ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Φλεβάρη 1997
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ "Ρίζο"

Για την καρέκλα

ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΟΡΙΔΑΣ,Νίκαια. Με μεγάλη μου θλίψη είδα από την TV - όλο αυτό τον καιρό των μεγάλων εργατικών κινητοποιήσεων - την ωμή βία και τη βαρβαρότητα των δυνάμεων καταστολής εναντίον των εργαζομένων που παλεύουν για τα δίκαια αιτήματά τους. Οι απεργοί ναυτεργάτες δεν αντιμετώπισαν μόνο αυτές τις δυνάμεις, αλλά και τους γνωστούς κουμπουροφόρους "αγανακτισμένους" πολίτες! Ομως δεν πρέπει να μας εξηγήσουν όλοι αυτοί που εφαρμόζουν το νόμο, ποιοι είναι αυτοί οι "αγανακτισμένοι"; Ορισμένοι μάλιστα δημοσιογράφοι στην τηλεόραση ειρωνεύονταν τους ναυτεργάτες και διαστρέβλωναν την αλήθεια!

Δε φθάνει, δηλαδή, που παίρνουν εντολές και γραμμή από τ' αφεντικά τους τους εφοπλιστές, για να γράψουν και να πουν ό,τι συμφέρει σ' αυτούς, υποτιμούν και τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Με αυτό το χυδαίο τρόπο προσπαθούν να εξασφαλίσουν την καρέκλα τους. Οι κυβερνώντες είναι υπεύθυνοι για ό,τι γίνεται, γι' αυτό είναι και πολύ επικίνδυνοι.

Ομως ό,τι και να κάνουν η τρομοκρατία δε θα περάσει.

Η γη μας

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΥΚΑΚΟΣ,Νεοχώρι Γυθείου. Εμείς οι αγρότες βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού, γι' αυτό και δεν πρέπει να κάνουμε πίσω, όσο και αν το επιδιώκουν οι κυβερνώντες μας. Το ντόπιο κεφάλαιο υποδουλώνεται στο ξένο και η κυβέρνηση, υποταγμένη στα κελεύσματα της ΕΕ, επιχειρεί να μειώσει τον αγροτικό πληθυσμό, ειδικότερα να εξοντώσει τους φτωχούς αγρότες. Δείγματα αυτής της πολιτικής είναι οι εξωφρενικοί τόκοι των δανείων, η κλεψιά των χρημάτων των αγροτικών συνεταιρισμών, αφήνοντας μόνο τα χρέη των δανείων της Αγροτικής Τράπεζας.

Ας μη μείνουμε λοιπόν με σταυρωμένα χέρια, όλοι οι αγρότες μπροστά στους νέους αγώνες, για τη δικαίωση των αιτημάτων μας, για τη ματαίωση της αρπαγής της γης μας από τους ξένους.

Εχουν ιστορία

ΗΛΙΑΣ ΑΡΜΑΓΟΣ,Αθήνα. Θέλω να σε συγχαρώ για την καθημερινή προβολή που κάνεις με τους αγώνες των εργαζομένων και ιδιαίτερα τον ξεσηκωμό της αδάμαστης αγροτιάς, των ναυτεργατών και άλλων κλάδων εργαζομένων.

Επίσης θέλω να συγχαρώ, τον άξιο συντάκτη σου, αγαπητό μου συμπατριώτη δημοσιογράφο Παύλο Ριζαργιώτη, για το αγροτικό ρεπορτάζ και όχι μόνο. Στο Ιστορικό του χρονικό την Κυριακή 19-1-97 με τίτλο "Το μάθημα της Ιστορίας" αναφέρεται στην πορεία των αγώνων της θεσσαλικής αγροτιάς, από την περίοδο της δουλοπαροικίας μέχρι σήμερα. Δε λύγισαν οι αγρότες ούτε με τα τόξα, τα σπαθιά και τα ντουφέκια των εξουσιαστών. Αυτό πρέπει να φρονηματίσει και τους σημερινούς κυβερνώντες. Οι αγρότες έχουν ιστορία για τους δίκαιους αγώνες τους, σήμερα ακολουθούν το δρόμο που χάραξαν οι πρωτοπόροι του αγώνα και δεν πρόκειται να τους προδώσουν.

