ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Η Ολμπράιτ υπέρ "ευρείας αυτονομίας" στους Αλβανούς

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ. -

Κριτική στους χειρισμούς του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για την κατάσταση στο Κόσσοβο έκανε χτες η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ, εκφράζοντας παράλληλα την υποστήριξή της στην ιδέα μιας "ευρείας αυτονομίας" για τους Κοσσοβάρους.

Μιλώντας χτες στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η Ολμπράιτ ζήτησε από τους συμμάχους των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τη "δημοκρατική αντιπολίτευση" στη Σερβία στην κρίσιμη φάση των πολιτικών διαπραγματεύσεων για το Κοσσυφοπέδιο. "Η κρίση αυτή θα τερματιστεί μόνον όταν το Βελιγράδι αναγνωρίσει την ανάγκη και το δικαίωμα του Κοσσυφοπεδίου για μια ευρεία αυτονομία", συνέχισε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ... για να υποστηρίξει στη συνέχεια πως "η καρδιά των προβλημάτων στο Κοσσυφοπέδιο είναι η απουσία μιας δημοκρατικής ηγεσίας στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας". Ακολούθως, τόνισε ότι ο Αμερικανός μεσολαβητής Κρίστοφερ Χιλ θα συνεχίσει να συζητά με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου το αμερικανικό σχέδιο για το μέλλον της σερβικής επαρχίας.

Αν και δεν παρέλειψε να καταδικάσει τις "προκλήσεις" του αυτονομιστικού "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου", δήλωσε, απ' την άλλη, πως "η κύρια αιτία της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο είναι η καταπίεση από το Βελιγράδι και η άσκηση τρομοκρατίας από τον Μιλόσεβιτς στις αρχές του έτους".

Υπουργοί του ΝΑΤΟ για Κόσσοβο

Την αδυναμία των αντιμαχόμενων πλευρών στο Κόσσοβο να συμμορφωθούν πλήρως με την πρόσφατη συμφωνία παύσης πυρός στην περιοχή διαπίστωσαν χτες οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες. Αυτή η διαπίστωση τους έκανε να αποδώσουν και στους Σέρβους και στους Αλβανούς αυτονομιστές τις ευθύνες για την παραβίαση της πρόσφατης συμφωνίας εκεχειρίας...

"Από τις αρχές Νοέμβρη, οι εχθροπραξίες προκλήθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις από τις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας και σε άλλες από τους ένοπλους Κοσσοβάρους Αλβανούς", υποστηρίζουν στην ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ. Στην ίδια ανακοίνωση επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην εξεύρεση "πολιτικής λύσης που θα εξασφαλίζει ένα ευρύ καθεστώς για το Κόσσοβο, με έναν ουσιωδώς μεγαλύτερο βαθμό αυτονομίας και σοβαρής αυτο-κυβέρνησης, τα οποία να εγγυούνται τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας".

Δηλώσεις Ντεμάτσι για Σέρβους αγνοούμενους...

Πολλοί Σέρβοι που φέρονται ως αγνοούμενοι είναι νεκροί, υποστήριξε χτες ο πολιτικός εκπρόσωπος των αυτονομιστών Κοσσοβάρων Αλβανών (UCK), Αντέμ Ντεμάτσι, αποδίδοντας τις εξαφανίσεις δεκάδων Σέρβων στη "φρίκη του πολέμου".

"Απ' όσα μπόρεσα να μάθω από τις επαφές μου, το αρχηγείο του UCK δεν έχει ιδέα για την τύχη των ανθρώπων αυτών. Φοβάμαι ότι πολλοί αθώοι άνθρωποι πέθαναν στη διάρκεια των τελευταίων - σερβικών - επιθέσεων".

