία για να εμποδίσει την εξόρμηση, επικαλούμενοι τη δήθεν ηχορύπανση από τη μικροφωνική που είχαν εγκαταστήσει στον πεζόδρομο της Ερμού. Οπως ήταν αναμενόμενο, η προσπάθειά τους έπεσε στο κενό.


ΛΑΡΙΣΑ
Απολύσεις και τρομοκρατία στη «Ραπτέξ»

Τέσσερις εργαζόμενες απολύθηκαν στην επιχείρηση ετοίμου ενδύματος «Ραπτέξ», που εδρεύει στη Λάρισα, τους τελευταίους δύο μήνες. Εντονα ανησυχούν για το εργασιακό τους μέλλον και οι άλλες εργαζόμενες του εργοστασίου, που απειλούνται με απόλυση για να μη σηκώνουν κεφάλι και διαμαρτύρονται για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας.

Οπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος Λάρισας, «οι απολύσεις γίνονται με επιλεκτικό τρόπο, αφού επιλέγονται εργαζόμενες οι οποίες έχουν συνδικαλιστική δραστηριότητα και διεκδικούν όλα όσα παράνομα και καταχρηστικά αφαιρεί η εργοδοσία από τους εργαζόμενους», προσθέτοντας ότι «η επιχείρηση "Ραπτέξ" παραβιάζει καθημερινά τη νομοθεσία, αφού δεν απασχολεί τις εργαζόμενες σε καθημερινή βάση, αλλά όσες μέρες τη βδομάδα θέλουν οι εργοδότες, καταργώντας το πενθήμερο, οκτάωρο».

Το Συνδικάτο ζητάει την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας για την ανάκληση των απολύσεων και την επαναπρόσληψη των απολυμένων, «γιατί θεωρούμε ότι οι απολύσεις είναι εκδικητικές με στόχο να εκφοβίσουν τους εργαζόμενους, να μη διεκδικούν όσα δικαιούνται». Καλεί όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο συνδικάτο και να παλέψουν για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλιά, καθώς επίσης και των άλλων δικαιωμάτων.


Εμπαιγμός και μαστίγιο για τους ανέργους

Νέα σχέδια κατά των ανέργων εξυφαίνει η κυβέρνηση της ΝΔ. Στη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης στα μέσα του περασμένου μήνα, το υπουργείο Απασχόλησης έθεσε ευθέως θέμα για ενεργοποίηση των σχετικών διατάξεων οι οποίες προβλέπουν τη στέρηση του επιδόματος ανεργίας. Και αυτό την ίδια στιγμή που με το σχέδιο νόμου για το περίφημο Ειδικό Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο ετοίμασε το υπουργείο Απασχόλησης, αντί να προστατεύονται οι άνεργοι, συγκροτείται άλλος ένας μηχανισμός ενίσχυσης των επιχειρήσεων.

Οσον αφορά στο τελευταίο, ο εμπαιγμός των ανέργων είναι απροκάλυπτος. Με τους όρους και τις προϋποθέσεις που μπαίνουν, δικαιούχοι της ειδικής ενίσχυσης από το Ειδικό Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι μια ελάχιστη μειοψηφία ανέργων, που ετησίως δε θα ξεπερνούν το 1% των ανέργων, αφού οι δικαιούχοι: Πρέπει να είναι άνω των 50 ετών, να έχουν 7.500 ημέρες ασφάλισης, οι 900 τελευταίες ημέρες να έχουν γίνει σε επιχείρηση που δραστηριοποιείται «σε φθίνοντα κλάδο οικονομίας» και ταυτόχρονα η επιχείρηση να έχει την έδρα της σε νομό στον οποίο το ποσοστό της ανεργίας να είναι διπλάσιο από το πανελλαδικό ποσοστό. Ολες αυτές, μάλιστα, οι προϋποθέσεις πρέπει να ισχύουν αθροιστικά. Πράγμα που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εξαίρεση σχεδόν όλων των ανέργων, αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανέργων άνω των 50 ετών. Και, βέβαια, η ενίσχυση αυτή είναι πολύ μικρότερη από τον τελευταίο μισθό του ανέργου, αφού δε θα ξεπερνά το 65% του μισθού του.

Και ενώ υποτίθεται ότι αυτό το Ταμείο θα συγκροτηθεί για λογαριασμό των ανέργων, η κυβέρνηση φροντίζει ένα μεγάλο μέρος των ήδη πενιχρών πόρων που προβλέπονται να διοχετευτεί προς τις επιχειρήσεις. Ετσι με υπουργικές αποφάσεις σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές και τα ποσά της μείωσης θα αναλαμβάνει να τα πληρώνει το ΕΤΚΑ. Μάλιστα, το ποσοστό επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών θα καθορίζεται πάλι με υπουργικές αποφάσεις. Και, βέβαια, μέσα από τέτοιες διαδικασίες δεν είναι περίεργο αν δούμε να στήνονται μηχανισμοί ρουσφετιού, εκβιασμών, αλλά και ενίσχυσης «ημετέρων» επιχειρηματιών.

Σε αυτόν τον εμπαιγμό σε βάρος των ανέργων, η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να προσθέσει το μαστίγιο των απειλών και των εκβιασμών. Στην ίδια συνεδρίαση της Επιτροπής Απασχόλησης η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης έκανε γνωστό ότι ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει διατάξεις του νόμου 1545/85, με τις οποίες θα κόβεται το επίδομα ανεργίας σε ανέργους που δήθεν δεν αποδέχονται απασχόληση στον ευρύτερο επαγγελματικό τους κλάδο ή δε δέχονται να παρακολουθήσουν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης. Με δεδομένο ότι ο ΟΑΕΔ δεν είναι σε θέση να προσφέρει επί της ουσίας καμιά θέση εργασίας (η προσφορά του δεν ξεπερνά το 1%-2% των ανέργων), είναι σίγουρο ότι η ενεργοποίηση της συγκεκριμένης διάταξης έχει έναν και μοναδικό σκοπό: Να στερήσει το επίδομα από ανθρώπους που είναι πραγματικά άνεργοι και εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να βρουν δουλιά. Ολα αυτά τη στιγμή που οι επιδοτούμενοι άνεργοι δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο τους 120.000 το μήνα, δηλαδή επίδομα λαμβάνει λιγότερο από το 1/4 των ανέργων, ενώ ένα 40% απ' αυτούς εισπράττει κάτω από το βασικό επίδομα που σήμερα είναι τα 211 ευρώ...


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