Διακινητής του "Ριζοσπάστη"

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ,Αιγάλεω. Η αντεπίθεση πρέπει να συνεχιστεί με διάφορους τρόπους πάλης. Οι κομμουνιστές - όπως πάντα - πρώτοι στον αγώνα να προγραμματίσουν στο χώρο τους, στη γειτονιά τους τη δουλειά. Με τον "Ριζοσπάστη", την προκήρυξη και το μπλοκάκι στο χέρι ν' απευθυνθούν στους οπαδούς και φίλους του ΚΚΕ, αλλά και γενικά σε κάθε προοδευτικό άνθρωπο. Θα που επιτρέψετε να κάνω έναν απολογισμό της δουλειάς μου το 1996. Από οικονομική δουλιά μάζεψα 949.000 δρχ. και όλη τη χρονιά διακίνησα 1.700 φύλλα σου. Επίσης έδωσα από σπίτι σε σπίτι, εκατοντάδες προκηρύξεις.

Καλώ όλους τους συντρόφους να ανταποκριθούν στις δύσκολες μέρες που ζούμε και να βοηθήσουν στον τιτάνιο αγώνα που γίνεται ενάντια στην πολιτική της λιτότητας και της ιμπεριαλιστικής επίθεσης από τα ξένα μονοπώλια. Να υπερασπίσουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων. Γιατί το Κόμμα μας είναι ο υπερασπιστής και στυλοβάτης των αγώνων της εργατιάς.

"Παράνομες και καταχρηστικές" γενικώς..!

Αποφάσεις καρμπόν! Απανωτές προσφυγές για μία απεργιακή κινητοποίηση! Καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον απεργιών, ακόμα και ερήμην της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και ποινικοποίηση... στάσεων εργασίας, ήταν ορισμένα από τα χαρακτηριστικότερα περιστατικά που καταγράφτηκαν από την επιχείρηση ποινικοποίησης των απεργιακών κινητοποιήσεων των ναυτεργατών την τελευταία 12ετία. Ας δούμε ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία αυτού του διωγμού.

Στις 7 Αυγούστου του 1985 ο Σύλλογος Ναυτεργατών Πορθμείου Ρίου Αντιρρίου κήρυξε στάσεις εργασίας. Αυθημερόν το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών,με πρόεδρο τον Ηλία Γιαννάκο,αποδέχεται αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η Ενωση Πορθμείων Εσωτερικού και χαρακτηρίζει τις... στάσεις εργασίας παράνομες και καταχρηστικές!

Δικαστές δε δίστασαν να πάρουν αποφάσεις για ποινικοποίηση της απεργίας ακόμα και ερήμην της ΠΝΟ, ενώ για μία απεργία έγιναν τρεις προσφυγές των εφοπλιστών!Ετσι την 1η Δεκέμβρη 1986 η ΠΝΟ κηρύττει 48ωρη απεργία για κάθε είδους πλοίο σε παγκόσμια κλίμακα, που λήγει στις 20 Δεκέμβρη, για τα ποντοπόρα πλοία που θα καταπλεύσουν σε λιμάνι μετά τις 2 Δεκέμβρη. Τέσσερις μέρες πριν, δηλαδή στις 26 Νοέμβρη, η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών καταθέτει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά και ζητά η απεργία να χαρακτηριστεί παράνομη και καταχρηστική. Το δικαστήριο με πρόεδρο τον Θανάση Παπακωνσταντίνου απορρίπτει την αίτηση.

