ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Απρίλη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
Η νίκη θα 'ναι με τους λαούς των Βαλκανίων

Συγκλονιστικές εμπειρίες και έντονες συγκινήσεις αποκόμισε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στη Γιουγκοσλαβία, από τις επισκέψεις που έκανε σε βομβαρδισμένες περιοχές κι από την επαφή που είχε με το λαό της γειτονικής χώρας. Μεταξύ άλλων η αντιπροσωπεία του Κόμματος επισκέφτηκε την περιοχή Πάντσεβο καθώς και την πρωτεύουσα της Βοϊβοντίνας Νόβισαντ, όπου έχουν πληγεί βάρβαρα παραγωγικές μονάδες και γέφυρες. Ακόμα συμπαραστάθηκε άμεσα στο γιουγκοσλαβικό λαό και ειδικότερα στο λαό του Βελιγραδίου, με τον οποίο είχε μια συγκινητική επαφή, πάνω σε μια από τις γέφυρες που έκοψαν την παλιά με τη νέα πόλη, δεδομένου ότι τις χωρίζει ο παραπόταμος του Δούναβη Σάβα.

Στο Πάντσεβο ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χ. Φλωράκης, και τα άλλα μέλη της αντιπροσωπείας δοκίμασαν έντονα αισθήματα αγανάκτησης, όταν επισκέφθηκαν δύο ολοσχερώς καταστραμμένα εργοστάσια. Το ένα ήταν το εργοστάσιο "Γιούτβα" που παρήγε ψεκαστικά αεροπλάνα για γεωργική χρήση. Το δεύτερο ήταν το πετροχημικό εργοστάσιο της Γιουγκοσλαβίας. Ακόμη, οι Ελληνες κομμουνιστές συνάντησαν τον νομάρχη του Πάντσεβο, ενημερώθηκαν αναλυτικά για το μέγεθος των καταστροφών και είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν την αλύγιστη θέληση για αντίσταση του σέρβικου λαού.

Στις γέφυρες του Νόβισαντ

Ιδια ήταν τα συναισθήματα και οι διαπιστώσεις κατά την επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Βοϊβοντίνας.Για την ακρίβεια η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ δεν κατάφερε να φτάσει στο Νόβισαντ, γιατί οι αμερικανο-ΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές είχαν φροντίσει να βομβαρδίσουν και τις τρεις γέφυρες που υπήρχαν και ένωναν τις δύο όχθες του Δούναβη. Αλλωστε, ο σκοπός της επίσκεψης ήταν μια άμεση επαφή με την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Η αντιπροσωπεία είδε και τις τρεις κατεστραμμένες γέφυρες, από τις οποίες η καινουργότερη ήταν και το κόσμημα της πόλης, ενώ η μεσαία είχε φτιαχτεί πριν από 70 χρόνια και έχει καταστραφεί τρεις φορές: Τις δύο - μια το 1941 και δεύτερη το 1944 - από τους Γερμανούς φασίστες και, τώρα, από τους Αμερικανούς.

Μετά την επίσκεψη στις κατεστραμμένες γέφυρες ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ και τα υπόλοιπα μέλη της αντιπροσωπείας ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο της κυβέρνησης της αυτόνομης περιοχής της Βοϊβοντίνας Μπόσκο Περόσεβιτς για την κατάσταση στην περιοχή και το ηθικό του λαού. Ο Μπ. Περόσεβιτς, μεταξύ των άλλων, τόνισε ότι όλες οι μειονότητες της Βοϊβοντίνας ζουν ειρηνικά εδώ και πολλά χρόνια, ότι έχουν ψηλό το φρόνημα κι ότι αγανακτούν με την προσπάθεια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ να δημιουργήσουν προβλήματα, χρησιμοποιώντας πυραύλους και βόμβες.

Η αντιπροσωπεία του Κόμματος έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στο γεγονός αυτό που ανέφερε ο Βοϊβοντίνος ηγέτης, γεγονός που φανερώνει ότι τη διχόνοια ανάμεσα στους λαούς, τις μειονότητες και τις εθνότητες επιχειρεί να τη δημιουργήσει και να τη βαθύνει ο ιμπεριαλισμός με την πολιτική και την πρακτική του.

