ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΛΕΤΟΝΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ 0 - 0
Αντίο πρωτιά...

Μετά την ισοπαλία στη Ρίγα η Εθνική μας κυνηγά τη δεύτερη θέση ώστε να διατηρήσει ελπίδες πρόκρισης

Ονειρο ήταν η πρωτιά και πάει. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δεν κατάφερε να ξεπεράσει ούτε το εμπόδιο της Λετονίας. Ετσι, με το 0 - 0 στη Ρίγα ουσιαστικά η Εθνική μας δεν έχει βλέψεις για την κορυφή του ομίλου που οδηγεί απευθείας στα τελικά του EURO 2000. Κύριος στόχος της στο εξής είναι η κατάκτηση της δεύτερης θέσης που οδηγεί σε μπαράζ και η ελπίδα στο... θαύμα. Να επαναληφθούν δηλαδή απρόσμενα αποτελέσματα που ίσως διαφοροποιήσουν υπέρ μας την πραγματικότητα.

Από την αρχή οι "γαλανόλευκοι" έδειξαν τις διαθέσεις τους. Ανέλαβαν τον έλεγχο του παιχνιδιού και έπαιζαν τη Λετονία στο μισό γήπεδο. Ομως το άγχος, ο κακός αγωνιστικός χώρος και η "γραμμή Μαζινό" των γηπεδούχων δεν επέτρεψαν στους Ελληνες παίχτες ν' απειλήσουν σοβαρά. Στη συνέχεια οι "κοκκινόμαυροι" βγήκαν από την περιοχή τους, δημιούργησαν 1 - 2 ευκαιρίες, αλλά ήταν φανερό πως ο πρωταρχικός τους στόχος ήταν το μηδέν στην άμυνα. Η ισοπαλία ικανοποιούσε απόλυτα το σκοπό τους, να παραμείνουν στο κυνήγι της δεύτερης θέσης.

Ετσι στη μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού έπαιζαν με 9 και 10 αμυντικούς. Είχαν δημιουργήσει δύο αμυντικές γραμμές και είχαν κλείσει άψογα όλους τους διαδρόμους. Από την άλλη, η Εθνική μας προσπάθησε, είτε κατά μέτωπο είτε από τα πλάγια, να δημιουργήσει ρήγματα. Ομως σπάνιες φορές τα κατάφερε. Ακόμα και τότε όμως οι λανθασμένες επιλογές, η ατυχία και οι έγκαιρες επεμβάσεις των αμυντικών στέρησαν τη χαρά ενός γκολ. Κορυφαία ευκαιρία για τους "γαλανόλευκους" η κεφαλιά του Αναστασίου που κατέληξε στο δοκάρι (83).

Εδώ αξίζει ν' αναφέρουμε πως σ' αυτή τη διοργάνωση τα δοκάρια μας στέρησαν τρεις νίκες. Στα παιχνίδια με Σλοβενία, Αλβανία και Νορβηγία σε καθοριστικά χρονικά διαστήματα αποσόβησαν "βέβαια" γκολ. Επίσης αξεπέραστο εμπόδιο στο χθεσινό παιχνίδι ήταν ο κακός αγωνιστικός χώρος. Στα λίγα τετραγωνικά που έμεναν ελεύθερα οι διεθνείς μας δεν μπορούσαν να κάνουν σωστές ενέργειες, αφού η μπάλα "χόρευε" ανεξέλεγκτα πότε εδώ, πότε εκεί.

Μετά το πέρας της συνάντησης σαφώς στεναχωρημένος ο Β. Δανιήλ δήλωσε: "Οι παίχτες μου προσπάθησαν και ήταν αναμφισβήτητα οι πρωταγωνιστές. Δυστυχώς όμως δεν αξιοποιήσαμε την υπεροχή μας. Είχαμε πρόβλημα στους μικρούς χώρους, λόγω του κακού γηπέδου. Δε φεύγουμε μ' ενθουσιασμό αφού δεν κερδίσαμ,ε αλλά με αυτοπεποίθηση από την προσπάθεια. Αυτό θα μετρήσει στη συνέχεια. Η πρόκριση παραμένει "ανοιχτή"".

