Κυριακή 9 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Παράνομες και καταχρηστικές" γενικώς..!

Αποφάσεις καρμπόν! Απανωτές προσφυγές για μία απεργιακή κινητοποίηση! Καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον απεργιών, ακόμα και ερήμην της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και ποινικοποίηση... στάσεων εργασίας, ήταν ορισμένα από τα χαρακτηριστικότερα περιστατικά που καταγράφτηκαν από την επιχείρηση ποινικοποίησης των απεργιακών κινητοποιήσεων των ναυτεργατών την τελευταία 12ετία. Ας δούμε ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία αυτού του διωγμού.

Στις 7 Αυγούστου του 1985 ο Σύλλογος Ναυτεργατών Πορθμείου Ρίου Αντιρρίου κήρυξε στάσεις εργασίας. Αυθημερόν το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών,με πρόεδρο τον Ηλία Γιαννάκο,αποδέχεται αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η Ενωση Πορθμείων Εσωτερικού και χαρακτηρίζει τις... στάσεις εργασίας παράνομες και καταχρηστικές!

Δικαστές δε δίστασαν να πάρουν αποφάσεις για ποινικοποίηση της απεργίας ακόμα και ερήμην της ΠΝΟ, ενώ για μία απεργία έγιναν τρεις προσφυγές των εφοπλιστών!Ετσι την 1η Δεκέμβρη 1986 η ΠΝΟ κηρύττει 48ωρη απεργία για κάθε είδους πλοίο σε παγκόσμια κλίμακα, που λήγει στις 20 Δεκέμβρη, για τα ποντοπόρα πλοία που θα καταπλεύσουν σε λιμάνι μετά τις 2 Δεκέμβρη. Τέσσερις μέρες πριν, δηλαδή στις 26 Νοέμβρη, η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών καταθέτει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά και ζητά η απεργία να χαρακτηριστεί παράνομη και καταχρηστική. Το δικαστήριο με πρόεδρο τον Θανάση Παπακωνσταντίνου απορρίπτει την αίτηση.

Στις 2 Δεκέμβρη κατατίθεται νέα αίτηση της ίδιας Ενωσης, αυτή τη φορά στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά και ο πρόεδρος Ιωάννης Κοροτζής την αποδέχεται, με το αιτιολογικό ότι η Ενωση δεν είναι υπαίτια για τα προβλήματα των ναυτεργατών και ερήμην της ΠΝΟ χαρακτηρίζει την απεργία παράνομη και καταχρηστική! Μετά από 6 μέρες, δηλαδή στις 8 Δεκέμβρη, γίνεται νέα προσφυγή εφοπλιστών στα δικαστήρια. Αυτή τη φορά την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατέθεσε η Ενωση Εφοπλιστών Μεσογειακών Φορτηγών,ζητώντας να χαρακτηριστεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική. Η αίτηση εκδικάστηκε ξανά από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά και ο πρόεδρος Θεόδωρος Παπαεμμανουήλ χαρακτηρίζει ξανά την απεργία παράνομη και καταχρηστική!

Στις 11 Ιούλη του ίδιου έτους τα ναυτεργατικά σωματεία Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού,Πανελλήνια Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" και η Πανελλήνια Ενωση Ναυτών ξεκινούν 24ωρη απεργία. Μία μέρα πριν η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών καταθέτει ασφαλιστικά μέτρα στο Πρωτοδικείο Εργατικών Διαφορών,το οποίο αποδέχεται την αίτηση χαρακτηρίζοντας την απεργία παράνομη και καταχρηστική.

Το ίδιο έτος και συγκεκριμένα στις 21 Μάρτη η ΠΝΟ κηρύττει 24ωρη απεργία σε παγκόσμια κλίμακα η οποία για τα ποντοπόρα πλοία ισχύει μέχρι της 7 Απρίλη. Τρεις μέρες πριν, δηλαδή στις 18 Μάρτη, καταθέτουν αίτηση ασφαλιστικών οι Ενώσεις Ακτοπλόων Επιβατικών Πλοίων και Πορθμείων Εσωτερικού και η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά. Μία μέρα πριν την έναρξη της απεργίας το δικαστήριο, με πρωτοδίκη τον Αχιλλέα Νταφούλη,αποδέχεται τις αιτήσεις. Αυτόματα η ΠΝΟ αναστέλλει την απεργία.

