ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΟΡΑ
Η ακρίβεια ροκανίζει τα λαϊκά εισοδήματα

Εντείνονται τα αδιέξοδα για τα μισθοσυντήρητα νοικοκυριά

Μέχρι και 9,90 ευρώ έφτασε τις προηγούμενες μέρες η τιμή της γαλοπούλας στην κεντρική κρεαταγορά της Αθήνας

Eurokinissi

Μέχρι και 9,90 ευρώ έφτασε τις προηγούμενες μέρες η τιμή της γαλοπούλας στην κεντρική κρεαταγορά της Αθήνας
Σε αδιέξοδο έχει οδηγήσει χιλιάδες μισθοσυντήρητα νοικοκυριά και συνταξιούχους η πολιτική της άγριας μονόπλευρης λιτότητας, που από τη μια χαρίζει απλόχερα κέρδη στα μονοπώλια και απελευθερώνει την ασυδοσία των κάθε λογής κερδοσκόπων και από την άλλη συρρικνώνει διαρκώς τα πραγματικά εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων.

Κι αυτά τα Χριστούγεννα οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι με τα ισχνά τους εισοδήματα να καλύψουν τόσο τις συσσωρευμένες οικονομικές υποχρεώσεις που «κουβαλάνε» από τους προηγούμενους μήνες, όσο και να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες των γιορτών. Και όλα αυτά στο καθεστώς της αβάσταχτης ακρίβειας και της κερδοσκοπίας που ευλογεί η κυβερνητική πολιτική της «ελεύθερης αγοράς» και του «ανταγωνισμού». Σ' αυτό το καθεστώς διαμορφώνονται και οι τιμές στην αγορά και αυτές τις μέρες με τα απαραίτητα είδη διατροφής να «πρωτοστατούν» στο χορό της ακρίβειας.

Οι αντιδράσεις ορισμένων από τους καταναλωτές, που βρέθηκαν χτες στη Βαρβάκειο, μιλώντας στο «Ρ», είναι ενδεικτικές της κατάστασης που βιώνουν οι εργαζόμενοι. Χαρακτηριστικά, η 42χρονη Δ. Χαϊτίδη μας είπε: «Εχουμε βαρεθεί να λέμε κάθε χρόνο και χειρότερα. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Το θέμα δεν είναι μόνο το πόσο πάει η γαλοπούλα. Ολα είναι ακριβά. Δουλεύω εγώ και ο άντρας μου και το δώρο θα πάει όλο σε χρωστούμενα. Μετράω τα λεφτά για να πάρω δώρο στο παιδί μου. Ελεος πια!».

Αντίστοιχα και ο Φ. Ρήγας μας είπε: «Δεν έχω έρθει για να ψωνίσω, αλλά για να κάνω έρευνα αγοράς. Στη γειτονιά μου το κατσίκι κάνει 10,5 ευρώ. Ηρθα εδώ μήπως είναι φθηνότερα και δω όμως είναι ψηλά οι τιμές. Εχουμε γιορτές και αντί να χαρούμε σκεφτόμαστε πόσο κάνει το κατσίκι και το αρνί».

«Ερχόμαστε να αγοράσουμε κρέας και είναι λες και αγοράζουμε χρυσάφι. Ολα ακριβαίνουν και μόνο ο μισθός μας μένει στάσιμος», μας λέει με αγανάκτηση η Μ. Βάσου.

Οι ανυπέρβλητες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι αποτυπώνονται και στα ταμεία των κρεοπωλείων της αγοράς. Οπως μας είπε ιδιοκτήτης κρεοπωλείου στη Βαρβάκειο: «Εχει λίγη δουλιά και αυτό τα λέει όλα. Ο,τι άλλο και να πούμε δεν έχει νόημα».