"Φοβάμαι ότι μέσα στη θύελλα που έπληξε τη μισή από την περιοχή του Κοσσυφοπεδίου, πολλοί αθώοι πλήρωσαν με τη ζωή τους. Ο UCK επιβεβαιώνει ότι μεταξύ των αγνοουμένων μερικοί ήσαν ελεύθεροι σκοπευτές, οι οποίοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια του πολέμου, και δηλώνει ότι δε γνωρίζει για την τύχη των υπολοίπων"... Αυτή είναι η φρίκη του πολέμου", κατέληξε ο Ντεμάτσι. Οι αρχές του Βελιγραδίου υποψιάζονται ότι Αλβανοί αυτονομιστές απήγαγαν 136 Σέρβους, για τους οποίους δεν έχουν κανένα νέο. Οι Κοσσοβάροι κατηγορούν από την πλευρά τους τους Σέρβους για την απαγωγή περισσότερων των 600 δικών τους, από τον περασμένο Φλεβάρη.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Αλληλοσυγκρουόμενες σκοπιμότητες

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΡΩΜΗ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Ενώ Ιταλία και Γερμανία υπέβαλαν ξανά την πρόταση προσαγωγής σε δίκη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, βάσει των συνθηκών του Συμβουλίου της Ευρώπης και το θέμα αναμενόταν να συζητηθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης χθες βράδυ, προέκυψαν διάφορες "ωραίες" δηλώσεις.

Γενναίο τίποτα

Η πρώτη δήλωση ανήκει στον υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας (προεδρεύουσας έως το τέλος του έτους της ΕΕ), στον Βόλφγκανγκ Σούσελ: "τάσσομαι υπέρ" της δημιουργίας ενός διεθνούς ποινικού δικαστηρίου το οποίο θα μπορούσε να δικάσει τον Κούρδο ηγέτη, αλλά "η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει αρμοδιότητα επί του θέματος".

Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, τόνισε ότι αρμόδιο για τις συνθήκες είναι το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Σούσελ εμφανίστηκε μάλλον αποθαρρημένος. Η σύσταση ενός διεθνούς δικαστηρίου, είπε, είναι περίπλοκη υπόθεση.

Εχει πάντως σημασία, κατέληξε (σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων), να οργανωθεί μία διεθνής δίκη, είτε στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, είτε σε άλλο πλαίσιο, όπως του ΟΗΕ...

"Εξομάλυνση" σχέσεων

Η δεύτερη δήλωση ανήκει στον Λαμπέρτο Ντίνι, υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας (στην πρωτεύουσα της οποία παραμένει σε κατ' οίκον περιορισμό ο Κούρδος ηγέτης) κι έγινε μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, επίσης χθες: "Νομίζω ότι επιθυμία της διεθνούς κοινότητας, όπως εκφράστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι να δικαστεί ο Οτσαλάν από δικαστήριο. Και πρέπει να αποφασιστεί τώρα πού θα δικαστεί".

Ταυτόχρονα, ο Ντίνι εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησής του να "εξομαλύνει" και - "ει δυνατόν" - να φέρει τις σχέσεις Ρώμης - Αγκυρας στο προ της υπόθεσης Οτσαλάν επίπεδο.

Από πλευράς του ο Ισμαήλ Τζεμ, ο ομόλογός του υπουργός της Τουρκίας, απάλυνε αρκετά την εξάλλως συναισθηματικά φορτισμένη ρητορική που είχε υιοθετήσει από την 12η Νοεμβρίου. Κατέστησε βέβαια ξανά σαφές ότι η χώρα του είναι αντίθετη με τη διεθνοποίηση της υπόθεσης, την οποία θεωρεί "αυστηρά νομική", αλλά συμφώνησε με τον Ντίνι ότι θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τους σε ένα "φιλικό κλίμα" και μια προσπάθεια για πλέον "εποικοδομητικό διάλογο".

"Συμφωνήσαμε", είπε ο Ντίνι, "ότι προς το παρόν η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια Ιταλών δικαστών. Ας περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η έκβαση προτού πάρουμε θέση πάνω σε άλλα θέματα που έχουν διερευνηθεί".

