Εισήγηση - πρόκληση και κοροϊδία της ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κ. Μπατζελή στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου
Δε χωράει αμφιβολία πως οι αρνητικότατες προτάσεις της Κομισιόν για την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) κρασιού, αν γίνουν πράξη, θα κάνουν τα αμπέλια «καπνό». Ομως, όπως η κυβέρνηση της ΝΔ δέχεται αυτούσια τα σχέδια της ΕΕ και κάνει μερικές αντιπροτάσεις για τους τύπους και για εσωτερική κατανάλωση, έτσι ακριβώς κάνει το ΠΑΣΟΚ και στη συγκεκριμένη περίπτωση η εισηγήτρια στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου, που είναι η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Μπατζελή.
Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ αντί να ζητήσει την απόρριψη της πρότασης της Κομισιόν και ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη της αμπελοκαλλιέργειας και των μικρομεσαίων παραγωγών, κινείται στα πλαίσια της υποτέλειας και του συμβιβασμού και προτείνει ανάμεσα σε άλλα να μην εκριζώνονται τα αμπέλια, αλλά να αφήνονται να χορταριάζουν! Προτείνει επίσης ως εναλλακτικές λύσεις... να κόβονται οι βλαστοί ή να γίνεται ο τρύγος πριν την ωρίμανση. Το τελευταίο το έχει προτείνει και η Κομισιόν και λέγεται «πράσινος τρυγητός» κι αυτό το έχει ζητήσει η Γαλλία...
Ομως μπρος στα όσα επιβάλλουν η νέα ΚΑΠ, ο ΠΟΕ και οι πολυεθνικές, αποτέλεσμα των οποίων είναι και οι νέες ολέθριες ευρω - προτάσεις για τον τομέα του κρασιού, δεν μπορεί να βγαίνουν κάποιοι σαν την Κ. Μπατζελή και να προτείνουν να αφεθούν τα αμπέλια να έχουν χορταράκια, ή να κόβονται τα βλασταράκια, για να μην υπάρχει μεγάλη παραγωγή. Τέτοιες προτάσεις αποτελούν προφανώς φτηνή κοροϊδία και δε λύνουν κανένα πρόβλημα. Και σε τελική ανάλυση η Κομισιόν είναι πιο ειλικρινής στις επιδιώξεις: Ζητάει μαζική εκρίζωση και εγκατάλειψη της αμπελοκαλλιέργειας. Θεωρούν στο ΠΑΣΟΚ ότι με μια εισήγηση σαν και αυτή της Κ. Μπατζελή θα αλλάξει τίποτα επί της ουσίας;...
Ο «Ρ» δημοσιεύει σήμερα ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την εισήγηση της Κ. Μπατζελή στην Επιτροπή Γεωργίας:
«Στο πλαίσιο αυτό, εναλλακτικές λύσεις αντί της εκρίζωσης θα πρέπει να είναι προγράμματα προσωρινής εγκατάλειψης (πρώιμη τρύγηση ή αφαίρεση των τσαμπιών πριν την ωρίμανση) και μείωση των αποδόσεων ανά εκτάριο. Το τελευταίο αυτό πρόγραμμα θα μπορούσε να βασιστεί σε κατώφλια ή όρια αποδόσεων, καθορισμένα ανά αμπελοτεμάχιο βάσει μιας νέας κατηγοριοποίησης οίνων.
Η μείωση ή ο έλεγχος των αποδόσεων, όχι φυσικά κάτω από ένα κατώφλι αποδόσεων που θα καθιστά προβληματική την αναταγωνιστικότητα του τομέα, μπορεί να επιτευχθεί με την προώθηση νέων γεωργικών πρακτικών, στις οποίες μεταξύ των άλλων περιλαμβάνονται το χορτάριασμα (οι αμπελουργοί αφήνουν να αναπτύσσεται βλάστηση μεταξύ των κλημάτων, τα οποία έτσι εξαντλούνται), η μερική αφαίρεση βλαστών (συνίσταται στην απομάκρυνση νέων βλαστών με καρπούς) ή η τρύγηση πριν την ωρίμανση (απομάκρυνση ορισμένων τσαμπιών πριν την ωρίμανσή τους). Επιπλέον αυτές οι πρακτικές δίνουν τη δυνατότητα για μείωση των φυτοϋγειονομικών παρεμβάσεων, των λιπάνσεων, της άρδευσης, ενώ ακόμα μπορούν να βελτιώσουν την επιλογή ποικιλιών. Η χρηματοδότηση αυτού του μέτρου θα μπορούσε να διευκολυνθεί επίσης από κώδικες ορθών γεωργικών πρακτικών, οι οποίες θα καθοριστούν σε κάθε περιφέρεια σε συνεργασία με τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις και τις Οργανώσεις Παραγωγών».
Τα συμπεράσματα δικά σας!
