ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Απρίλη 1999
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
Καταστράφηκε η βιομηχανική υποδομή της χώρας

Μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι χωρίς δουλιά. Συνέντευξη με τον Στόγιαν Μπουλάτ καθηγητή της Πολιτικής Οικονομίας στο πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου

Πριν οκτώ χρόνια η οικονομία της Γιουγκοσλαβίας καταστράφηκε από τον εμφύλιο πόλεμο που υποκίνησαν οι ιμπεριαλιστές. Αρκετές επιχειρήσεις, μόλις κατόρθωσαν λίγο να ορθοποδήοσυν, κλείνοντας κάποιες καλές συμφωνίες με το εξωτερικό, ήρθε το ΝΑΤΟ να τις καταστρέψει με τις βόμβες του. Και αυτό όχι μόνο για να κατακτήσει τις λεηλατημένες αγορές και να δημιουργήσει σφαίρες επιρροής, αλλά και για να ξεκαθαρίσει μια και καλή με τη μόνη χώρα της Ευρώπης, που ακολουθεί μια πολιτική διαφορετική από αυτής των παγκόσμιων κέντρων της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Μιας Νέας Τάξης Πραγμάτων, που από οικονομικής άποψης παραλληλίζεται με αυτήν του Χίτλερ για την κατάκτηση της παγκόσμιας αγοράς. Για αυτά και για άλλα πολλά, συνομιλήσαμε με τον κ. Στόγιαν Μπουλάτ, καθηγητής της Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου.

Ανισόμετρη ανάπτυξη

- "Ρ": Θα ήθελα να μου περιγράψετε την οικονομική γεωγραφία και κατάσταση της Ενιαίας Γιουγκοσλαβίας πριν τον πόλεμο και την πτώση του καθεστώτος

- Μπουλάτ: Η πρώην Γιουγκοσλαβία, η Σοσιαλιστική Ομοσπονδία της Γιουγκοσλαβίας, είχε ένα ιδιότυπο κοινωνικοοικονομικό αλλά και πολιτικό σύστημα. Είχε στην ουσία οικονομία της αγοράς αλλά με αρκετή δόση παρεμβατισμού. Στο πολιτικό σύστημα είχε υιοθετήσει την αρχή της αυτοδιαχείρισης, ενώ ήταν και ηγέτιδα δύναμη στο Κίνημα των Αδεσμεύτων κρατών. Από τις αρχές αυτές απορρέει και η οικονομική γεωγραφία της χώρας.Ενώ συνολικά είχαμε καλές επιδόσεις, φυσικά με κάποια προβλήματα, είχαμε μεγάλες οικονομικές διαφορές μεταξύ Βορρά και Νότου. Για παράδειγμα, πριν τον πόλεμο, το επίπεδο ζωής στη Σλοβενία θύμιζε Δυτική Ευρώπη, ενώ αυτό του Κόσσοβου ήταν σε καθαρά βαλκανικά επίπεδα. Αυτές οι διαφορές, ίσως, και να ήταν μια αιτία για τον πρώτο πόλεμο. Ισως αυτό εκμεταλλεύτηκαν οι ΗΠΑ - Γερμανία και το Βατικανό όταν άρχισαν να δημιουργούν αυτό το χάος στα Βαλκάνια.

- "Ρ": Ποιες ήταν οι οικονομικές ζημιές για το σύνολο της χώρας σαν απόρροια του εμφυλίου πολέμου;

- Μπουλάτ: Οι ζημιές από τη διάσπαση ήταν σίγουρα μεγάλες. Αρκεί να σας πω ότι το 1989 ο μέσος μηνιαίος μισθός ήταν, περίπου, 1500 γερμανικά μάρκα, με αρκετά υψηλό, όμως, πληθωρισμό, ενώ τώρα στη Σερβία είναι γύρω στα 200 μάρκα. Ηταν μεγάλη καταστροφή και θα αργήσουμε, αν τα καταφέρουμε, να φθάσουμε στο προηγούμενο επίπεδο.

Ολόκληρη η βιομηχανική παραγωγή καταστράφηκε. Τότε, στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού, πολλές βιομηχανίες είχαν παραρτήματα σε πολλές δημοκρατίες: πχ τα αυτοκίνητα Yugo, αλλού κατασκευαζόταν το αμάξωμα, αλλού τα λάστιχα, αλλού τα τζάμια και αλλού συναρμολογούνταν. Και αυτό δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα. Τώρα άλλες έχουν κλείσει, άλλες υπολειτουργούν και άλλες τις ξανακατέστρεψε τώρα το ΝΑΤΟ.