ΛΕΤΟΝΙΑ: Καραβάγιεφ, Λουκάσεβιτς, Αστάφεφ, Ζεμνίζιντσκις, Λομπανόφ, Σαράντο (62' Στεπάνοφς), Ιβανόφ (29' Ισαλκόφς), Μιλαγκονάτζεσντιν, Παχάτς, Μίχολατς (46' Μπούλντερς), Στόλτσερς.

ΕΛΛΑΔΑ: Ατματσίδης, Μαυρογενίδης, Κασάπης, Νταμπίζας, Ουζουνίδης, Πουρσανίδης, Γιαννακόπουλος (74' Ζαγοράκης), Γεωργάτος (74' Φραντζέσκος), Μαχλάς (80' Αναστασίου), Λυμπερόπουλος, Νικολαϊδης.

ΝΗΑΡ ΗΣΤ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 73 - 78
"Φτερούγισε" στην Καισαριανή

Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη πέτυχε την πρώτη εκτός έδρας νίκη την κατάλληλη στιγμή. Ανετη επικράτηση της ΑΕΚ επί του Πανιωνίου

Μπορεί σε ολόκληρο πρωτάθλημα να μην είχε πετύχει ούτε μια νίκη εκτός έδρας, αλλά το Περιστέρι κατάφερε να φτερουγίσει μακριά από το σπίτι του την κατάλληλη στιγμή. Στον χτεσινό πρώτο αγώνα για τα πλέι οφ η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη επικράτησε στην Καισαριανή της Νήαρ Ηστ με 78 - 73 σπάζοντας έτσι το πλεονέκτημα έδρας που είχαν οι χθεσινοί γηπεδούχοι. Ετσι, τώρα χρειάζεται μία νίκη στο επόμενο παιχνίδι που θα γίνει στην έδρα του προκειμένου να σφραγίσει και τυπικά το εισιτήριο της πρόκρισης στην επόμενη φάση των πλέι οφ.

Το παιχνίδι στη μεγαλύτερη διάρκειά του ήταν ντέρμπι με τις δυο ομάδες να εναλλάσσονται στο σκορ, αλλά τους φιλοξενούμενους να καταφέρνουν να πάρουν ένα ελαφρύ προβάδισμα στο ημίχρονο (36 - 38).

Με την έναρξη της επανάληψης και μεταφέροντας το παιχνίδι κάτω από το καλάθι το Περιστέρι άρχισε να δείχνει πιο ικανό για τη νίκη, κάτι που φάνηκε και στα τελευταία λεπτά, οπότε πήρε μια διαφορά 5 πόντων 1 πριν τη λήξη και την κράτησε μέχρι το τέλος.

ΝΗΑΡ ΗΣΤ: Σοφογιάννης 5, Τσιριγωτάκης 1, Πανταζόπουλος 16, Χιλ 20, Τσατσαρής 18, Βον 10, Παυλίδης 3.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: Ντάιαλ 18, Παπαμακάριος 13, Γκαγκαουδάκης 10, Μαρτίνεθ 18, Μάξεϊ 17, Οκανσέ 2.

Ανετη επικράτηση στο τέλος

Μπορεί η ΑΕΚ να κοψοχόλιασε στις αρχές της επανάληψης, αφού είδε το προβάδισμα των 7 πόντων που είχε στο πρώτο μέρος να εξαφανίζεται, εντούτοις όμως με την εμφάνιση που είχαν οι παίκτες του Πανιωνίου χθες μόνο σε νίκη δε θα μπορούσαν να ελπίζουν. Ετσι οι "κιτρινόμαυροι" επικράτησαν τελικά με 87 - 68 κάνοντας το πρώτο βήμα για πρόκριση στην επόμενη φάση των πλέι οφ. Η ομάδα του Κώστα Πολίτη επέβαλε από την αρχή το ρυθμό της και με πολύ καλή άμυνα, αλλά και σωστές επιλογές στην επίθεση, πήρε ένα σταθερό προβάδισμα στο σκορ μέχρι το ημίχρονο (41 - 35). Στην αντίπερα όχθη οι "κυανέρυθροι" φάνηκαν να κάνουν αγγαρεία, αφού εκτός της τραγικής άμυνας δεν έδειχναν και διάθεση να χτυπήσουν το παιχνίδι. Οι ρόλοι όμως αντιστράφηκαν με την έναρξη της επανάληψης, οπότε οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν να μειώσουν τη διαφορά και να προηγηθούν με 47 - 49 εκμεταλλευόμενοι και την έλλειψη ψυχραιμίας στις επιθέσεις των γηπεδούχων. Παρ' όλα αυτά, όταν οι "κιτρινόμαυροι" ξύπνησαν, τα πράγματα πήραν ξανά την τροπή που είχαν στο Α μέρος.