Στις 2 Δεκέμβρη κατατίθεται νέα αίτηση της ίδιας Ενωσης, αυτή τη φορά στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά και ο πρόεδρος Ιωάννης Κοροτζής την αποδέχεται, με το αιτιολογικό ότι η Ενωση δεν είναι υπαίτια για τα προβλήματα των ναυτεργατών και ερήμην της ΠΝΟ χαρακτηρίζει την απεργία παράνομη και καταχρηστική! Μετά από 6 μέρες, δηλαδή στις 8 Δεκέμβρη, γίνεται νέα προσφυγή εφοπλιστών στα δικαστήρια. Αυτή τη φορά την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατέθεσε η Ενωση Εφοπλιστών Μεσογειακών Φορτηγών,ζητώντας να χαρακτηριστεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική. Η αίτηση εκδικάστηκε ξανά από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά και ο πρόεδρος Θεόδωρος Παπαεμμανουήλ χαρακτηρίζει ξανά την απεργία παράνομη και καταχρηστική!

Στις 11 Ιούλη του ίδιου έτους τα ναυτεργατικά σωματεία Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού,Πανελλήνια Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" και η Πανελλήνια Ενωση Ναυτών ξεκινούν 24ωρη απεργία. Μία μέρα πριν η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών καταθέτει ασφαλιστικά μέτρα στο Πρωτοδικείο Εργατικών Διαφορών,το οποίο αποδέχεται την αίτηση χαρακτηρίζοντας την απεργία παράνομη και καταχρηστική.

Το ίδιο έτος και συγκεκριμένα στις 21 Μάρτη η ΠΝΟ κηρύττει 24ωρη απεργία σε παγκόσμια κλίμακα η οποία για τα ποντοπόρα πλοία ισχύει μέχρι της 7 Απρίλη. Τρεις μέρες πριν, δηλαδή στις 18 Μάρτη, καταθέτουν αίτηση ασφαλιστικών οι Ενώσεις Ακτοπλόων Επιβατικών Πλοίων και Πορθμείων Εσωτερικού και η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά. Μία μέρα πριν την έναρξη της απεργίας το δικαστήριο, με πρωτοδίκη τον Αχιλλέα Νταφούλη,αποδέχεται τις αιτήσεις. Αυτόματα η ΠΝΟ αναστέλλει την απεργία.

Στο "εδώλιο" όλοι οι αγώνες του 1987!

Από τις 10 Φλεβάρη η ΠΝΟ κηρύττει τη μία απεργία πίσω από την άλλη και όλες χαρακτηρίζονται παράνομες και καταχρηστικές. Η πρώτη απεργία διαρκεί από τις 10 έως τις 12 Φλεβάρη, η τρίτη από τις 23 έως τις 25 Μάρτη και με απόφαση της ΠΝΟ παρατείνεται έως τις 27 Μάρτη! Οι Ενώσεις Ελλήνων Εφοπλιστών, Ακτοπλόων και Πορθμείων Εσωτερικού καταθέτουν τόσες αιτήσεις, όσες και οι απεργίες και ο πρωτοδίκης Α. Τσόλιας τις κάνει αποδεκτές χαρακτηρίζοντας όλες τις απεργίες παράνομες!

Στις 8 Απρίλη 1987 η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, η Ενωση Ακτοπλόων και η Ενωση Πορθμείων Εσωτερικού, καταθέτουν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της 48ωρης απεργίας της ΠΝΟ που αρχίζει την επόμενη μέρα. Το Πρωτοδικείο Πειραιά σε χρόνο "μηδέν" βγάζει την απόφαση και χαρακτηρίζει την απεργία παράνομη και καταχρηστική.

Στις 5 Αυγούστου 1988 τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΝΕΝ ξεκινούν 24ωρη απεργία. Την προηγούμενη οι Ενώσεις Ακτοπλόων και Πορθμείων Εσωτερικού καταθέτουν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Πρωτοδικείο Πειραιά. Δεν έχουμε στοιχεία για την απόφαση του δικαστηρίου.