Ανεπανόρθωτες οι καταστροφές από τους βομβαρδισμούς

- "Ρ": Σε ποιο βαθμό είχαν προχωρήσει οι ιδιωτικοποιήσεις και η εισροή ξένου κεφαλαίου μετά τον πόλεμο και το εμπάργκο;

- Μπουλάτ: Οι ιδιωτικοποιήσεις, παρότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι εγκεκριμένο, δεν έχουν προχωρήσει αρκετά. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον νόμο, οι επιχειρήσεις δεν ήταν κρατικές αλλά κοινωνικές, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να αποφασίσουν οι εργαζόμενοι αν θέλουν να πουλήσουν ή όχι. Γι' αυτό, εξάλλου, δεν είχαμε και σημαντική εισροή ξένου κεφαλαίου στη Σερβία. Η μόνη σημαντική εισροή ήταν του ιταλικού και ελληνικού κεφαλαίου, που αγόρασαν την τηλεφωνία. Στο Μαυροβούνιο είχαμε μεγαλύτερη εισροή, αλλά και αυτή σταμάτησε τώρα με τον πόλεμο. Εκτός αυτού, το κεφάλαιο θέλει και πολιτική και οικονομική σταθερότητα, κάτι που δεν υπήρχε στη χώρα.

Επίσης, να τονίσουμε ότι ουδέποτε το γιουγκοσλαβικό κράτος δεν επέτρεψε τη λεηλασία που έγινε σε άλλα κράτη.

- "Ρ": Ποιες είναι έως τώρα οι απώλειες στον οικονομικό τομέα από την καταστροφή οικονομικών και πολιτικών στόχων από το ΝΑΤΟ;

- Μπουλάτ: Ανυπολόγιστες! Πράγματι κανείς έως τώρα δεν μπορεί να υπολογίσει σε πόσα δισ. δολάρια ανέρχεται αυτή η καταστροφή. Σύμφωνα με πρόχειρες μελέτες έχουν χάσει τη δουλιά τους μισό εκατομμύριο εργάτες και αρκετές βιομηχανικές μονάδες, όπως η Zastava στο Κραγκούγιεβατς και η Sloboda στο Τσατσάκ, έχουν ολοκληρωτικά καταστραφεί.

Πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι οι ΝΑΤΟϊκοί δε χτυπούν τυχαία. Χτυπούν εκείνα τα εργοστάσια που το τελευταίο διάστημα είχαν κλείσει συμφωνίες αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων με το εξωτερικό, όπως η Sloboda με τη Λιβύη και η Yugo με πολλές τριτοκοσμικές χώρες. Αυτό σας φαίνεται τυχαίο; Ακόμη να μην αναφερθούμε στις απώλειες του ανθρώπινου δυναμικού που είναι αρκετές και οι επιθέσεις συνεχίζονται.

Επιδίωξη η οικονομική κυριαρχία

- "Ρ": Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι αιτίες που ώθησαν τους Αλβανούς στα άκρα με τη δημιουργία του ΑΣΚ;

- Μπουλάτ: Οι αιτίες είναι πάρα πολλές και κάθε μία από αυτές λειτουργεί διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο. Αυτές είναι οικονομικές, πολιτισμικές, θρησκευτικές. Ομως, χωρίς την παρουσία των ξένων, που εκπαίδευσαν και εξόπλισαν τον ΑΣΚ, δε θα είχαμε φτάσει στον πόλεμο. Επιπλέον, να τονίσουμε ότι ο ΑΣΚ, εκτός από το αποδεδειγμένο πλέον εμπόριο ναρκωτικών που κάνει, έχει στενούς δεσμούς με πολλές μυστικές υπηρεσίες, είναι το όργανό τους, που προσπαθούν μέσω αυτού να επιβάλουν τα σχέδια τους στην περιοχή.

Λαμπρό παράδειγμα είναι το Ραμπουγέ. Για μένα η λύση είναι μια αυτονομία στη βάση της αναλογικής αντιπροσώπευσης όλων των εθνοτήτων στα αντιπροσωπευτικά κρατικά όργανα και σε καμιά περίπτωση ανάπτυξη ξένων δυνάμεων στην περιοχή.