Στο μεταξύ, στο Στρασβούργο, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Τύπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τζακ Χάνινγκ, δήλωσε ότι η οργάνωση θα εξετάσει αύριο (Πέμπτη) τη "συνεργασία σε ποινικά θέματα μεταξύ των κρατών - μελών στο πλαίσιο του αγώνα κατά της τρομοκρατίας".

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Προαπεργιακός πυρετός ενάντια στις μαζικές απολύσεις

ΣΕΟΥΛ. -

Σε σκληρές συγκρούσεις αστυνομικών και συνδικαλιστών εξελίχθηκε η χτεσινή συγκέντρωση των τελευταίων έξω από τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, "Εθνικό Κογκρέσο Νέας Πολιτικής", στη Σεούλ. Οι συνδικαλιστές συγκεντρώθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια κυβέρνησης και μεγάλων επιχειρηματικών κολοσσών της Ν. Κορέας να προβούν σε περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες", περίπου 300 στελέχη συνδικαλιστικών οργανώσεων ήρθαν χτες το πρωί "στα χέρια" με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, όταν οι τελευταίες επιχείρησαν να διαλύσουν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. "Σταματήστε να απολύετε εργάτες" ήταν το βασικό σύνθημα των συγκεντρωθέντων, προτού συγκρουστούν με τους αστυνομικούς.

Την περασμένη Δευτέρα, πέντε μεγάλοι επιχειρηματικοί κολοσσοί της χώρας (ΧΙΟΥΝΤΑΪ, ΣΑΜΣΟΥΝΓΚ, ΝΤΑΕΓΟΥ, LG και SK) ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να προβούν στο πάγωμα 130 από τα 264 προγράμματα βιομηχανικών επιδοτήσεων, προκειμένου να περικόψουν τις δαπάνες και να "αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών" στη νοτιοκορεατική οικονομία, σύμφωνα άλλωστε με τις επιταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραδέχτηκαν ότι οι μαζικές απολύσεις είναι αναπόφευκτες, αλλά τις δικαιολογούν ως αναγκαίο κακό και μέρος της συμφωνίας τους με τους επιχειρηματικούς ομίλους...

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν κάνει έκκληση για τη δρομολόγηση μεταρρυθμίσεων στην πολιτική των βιομηχανικών ομίλων, προτείνοντας ωστόσο να μην "πληρώσουν τα σπασμένα" οι εργαζόμενοι. Ωστόσο, η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ βιομηχανικών ομίλων και κυβέρνησης τους ανέτρεψε τις ελπίδες τους για ομαλή αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Πολλά συνδικαλιστικά στελέχη επισήμαναν πως αυτά που θα έπρεπε να αναλάβουν τις ευθύνες τους και τις συνέπειες των ενεργειών τους, θα ήταν τα διευθυντικά στελέχη των επιχειρηματικών κολοσσών, μιας που αρκετές φορές έχουν τεθεί στο στόχαστρο κατηγοριών για κακοδιαχείριση και υπερπλουτισμό σε βάρος των εργαζομένων.

"Η συμφωνία βιομηχάνων - κυβέρνησης επιτρέπει στους πρώτους να επιβιώσουν και μετατρέπει σε θύματα τους εργαζόμενους. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε και ως εκ τούτου θα προβούμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις εναντίον τους", υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της "Κορεατικής Συνομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Ενώσεων".

Οι εργαζόμενοι στην εταιρία ηλεκτρονικών "Νταεγού" και στην αυτοκινητοβιομηχανία της "Σαμσούνγκ" έχουν ήδη προειδοποιήσει πως θα προβούν σε απεργίες εάν υλοποιηθούν τα σχέδια των εταιριών για μαζικές απολύσεις στο όνομα της κρίσης. Οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων και τα προγράμματα οικονομικής "ανοικοδόμησης" βιομηχανικών κολοσσών έχουν οδηγήσει σε έκρηξη της ανεργίας, με τουλάχιστον 1.650.000 απολυμένους!