ΑΕΚ: Κορωνιός 7, Χατζής 23, Ντανιέλς 18, Αρλάουσκας 12, Τσακαλίδης 10, Ντικούδης 7, Αντερσον 4, Νικολαϊδης 2, Κακιούζης 2.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Χούπερτ 3, Σιμς 22, Καράγκουτης 18, Κικίλιας 10, Καζούλιν 8, Δρελιώζης 7, Λημνιάτης.

  • Ανοίγει σήμερα η αυλαία της 2ης αγωνιστικής της πρώτης φάσης των πλέι οφ με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε Ηράκλειο και Πατήσια, με τους γηπεδούχους να ψάχνουν τη νίκη ώστε να έχουν ελπίδες για τη συνέχεια. Συγκεκριμένα, το Ηράκλειο φιλοξενεί στις 17.00 το Μαρούσι, ενώ στις 19.00 (ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ) ο Σπόρτιγκ υποδέχεται τον Ηρακλή.

ΒΟΛΕΪ
Εντυπωσιακός ο Ηρακλής

Αετό χωρίς φτερά θύμιζε χτες η ΑΕΚ, η οποία στο πλαίσιο της 20ής και τελευταίας αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 ανδρών αντιμετώπισε στο "Γεώργιος Μόσχος", τον Ηρακλή. Σε εξαιρετική φόρμα ο "γηραιός" δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στους "Ενωσίτες", οι οποίοι δεν μπόρεσαν, με εξαίρεση το πρώτο σετ, να εκμεταλλευτούν το μεγάλο τους "ατού" στο σερβίς και τελικά γνώρισαν την ήττα με 1 - 3 (26 - 22, 21 - 25, 17 - 25, 20 - 25). Ετσι, τα βλέμματα όλων, πλέον, στο "δικέφαλο" της Αθήνας στρέφονται στη σαββατιάτικη αναμέτρηση με τον Πανελλήνιο για τα πλέι οφ του Κυπέλλου Ελλάδας. Τα υπόλοιπα αποτελέσματα της αγωνιστικής είναι: Φιλία - Παναθηναϊκός 0 - 3 (21 - 25, 16 - 25, 20 - 25), Ολυμπιακός - Κτησιφών 3 - 0 (25 - 14, 25 - 11, 25 - 15), Αρης - Κομοτηνή 3 - 0 (25 - 15, 26 - 20, 25 - 15), ΠΑΟΚ-Ορεστιάδα 3-1.

ΠΟΛΟ
"Στον αφρό" η Χαλκίδα

Το πρώτο βήμα για την πρόκριση στα ημιτελικά του πρωταθλήματος έκανε χτες η Χαλκίδα που επικράτησε στην έδρα της του Παναθηναϊκού με 9-6. Οι γηπεδούχοι πραγματοποίησαν εκπληκτική εμφάνιση και δεν κινδύνεψαν σε κανένα σημείο του αγώνα, αφού από την αρχή επέβαλαν το ρυθμό και εξασφάλισαν σημαντική διαφορά στο σκορ. Τα εννιάλεπτα: 1-1, 3-1, 3-2, 2-2. Τα γκολ για τους Ευβοιώτες πέτυχαν οι: Χάμπερτ 3, Καϊάφας 3, Ορφανάκος 2, Βούλγαρης 1. Για τους φιλοξενούμενος σκόραραν οι: Κονστάντα 2, Ανδρεάδης 2 Απανασένκο 1, Σταύρου 1.