Το 1993 κηρύχτηκε από την ΠΝΟ μόνο μία απεργιακή κινητοποίηση για τις 22 και 23 Ιούνη στην ακτοπλοϊα και τα πορθμεία. Στις 16 Ιούνη η Ενωση Ακτοπλόων και η Ενωση Πορθμείων καταθέτουν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Πρωτοδικείο Πειραιά ζητώντας να χαρακτηριστεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική. Το δικαστήριο την αποδέχτηκε.

Στις 29 και 30 Ιούνη 1995 η ΠΝΟ κηρύττει 48ωρη απεργία. Μία μέρα πριν η Ενωση Ακτοπλόων καταθέτει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και το Μονομελές Πρωτοδικείο με πρωτοδίκη τον κ. Τσαλαγανίδη την απορρίπτει. Είναι μια από τις δυο εξαιρέσεις...

Πέντε προσφυγές σε δύο απεργίες!

Στις 16 Δεκέμβρη 1996 αρχίζει νέα πολυήμερη απεργία των ναυτεργατών. Στις 17 του μήνα οι Ενωση Ακτοπλόων και Επιβατικών Μεσογειακών καταθέτουν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Πρωτοδικείο Πειραιά ζητώντας να χαρακτηριστεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική. Ο πρωτοδίκης Π. Ζούρος αποδέχεται την πρόταση. Στις 13 του περασμένου Γενάρη αρχίζει ο νέος πολυήμερος μεγαλειώδης απεργιακός αγώνας των ναυτεργατών. Στις 16 οι δύο παραπάνω εφοπλιστικές ενώσεις καταθέτουν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Πρωτοδικείο την οποία εκδικάζει ξανά ο Π. Ζούρος, χαρακτηρίζοντας την απεργία παράνομη και αποφασίζει την αναστολή της. Μετά από δύο μέρες κατατίθεται τέταρτη αίτηση από τις δύο ενώσεις στο Πρωτοδικείο. η οποία γίνεται αποδεκτή. Στις 21 του Γενάρη κατατίθεται και η πέμπτη αίτηση στο Πρωτοδικείο Πειραιά του οποίου η πρόεδρος Χρυσούλα Παρασκευά αποδέχεται...

Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ

Ο Μαρίνος που δεν είναι Αντύπας

Παρών πάντοτε ο δημοσιογράφος κ. Μαρίνος στα τηλεοπτικά μέσα σε κάθε αγώνα και κινητοποίηση των εργαζομένων. Φυσικό ήταν επομένως να εκφράσει και τις "σοφές" του απόψεις για τις κινητοποιήσεις της αγροτιάς.

Ευαίσθητος λοιπόν όπως πάντα ο κ. Μαρίνος, τρόμαξε και ανησύχησε από τις επιπτώσεις που είχε σε άλλες κοινωνικές ομάδες το μπλοκάρισμα των δρόμων από τους "αναρχικούς" αγρότες.

Καημός μεγάλος και θρήνος για την Ελλάδα που "κόπηκε στα δυο" και τις άσχημες εξελίξεις για την οικονομία και την ανάπτυξη της πατρίδας μας.

Γνωστά τα κροκοδείλια δάκρυα. Ομως οι αγρότες δε χρειάζονται μαθήματα κοινωνικής ευαισθησίας και πατριωτισμού από τον εν λόγω κύριο, που τίποτε άλλο δε φαίνεται να τον συγκινεί, πέρα από την οικονομία της αγοράς και τη διατήρηση του συστήματος.

Η αγροτιά βρέθηκε πάντοτε μπροστά στους αγώνες για τη λευτεριά, την ανεξαρτησία και την προκοπή της πατρίδας μας. Ο αγώνας τους είναι αγώνας όλων των φτωχών τάξεων και μόνον με τους μεγαλοβιομηχάνους και τους κάθε λογής αεριτζήδες βρίσκεται σε αντίθεση.

