Νέες παροχές προς το κεφάλαιο και συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός
ICON |
Απευθυνόμενος προς το ΠΑΣΟΚ, ο Κ. Καραμανλής συμπέρανε ότι «έστω και με μισόλογα ζητάτε εκλογές», λέγοντας με νόημα: «Προσέχετε όταν υποβάλλετε αιτήματα, γιατί ενίοτε γίνονται αποδεκτά». Αναφερόμενος στο χρόνο των εκλογών σημείωσε πως «οι εκλογές και οι θεσμοί είναι σοβαρή υπόθεση. Εσείς μπορεί να παίζετε εγώ δεν παίζω» και ότι «οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, όταν ολοκληρώσουμε το έργο μας».
Σκιαγραφώντας τις παροχές προς το κεφάλαιο, ο Κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι «οι επενδύσεις επιστρέφουν και πάλι στην Ελλάδα», αφού «οι συνολικές επενδύσεις το πρώτο εξάμηνο του χρόνου ήταν αυξημένες κατά 10% σε σχέση με την περυσινή χρονιά» και είχαν «ύψος 3,5 εκατομμύρια ευρώ», αποτελώντας «τα πρώτα σταθερά βήματα προόδου». Οπως είπε, αυτή τη στιγμή υπάρχουν «επιδοτήσεις έως και του 60% της επένδυσης» που ενισχύουν την «αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών», ενώ διαμορφώθηκαν και «ειδικά χωροταξικά πλαίσια για τη βιομηχανία και τον τουρισμό». Συνέχισε, λέγοντας ότι σχετικά με την ίδρυση εταιρειών «απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις, ενώ θα αλλάξει ο νόμος για τις ανώνυμες εταιρείες».
Ο πρωθυπουργός μίλησε για νέο γύρο εκποίησης των δημόσιων επιχειρήσεων, κάνοντας λόγο για «συνέχιση των μετοχοποιήσεων και των αποκρατικοποιήσεων», σημειώνοντας ότι «εξετάζουμε την πλήρη ιδιωτικοποίηση του Καζίνο της Πάρνηθας» και «τη μείωση της συμμετοχής σε επιχειρήσεις όπως το αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος"». Ειδικά για τον ΟΤΕ, είπε πως «αναζητείται στρατηγικός εταίρος για τον ΟΤΕ που θα αποκτήσει και συμμετοχή στη διοίκησή του» με παράλληλη «ενδυνάμωση του Οργανισμού με πλήρη διασφάλιση των ζωτικών μας συμφερόντων». Αφησε δε αιχμές για την αντιπολιτευτική τακτική του ΠΑΣΟΚ, θυμίζοντας ότι οι δικές του κυβερνήσεις ξεκίνησαν τη μετοχοποίηση του ΟΤΕ και αναρωτώμενος «μήπως τώρα θα ξαναγόραζε τις μετοχές που ήδη πωλήσατε;». Για τα δημόσια έργα ο Κ. Καραμανλής μίλησε για «το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων που υπήρξε στη χώρα», σημειώνοντας ότι έργα «2 δισεκατομμυρίων ευρώ γίνονται με συμβάσεις παραχώρησης», ενώ «ξεκινούν από το 2007 με συγχρηματοδότηση από ιδιώτες οδικά έργα όπως η Ιόνια Οδός». Συνολικά για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είπε ότι ο σχετικός νόμος που ψηφίστηκε «ανοίγει ένα καινούριο πεδίο συνεργασίας με τον επιχειρηματικό κόσμο». Πρόσθεσε ότι «οι αγορές φυσικού αερίου απελευθερώνονται» και «τα δίκτυα επεκτείνονται σε 13 νομούς».
Ο πρωθυπουργός επιχειρώντας να προβάλει την ...κοινωνική διάσταση της κυβερνητικής πολιτικής είπε ότι «με τον προϋπολογισμό του 2007 ολοκληρώνεται η πρώτη και ξεκινά η δεύτερη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης», όπου «3 εκατομμύρια πολίτες δεν πληρώνουν φόρους», πράγμα που βεβαίως δεν απεικονίζει ακριβώς την αλήθεια. Υποστήριξε, πάντως, ότι «δημιουργείται ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης», θα υπάρξει «δικαιότερη κατανομή πλούτου» και «περαιτέρω μείωση της ανεργίας». Πρόσθεσε ότι «κινηθήκαμε με γνώμονα το διάλογο και τη συνεννόηση», ακόμη και όταν «πήραμε δύσκολες αποφάσεις».