Ο αδυσώπητος επιχειρηματικός ανταγωνισμός πάει χέρι χέρι, με την από κοινού ληστρική πολιτική του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων
Ολες οι μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες, που εμπλέκονται είτε στην επεξεργασία είτε στη διακίνηση και εμπορία του γάλακτος συμμετέχουν στα κοινά παιχνίδια για τη διαμόρφωση της τιμής του, με θύματα τους μικρούς παραγωγούς και τους καταναλωτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού στη σχετική εισήγησή της εμπλέκει 17 μεγάλες επιχειρήσεις και μονοπώλια από τη γαλακτοβιομηχανία και τα σούπερ μάρκετ που, όπως προκύπτει από την πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όχι μόνο προχωρούν σε συνεχείς ανατιμήσεις, αλλά προσυνεννοούνταν για τη διαμόρφωση των τιμών. Πρόκειται για εταιρείες που είναι μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, όπως: «Vivartia» (ΔΕΛΤΑ), ΦΑΓΕ, ΜΕΒΓΑΛ, ΟΛΥΜΠΟΣ, «ΝΕΣΤΛΕ Ελλάς», ΡΟΔΟΠΗ, ΚΡΙ ΚΡΙ, ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ και ΣΕΡΓΑΛ και το Σύνδεσμο ΣΕΒΓΑΠ που εκπροσωπεί τη γαλακτοβιομηχανία. Εμπλέκονται επίσης οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ: ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΤΛΑΝΤΙΚ, ΜΑΣΟΥΤΗΣ, ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, ΚΑΡΦΟΥΡ και ο οργανισμός αγορών ΕΛΟΜΑΣ.
Το γεγονός ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού διαπιστώνει πως όλα τα μονοπώλια του γάλακτος εμφανίζονται να έρχονται σε προσυνεννόηση για το ύψος των τιμών και των εκπτώσεων, είναι φανερό ότι δεν μπορεί να αιφνιδιάσει ούτε τον πιο ανυποψίαστο καταναλωτή. Στην πραγματικότητα απλά αποδεικνύει ότι ακόμα και από την... επικρατούσα σκοπιά, αυτή της εξασφάλισης των «κανόνων παιχνιδιού» ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους, ότι μικροί παραγωγοί προϊόντων, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά συνολικά είναι τα καθημερινά θύματα της περιβόητης «ελεύθερης αγοράς» και αποτελούν μόνιμη πηγή αφαίμαξης για την κερδοφορία των επιχειρήσεων.
Στοιχεία για τους φοροελέγχους που διενεργήθηκαν στο 11μηνο του 2006 παρουσίασε προχτές στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αντ. Μπέζας. Οι πρόσθετοι φόροι που βεβαιώθηκαν για επιχειρήσεις και ελευθεροεπαγγελματίες - τσουβαλιάζονται ανεξάρτητα από το μέγεθός τους - έφτασαν σε 3 δισ. ευρώ από 1,22 δισ. ευρώ πέρσι, παρουσιάζοντας αύξηση πάνω από 150%.
Το ποσοστό της φοροπαραβατικότητας διαμορφώνεται στο 42,1% των επιχειρήσεων που πέρασαν από τον έλεγχο της Εφορίας.
Την πλήρη ασυδοσία που επικρατεί στην αγορά και την ανεπάρκεια των ελέγχων να αποτρέψουν τους κερδοσκόπους αποδεικνύουν τα καθημερινά πλέον περιστατικά υγειονομικών και αγορανομικών παραβάσεων σε βάρος της υγείας των καταναλωτών.
Χτες στη Δραπετσώνα (πάροδος Μαραγκάκη) εντοπίστηκε αποθήκη τρώγλη από την οποία προωθούνταν στις λαϊκές αγορές προϊόντα που θα έπρεπε να είχαν καταλήξει στη χωματερή, όπως αλλοιωμένο λάδι, μπαχαρικά, οπωροκηπευτικά, ελιές, παστός βακαλάος, κατεψυγμένα αλιεύματα, κονσέρβες κλπ. πλαισιωμένα από περιττώματα τρωκτικών. Στην αποθήκη μπήκε λουκέτο.
Λουκέτο μπήκε και στο φούρνο του Ζέκη Απόστολου (Υπαπαντής και 28ης Οκτωβρίου, Δραπετσώνα) λόγω πληθώρας υγειονομικών παραβάσεων ενώ στον εισαγγελέα παραπέμπονται οι ιδιοκτήτες των εργαστηρίων ζαχαροπλαστικής Χρηστίδη Μαρίνου (Π. Τσαλδάρη 59 Κερατσίνι), Μαρδικιούπη Χρήστου (Τσαλδάρη 74, Κερατσίνι) και το πρατήριο ειδών ζαχαροπλαστείου της Δ. Κοτσιλιάτης - Α. Παπαγγέλης Ο.Ε. (Παλαμηδίου 22 και Αίμου 2, Πειραιάς) μετά τη σωρεία ληγμένων προϊόντων που εντοπίστηκαν και άλλων σοβαρών υγειονομικών παραβάσεων.
Παράλληλα, μετά από έλεγχο στα Καταστήματα ΖΑΧΑΡΙΑΣ Α.Ε (Θηβών 220, Αγ. Ιωάννη Ρέντη) και JUMBO A.E.E Θηβών 251, Νίκαια, εντοπίστηκαν ακατάλληλα παιχνίδια και δείγματα στάλθηκαν στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Σήμερα, όπως και την Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2006, λόγω εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, τα καταστήματα του δικτύου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα είναι ανοιχτά για συναλλαγές με το κοινό μόνο από 7.30 έως 14.00. Τα παραπάνω αναφέρονται σε χτεσινή ανακοίνωση της διοίκησης του ΤΤ, με τη διευκρίνιση πως σήμερα και την ερχόμενη Παρασκευή σε όλα τα καταστήματα του δικτύου θα λειτουργήσει μόνο το πρωινό τμήμα.