- "Ρ": Πολλοί παραλληλίζουν την προσπάθεια του Χίτλερ για οικονομική κυριαρχία με αυτήν των Αμερικανών και του Κλίντον. Κατά πόσο ισχύει αυτό;

- Μπουλάτ: Από οικονομικής άποψης, αυτό ισχύει, φυσικά τηρουμένων των αναλογιών. Ο Χίτλερ έκανε τον πόλεμο για να κατακτήσει τον κόσμο, να κυριαρχήσει οικονομικά, να γίνει, δηλαδή, υπερδύναμη, αυτοκρατορία που θα κυβερνά όλο τον κόσμο. Φυσικά και να καταστρέψει την ΕΣΣΔ.

Αυτό κάνει σήμερα και ο Κλίντον και οι ΗΠΑ, που είναι παγκόσμια αυτοκρατορία. Δε θέλει αντιστάσεις. Το δόγμα τους είναι γνωστό: επεμβαίνουν εκεί που κρίνει ότι διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντά τους. Το ίδιο και το ΝΑΤΟ, που είναι ο στρατιωτικός μοχλός τους. Εδώ στο Κόσσοβο, ποια συμφέροντα έχουν;

Σίγουρα δεν είναι μόνο το πλούσιο υπέδαφος και η δημιουργία ζωνών επιρροής. Είναι και ένα μάθημα σε όποιον θέλει να αντισταθεί. Τα σχέδιά τους είναι μακροπρόθεσμα και μόνο μια ισορροπία δυνάμεων είναι ικανή να τους σταματήσει. Δεν μπορώ, όμως, να καταλάβω το ρόλο της Ευρώπης. Ναι, μεν, φιλελεύθερο σύστημα παντού, αλλά ο πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος, κατά πόσο είναι προς το συμφέρον της;

Φώτης - Αγγελος ΜΠΕΛΕΡΗΣ

Δολοφόνοι αναλαμβάνουν... ανθρωπιστική δράση

Η ομάδα των SAS στο Κοσσυφοπέδιο

Στη σχετική "εκτίμηση" προέβη το BBC (13/4): Μονάδες των περίφημων SAS "πιστεύεται", ανέφερε, πως έχουν διεισδύσει πίσω από τις γραμμές των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο, σε μια "κρίσιμη επιχείρηση για την καθοδήγηση των πιλότων των βρετανικών βομβαρδιστικών "Harrier" ώστε να πετυχαίνουν τους στόχους τους".

Αποφεύγοντας να επιβεβαιώσει την ανάληψη μιας τέτοιας "αποστολής" από την αφρόκρεμα των βρετανικών ειδικών δυνάμεων, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας ωστόσο σχολίασε ότι τα βομβαρδιστικά "Harrier GR7" της RAF έχουν καταστεί ικανά να πραγματοποιούν επιθέσεις "παρά την πυκνή νέφωση" πάνω από το Κοσσυφοπέδιο, γεγονός που ενισχύει τη φημολογία περί δράσης της Special Air Service (Ειδική Αεροπορική Υπηρεσία) στο έδαφος.

Ο στρατηγός Σερ Τσαρλς Γκάθρι ήταν πιο σαφής: η "βελτιωμένη κατασκοπία" στο έδαφος, είπε, είναι "παράγοντας επιτυχίας" για τις επιδρομές που "εμποδίζονται" από τον "άσχημο καιρό". Το ΝΑΤΟ είναι βέβαια "σε επαφή" με τον UCK, τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου, αλλά ο επικεφαλής του Βρετανικού Επιτελείου υπονόησε ξεκάθαρα ότι ειδικές δυνάμεις της Αυτής Μεγαλειότητος είναι στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου.

Οι άνδρες της SAS, σύμφωνα με μια πλειάδα δημοσιευμάτων, είχαν επιτελέσει ανάλογο "ρόλο" και στη διάρκεια των βομβαρδισμών εναντίον Γιουγκοσλαβικών Δυνάμεων στον πόλεμο της Βοσνίας (π.χ., βλ. "The Daily Telegraph", 9/11/1995), πλην όμως το βρετανικό υπουργείο Αμυνας "αποφεύγει να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες περί ανάληψης τέτοιων επιχειρήσεων".