Ο Κώστας Καραμανλής έκανε τέλος την ...απαραίτητη αναφορά στη διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «πέρασε μια μακρά περίοδο που συσσωρεύτηκαν παθογένειες και δημιουργήθηκαν προβλήματα». Οπως είπε, «δήθεν πλεονασματικοί προϋπολογισμοί άφησαν το έλλειμμα σε υψηλά επίπεδα», ενώ «η κακοδιαχείριση επέφερε κοινοτικά πρόστιμα», με αποτέλεσμα να «αποθαρρύνονται οι επενδύσεις και να ενθαρρύνονται οι εξαγωγές».
Στο κενό η προσπάθεια του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ να διαφοροποιηθεί από την πολιτική της κυβέρνησης
Μια ακόμη προσπάθεια να ...διαφοροποιηθεί από την πολιτική που ακολουθεί η ΝΔ, χωρίς να αμφισβητήσει στο ελάχιστο την ουσία της, έκανε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Ανάλωσε την τοποθέτηση του σε προεκλογικού τύπου συνθηματολογία, ενώ όσον αφορά την οικονομία κατηγόρησε τη ΝΔ για αδιαφάνεια, εξυπηρέτηση συμφερόντων, ρουσφετολογία, οικονομικές «αλχημείες» και «ασαφείς» ιδιωτικοποιήσεις.
Κινούμενος στις λογικές της ανούσιας δικομματικής αντιπαράθεσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για «τον τελευταίο προϋπολογισμό της κυβέρνησης της ΝΔ» και «τέλος της κυβερνητικής της θητείας», αφού «ολοκλήρωσε τον κύκλο της». Μάλιστα, κατηγόρησε τη ΝΔ λέγοντας πως «διακινούν σενάρια για πρόωρες εκλογές προκειμένου να καλύψουν τις αδυναμίες τους», προσθέτοντας την προτροπή του «κάντε τις εκλογές όποτε θέλετε. Οσο το γρηγορότερο τόσο το καλύτερο για τη χώρα». Παράλληλα, κατέφυγε στη συνήθη «αντιδεξιά» φρασεολογία λέγοντας ότι οι κυβερνήσεις Μητσοτάκη και Καραμανλή «έφεραν τη χώρα πολλά χρόνια πίσω», ενώ η σημερινή κυβέρνηση «θύμισε στους μεγαλύτερους και έδειξε στους νεότερους τι σημαίνει δεξιά».
Αναφορικά με τον προϋπολογισμό και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ο Γ.Παπανδρέου υποστήριξε ότι ό προϋπολογισμός «αποτυπώνει ξεκάθαρα συντηρητικές επιλογές» και «διευθετεί υποχρεώσεις απέναντι σε συγκεκριμένα συμφέροντα». Σημείωσε επίσης ότι αποδεικνύει πως η κυβέρνηση δεν τήρησε τις προεκλογικές της υποσχέσεις. Οπως ανέφερε, «είχατε πει για νοικοκύρεμα χωρίς φορολογικά βάρη» όμως «δεν εκπληρώσατε τις υποσχέσεις σας. Κανένα νοικοκύρεμα δεν κάνατε και αυξήσατε τα φορολογικά βάρη». Ειδικά για τη φορολογία των φυσικών προσώπων τόνισε ότι θα πληρώσουν «2 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα». Οσον αφορά τα ευρωκονδύλια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι «η χώρα μας έχασε ήδη χρήματα και θα χάσει ακόμη περισσότερα από τα κοινοτικά ταμεία». Σχολιάζοντας τα δημοσιονομικά μεγέθη ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι «έχει εκτιναχτεί το δημόσιο χρέος», ενώ μίλησε για «λογιστικά τερτίπια προκειμένου το έλλειμμα να μειωθεί στα χαρτιά» αφού «μετέθετε δαπάνες για τα επόμενα χρόνια», γίνεται «εικονική αύξηση του ΑΕΠ κατά 25%» ενώ «τα χρέη των νοσοκομείων εξαφανίζονται σαν να μην υπάρχουν» και «μαγειρεύετε τα ποσοστά ανεργίας».