Οι τιμές

Χτες στη Βαρβάκειο μόνο σε δυο - τρία κρεοπωλεία πωλούνταν «ντόπια νωπή γαλοπούλα» κι αυτή σε τιμή απλησίαστη, στα 8-9 ευρώ το κιλό. Οι περισσότερες ποσότητες ήταν εισαγωγής από Ιταλία και Γαλλία και έφταναν τα 6 ευρώ το κιλό, όταν πέρσι σε αυτή την τιμή πωλούνταν η ντόπια, ενώ στα συνοικιακά κρεοπωλεία η ντόπια γαλοπούλα πωλείται μέχρι 11 ευρώ το κιλό. Σε τιμή που θα περίμενε κανείς να δει το Πάσχα πωλούνταν, όμως, και τα κατσίκια, που έφταναν χτες τα 11 ευρώ το κιλό. Το ντόπιο αρνί γάλακτος πωλούνταν στα 8-9 ευρώ το κιλό και το γουρουνόπουλο μέχρι 9 ευρώ το κιλό.

Αλλά και τα ...συμπαρομαρτούντα ενός γιορτινού τραπεζιού δεν «πάνε πίσω», καθώς ένα κιλό γραβιέρα Μετσόβου την είδαμε στα 12,90 ευρώ, ένα κιλό φέτα Δωδώνη στα 9,70 ευρώ, το βούτυρο γάλακτος στα 10,90 ευρώ το κιλό και το στραγγιστό γιαούρτι στα 4,80 ευρώ το κιλό. Είδαμε, ακόμη, καρύδια στα 3-5,5 ευρώ το κιλό και καρυδόψιχα στα 9,80-12,80 ευρώ το κιλό, κάστανα στα 1,50-6 ευρώ ανάλογα με την ποικιλία και το μέγεθος και σύκα αποξηραμένα στα 4,95 Τουρκίας και 9,80 τα ελληνικά.

ΟΧΙ πεδίο βολής στη θάλασσα της Μαρώνειας

Ανακοίνωση της ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ

Εγκληματική αμέλεια και αδιαφορία καταλογίζει στους κυβερνητικούς και κρατικούς υπεύθυνους η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ, σχετικά με τον τραγικό θάνατο από έκρηξη στρατιωτικού βλήματος του αλιεργάτη που δούλευε στην ανεμότρατα «Σωτήρης» στην περιοχή Μαρώνειας Ροδόπης. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, στην παραθαλάσσια ζώνη Αλεξανδρούπολης - Μαρώνειας, σε μια περιοχή όπου ασκείται έντονη αλιευτική δραστηριότητα από παράκτιους αλιείς και μηχανότρατες, σε μια περιοχή με εντονότατη οικιστική ανάπτυξη, που ειδικά τους καλοκαιρινούς συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες, υπάρχει και λειτουργεί πεδίο βολής.

«Το τραγικό αυτό γεγονός είναι το δεύτερο μέσα σε 10 μέρες, όταν από παρόμοια έκρηξη ακρωτηριάστηκε άλλος αλιεργάτης. Τα βλήματα που δεν εκρήγνυνται και παραμένουν στο βυθό είναι οι εν δυνάμει νάρκες που απειλούν και σκοτώνουν ανθρώπους, που απειλούν και καταστρέφουν περιουσίες αλιέων, κατοίκων και επισκεπτών», τονίζει η ΝΕ Εβρου.

«Για να μη θρηνήσουμε και άλλα θύματα είναι καιρός να τεθεί τέρμα στη λειτουργία του πεδίου βολής, συνεχίζει. Μπορεί να βρεθούν λύσεις για την απρόσκοπτη εκγύμναση του στρατού. Σήμερα επιπλέον απαιτούνται μέτρα για τον εντοπισμό και την καταστροφή όλων των βλημάτων που δεν έχουν εκραγεί και είναι βυθισμένα. Μόνο κάτω από αυτές τις συνθήκες μπορούν οι εργαζόμενοι του Εβρου με ασφάλεια να ασκούν την αλιευτική και οποιαδήποτε οικονομική τους δραστηριότητα και να απολαμβάνουν τις φυσικές ομορφιές της περιοχής».