"Εκτιμάται", πάντως, ότι οι άνδρες της SAS έχουν ένα "πολύ ευρύτερο" φάσμα αποστολών να επιτελέσουν. Κατά το BBC, "θα βρίσκουν πού συνέβησαν σφαγές, θα αναγνωρίζουν τα κρησφύγετα των υπευθύνων των ομάδων θανάτου και κρυφές αποθήκες όπλων, και θα σώζουν παγιδευμένους Κοσσοβάρους Αλβανούς".

Ο αναλυτής του Βασιλικού Ινστιτούτου Αμύνης Ηνωμένων Υπηρεσιών, Νάιτζελ Βίνσον, εξηγεί ότι οι άνδρες της SAS στο Κοσσυφοπέδιο πιθανότατα θα είναι χωρισμένοι σε ομάδες των οκτώ, ή των τεσσάρων. Μετακινούμενοι με ελικόπτερα πίσω από τις γραμμές του εχθρού, είναι βαριά εξοπλισμένοι, για την περίπτωση που ανακαλυφθούν ή δεχτούν επίθεση. "Αντιαρματικά, πολυβόλα, τουφέκια και νάρκες είναι ο πιθανός εξοπλισμός τους", σχολιάζει ο Βίνσον.

Κρυμμένοι υπομονετικά δίπλα σε δρόμους, μεταφέροντας εξοπλισμό αναγνώρισης, θα μπορούν να βρίσκουν τα δρομολόγια των σερβικών περιπόλων και μηχανοκίνητων μονάδων, τα σταυροδρόμια και την πορεία τους προς τα βασικά αστικά κέντρα.

"Οι περίπολοι αυτές έχουν τακτική επικοινωνία με τη βάση στη διάρκεια των βομβαρδισμών, κάθε μια ώρα". Ο συνταγματάρχης Μάικ Ντιούαρ, συγγραφέας 15 βιβλίων με "στρατιωτικού ενδιαφέροντος" περιεχόμενο και εκδότης ενός περιοδικού επ' ονόματι "Ο Αξιωματικός", πρόσθεσε ότι απαραίτητο "εργαλείο" για τους άνδρες της SAS είναι "όργανα κατάδειξης λέιζερ". Ο ρόλος αυτών των "εργαλείων", κατά τον ίδιο, είναι να "μαρκάρουν" ηλεκτρονικά τους στόχους, ώστε τα βρετανικά βομβαρδιστικά να μπορούν να τους πλήττουν δίχως οπτική επαφή.

Ο Μ. Ντιούαρ διατείνεται πως, χωρίς αμφιβολία, αυτές είναι "πολύ επικίνδυνες" αποστολές. "Είναι μικρές ομάδες, και είναι ξεκάθαρα ευάλωτες", λέει. Και αν "η παραμονή τους στο Κοσσυφοπέδιο γίνει πολύ επικίνδυνη, τότε θα πρέπει να αποσυρθούν". Ωστόσο, επισημαίνει, "είναι πολύ ικανοί στο να φροντίζουν τους εαυτούς τους". Σε όρους ποιότητας στρατιωτών, καταλήγει αυτάρεσκα, "δεν υπάρχει ούτε ένας Σέρβος στρατιώτης που να πλησιάζει στα 100 μίλια τον επαγγελματισμό τους".

Επαγγελματίες δολοφόνοι

Οι ειδικές αυτές δυνάμεις της Αυτής Μεγαλειότητας έχουν, πράγματι, μεγάλη πείρα, ίσως τη μεγαλύτερη από κάθε άλλο ανάλογο σώμα στον κόσμο, στο να εκτελούν "βρώμικες" δουλιές, με υπερθετικό βαθμό δυσκολίας. Μια πείρα που απέκτησαν πενήντα χρόνια τώρα, σε θέατρα σε ολόκληρο τον πλανήτη, εναντίον των ανταρτών του IRA στη Βόρειο Ιρλανδία, όπου ο τακτικός βρετανικός στρατός δεν μπορούσε να τα βγάλει πέρα, εναντίον αριστερών εξεγερμένων στην Κολομβία, στον πόλεμο του Κόλπου, στον πόλεμο των Φώκλαντς, στο Νότιο Βιετνάμ, στο Ιράν, στο Βόρνεο, στο Ομάν, κι ένα σωρό άλλα "πεδία", όπως στους ατέλειωτους αφρικανικούς πολέμους. Μάλιστα, η φήμη θέλει πολλούς εξ αυτών να αναλαμβάνουν, μετά την αποστράτευσή τους, ρόλο εκτελεστών στην "ελεύθερη αγορά", ή εκπαιδευτικό ρόλο για σωματοφύλακες.