Είναι όμως τόσο περιορισμένα τα αντανακλαστικά του κ. Μαρίνου; Ασφαλώς όχι. Γνωρίζει μάλιστα πολύ καλά, ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των αγροτών. Εχει όμως ένα σοβαρό μειονέκτημα, είναι παθιασμένος υποστηρικτής του καπιταλιστικού συστήματος και φυσικά φοβερός αντικομμουνιστής. Μάλιστα στον τηλεοπτικό διάλογο που είχε με τον κομμουνιστή βουλευτή κ. Μπούτα, χάνοντας την ψυχραιμία του και κάθε ίχνος ευπρέπειας, έφθασε στο σημείο ν' αναφερθεί στη σωματική διάπλαση και στο βάρος του συνομιλητή του βουλευτή, για ν' αποδείξει όπως είπε "ότι οι αγρότες καλοπερνούν".

Αλλα τι ταραχή! για τον κ. Μαρίνο όταν έλαβε την πρέπουσα απάντηση από τον αγρότη βουλευτή του ΚΚΕ ότι "άξιος ο μισθός του για τα συμφέροντα που υπηρετεί". Θεώρησε την απάντηση υβριστική, "κάτι που το συνηθίζουν οι κομμουνιστές", όπως είπε.

Κανείς δεν αρνείται τον πλούτο της γνώσης σας κ. Μαρίνο, όμως σημασία έχει αν αυτές υπηρετούν τον άνθρωπο ή τη ζούγκλα της ολιγαρχίας. Εσείς επιλέξατε τη δεύτερη περίπτωση, δικαίωμά σας και αυτό είναι που σας χρέωσε ο Βαγγέλης Μπούτας.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΛΑΛΟΣ

Νέος Κόσμος, Αθήνα

Η ελληνο - αλβανική φιλίαβασικό 9 - 2. Φώτο από εργ. Αλβανούς μετανάσ

Είμαστε ένα γκρουπ Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα. Εκφράζοντας τη συμπάθεια και τις καλές διαθέσεις του αλβανικού λαού απέναντι στον γειτονικό αδελφικό ελληνικό λαό, θέλουμε να στείλουμε θερμό χαιρετισμό, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εξαετίας από την έναρξη της μετανάστευσής μας, στη φιλόξενη χώρα σας!

Ενα μεγάλο, πολύ μεγάλο ευχαριστώ, που βγαίνει από τα βάθη της καρδιάς μας, είναι ο πρώτος και τελευταίος λόγος μας.

Σε δύσκολες στιγμές ο κάθε άνθρωπος δεν έχει σε ποιον ν' απευθυνθεί, παρά μόνο στον γείτονά του, με τον οποίο μένει κοντά - κοντά. Το ίδιο συμβαίνει και μεταξύ των γειτονικών λαών. Οταν ο λαός μας βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση και δεν είχε άλλη διέξοδο, απευθύνθηκε στον γειτονικό ελληνικό λαό, με τον οποίο είχε ζήσει αδελφικά επί αιώνες, στην περιοχή των Βαλκανίων.

Ο ελληνικός λαός ανταποκρίθηκε με μεγαλοψυχία. Αγκάλιασε αδελφικά τους Αλβανούς μετανάστες, τους πρόσφερε φιλοξενία και εργασία, όπως κάνουν πάντα οι καλοί γείτονες. Ετσι γράφτηκε μια καινούρια σελίδα ελληνο - αλβανικής φιλίας. Μια σελίδα με χρυσά γράμματα που θα συνδέει για πάντα τους δυο λαούς, απορρίπτοντας κάθε επιβουλή και προσπάθεια διάσπασης που μπορεί ν' επιχειρηθεί από τους εχθρούς των δυο λαών.