Να πολεμάτε και να τραγουδάτε

Εντυπωσιακή και άκρως συγκινητική ήταν η άμεση επαφή που είχε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με το λαό του Βελιγραδίου, που τις νύχτες φυλάει τις γέφυρες του παραπόταμου Σάβα. Η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε τη γέφυρα "Μπράνκο" όπου ήταν συγκεντρωμένοι χιλιάδες Σέρβοι και ανάμεσά τους πολλοί Ελληνες. Ο Χαρίλαος Φλωράκης, που απηύθυνε χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους, έγινε δεκτός με θερμά και παρατεταμένα χειροκροτήματα και συνθήματα στα ελληνικά και στα σερβικά, τα οποία φώναζαν όλοι οι συγκεντρωμένοι, Ελληνες και Σέρβοι, ο καθένας στη γλώσσα του: "Τιμημένο ΚΚΕ", "ΚΚΕ το Κόμμα σου λαέ", "Ζήτω η Ελλάδα", "Ελλάδα, Ελλάδα, ΚΚΕ".

"Σήμερα, είπε στο χαιρετισμό του ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, νιώθω ανάμεικτα αισθήματα. Νιώθω αισθήματα αγανάκτησης, αισθήματα συγκίνησης και θαυμασμού. Το απόγευμα πήγαμε στο Πάντσεβο κι εκεί είδαμε τις καταστροφές. Και το αίσθημα που νιώσαμε ήταν αίσθημα αγανάκτησης. Δείξανε και δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο οι αμερικανο-ΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές που εμφανίζονται με το προσωπείο της υπεράσπισης δήθεν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Είδαμε τον κόσμο στους δρόμους του Βελιγραδίου. Φαινόταν στο πρόσωπό τους η αποφασιστικότητα, η ηρεμία και η διάθεση για παραπέρα αντίσταση. Αυτό μας προκάλεσε αισθήματα θαυμασμού. Αλλά τούτο το αποψινό σας, ομολογώ, μ' έκανε να νιώσω βαθιά συγκίνηση. Δεν είναι μόνο αυτό που βλέπετε αλλά όπως βλέπετε έχω κάποια ηλικία. Εζησα τα χρόνια της Κατοχής και του εμφυλίου πολέμου. Ξέρετε ποιο ήταν τότε το σύνθημα της ελληνικής νεολαίας που μάχονταν; "Πολεμάμε και τραγουδάμε". Αυτό που μου προκάλεσε απόψε τη μεγάλη συγκίνηση είναι που σας βλέπω να τραγουδάτε και να πολεμάτε με το δικό σας τρόπο. Σας χαιρετώ και να 'στε βέβαιοι ότι η νίκη θα είναι με τους λαούς των Βαλκανίων και, πριν απ' όλα, με το Σερβικό λαό.

Συμπαράσταση στους Σέρβους δημοσιογράφους

Μια πολύ ουσιαστική και σημαντική συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα της Ενωσης Σέρβων Δημοσιογράφων Ντούσαν Πάβιοβιτς είχε ο παλαίμαχος Ελληνας Δημοσιογράφος Γ. Τσαπόγας, που συνόδεψε την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στο Βελιγράδι. Ο Γ. Τσαπόγας μετέφερε στον εκπρόσωπο των Σέρβων λειτουργών του Τύπου μήνυμα συμπαράστασης του ΓΓ της ΕΣΗΕΑ Μ. Μαθιουδάκη, του ΔΣ του Συνδέσμου Δημοσιογράφων Εθνικής Αντίστασης 1941 - 44 και μήνυμα του Συνεδρίου της ΠΕΑΕΑ. Επίσης εξέφρασε, προσωπικά, την αγανάκτησή του για το βομβαρδισμό του κτιρίου της Γιουγκοσλαβικής ραδιοτηλεόρασης, χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως έγκλημα κατά της πληροφόρησης.