Ενας από τους παλιότερους διοικητές των SAS, ο Σερ Μάικλ Ρόουζ, με θητεία στη Βοσνία, είναι ο υπεύθυνος για την επάνδρωση του σώματος.

Για χρόνια, η μικρή ελίτ, με μότο "Ο τολμών νικά", είχε τη βάση της στο Χέρεφορντ, αλλά πρόσφατα, σύμφωνα με τους "Τάιμς" του Λονδίνου, μετακόμισε σε μια παλιά βάση της RAF, στο Κρέντενχιλ. Το "ενεργό τάγμα" της SAS, το 22ο, αριθμεί περίπου 550 άνδρες, με μέσο όρο ηλικίας τα 27 χρόνια. Λαμβάνουν εκπαίδευση όλων των τύπων: αλεξιπτωτιστών, ορειβασίας και πεζοπορίας, σε οχήματα όλων των τύπων, πλοία, βάρκες, υποβρύχιες καταστροφές, αντιτρομοκρατικές τακτικές, κλπ.

Μια από τις αποτυχημένες αποστολές των SAS, σύμφωνα με ένα πρώην στέλεχός τους που κατέγραψε τις εμπειρίες του σε ένα βιβλίο με τίτλο "Θα σε δω το Νοέμβρη" ("See you in November", 1985), ήταν αυτή της δολοφονίας του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Γκαντάφι, τη δεκαετία του 1970.

Την ιστορία της SAS βαραίνουν αρκετές "αποτυχίες", αλλά οι "επιτυχίες" είναι πολύ περισσότερες, αν και συνήθως μένουν στο επίπεδο του "θρύλου". Οι δολοφονίες Ιρλανδών αυτονομιστών στο Μπέλφαστ (σχετικά υπάρχει ο "Φάκελος Νέμεσις", που το Σιν Φέιν χαρακτηρίζει "αποκύημα φαντασίας") και αλλού, όπως στο Γιβραλτάρ, δολοφονίες Παλαιστινίων τρομοκρατών στη διάρκεια αεροπειρατειών, όπως στο Μογκαντίσου, είναι ανάμεσα στα θαυμαστά έργα των Βρετανών κομάντος.

Μια από τις φήμες που έχουν κυκλοφορήσει ευρέως όσον αφορά άνδρες της SAS, τους θέλει να έχουν παίξει "ενεργότερο ρόλο" στο θέατρο του πολέμου της Βοσνίας από ό,τι οι περισσότεροι νομίζουν. Στο βιβλίο του Τάσου Τέλογλου "Η Γερμανική Πολιτική στον Γιουγκοσλαβικό Χώρο (1991 - 1995)", που κυκλοφόρησε το 1996, αναφέρεται πως σύμφωνα με δημοσιεύματα του κροατικού περιοδικού "Danas", το 1993 "οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες έπαιξαν δραστήριο ρόλο στην τροφοδότηση της σύγκρουσης Κροατών - μουσουλμάνων. Κάποιος Νόρις Φίλιπς, πρώην αξιωματικός του βρετανικού ναυτικού, έπεισε τους Κροάτες να επιτεθούν στο Μόσταρ και στη συνέχεια κατέφυγε στους μουσουλμάνους, τους οποίος παρότρυνε σε αντίποινα κατά των Κροατών. Αλλά και στο Αχμίτσι επικεφαλής της ομάδας των Κροατών που έκαναν τις γνωστές αγριότητες ήταν ένας Βρετανός υπήκοος. Αργότερα ένας άλλος Βρετανός μισθοφόρος κατηύθυνε τους μουσουλμάνους στις σφαγές των Κροατών στην Γκούτσα Γκόρα. Αμέσως μετά τις σφαγές στα δύο χωριά, Βρετανοί κυανόκρανοι (σ.σ.: της SAS, όπως εξηγήθηκε αργότερα) ανακάλυψαν τα αποκεφαλισμένα κουφάρια ένθεν και εκείθεν και κάλεσαν τα βρετανικά τηλεοπτικά συνεργεία. Λίγες ώρες αργότερα, Κροάτες και μουσουλμάνοι εξαπέλυαν επιθέσεις κατά αλλήλων για να... εκδικηθούν για τις σφαγές"! (βλ. σελ. 88 - 89.)

