Βιομηχανία παραγωγής απαγορευτικών δικαστικών αποφάσεων. Ειδικά, όταν οι προσφεύγοντες είναι οι εφοπλιστές, τότε: Από τις 22 απεργίες που κήρυξαν οι ναυτεργάτες από το 1985, οι 19 προσβλήθηκαν στο Πρωτοδικείο Πειραιά και οι 17 χαρακτηρίστηκαν "παράνομες και καταχρηστικές"! Πέντε απαγορευτικές αποφάσεις μόνο κατά τη διάρκεια του τελευταίου μεγάλου αγώνα!
Στους κατασταλτικούς και τρομοκρατικούς μηχανισμούς που στήνονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τους εργοδότες για να χτυπήσουν τους αγώνες των εργαζομένων, όλο και πιο ανοιχτά πλέον χρησιμοποιείται η δικαστική εξουσία. Οποιος "σηκώνει κεφάλι" αντιμετωπίζεται, ούτε λίγο - ούτε πολύ, ως "παράνομος", ενώ η νομιμότητα του συνταγματικά κατοχυρωμένου με σκληρούς αγώνες δικαιώματος της απεργίας, παραμένει ουσιαστικά μόνο στα χαρτιά. Οι πάμπολλες σχετικές απαγορευτικές δικαστικές αποφάσεις είναι σαν να βγαίνουν με "καρμπόν" και οι απειροελάχιστες αντίθετες αποφάσεις είναι για να επιβεβαιώνουν απλώς τον κανόνα. Εναν κανόνα που θέλει κάθε απεργία "παράνομη και καταχρηστική" με τις πιο συνοπτικές και αστραπιαίες διαδικασίες!
Τα στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας σε ό,τι αφορά τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών,είναι ενδεικτικά. Οπως ενδεικτικές είναι οι επανωτές δικαστικές αποφάσεις - κλισέ κατά τη διάρκεια του πρόσφατου μεγάλου πανναυτεργατικού αγώνα. Για το εφοπλιστικό κεφάλαιο, μάλιστα, θα έλεγε κανείς, εντελώς βάσιμα, ότι η Δικαιοσύνη είναι ακόμα πιο "τυφλή" απ' ό,τι συνήθως...
Από το 1985 μέχρι και τις 23 Γενάρη 1997, οπότε και σταμάτησε ο τελευταίος πολυήμερος και μεγαλειώδης αγώνας του κλάδου, από τις 22 περίπου απεργιακές κινητοποιήσεις που κήρυξε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και ναυτεργατικά σωματεία, οι 19 προσβλήθηκαν με αιτήσεις των εφοπλιστικών ενώσεων στο Πρωτοδικείο Πειραιά και μόνο δύο από αυτές χαρακτηρίστηκαν νόμιμες! Δηλαδή, καταγράφτηκαν 17 καταδικαστικές αποφάσεις σε μια 10ετία για τους απεργιακούς αγώνες μόνο ενός κλάδου!
Ειδικά την τελευταία περίοδο, που ολοένα και δυναμώνουν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, τα δικαστήρια... δουλεύουν "πυρετωδώς" για να ποινικοποιούν κάθε απεργία.
Κατά τις δύο τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών που έγιναν τον Δεκέμβρη και τον Γενάρη, οι αποφάσεις έβγαιναν με... "βιομηχανικούς ρυθμούς". Οσο οι ναυτεργάτες δεν έκαναν πίσω, τόσο οι δικαστές εντατικοποιούσαν την εργασία τους και μάλιστα μετά από δημόσιες προτροπές του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρου Σουμάκη.Εκδόθηκαν πέντε καταδικαστικές αποφάσεις, αντίγραφο η μία της άλλης! Το σκεπτικό ίδιο και απαράλλαχτο: Δεν είχαν γνωστοποιηθεί έγκαιρα οι αποφάσεις για την κήρυξη της απεργίας! Οι δύο από αυτές εκδικάστηκαν μάλιστα από τον ίδιο Πρωτοδίκη, τον Παναγιώτη Ζούρα.