Ο Γ. Τσαπόγας ενημέρωσε τον Ντούσαν Πάβλοβιτς για την αντικειμενική πληροφόρηση που δίνουν οι Ελληνες δημοσιογράφοι και ιδιαίτερα οι απεσταλμένοι στη Γιουγκοσλαβία και για τη στήριξή τους από την ΕΣΗΕΑ, η οποία εξέδωσε δύο ανακοινώσεις - απαντήσεις στον Α. Γουάιτ και στις απαράδεκτες δηλώσεις Ανδριανόπουλου. Και οι δυο πλευρές επισήμαναν την ανάγκη στενής συνεργασίας στην κοινή προσπάθεια αντικειμενικής ενημέρωσης σε αντίθεση με την οργανωμένη παραπληροφόρηση. "Θα σπάσουμε το φράγμα των κουφών", δήλωσε ο Σέρβος γενικός γραμματέας των δημοσιογράφων, τονίζοντας ότι η Γιουγκοσλαβία είναι έτοιμη να βοηθήσει κάθε δημοσιογράφο που θα ήθελε να δει την αλήθεια.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Δεκαήμερο αντιπολεμικής πάλης

Κορυφώνονται τη βδομάδα που έρχεται οι εκδηλώσεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου,στο πλαίσιο του δεκαημέρου αντιπολεμικής δράσης. Σε όλη τη χώρα τα συνδικάτα προγραμματίζουν περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς, αντιπολεμικές συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις, καθώς και εκδηλώσεις σε εργοστάσια που θα συνοδευτούν με στάσεις εργασίας. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται το Σάββατο 1 του Μάη, με τον ταξικό αντιπολεμικό και αντιιμπεριαλιστικό γιορτασμό της κορυφαίας μέρας για την εργατική τάξη.Το ΠΑΜΕ τονίζει ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι στο πλευρό εκείνων που αντιστέκονται στους δολοφόνους των αμάχων, στους παγκόσμιους χωροφύλακες, που ενεργούν για τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των μονοπωλίων. Στην κατεύθυνση αυτή πρωτοστατεί για την έκφραση διεθνιστικής αλληλεγγύης στην εργατική τάξη της Γιουγκοσλαβίας, την ανάπτυξη φιλειρηνικού αντιπολεμικού κινήματος.

Επίσης, το ΠΑΜΕ επισημαίνει ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή μας, έδωσαν την ευκαιρία να διαπιστωθεί, σε χαλεπούς καιρούς, ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ζωντανά σε μεγάλα τμήματα του λαού μας ιδανικά, αρχές, αξίες, πολιτισμός και προοδευτική κουλτούρα, που δε βολεύονται στον ασφυκτικό κλοιό της Νέας Τάξης Πραγμάτων. "Στα ιδανικά αυτά και στις πανανθρώπινες αξίες της τάξης μας μπορούμε να αγκαλιαστούμε, να συντονιστούμε και να αγωνιστούμε μαζί, Ελληνες, Βούλγαροι, Αλβανοί, Γιουγκοσλάβοι, Κούρδοι, Σκοπιανοί και Τούρκοι εργάτες", υπογραμμίζει και καταγγέλλει τη στάση των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη συμμετοχή τους στην γκανγκστερική επίθεση. Τονίζει, τέλος, ότι οι λαοί πληρώνουν οδυνηρά τις ανατροπές που συντελέστηκαν στην πρώην Σοβιετική Ενωση και τις άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ενώ χαιρετίζει τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του λαού που εναντιώνεται στις επιλογές κύκλων της αντίδρασης για αιματοκύλισμα των Βαλκανίων και στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

Αντιπολεμικές - αντιΝΑΤΟικές εκδηλώσεις

Σήμερα Κυριακή

ΕΡΑΣΜΙΟ ΞΑΝΘΗΣ: Περικύκλωση της "Φωνής της Αμερικής" στις 11 π.μ. οργανώνουν οι Αντιπολεμικές Επιτροπές Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

ΝΑΟΥΣΑ: Συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία στις 8 μ.μ. οργανώνει η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ. Θα μιλήσει η βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου.