Στην εξάχρονη αυτή περίοδο της εδώ παραμονής μας, τα παιδιά μας μεγαλώνοντας, μαθαίνουν τις ομορφιές της ελληνικής γλώσσας και φωνάζουν ενθουσιασμένα "Η Ελλάδα είναι η γενέτειρά μας". Είναι αυτά τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν εδώ, ακούγοντας από μας τους γονείς τους, τα καλά λόγια για την Ελλάδα των φιλικών προς εμάς, ανθρώπων της.

Εκφράζοντας σήμερα, την ευγνωμοσύνη μας μέσα από την καρδιά μας, προς τον ελληνικό λαό, ο χαιρετισμός μας αυτός, ας είναι ένα μήνυμα της φιλίας μας και μια υπόσχεση ότι θα παραμείνουμε ειλικρινείς και ξεκάθαροι φίλοι του, για πάντα. Εγγύηση γι' αυτό είναι η σημερινή αγάπη, ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια των δυο λαών μας, τα παιδιά μας που μεγαλώνουν εδώ!

Καλή χρονιά.

ΖΕΝΕΛ ΜΙΤΖΑ

"Εκτός νόμου" το δικαίωμα της απεργίας!

Βιομηχανία παραγωγής απαγορευτικών δικαστικών αποφάσεων. Ειδικά, όταν οι προσφεύγοντες είναι οι εφοπλιστές, τότε: Από τις 22 απεργίες που κήρυξαν οι ναυτεργάτες από το 1985, οι 19 προσβλήθηκαν στο Πρωτοδικείο Πειραιά και οι 17 χαρακτηρίστηκαν "παράνομες και καταχρηστικές"! Πέντε απαγορευτικές αποφάσεις μόνο κατά τη διάρκεια του τελευταίου μεγάλου αγώνα!

Στους κατασταλτικούς και τρομοκρατικούς μηχανισμούς που στήνονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τους εργοδότες για να χτυπήσουν τους αγώνες των εργαζομένων, όλο και πιο ανοιχτά πλέον χρησιμοποιείται η δικαστική εξουσία. Οποιος "σηκώνει κεφάλι" αντιμετωπίζεται, ούτε λίγο - ούτε πολύ, ως "παράνομος", ενώ η νομιμότητα του συνταγματικά κατοχυρωμένου με σκληρούς αγώνες δικαιώματος της απεργίας, παραμένει ουσιαστικά μόνο στα χαρτιά. Οι πάμπολλες σχετικές απαγορευτικές δικαστικές αποφάσεις είναι σαν να βγαίνουν με "καρμπόν" και οι απειροελάχιστες αντίθετες αποφάσεις είναι για να επιβεβαιώνουν απλώς τον κανόνα. Εναν κανόνα που θέλει κάθε απεργία "παράνομη και καταχρηστική" με τις πιο συνοπτικές και αστραπιαίες διαδικασίες!

Τα στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας σε ό,τι αφορά τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών,είναι ενδεικτικά. Οπως ενδεικτικές είναι οι επανωτές δικαστικές αποφάσεις - κλισέ κατά τη διάρκεια του πρόσφατου μεγάλου πανναυτεργατικού αγώνα. Για το εφοπλιστικό κεφάλαιο, μάλιστα, θα έλεγε κανείς, εντελώς βάσιμα, ότι η Δικαιοσύνη είναι ακόμα πιο "τυφλή" απ' ό,τι συνήθως...

Από το 1985 μέχρι και τις 23 Γενάρη 1997, οπότε και σταμάτησε ο τελευταίος πολυήμερος και μεγαλειώδης αγώνας του κλάδου, από τις 22 περίπου απεργιακές κινητοποιήσεις που κήρυξε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και ναυτεργατικά σωματεία, οι 19 προσβλήθηκαν με αιτήσεις των εφοπλιστικών ενώσεων στο Πρωτοδικείο Πειραιά και μόνο δύο από αυτές χαρακτηρίστηκαν νόμιμες! Δηλαδή, καταγράφτηκαν 17 καταδικαστικές αποφάσεις σε μια 10ετία για τους απεργιακούς αγώνες μόνο ενός κλάδου!