Στα υπόλοιπα χθεσινά παιχνίδια των πλέι - οφ σημειώθηκαν τα αποτελέσματα: Εθνικός - Χανιά 12-7, Βουλιαγμένη - Γλυφάδα 5-3, Ολυμπιακός - Πάτρα 12-4.

"Επίθεση" Μιχα'ϊλοβιτς

Ειρηνευτική πρωτοβουλία αναλαμβάνει ο Σίνισα Μιχαϊλοβιτς. Ο Γιουγκοσλάβος άσος της Λάτσιο δήλωσε ότι θα επισκεφθεί το γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού, όπου θα ζητήσει να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στην πατρίδα του.

Ο αμυντικός των "Λατσιάλι", που παίζει σημαντικό ρόλο στην εντυπωσιακή πορεία της ομάδας του αυτή την περίοδο, αποκάλυψε ότι έχει κλείσει ραντεβού για αύριο το πρωί με τον αναπληρωτή υπουργό Μάρκο Μίνιτι, κορυφαίο στέλεχος των Δημοκρατών της Αριστεράς.

"Θέλω να εκφράσω την έντονη δυσαρέσκεια του σερβικού λαού για τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας" είπε ο Μιχαϊλοβιτς, που πάντως, παρά τη δεδηλωμένη αντίθεσή του στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, δεν πρόκειται να ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμα της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας για μποϊκοτάζ και θα ενισχύσει τη Λάτσιο στο ντέρμπι του Σαββάτου με τη Μίλαν.

ΑΡΗΣ - ΒΑΛΕΝΘΙΑ 50 - 58
Ηττα με... παρενέργειες

Τους "ασκούς του Αιόλου" άνοιξε και μάλιστα για τα καλά ο αποκλεισμός του Αρη από τον τελικό του Κυπέλλου Σαπόρτα μετά και τη δεύτερη ήττα που υπέστη στο Αλεξάνδρειο από την ισπανική Βαλένθια με 58 - 50 στον ημιτελικό της διοργάνωσης.

Το όνειρο της πρόκρισης (αφού η ήττα με 6 πόντους διαφορά στο πρώτο παιχνίδι) έδινε αρκετές ελπίδες στους "κιτρινόμαυρους", εξελίχθηκε σε εφιάλτη.

Οργισμένοι οπαδοί της ομάδας δεν μπορούσαν να χωνέψουν την άσχημη εμφάνιση της ομάδας σε ένα τόσο κρίσιμο παιχνίδι και άρχισαν να τα βάζουν με όλους και με όλα. Εν αρχή στο στόχαστρό τους βρέθηκε ο Γιώργος Σιγάλας, τον οποίο άρχισαν να αποδοκιμάζουν ακόμα και πριν τη λήξη του παιχνιδιού, ενώ... τη σκυτάλη των αποδοκιμασιών "πήραν" αργότερα ο πρόεδρος της ομάδας Γιώργος Μπαλτάς με τους συνεργάτες του.

Το υπερβολικό άγχος, οι λάθος επιλογές στην επίθεση από τη μεριά των Θεσσαλονικέων καθώς και η εκπληκτική εμφάνιση του πλέι μέικερ των Ισπανών, Αλβάρεζ, ήταν τα στοιχεία που έκριναν τον αγώνα. Ο Αρης άγγιξε την πρόκριση στο 32 όταν προηγήθηκε με επτά πόντους (43 - 36) αλλά η έλλειψη ψυχραιμίας έδωσε το δικαίωμα στους Ισπανούς να ισοφαρίσουν. Στο μεταξύ Γκραντ και Μιχαϊλοφ πρέπει να θεωρούνται τελειωμένοι από την ομάδα.

ΑΡΗΣ: Λιαδέλης 25, Χρυσανθόπουλος 2, Σιγάλας 9, Σιούτης 3, Γαλακτερός 4, Κόου 2, Μιχαϊλοφ 5.

ΒΑΛΕΝΘΙΑ: Χόπκινς 11, Αλβάρεζ 24, Αλμπερτ, Μαλουέντα, Σέλερς 13, Ροντίγια 3, Λουέγκο 7.

Κατώτερος του αναμενομένου ήταν χτες ο Νίκος Μαχλάς



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