Μόνο η συγκεκριμένη αναφορά αρκεί, μάλλον, για να δώσει μια "γεύση" του τι είδους "αποστολές", εκτός από αυτές που αναφέρει το BBC, εκτελούν οι άνδρες της SAS...

Μπ. Γ.

Εμπλουτισμένο ουράνιο: Μακροπρόθεσμη ανθρώπινη καταστροφή

"Χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ εμπλουτισμένο ουράνιο;" ρωτά ο δημοσιογράφος Αλεξ Κίρμπι του BBC εκπρόσωπο της Συμμαχίας. "Δε χρησιμοποιούμε πυρηνικά όπλα", απαντά ο αξιωματούχος. "Ευχαριστώ πολύ, αλλά δε ρώτησα αυτό", επιμένει ο Κίρμπι. Ο εκπρόσωπος αρχίζει να γελάει ασυγκράτητα.

Λίγο αργότερα, στα γραφεία του BBC φθάνει ένα φαξ - μία και μόνη σελίδα. "Το εμπλουτισμένο ουράνιο", αναφέρει, "είναι ενταγμένο στο οπλοστάσιο των Ηνωμένων Πολιτειών. Πάντως, είναι ανεπίτρεπτο για εμάς να συζητούμε όσον αφορά σε συγκεκριμένους τύπους πυρομαχικών που χρησιμοποιούνται και το σε ποια χρονική στιγμή χρησιμοποιούνται". Δυστυχώς για τον εκπρόσωπο, τον "κανόνα" αγνόησε ένας Ιταλός συνάδελφός του, ο οποίος κατά την ιαπωνική εφημερίδα "Μαϊνίτσι" "επιβεβαίωσε" τη χρήση βλημάτων με εμπλουτισμένο ουράνιο στους βομβαρδισμούς της Συμμαχίας στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, "για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο του Περσικού Κόλπου".

Αν πράγματι είναι έτσι, και τα υπάρχοντα στοιχεία κατατείνουν ότι η χρήση βλημάτων και πυραύλων με εμπλουτισμένο ουράνιο συμβαίνει, η καταστροφή είναι εκεί "για να μείνει". Οπως παρατηρεί ο Τζον Καταλινότο του International Action Center, πρόκειται για έναν διαρκή κίνδυνο "για τους ανθρώπους της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και ολόκληρης της Βαλκανικής".

Οπως σημειώνεται σε έκθεση του ερευνητικών εργαστηρίων Κόγκχιλ (Coghill Research Laboratories, Γκεντ, Μεγάλη Βρετανία) που κυκλοφόρησε την 9η Απρίλη, "το κοινό είναι κατά πλειοψηφία ανενημέρωτο για τους κινδύνους από τη χρήση βλημάτων με περίβλημα εμπλουτισμένου ουρανίου", που έχει γίνει αίτηση να συμπεριληφθούν στη Συνθήκη της Γενεύης περί απαγορευμένων όπλων (δηλαδή "πυρηνικών", έστω μικρότερης ισχύος).

Το περίβλημα ουρανίου υπάρχει τόσο στα βλήματα των 30 mm, που χρησιμοποιούν τα κανόνια των μαχητικών A-10 Thunderbolt, των επιθετικών ελικοπτέρων "Απάτσι", όσο και στους πυραύλους τύπου "Κρουζ".

Η "αξία" του από στρατιωτικής πλευράς έγκειται στο ότι η ατομική του μάζα (238) είναι η "καταλληλότερη" για τη διείσδυση στη θωράκιση των αρμάτων μάχης (στην περίπτωση των βλημάτων) και σε κτίρια ή συμπαγή συγκροτήματα κτιρίων και υπόγεια (στην περίπτωση των πυραύλων).

Αυτού του είδους τα ραδιενεργά υλικά, όμως, δε βοηθούν απλώς στο να γίνουν πιο φονικά τα "έξυπνα" όπλα: αφήνουν θανάσιμα κατάλοιπα ως το άπειρο- για 10 στην ενάτη χρόνια.