Ειδικά την τελευταία περίοδο, που ολοένα και δυναμώνουν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, τα δικαστήρια... δουλεύουν "πυρετωδώς" για να ποινικοποιούν κάθε απεργία.

Κατά τις δύο τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών που έγιναν τον Δεκέμβρη και τον Γενάρη, οι αποφάσεις έβγαιναν με... "βιομηχανικούς ρυθμούς". Οσο οι ναυτεργάτες δεν έκαναν πίσω, τόσο οι δικαστές εντατικοποιούσαν την εργασία τους και μάλιστα μετά από δημόσιες προτροπές του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρου Σουμάκη.Εκδόθηκαν πέντε καταδικαστικές αποφάσεις, αντίγραφο η μία της άλλης! Το σκεπτικό ίδιο και απαράλλαχτο: Δεν είχαν γνωστοποιηθεί έγκαιρα οι αποφάσεις για την κήρυξη της απεργίας! Οι δύο από αυτές εκδικάστηκαν μάλιστα από τον ίδιο Πρωτοδίκη, τον Παναγιώτη Ζούρα.

"Οι Χίτλερ έρχονται και παρέρχονται, ο γερμανικός λαός παραμένει".

Στάλιν, 1945. "Οταν οι Γερμανοί λένε ότι λυπούνται για τον πόλεμο, εννοούν ότι λυπούνται επειδή έχασαν". Φιλμ της αμερικανικής στρατιωτικής προπαγάνδας, 1946.

Ποια από τις δυο παραπάνω απόψεις δικαιώνει τον εμπνευστή της; Οι αισιόδοξοι θα επιμείνουν στην ορθότητα της πρώτης άποψης. Αλλοι έχουν βαρεθεί να περιμένουν το ξύπνημα του γερμανικού λαού. Η αλήθεια είναι ότι η σημερινή ιμπεριαλιστική Γερμανία δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιόδοξες σκέψεις. Η ισορροπία ανάμεσα στους πραγματικούς εχθρούς του φασιστικού παρελθόντος και σ' αυτούς που το νοσταλγούν, είναι αδιευκρίνιστη. Στο έδαφος της πρώην ΓΛΔ, η ιδεολογική σύγχυση είναι ακόμη μεγαλύτερη. Ενα αυξανόμενο τμήμα του λαού είναι νοσταλγοί του σοσιαλισμού. Ενα άλλο κομμάτι στρέφεται από απόγνωση σε νεοφασιστικές και μηδενιστικές θεωρίες. Καλλιεργείται κλίμα ρατσισμού και ξενοφοβίας.

Σε πρόσφατη επίσκεψή μου στο Μαγδεμβούργο διαπίστωσα ότι γίνεται προσπάθεια ολοκληρωτικής εξαφάνισης κάθε ίχνους σοσιαλιστικού παρελθόντος. Είναι εμφανείς οι βανδαλισμοί όσων μνημείων διασώθηκαν από την επίσημη επιδρομή εναντίον τους.

Η άλλοτε κραταιά μονάδα παραγωγής μηχανών και ανταλλακτικών για πλοία ERNST THALMANN, στην οποία δούλευαν μόλις πριν τρία χρόνια 14.000 εργαζόμενοι και μεγάλο μέρος της παραγωγής της προοριζόταν για εξαγωγές στη Δυτική Ευρώπη, ακόμη και στην Ελλάδα, δε γλίτωσε από την ισοπέδωση.

Στο κλείσιμο του εργοστασίου σοβαρό ρόλο έπαιξε η γνωστή πολυεθνική MANESMANN, η οποία καρπώθηκε δωρεάν τις πατέντες των Ανατολικογερμανών, οδηγώντας το εργοστάσιο του Μαγδεμβούργου, του οποίου τα προϊόντα ήταν ανταγωνιστικά και αισθητά καλύτερα, σε κλείσιμο. Και αφού το κατεδάφισαν, δεν άφησαν κανένα ίχνος του που να θυμίζει το παρελθόν, χωρίς να έχουν κανένα σχέδιο ακόμη αξιοποίησης του τεράστιου χώρου του εργοστασίου, που θυμίζει τοπίο μετά από βομβαρδισμό!