Στο "εδώλιο" όλοι οι αγώνες του 1987!

Από τις 10 Φλεβάρη η ΠΝΟ κηρύττει τη μία απεργία πίσω από την άλλη και όλες χαρακτηρίζονται παράνομες και καταχρηστικές. Η πρώτη απεργία διαρκεί από τις 10 έως τις 12 Φλεβάρη, η τρίτη από τις 23 έως τις 25 Μάρτη και με απόφαση της ΠΝΟ παρατείνεται έως τις 27 Μάρτη! Οι Ενώσεις Ελλήνων Εφοπλιστών, Ακτοπλόων και Πορθμείων Εσωτερικού καταθέτουν τόσες αιτήσεις, όσες και οι απεργίες και ο πρωτοδίκης Α. Τσόλιας τις κάνει αποδεκτές χαρακτηρίζοντας όλες τις απεργίες παράνομες!

Στις 8 Απρίλη 1987 η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, η Ενωση Ακτοπλόων και η Ενωση Πορθμείων Εσωτερικού, καταθέτουν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της 48ωρης απεργίας της ΠΝΟ που αρχίζει την επόμενη μέρα. Το Πρωτοδικείο Πειραιά σε χρόνο "μηδέν" βγάζει την απόφαση και χαρακτηρίζει την απεργία παράνομη και καταχρηστική.

Στις 5 Αυγούστου 1988 τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΝΕΝ ξεκινούν 24ωρη απεργία. Την προηγούμενη οι Ενώσεις Ακτοπλόων και Πορθμείων Εσωτερικού καταθέτουν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Πρωτοδικείο Πειραιά. Δεν έχουμε στοιχεία για την απόφαση του δικαστηρίου.

Το 1993 κηρύχτηκε από την ΠΝΟ μόνο μία απεργιακή κινητοποίηση για τις 22 και 23 Ιούνη στην ακτοπλοϊα και τα πορθμεία. Στις 16 Ιούνη η Ενωση Ακτοπλόων και η Ενωση Πορθμείων καταθέτουν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Πρωτοδικείο Πειραιά ζητώντας να χαρακτηριστεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική. Το δικαστήριο την αποδέχτηκε.

Στις 29 και 30 Ιούνη 1995 η ΠΝΟ κηρύττει 48ωρη απεργία. Μία μέρα πριν η Ενωση Ακτοπλόων καταθέτει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και το Μονομελές Πρωτοδικείο με πρωτοδίκη τον κ. Τσαλαγανίδη την απορρίπτει. Είναι μια από τις δυο εξαιρέσεις...

Πέντε προσφυγές σε δύο απεργίες!

Στις 16 Δεκέμβρη 1996 αρχίζει νέα πολυήμερη απεργία των ναυτεργατών. Στις 17 του μήνα οι Ενωση Ακτοπλόων και Επιβατικών Μεσογειακών καταθέτουν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Πρωτοδικείο Πειραιά ζητώντας να χαρακτηριστεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική. Ο πρωτοδίκης Π. Ζούρος αποδέχεται την πρόταση. Στις 13 του περασμένου Γενάρη αρχίζει ο νέος πολυήμερος μεγαλειώδης απεργιακός αγώνας των ναυτεργατών. Στις 16 οι δύο παραπάνω εφοπλιστικές ενώσεις καταθέτουν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Πρωτοδικείο την οποία εκδικάζει ξανά ο Π. Ζούρος, χαρακτηρίζοντας την απεργία παράνομη και αποφασίζει την αναστολή της. Μετά από δύο μέρες κατατίθεται τέταρτη αίτηση από τις δύο ενώσεις στο Πρωτοδικείο. η οποία γίνεται αποδεκτή. Στις 21 του Γενάρη κατατίθεται και η πέμπτη αίτηση στο Πρωτοδικείο Πειραιά του οποίου η πρόεδρος Χρυσούλα Παρασκευά αποδέχεται...

Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