Ιδιαίτερα προσεκτικός ήταν ο Γ.Παπανδρέου στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Χωρίς να απαρνηθεί την αρχή της απελευθέρωσης των αγορών και τις λογικές παράδοσης στους ιδιώτες, αναφέρθηκε στον ΟΤΕ και τα λιμάνια. Οπως είπε, «πήρατε τον ΟΤΕ κερδοφόρο» και «του φορτώσατε πάνω από 1 δισ. χρέη» μιλώντας στη συνέχεια για πώληση η οποία γίνεται «για εισπρακτικούς λόγους και για εξυπηρέτηση συμφερόντων, χωρίς να είναι σαφές τι εισπράττει το δημόσιο και τι εισπράττουν άλλοι». Μάλιστα, προανήγγειλε ένα νέο γύρο σκανδαλολογίας, λέγοντας ότι «τέτοιου είδους εκποιήσεις δεν μπορεί να είναι αποδεκτές» και ότι «θα διερευνήσουμε κάθε πτυχή τους». Οσον αφορά τα λιμάνια υποστήριξε ότι «η αγορά είναι σε αδιέξοδο» αφού «με τις ενέργειές σας ωφελούνται ανταγωνιστικά λιμάνια».
Θεσμική μεταρρύθμιση προκειμένου η Βουλή να συναποφασίζει με την κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό, όπως γίνεται στις αναπτυγμένες χώρες και στις ΗΠΑ, ζήτησε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣΥΝ, επαναφέροντας μια πρόταση που κάθε χρόνο κάνει το κόμμα του, κινούμενο στη λογική των διαχειριστικών παρεμβάσεων και βελτιώσεων. Αιτιολογώντας την πρότασή του ο Αλ. Αλαβάνος είπε ότι με την υπάρχουσα διαδικασία «δεν αλλάζει ούτε ένα ευρώ μέσα από τη διαδικασία συζήτησης του προϋπολογισμού», λες και κάτι θα γινόταν υπέρ των εργαζομένων αν συνέβαινε αυτό. Πρόσθεσε ότι «αυτό δε γίνεται στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και σε μια σειρά κοινοβούλια χωρών της ΕΕ» όπου «έχουν δικαίωμα οι βουλευτές να συναποφασίζουν με την κυβέρνηση». Για τον λόγο αυτό ζήτησε «συναρμοδιότητα του κοινοβουλίου με την κυβέρνηση για τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού».
Αναφερόμενος στην ανεργία και στις εργασιακές σχέσεις των νέων, υποστήριξε ότι τα ποσοστά που παρουσιάζει η κυβέρνηση πρέπει να συγκριθούν με άλλες ευρωπαϊκές χώρες λέγοντας πως «η Ισπανία κατέβασε την ανεργία των νέων από το 49% στο 22% μέσα σε 10 χρόνια». Οσον αφορά τους συμβασιούχους του δημοσίου, τάχθηκε υπέρ της περίφημης οδηγίας της ΕΕ που νομιμοποιεί αυτό το καθεστώς εργασίας σημειώνοντας ότι «υπάρχει μια οδηγία της ΕΕ, η οδηγία 70/1999» για την οποία «ο Συνασπισμός έχει δώσει μεγάλη μάχη», καταγγέλλοντας ότι η ΝΔ αρνήθηκε να την εφαρμόσει. Σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις στον ΟΤΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι ενώ η ελληνική Βουλή αποφάσισε την πώλησή του «η Γερμανική Βουλή την ίδια μέρα αποφάσισε την ενίσχυση με εκατομμύρια ευρώ της κρατικά ελεγχόμενης Ντόιτσε Τέλεκομ. Ενα μέτρο προστασίας», ζητώντας «να έχει υπόδειγμα την κ. Μέρκελ ο κ. Καραμανλής».