Τα ίδια συνέβησαν στον πόλεμο του Κόλπου εναντίον του Ιράκ. Κατά την ανάλυση των εργαστηρίων Κόγκχιλ, 1 εκατομμύριο τέτοια βλήματα βρίσκονται ακόμη διεσπαρμένα, τόσο στις ερήμους, όσο και σε κατοικημένες περιοχές. Η ποσότητα του εμπλουτισμένου ουρανίου αυτού "υπολογίζεται σε 350 τόνους, αλλά με δεδομένο ότι και οι κεφαλές των πυραύλων "Κρουζ" περιέχουν το ίδιο υλικό, η ποσότητα πρέπει να πλησιάζει μάλλον τους 750 τόνους".

Οσο για τις συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων που εκτίθενται στο ραδιενεργό αυτό υλικό, είναι ολέθριες. Στο Ιράκ έχει αναφερθεί απίστευτη αύξηση κρουσμάτων λευχαιμίας και καρκίνου, αποβολών σε κυήσεις παιδιών, και "τερατογενέσεων".

Κατά την ανάλυση των εργαστηρίων Κόγκχιλ, 80 χιλιάδες Αμερικανοί βετεράνοι έχουν παρουσιάσει το "Σύνδρομο του Κόλπου": μια σειρά "ανεξήγητων" παθήσεων, που προσομοιάζουν σε εκείνες μετά την έκθεση σε ραδιενέργεια. Οι ίδιοι οι βετεράνοι ανεβάζουν τον αριθμό σε 400.000 ανθρώπους - και, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τους, η υγεία τους έχει "καταστραφεί", παρά το ότι η αμερικανική κυβέρνηση, τόσο σε επίπεδο δηλώσεων όσο και σε επίπεδο εκθέσεων, συγκαλύπτει τη ζοφερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν.

Σε σχετικά ρεπορτάζ της εφημερίδας "The Examiner" του Σαν Φρανσίσκο, τον Αύγουστο του 1998 αλλά και το Γενάρη του 1999, οι εκθέσεις του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας χαρακτηρίζονται "κατασκευασμένες" και οι ισχυρισμοί της Ουάσιγκτον "αστείοι", αφού διατυπώνονται πριν υπάρξουν σχετικές τεκμηριώσεις από βιολόγους που διερευνούν τις περιπτώσεις των βετεράνων.

Τα βλήματα με εμπλουτισμένο ουράνιο διαπερνούν τη θωράκιση των τανκς σαν "το μαχαίρι σε καυτό βούτυρο". Κάθε φορά που ένα βλήμα ή ένας πύραυλος με αυτό το περίβλημα εκρήγνυται, απελευθερώνει μια τρομακτική ποσότητα ραδιενέργειας σε μορφή οξειδίου του ουρανίου. Τα κατάλοιπά της μπορούν να μεταφερθούν με τον άνεμο - γεγονός που εύλογα προκαλεί τρόμο για τις συνέπειες όχι μόνο εκεί που πλήττουν τα βλήματα, αλλά σε ολόκληρες τις γύρω περιφέρειες. Οι συνέπειες αυτές αναμένεται να εμφανιστούν, σε μικρότερο βαθμό, στη Βοσνία, όπου χρησιμοποιήθηκαν επίσης βλήματα και πύραυλοι με εμπλουτισμένο ουράνιο. Στην ίδια τη Γιουγκοσλαβία, όμως, οι ποσότητες που εκλύονται δεν είναι συγκρίσιμες με εκείνες της Βοσνίας...

Τα "σενάρια" άμεσης έκθεσης στα ραδιενεργά κατάλοιπα είναι διάφορα. Μια έκθεση του αμερικανικού National Gulf War Recource Center τα παρουσιάζει: οι στρατιώτες που βρίσκονται σε οχήματα που πλήττονται ή εισπνέουν τον καπνό από φλεγόμενα οχήματα είναι ανάμεσα στα θύματα "χωρίς αμφιβολία". Ομοίως και όσοι περισυλλέγουν υλικό από τα σημεία των καταστροφών. Το προσωπικό που περιέθαλψε θύματα αυτών των επιθέσεων, "πιθανώς". Ο πληθυσμός που βρισκόταν στην περιοχή την ώρα των πληγμάτων "χωρίς αμφιβολία". Ο υπόλοιπος άμαχος πληθυσμός στην περιοχή "πιθανώς". Και πάει λέγοντας.