Η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ με την ανακοίνωσή της εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου.

Ωράριο καταστημάτων

Το ωράριο που προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας γι' αυτές τις μέρες έχει ως εξής:

  • Δευτέρα ως Παρασκευή: 9 π.μ.-9 μ.μ.
  • Σάββατο: 9 π.μ.-6 μ.μ.
  • Κυριακή 24 Δεκέμβρη: 10 π.μ.-6 μ.μ.
  • Δευτέρα & Τρίτη 25-26 Δεκέμβρη κλειστά
  • Κυριακή 31 Δεκέμβρη: 10 π.μ.-5 μ.μ.

Στον Πειραιά ισχύει το ίδιο ωράριο με τη διαφορά ότι το πρωί ξεκινάει μια ώρα νωρίτερα.

Το ωράριο των κρεοπωλείων για τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

  • Σήμερα Παρασκευή: 7 π.μ. - 9 μ.μ.
  • Σάββατο 23/12 και Κυριακή 24/12: 7 π.μ. - 6 μ.μ.
  • Τετάρτη 27/12 και Πέμπτη 28/12: 7 π.μ. - 8 μ.μ.
  • Παρασκευή 29/12: 7 π.μ. - 9.00 μ.μ.
  • Σάββατο 30/12 και Κυριακή 31/12: 7 π.μ. - 6 μ.μ.
Δραστηριότητες της ΟΓΕ

Πρόγραμμα δραστηριοτήτων έχει καταρτίσει για το επόμενο διάστημα η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Συγκεκριμένα:

  • Στις 8 Γενάρη 2007 καλεί τους συλλόγους της Αττικής και τις γυναίκες - μέλη τους σε παναττική συνάντηση και σεμινάριο με θέμα: «Η νεολαία μπροστά στη μάστιγα των ναρκωτικών. Αίτια - πρόληψη - θεραπεία».

Η συνάντηση θα γίνει στις 5.30 μ.μ. στην αίθουσα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

  • Στις 21 Γενάρη 2007, στις 12.30 μ.μ., στο κέντρο «MOSTROU» (Λυσίου και Μνησικλέους 22, Πλάκα), διοργανώνει συνεστίαση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Θα τραγουδήσουν η Αθηναϊκή Κομπανία, η Κατερίνα Κόρου και ο Στάθης Αγγελόπουλος. Περισσότερες πληροφορίες, στα τηλέφωνα της ΟΓΕ (210-3629460 και 210-3618951).

  • Στις 22 Γενάρη 2007 διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Η Παιδεία είναι κοινωνικό δικαίωμα και όχι εμπόρευμα. Η Παιδεία της αγοράς και οι επιπτώσεις της στις γυναίκες» και με ενότητες όπως: Αναθεώρηση του άρθρου 16, ιδιωτικοποίηση της έρευνας, πολιτισμός και σχολείο, αναδιαρθρώσεις και ο ρόλος των εκπαιδευτικών, η κατάσταση των παιδικών σταθμών, η ισότητα μέσα από τα σχολικά βιβλία ή πώς προβάλλει το σχολείο την ισότητα, μαθητικό κίνημα, ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ - ΤΕΕ και πολλά άλλα. Τα θέματα θα αναπτύξουν πανεπιστημιακοί, δάσκαλοι, στελέχη της ΟΓΕ και του μαζικού λαϊκού κινήματος, μαθητές και σπουδαστές.

Η συγκεκριμένη ημερίδα θα γίνει στις 5.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» (Πανεπιστημίου 52) και αποτελεί κορύφωση της δίμηνης δραστηριότητας που έχει ανοίξει η Ομοσπονδία για τα ζητήματα της Παιδείας από τις αρχές του Δεκέμβρη. (Στο χτεσινό φύλλο από παραδρομή δημοσιεύτηκε λάθος ημερομηνία).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