Η επόμενη έκπληξη ήταν στο στρατιωτικό σοβιετικό νεκροταφείο. Πεντακάθαρα τα σημάδια των συνεχών βανδαλισμών! Από όλες σχεδόν τις πλάκες έχουν αφαιρεθεί οι φωτογραφίες.

Ομως, η τακτική του εφησυχασμού και της ανεδαφικής αισιοδοξίας δεν αρμόζουν σε σκεπτόμενους πολίτες. Πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι το "αυγό του φιδιού" εκκολάπτεται, μέσα στους κόλπους της "Ενωμένης Δημοκρατικής Ευρώπης".

ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ

Μαρούσι

Ο ελληνικός λαός αγκάλιασε τους Αλβανούς μετανάστες, τους πρόσφερε

Ο ελληνικός λαός αγκάλιασε τους Αλβανούς μετανάστες, τους πρόσφερε φιλοξενία και εργασία, όπως κάνουν πάντα οι καλοί γείτονες

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

- ΙΩΑΝΝΗ ΜΠΕΗ.Πήραμε το σημείωμά σας, στο οποίο ρωτάτε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας με τι αντάλλαγμα χάρισαν τόσα δισεκατομμύρια στους Κόκκαλη, Βαρδινογιάννη και Λάτση.

- ΦΩΤΗ ΓΙΟΜΕΤΖΗ.Ντίσελντορφ Γερμανίας. Σας ευχαριστούμε για τα ποιήματα που μας στείλατε.

- ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΩΤΟΥΖΑ.Τα κείμενά σας θα πρέπει να έχουν τη μορφή σύντομης επιστολής για να είναι δημοσιεύσιμα.

Ναυτεργάτες!

Στο διάστημα που πέρασε, γίναμε μάρτυρες στιγμών αυτοθυσίας ορισμένων εργαζομένων. Και αυτά τα γράφω, για να καταρρίψω τα επιχειρήματα αυτών που λένε ότι τίποτα δε γίνεται και ότι οι κομμουνιστές αποφεύγουν να βάλουν τα στήθη τους μπροστά στον αγώνα, όπως έκαναν παλιά και ότι έχουν συμβιβαστεί. Μεγάλο ψέμα αυτό, που καταρρίπτεται από τον πρόσφατο απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών. Σε κάποια φάση του αγώνα τους δε δίστασαν να πέσουν στα παγωμένα και μολυσμένα νερά των λιμανιών, προκειμένου να εμποδίσουν τα καράβια να "δέσουν" στους "ντόκους". Ας με συγχωρήσουν οι άλλοι ναυτεργάτες που δε γνωρίζω τα ονόματά τους, αλλά θα αναφέρω μόνο τον Γιάννη Μανουσογιαννάκη, από το Σωματείο "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", που τον γνωρίζω. Ο σ. λοιπόν Γιάννης έπεσε Γενάρη μήνα στη θάλασσα. Θα μου πείτε ίσως ότι δεν είναι πρώτη φορά που συμβαίνουν τέτοια γεγονότα, μα ακριβώς αυτό θέλω να τονίσω, τέτοιες πράξεις πρέπει να διακρίνονται και να μην περνούν έτσι. Είναι παλικαριά.

ΣΟΦΙΑ ΤΣΑΛΙΚΙΔΟΥ

Θεσσαλονίκη

Μέσα σε μια 10ετία, 17 απεργίες των ναυτεργατών χαρακτηρίστηκαν παράνομες και καταχρηστικές

Μόνο κατά τη διάρκεια του τελευταίου μεγάλου απεργιακού αγώνα, καταγράφηκαν 5 απαγορευτικές αποφάσεις



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