Αναμένεται ακόμη η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) για τις συνέπειες από τη χρήση του εμπλουτισμένου ουρανίου, αλλά οι ολέθριες συνέπειές του στο Ιράκ ήδη αρχίζουν να φαίνονται. Η Γιουγκοσλαβία υφίσταται ανάλογη ανθρώπινη καταστροφή, η οποία δε θα φανεί τόσο άμεσα, όσο μεσοπρόθεσμα. Και μια λεπτομέρεια: η χρήση του έχει καταδικαστεί από τα Ηνωμένα Εθνη...

Μπ. Γ.

Γιατροί ανθρωπιάς, στη φωτιά του πολέμου

Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Διακινδυνεύουν τη ζωή τους, ανάμεσα στις φλόγες, τη φρίκη, το αίμα της ανθρωποσφαγής, εκεί στη Γιουγκοσλαβία της αντίστασης στη βία. Διακινδυνεύουν τη ζωή τους, αυτοί οι εθελοντές γιατροί, για να σώσουν τα θύματα των αμείλικτων βομβαρδισμών, της αιματηρής βίας, της πείνας και της δίψας μέχρι θανάτου, στα στρατόπεδα των προσφύγων, της εξόντωσης από ασθένειες.

Σαμαρείτες και απόστολοι του καλού, αφήνουν σπίτια, οικογένειες, φιλοδοξίες προσωπικές ανάδειξης και εύκολου πλουτισμού, για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, στη Γιουγκοσλαβία που αιμορραγεί και αντιστέκεται. Για να πραϋνουν τον ανείπωτο ανθρώπινο πόνο, για να χειρουργήσουν χωρίς αναισθητικό πολλές φορές, χωρίς εργαλεία, χωρίς φάρμακα.

Αυτοί οι γιατροί, που βρέθηκαν πολλές φορές στα μέτωπα του ανθρώπινου πόνου, των συρράξεων, της πείνας, των καταστροφών, μετουσιώνουν τους λόγους σε πράξη και σε μετάγγιση ζωής. Προχωρούν κόντρα στο ρεύμα της αδιαφορίας, που συμπαρασύρει άλλους στην ιδιοτέλεια, τον ατομικισμό, την εκμετάλλευση, τη λαφυραγώγηση των αξιών.

Στο πείσμα όσων - των λίγων έστω - ασκούν την ιατρική, εκμεταλλευόμενοι τον ανθρώπινο πόνο, αυτοί οι γιατροί της ανθρωπιάς, επιμένουν να ασκούν το κοινωνικό τους λειτούργημα, δίνοντας ουσιαστικό περιεχόμενο στον ιπποκράτειο όρκο, που για μερικούς έχει αντικατασταθεί από τα φουσκωμένα "φακελάκια".

"Βοηθήστε μας, για να βοηθήσουμε", είναι η εναγώνια έκκλησή τους. Βοηθήστε με κάθε τρόπο, ηθικό και υλικό, γιατί όπως τονίζουν, υπάρχουν όπλα που σκοτώνουν, υπάρχουν όμως και "όπλα" που σώζουν ζωές, εκεί στις ισοπεδωμένες από τις πυραυλικές επιδρομές περιοχές της Γιουγκοσλαβίας και τους δυστυχισμένους που ξεριζώθηκαν από τα σπίτια τους, μέσα στη δίνη της καταστροφής.

Δεν φτάνει ο δημόσιος έπαινος γι' αυτή την υψηλή ανθρωπιστική συμβολή που εκδηλώνεται τώρα, ανάμεσα στα ερείπια που σωριάζει η νέα τάξη, όπως προηγούμενα στο Κουρδιστάν, τη Λιβερία, το Ελ Σαλβαδόρ, Ιράκ, Αιθιοπία, Ρουάντα, Μπουρούντι, Κένυα, Σρι Λάνκα, Αϊτή, Σομαλία κ.ά.

Ακούστε την κραυγή των ανθρώπων, που σφαδάζουν από πόνο. Ακούστε τη φωνή των γιατρών προσφοράς ζωής.

Τα βλήματα των ελικοπτέρων "ΑΠΑΤΣΙ" έχουν περίβλημα με ουράνιο για να

Τα βλήματα των ελικοπτέρων "ΑΠΑΤΣΙ" έχουν περίβλημα με ουράνιο για να διευκολύνεται η διείσδυση στα τανκ

Χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άνεργοι από τον βομβαρδισμό του εργοστασίου

Χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άνεργοι από το βομβαρδισμό του εργοστασίου της "ΖΑΣΤΑΒΑ"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