ΗΠΑ - ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΚΛΙΝΤΟΝ
Στην τελική ευθεία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Δύσκολα ή εύκολα, θετικά ή αρνητικά, η τύχη του Προέδρου Κλίντον θα κριθεί οριστικά και εκτός απροόπτου την επόμενη βδομάδα.

Η διαδικασία της καθαίρεσης από τη Δικαστική Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων μπαίνει στην τελική της ευθεία, αφού χτες πήραν το λόγο οι τελευταίοι "πρωταγωνιστές" του δράματος. Ανοίγοντας τις τελικές αγορεύσεις τους, ο ειδικός σύμβουλος της νομικής υπερασπιστικής ομάδας του Προέδρου Κλίντον αντέτεινε ενώπιον της Δικαστικής Επιτροπής ότι ναι μεν η παραπομπή έχει ηθική υπόσταση, αφού η μεταχείριση της υπόθεσης από πλευράς του Προέδρου εμπεριέχει τα στοιχεία της "παραπλάνησης ακόμα και του παραλόγου", αλλά η νομική της υπόσταση είναι μάλλον ασταθής, αφού "δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο που να δίνει επαρκή δικαιολογία στο Κογκρέσο, ώστε να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών". Αυτή είναι η γενική υπερασπιστική γραμμή διά στόματος του ειδικού νομικού συμβούλου του Προέδρου Γκρεγκ Κρεγκ,ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα στηρίξει αυτούς τους ισχυρισμούς με την παρουσίαση μίας "εξαιρετικά ισχυρής υπόθεσης" που ανατρέπει την καθαίρεση του Προέδρου, μια υπόθεση που, σύμφωνα με το πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες", περιλαμβάνει την κατάθεση 14 μαρτύρων για τις επόμενες δύο μέρες. Μετά την ολοκλήρωση των καταθέσεων και της αγόρευσης της υπεράσπισης η Δικαστική Επιτροπή θα ψηφίσει όσον αφορά την καθαίρεση και τα τρία ή τέσσερα σχετικά άρθρα που εμπίπτουν σε αυτήν για τα αδικήματα της ψευδορκίας, της παρενόχλησης του έργου της δικαιοσύνης και της κατάχρησης εξουσίας, εν συνεχεία θα παρουσιάσει το πόρισμά της και την απόφασή της στο Σώμα της Βουλής των Αντιπροσώπων, για να εξεταστεί διεξοδικά την επόμενη βδομάδα, οπότε και θα ληφθεί η τελική απόφαση για την τύχη του Κλίντον.

Η "μάχη" αναμένεται σκληρή παρά την πρόσφατη αλλαγή στάσης - από σφοδρά επιθετικά σε επιθετικά ήπια - των Ρεπουμπλικανών ως αποτέλεσμα της "ήττας" τους στις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου. Παρ' όλα αυτά τη Δευτέρα με την ολοκλήρωση των καταθέσεων των μαρτύρων ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ρεπουμπλικανός Χένρι Χάιντ δήλωσε ότι υπάρχει μία ισχυρή υπόθεση που θα "εξαναγκάσει" στην απομάκρυνση του Προέδρου από το Λευκό Οίκο. Η πραγματική μάχη θα δοθεί στην ολομέλεια του Κογκρέσου, όπου οι Ρεπουμπλικανοί έχουν την πλειοψηφία (228-207), αλλά πληροφορίες θέλουν ότι η απόφαση "παίζεται", αφού υπάρχει "υπόγεια λίστα" με τα ονόματα περίπου 30 Ρεπουμπλικανών νομοθετών που θεωρούνται "μετριοπαθείς" και αναλυτές πιστεύουν ότι μπορεί να αρνηθούν να υπερψηφίσουν την καθαίρεση.

Από τις συγκρούσεις εργαζομένων και αστυνομίας



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