ΣΑΜΟΣ: Αντιπολεμική - αντιΝΑΤΟική συγκέντρωση στην πόλη της Σάμου, στις 7 μ.μ. διοργανώνει η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες.

ΚΕΡΚΥΡΑ: Συζήτηση για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή της δημοσιογράφου Λιάνας Κανέλλη, στις 8 μ.μ. στο παλιό φρούριο.

ΚΩΣ: Εκδήλωση με θέμα τον πόλεμο στα Βαλκάνια διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο και άλλοι μαζικοί φορείς του νησιού στις 11 π.μ. στο Τεχνικό Λύκειο.ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΡΗΤΗΣ: Συγκέντρωση στον Κόμβο στις 1 μ.μ.

Τρίτη

ΠΕΥΚΗ: Αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στις 8 μ.μ. στη Λ. Ειρήνης (συμβολή με τη Λ. Δημοκρατίας).

Α. ΛΙΟΣΙΑ: Συγκέντρωση στην πλ. Μητροπόλεως στις 7 μ.μ. διοργανώνουν μαζικοί φορείς της περιοχής.

ΚΕΡΚΥΡΑ: Αντιπολεμικό μουσικό συλλαλητήριο στην Πάνω Πλατεία στις 7.30 μ.μ., διοργανώνουν μαζικοί φορείς του νησιού σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία Πολιτών 1ης Μάρτη.

Τετάρτη

ΑΘΗΝΑ: Αντιπολεμική - αντιΝΑΤΟική συγκέντρωση διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιουχικών Οργανώσεων στις 9.30 στην πλ. Δημαρχίας.

"902 TV"
"Θέσεις και Αντιθέσεις" για το βρώμικο πόλεμο

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του "902" την Δευτέρα 26.4.99 τη νέα εκπομπή: "Θέσεις και Αντιθέσεις" στις 22.00

Ελληνες και Γιουγκοσλάβοι αθλητές, σχολιάζουν από τη δική τους οπτική γωνία, τις δραματικές εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία απόρροια του βρώμικου πολέμου που διεξάγουν στη γειτονική χώρα οι αμερικανο-ΝΑΤΟικοί εταίροι.

Τη συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος Ανδρέας Θερμός.

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη και περιοδεία που πραγματοποίησε στη Γιουγκοσλαβία ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης,επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, στην οποία συμμετείχαν και οι Μπάμπης Αγγουράκης μέλος της ΚΕ και βουλευτής και Γιάννης Θεωνάς,Ευρωβουλευτής του Κόμματος.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε σειρά σημαντικών επαφών και συναντήσεων με εκπροσώπους κομμάτων και άλλους φορείς στη Γιουγκοσλαβία, με κορυφαία τη συνάντηση, στο Βελιγράδι, με τον Πρόεδρο της Νέας Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.Ο Χ. Φλωράκης εξέφρασε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη των κομμουνιστών της χώρας μας στο γιουγκοσλαβικό λαό που αντιστέκεται και ενημέρωσε για τις θέσεις και τις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις του ΚΚΕ και του ελληνικού λαού. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε, προηγούμενα, με αντιπροσωπείες του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας και της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς, ενώ επισκέφθηκε βομβαρδισμένες περιοχές στο Πάντσεβο, τη Βοϊβοντίνα και τις κατεστραμμένες γέφυρες στο Βελιγράδι, όπου είχε και συναντήσεις με τοπικούς πολιτικούς παράγοντες. Ο Χ. Φλωράκης χαιρέτισε σε συγκέντρωση χιλιάδων κατοίκων που φυλάνε τη γέφυρα καθημερινά όπου, αφού κατάγγειλε την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα με τους βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας, εξέφρασε τα συναισθήματα θαυμασμού της αντιπροσωπείας για την αποφασιστικότητα, με την οποία αντιστέκεται ο γιουγκοσλαβικός λαός στην ιμπεριαλιστική επίθεση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